Пређи на садржај

Пређи на садржај

Полажи наду у Јехову и буди храбар

Полажи наду у Јехову и буди храбар

Полажи наду у Јехову и буди храбар

„Полажи наду у Јехову; буди храбар и нека срце твоје буде јако. Уздај се у Јехову“ (ПСАЛАМ 27:14, фуснота).

1. Колико је нада важна, и у ком смислу се користи у Библији?

 ПРАВА нада је попут блиставе светлости. Она нам помаже да гледамо иза тренутних проблема и да храбро и радосно ишчекујемо будућност. Само нам Јехова може пружити сигурну наду, што он и чини путем своје надахнуте Речи (2. Тимотеју 3:16). У ствари, реч „нада“ и облици глагола „надати се“ појављују се у библијском тексту око 160 пута и односе се на жељно и засигурано очекивање нечег доброг, као и на циљ који се очекује. a Таква нада је више од пуке жеље која можда нема неког основа или изгледа да ће се испунити.

2. Коју је улогу нада играла у Исусовом животу?

2 Када се суочавао с кушњама и потешкоћама, Исус је гледао иза садашњости и своје наде полагао у Јехову. „Због радости која је стајала испред њега поднео је мученички стуб не марећи за срамоту и сео је с десне стране Божјег престола“ (Јеврејима 12:2). Пошто је био потпуно усредсређен на оправдање Јеховиног суверенитета и посвећење његовог имена, Исус никада није скренуо с пута послушности Богу, без обзира шта је све морао да поднесе.

3. Коју улогу има нада у животу Божјих слугу?

3 Краљ Давид указује на везу између наде и храбрости, када каже: „Полажи наду у Јехову; буди храбар и нека срце твоје буде јако. Уздај се у Јехову“ (Псалам 27:14, фуснота). Уколико желимо да наше срце буде јако, никада не смемо допустити да наша нада постане замагљена, већ да нам увек буде јасно у мислима и дубоко у срцу. То ће нам помоћи да опонашамо Исуса у показивању храбрости и ревности док учествујемо у делу за које је он опуномоћио своје ученике (Матеј 24:14; 28:19, 20). Заиста, поред вере и љубави, битно обележје Божјих слугу које прожима њихов живот јесте и нада (1. Коринћанима 13:13).

Да ли си ’испуњен радошћу‘?

4. Чему се искрено радују помазани хришћани, а чему њихови сарадници, „друге овце“?

4 Прелепа будућност очекује Божји народ. Помазани хришћани жељно очекују да служе са Христом на небу, док се „друге овце“ надају да ће бити ’ослобођене робовања распадљивости и добити славну слободу [земаљске] Божје деце‘ (Јован 10:16; Римљанима 8:19-21; Филипљанима 3:20). Та ’славна слобода‘ обухвата ослобођење од греха и његових страшних последица. Заиста, Јехова — од кога потиче „сваки добар дар и сваки савршен поклон“ — не би својим верницима пружио ништа мање од тога (Јаков 1:17; Исаија 25:8).

5. Када се може рећи да ’обилујемо надом‘?

5 Колику важност у нашем животу треба да има хришћанска нада? У Римљанима 15:13 читамо: „Нека вас Бог који даје наду испуни свом радошћу и миром зато што верујете, да бисте обиловали надом посредством силе светог духа.“ Да, нада није попут неке свеће у мраку, већ попут блиставих зрака јутарњег сунца, и испуњава наш живот миром, срећом, смислом и храброшћу. Запази да када верујемо у Божју писану Реч и примамо његов свети дух ми ’обилујемо надом‘. У Римљанима 15:4 стоји: „Све што је некада написано, написано је нама за поуку, да својом истрајношћу и утехом из Писама имамо наду.“ Зато се питај: ’Да ли своју наду одржавам кристално јасном тиме што марљиво проучавам Библију и читам је сваки дан? Да ли се често молим за Божји дух?‘ (Лука 11:13).

6. Да би наша нада била кристално јасна, чега се морамо чувати?

6 Наш Узор, Исус, црпео је снагу из Божје Речи. Уколико помно истражујемо његов живот, нећемо се ’уморити и клонути душом‘ (Јеврејима 12:3). Сасвим је логично да уколико наша нада коју нам даје Бог избледи у нашем уму и срцу или ако нам пажњу одвуче нешто друго — можда материјалне ствари или световни циљеви — убрзо нас може савладати духовни умор. То на крају може довести до губитка снаге и храбрости да живимо по моралним начелима. С таквим ставом, можемо чак доживети „бродолом вере“ (1. Тимотеју 1:19). С друге стране, истинска нада јача нашу веру.

Нада је неопходна да бисмо имали веру

7. У ком смислу је нада веома битна за веру?

7 У Библији стоји: „Вера је чврсто поуздање да ће се догодити оно чему се надамо, доказ онога што је стварно, премда се не види“ (Јеврејима 11:1). Стога, нада није само неко споредно обележје вере; она је њен саставни део. Осмотри пример из Аврахамовог живота. Када је Јехова њему и његовој жени Сари обећао наследника, они су, с људског становишта, већ одавно били у годинама када више нису могли имати децу (Постанак 17:15-17). Како је Аврахам реаговао? „Иако није имао разлога да се нада, он је имао наду, па је веровао да ће постати отац многих народа“ (Римљанима 4:18). Дакле, на темељу наде коју му је Бог дао, Аврахам је могао чврсто веровати да ће имати потомство. Његова вера је заузврат ојачала и учврстила његову наду. Аврахам и Сара су чак показали храброст тиме што су напустили свој дом и рођаке и остатак живота провели по шаторима у страној земљи!

8. Како истрајност јача нашу наду?

8 Аврахам је одржавао своју наду живом тако што је безусловно слушао Јехову, иако је то каткад било тешко (Постанак 22:2, 12). Слично томе, ако смо и ми послушни и истрајни док служимо Јехови, можемо бити сигурни у своју награду. „Истрајност“, писао је Павле, доводи до ’прокушаности‘, која онда води до наде, „а нада неће разочарати“ (Римљанима 5:4, 5). Зато је Павле написао и следеће речи: „Желимо да свако од вас показује такву марљивост како бисте све до краја били потпуно сигурни у испуњење своје наде“ (Јеврејима 6:11). Такав позитиван став, који се темељи на блиском односу с Јеховом, може нам помоћи да се храбро, чак радосно, суочимо са сваком потешкоћом која наиђе.

„Радујте се у нади“

9. Шта треба редовно да чинимо како бисмо се ’радовали у нади‘?

9 Нада коју нам Бог улива неупоредиво је већа од било чега што нам може понудити овај свет. У Псалму 37:34 стоји: „Уздај се у Јехову, и држи се пута његовог, Он ће те узвисити и ти ћеш земљу поседовати. Кад зли буду истребљени, ти ћеш то гледати.“ Заиста имамо сваки разлог да се ’радујемо у нади‘ (Римљанима 12:12). Међутим, да бисмо то чинили, морамо пазити да нам наша нада буде жива у мислима. Да ли редовно размишљаш о нади коју ти Бог улива? Можеш ли себе замислити у Рају — потпуно здравог, без брига, окруженог људима које волиш и како се бавиш активностима које те заиста испуњавају? Да ли размишљаш о сликама Раја приказаним у нашим публикацијама? Редовно размишљање о томе може се упоредити с брисањем прозора с ког се пружа предиван поглед. Уколико то не бисмо радили, прашина и прљавштина би убрзо замаглиле јасноћу и лепоту призора. Онда би друге ствари могле заокупити нашу пажњу. Немојмо никада допустити да се тако нешто деси!

10. Зашто размишљање о награди позитивно утиче на наш однос с Јеховом?

10 Наравно, главни разлог због ког служимо Јехови јесте тај што га волимо (Марко 12:30). Међутим, треба да се радујемо и нашој награди. У ствари, Јехова очекује да то чинимо! У Јеврејима 11:6 стоји: „Без вере није могуће угодити Богу, јер онај ко му приступа мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже.“ Зашто Јехова жели да на њега гледамо као на Бога који нас награђује? Када то чинимо, ми показујемо да добро познајемо нашег небеског Оца. Он је великодушан и воли своју децу. Замисли само колико бисмо били несрећни и како бисмо се лако обесхрабрили да немамо ’будућност ни наду‘! (Јеремија 29:11).

11. Како је нада помогла Мојсију да донесе мудре одлуке?

11 Изузетан пример човека који је био усредсређен на наду коју му је дао Бог био је Мојсије. Као ’син фараонове кћери‘, могао је имати моћ, углед и богатство Египта. Да ли је изабрао то или службу Јехови? Мојсије је храбро изабрао ово друго. Зашто? „Јер је усмерио поглед на награду коју ће добити“ (Јеврејима 11:24-26). Да, Мојсије заиста није био равнодушан према нади коју му је Јехова пружио.

12. Зашто је хришћанска нада попут кациге?

12 Апостол Павле је наду упоредио с кацигом. Та наша симболична кацига штити наше мисаоне снаге, помаже нам да доносимо мудре одлуке, да поставимо исправне приоритете и останемо беспрекорни (1. Солуњанима 5:8). Да ли увек носиш своју симболичну кацигу? Ако да, онда попут Мојсија и Павла нећеш своју наду полагати у „несигурно богатство, него у Бога, који нам богато даје све да у томе уживамо“. Руку на срце, потребна нам је храброст да идемо против популарних трендова на тај начин што одбацујемо себичне тежње, али труд се свакако исплати! На крају крајева, зашто да пристанемо на нешто мање од ’правог живота‘, који очекује оне који своју наду полажу у Јехову и који га воле? (1. Тимотеју 6:17, 19).

„Никада те нећу оставити“

13. Које засигурање Јехова пружа својим верним слугама?

13 Људи који своје наде полажу у овај свет, сигурно са зебњом размишљају о сутрашњици, јер свет доживљава све више ’болних невоља‘ (Матеј 24:8). Али они који своје наде полажу у Јехову немају таквих страхова. Они ће и даље бити ’спокојни и мирно ће живети, зла се не бојећи‘ (Пословице 1:33). Пошто своје наде не полажу у овај свет, они се спремно одазивају на Павлов савет: „Нека у вашем животу не буде љубави према новцу, него будите задовољни оним што имате. Јер он је рекао: ’Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити‘“ (Јеврејима 13:5).

14. Зашто хришћани не треба да се беспотребно брину како ће збринути своје материјалне потребе?

14 Ове снажне речи — „никада“ и „нипошто“ — недвосмислено говоре о томе да ће се Јехова сигурно бринути о нама. И Исус нам је дао засигурање да ће Бог с љубављу бринути о нама, рекавши: „Тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово [материјална средства неопходна за живот] додати. Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге“ (Матеј 6:33, 34). Јехова зна да је прави изазов да будемо ревни у служби за његово Краљевство, а да у исто време у потпуности испунимо одговорност да збринемо своје физичке потребе. Зато, покажимо потпуно поверење у његову моћ и жељу да задовољи наше потребе (Матеј 6:25-32; 11:28-30).

15. Како хришћани показују да имају „бистро око“?

15 Када чувамо ’бистро око‘, ми показујемо да се ослањамо на Јехову (Матеј 6:22, 23). Бистро око је искрено, има чисте потицаје и није похлепно, нема себичне амбиције. Имати бистро око не значи живети у крајњој беди нити занемаривати своје хришћанске одговорности у погледу збрињавања материјалних потреба. Уместо тога, то значи показивати „разборитост“ док служба Јехови заузима најистакнутије место у нашем животу (2. Тимотеју 1:7).

16. Зашто су потребне вера и храброст да бисмо задржали бистро око?

16 Да бисмо задржали бистро око, потребна нам је вера и храброст. Примера ради, ако послодавац од тебе тражи да често радиш у време хришћанских састанака, да ли ћеш се храбро држати својих духовних приоритета? Уколико неко сумња да ће Јехова испунити своја обећања да ће бринути о својим слугама, онда Сатана треба само да појача притисак и таква особа може у потпуности престати да долази на састанке. Дакле, ако не бисмо имали веру, то би Сатани могло отворити врата да он, а не Јехова, поставља приоритете у нашем животу. Како би то било трагично! (2. Коринћанима 13:5).

Уздај се у Јехову

17. Како су они који се уздају у Јехову благословљени чак и сада?

17 У Светом писму се на много места говори о томе да они који своју наду полажу у Јехову и који се уздају у њега никада не губе (Пословице 3:5, 6; Јеремија 17:7). Тачно је да ће понекад то значити да се морају задовољити с мање, али они то сматрају малом жртвом у поређењу с благословима који их чекају. Они тако показују да имају наду и да се ’уздају у Јехову‘, сигурни да ће он на крају својим верним слугама испунити све праведне жеље њиховог срца (Псалам 37:4, 34). Зато су они већ сада истински срећни. „Очекивање праведника испуњено је радошћу, а нада злих пропада“ (Пословице 10:28).

18, 19. (а) Које нам засигурање даје Јехова пошто нас воли? (б) Када нам је Јехова „с десне стране“?

18 Када мали дечак иде с оцем држећи га за руку, осећа се сигурно и заштићено. Тако се и ми осећамо док ходимо с нашим небеским Оцем. „Не бој се“, рекао је Јехова Израелу, „јер сам ја с тобом... и помоћи ћу ти... Јер ја, Јехова, твој Бог, држим те за десницу и кажем ти: ’Не бој се. Ја ћу ти помоћи‘“ (Исаија 41:10, 13).

19 Јехова нас држи за руку! Каква дирљива слика! „Јехову увек имам пред собом“, написао је Давид. „Он ми је с десне стране, нећу посрнути“ (Псалам 16:8). Када нам је Јехова „с десне стране“? Када чинимо барем две ствари. Као прво, када допустимо да нас његова Реч води на сваком подручју живота и као друго, када се усредсређујемо на дивну награду коју је Јехова поставио испред нас. Псалмиста Асаф је певао: „Ја сам увек с тобом, ти прихваташ десницу моју. Саветом својим водићеш ме, а после ћеш ме у славу увести“ (Псалам 73:23, 24). Захваљујући таквом поуздању, не страхујемо од будућности.

’Приближава се ваше избављење‘

20, 21. Каква будућност очекује оне који своју наду полажу у Јехову?

20 Сваким даном је све важније да нам Јехова буде с десне стране. Убрзо након уништења криве религије, Сатанин свет ће задесити невоља какве никада није било (Матеј 24:21). Страх ће обузети безбожне људе. Међутим, током тог бурног времена, Јеховине храбре слуге ће се радовати у својој нади. „Кад све то почне да се збива“, рекао је Исус, „усправите се и подигните главу, јер се приближава ваше избављење“ (Лука 21:28).

21 Стога, радујмо се у нади коју нам је дао Бог, и не дозволимо да нас Сатана заведе или одвуче својим лукавством! У исто време, свим силама се трудимо да развијамо веру, љубав и страх пред Богом. Ако то чинимо, имаћемо храбрости да будемо послушни Јехови у свим околностима и да се супротставимо Ђаволу (Јаков 4:7, 8). Заиста, „будите храбри, и нека је јако срце ваше, сви ви који Јехову чекате“ (Псалам 31:24).

[Фуснота]

a Иако се у грчком делу Светог писма реч „нада“ често повезује с небеском наградом помазаних хришћана, у овом чланку је реч о нади уопште.

Можеш ли одговорити?

• Како је Исусова нада утицала на његову храброст?

• Како су вера и нада међусобно повезане?

• Како нада заједно с вером даје хришћанину храброст да постави праве приоритете у животу?

• Зашто они који „полажу наду у Јехову“ не страхују од будућности?

[Питања за разматрање]

[Слика на 28. страни]

Било да си млад или стар, можеш ли себе замислити у Рају?