Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли заиста можемо упознати Бога?

Да ли заиста можемо упознати Бога?

Да ли заиста можемо упознати Бога?

„Да би добили вечни живот, треба да добро упознају ... јединог истинитог Бога“ (ЈОВАН 17:3).

„О ДУБИНО богатства, мудрости и знања Божјег!“, узвикнуо је апостол Павле. Затим је додао: „Како су неистраживи његови судови и недокучиви његови путеви!“ (Римљанима 11:33). Да ли из ових речи треба да закључимо да су Божја мудрост и знање људима недостижни и да је због тога немогуће упознати Бога и његову намеру?

Према онима који заступају религиозно гледиште познато као via negativa, одговор би био потврдан. Што се тиче тог гледишта, The Encyclopedia of Religion наводи: „Бог је узвишенији од било каквог сазнања о њему... Бог се не може именовати нити се може описати. Свако име или опис намеће границе, а Бог нема... границе... О њему се не може стећи знање, јер је он изнад сазнања.“ a

Према часопису Newsweek, многе особе у свету теже ка „једној врсти нове правоверности“, према којој „постоји само једна истина, а та истина је да не постоји истина“.

Па ипак, многи нису добили одговор на питања о сврси живота. Они посматрају болне последице сиромаштва, болести и насиља. Можда их посебно узнемирава неизвесност живота. Желели би да пронађу одговоре, али када одговора нема, могу закључити да они и не постоје. Због тога многи од њих напуштају организоване религије и сами траже пут до Бога, ако још увек верују да он постоји.

Библијско гледиште

Особе које цене Библију и признају Исуса Христа као Божјег Заступника треба да сазнају библијско гледиште. Можда вам је познато да је Исус говорио о два пута, ’широком и пространом путу који води у уништење‘ и ’тесном путу који води у живот‘. Он је рекао како можемо препознати којим путем неко иде, рекавши: „Препознаћете их по њиховим плодовима.“ По каквим плодовима? Не по ономе што говоре, већ по ономе што раде, као што је Исус објаснио: „Неће свако ко ми говори: ’Господе, Господе‘, ући у небеско краљевство, него онај ко врши вољу мог Оца који је на небесима.“ Није довољно само рећи да верујемо у Бога. Морамо вршити Божју вољу. Зато је сасвим разумљиво да прво морамо сазнати шта је Божја воља (Матеј 7:13-23).

Исус је јасно показао да људи могу упознати Бога. Рекао је: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Наравно, ми можемо стећи Божју мудрост и знање, али само ако се потрудимо. Међутим, будући да је Божји дар вечни живот, та потрага је свакако вредна труда.

[Фуснота]

a Слична гледишта могу се наћи у источњачким религиозним предањима хиндуизма, таоизма и будизма.

[Слика на 4. страни]

Исус је рекао да тесан пут води у живот