Пређи на садржај

Пређи на садржај

Човекова потрага за вечним животом

Човекова потрага за вечним животом

Човекова потрага за вечним животом

ЉУДИ од давнина сањају о томе да вечно живе. Па ипак, ти снови су остали неостварени јер нико није пронашао начин да победи смрт. Међутим, недавна медицинска истраживања поново су оживела наду да би значајно продужење људског живота стварно било могуће. Осмотримо шта је постигнуто у различитим областима научних истраживања.

Биолози експериментишу са ензимом званим теломераза покушавајући да продуже процес обнављања ћелија преко постојеће границе. Научници знају да старе, оштећене ћелије изумиру и бивају замењене новим. Заправо, људско тело се скоро у целини обнови неколико пута током нашег животног века. Ако би се процес обнављања могао продужити, сматрају истраживачи, „људско тело би могло да се подмлађује током дужег периода, чак вечно“.

Терапијско клонирање, контроверзно поље истраживања, теоретски би могло обезбедити пацијентима нове и сасвим одговарајуће органе за трансплантацију, као што су јетра, бубрези или срце. Дупликати таквих органа могли би се добити помоћу матичних ћелија пацијента.

Истраживачи из области нанотехнологије предвиђају време када ће доктори у крвоток убацивати роботе величине ћелије који ће проналазити и уништавати ћелије рака и штетне бактерије. Неки верују да ће ова научна област, заједно са генетском терапијом, једног дана омогућити да се људско тело вечно одржава у животу.

Присталице крионике замрзавају тела преминулих особа. Њихова замисао је да их чувају све док напреци у медицини не омогуће докторима да лече болести, поврате младост и преминулом обнове живот и здравље. American Journal of Geriatric Psychiatry назвао је ту идеју „савременим панданом балсамовања древних Египћана“.

Човекова упорна потрага за бесмртношћу показује колико је тешко прихватити чињеницу да живот има крај. Да ли људи заиста могу вечно живети? Шта Библија каже о томе? Одговори се налазе у следећем чланку.