Пређи на садржај

Пређи на садржај

Покажимо своју веру начином живота

Покажимо своју веру начином живота

Покажимо своју веру начином живота

„Тако је и с вером — ако нема дела, мртва је по себи“ (ЈАКОВ 2:17).

1. Зашто су рани хришћани поклањали пажњу како вери тако и делима?

 РАНИ хришћани су као група показивали веру својим начином живота. Ученик Јаков је подстакао све хришћане: „Немојте само слушати реч, већ је и извршавајте.“ Додао је: „Као што је тело без духа мртво, тако је и вера без дела мртва“ (Јаков 1:22; 2:26). Око 35 година након што је он то написао, многи хришћани су и даље својим делима показивали веру. Нажалост, неки то нису чинили. Исус је похвалио скупштину у Смирни, али је многима у скупштини у Сарду рекао: „Знам твоја дела — имаш име да си жив, а мртав си“ (Откривење 2:8-11; 3:1).

2. Шта хришћани треба да се питају када се ради о њиховој вери?

2 Зато је Исус подстакао чланове сардске скупштине — а самим тим и све оне који ће касније читати његове речи — да показују прву љубав према хришћанској истини и да буду духовно будни (Откривење 3:2, 3). Свако од нас треба да се пита: ’Каква су моја дела? Да ли она јасно показују да дајем све од себе како бих у свему што радим показао да имам веру, чак и на подручјима живота која нису директно повезана с делом проповедања и скупштинским састанцима?‘ (Лука 16:10). Могли би се размотрити многи аспекти живота, али позабавићемо се само једним: хришћанским скуповима, укључујући и свадбе.

Мањи скупови

3. Какво је библијско гледиште о скуповима?

3 Већина нас цени када добије позив за неки скуп на ком ће владати радосна хришћанска атмосфера. Јехова је ’срећан Бог‘ и жели да и његове слуге буду срећне (1. Тимотеју 1:11). Он се постарао да у Библији буде забележен Соломонов реалан опис: „Ја хвалим весеље, јер човеку нема ништа боље под сунцем него да једе и пије и весели се, и да га то прати у труду његовом све дане живота његовог“ (Проповедник 3:1, 4, 13; 8:15). У питању може бити весеље на једном породичном оброку или пак на неком другом мањем скупу правих обожавалаца Јехове (Јов 1:4, 5, 18; Лука 10:38-42; 14:12-14).

4. За шта треба да буде заинтересована особа која организује скуп?

4 Ако организујеш такав скуп и одговоран си за њега, треба пажљиво да га испланираш, чак и ако позиваш свега неколико суверника на оброк и пријатељски разговор (Римљанима 12:13). Сигурно ћеш желети да ’све буде пристојно‘ и вођено ’мудрошћу одозго‘ (1. Коринћанима 14:40; Јаков 3:17). Апостол Павле је написао: „Било да једете, било да пијете, било да нешто друго чините, све на Божју славу чините. Не будите на спотицање“ (1. Коринћанима 10:31, 32). На шта треба да обратимо посебну пажњу приликом организовања скупа? Ако на време размишљамо о томе, моћи ћемо да се постарамо да и ми и наши гости својим поступцима покажемо веру (Римљанима 12:2).

Како ће скуп изгледати?

5. Зашто би требало да домаћин обрати пажњу на то да ли ће се служити алкохол и да ли ће бити музике?

5 Многи домаћини су се већ нашли у ситуацији када је требало да одлуче да ли ће се служити алкохолна пића. Алкохолна пића нису неопходна да би атмосфера била добра. Присети се да је Исус обезбедио оброк за велику групу људи која се окупила око њега — умножио је хлеб и рибе. Међутим, у том извештају се не каже да је чудом створио вино, премда знамо да је и то могао да уради (Матеј 14:14-21). Ако одлучиш да служиш алкохолна пића на скупу, побрини се да она буду на располагању у умереним количинама и да буде безалкохолних пића за оне који не желе алкохол (1. Тимотеју 3:2, 3, 8; 5:23; 1. Петрова 4:3). Немој апсолутно никога присиљавати да пије нешто за шта се каже да би могло ујести „као змија“ (Пословице 23:29-32). А како је с музиком или певањем? Ако ће на скупу бити музике, сигурно ћеш желети да пажљиво одабереш које ће се песме слушати или певати, обраћајући пажњу и на ритам и на текст (Колошанима 3:8; Јаков 1:21). Многи хришћани су увидели да свирање Мелодија Краљевства или пак заједничко певање тих песама доприноси доброј атмосфери (Ефешанима 5:19, 20). И наравно, треба редовно проверавати да ли је јачина звука одговарајућа, како музика не би ометала пријатан разговор нити сметала комшијама (Матеј 7:12).

6. Како ће домаћин показати да има живу веру када се ради о разговору и другим активностима?

6 На скупу хришћани могу разговарати о разним темама, читати нешто наглас или причати занимљива искуства. Ако разговор крене у погрешном правцу, домаћин ће га тактично преусмерити. Он такође треба да пази на то да нико не доминира разговором. Ако запази да се то дешава, он ће се разборито убацити у разговор и укључити и друге, можда тако што ће навести младе да нешто кажу или тако што ће повести разговор о некој теми која ће измамити разне коментаре. Тако ће и млади и старији уживати у разговору. Ако као организатор владаш ситуацијом на мудар и тактичан начин, твоја ’разумност ће бити позната‘ свим присутнима (Филипљанима 4:5). Они ће видети да имаш живу веру која утиче на сва подручја твог живота.

Венчања и свадбе

7. Зашто планирање венчања и свадбе заслужује пажњу?

7 Једна посебна прилика за весеље јесте хришћанско венчање. Божје древне слуге, укључујући и Исуса и његове ученике, радо су присуствовали венчањима, као и гозбама приређеним тим поводом (Постанак 29:21, 22; Јован 2:1, 2). Међутим, искуство је у скорије време показало да је приликом планирања свадбе потребно уложити посебан труд како би атмосфера одражавала разумност и хришћанску равнотежу. Свакако, венчања и свадбе су нормалан део живота, прилике које хришћанину омогућавају да покаже да има веру.

8, 9. Како многа венчања и свадбе одражавају оно што је записано у 1. Јовановој 2:16, 17?

8 Многи људи који нити знају за Божја начела нити маре за њих гледају на свадбе као на прилике за претеривање, или можда као на прилике када се претеривање толерише. У једном часопису је објављено шта је једна млада из једне европске земље рекла о свом „краљевском“ венчању: ’Возили смо се у парадним кочијама које су вукла четири коња, а за нама су ишли фијакери са 12 упрегнутих коња, као и кочије у којима су се налазили музичари који су нам свирали. Затим смо имали ексклузивну вечеру уз пратњу изванредне музике; било је величанствено. Баш као што сам и желела, тог дана сам се осећала као краљица.‘

9 Премда се обичаји разликују од земље до земље, такви ставови само одражавају оно што је написао апостол Јован: „Ништа што је у свету — жеља тела и жеља очију и истицање свог иметка — не потиче од Оца, већ потиче од света.“ Можеш ли замислити зреле хришћане као младенце који желе да имају „краљевско“ венчање и свадбу као из бајке? Баш супротно, њихово гледиште о венчању заснива се на сазнању да „онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:16, 17).

10. (а) Да би се приликом организовања свадбе показала разумност, зашто је неопходно добро планирање? (б) Како треба направити избор што се тиче званица?

10 Хришћански парови желе да буду и реалистични и разумни, а Библија им у томе може помоћи. Дан венчања је свакако веома значајан дан, али они знају да је то само почетак брачног живота и да као хришћани пред собом имају вечност. Они не морају правити велику свадбу. Ако се одлуче за неки скуп, најпре ће прорачунати трошак и испланираће како ће тај скуп изгледати (Лука 14:28). У њиховом заједничком хришћанском животу, муж ће бити поглавар, у складу са Светим писмом (1. Коринћанима 11:3; Ефешанима 5:22, 23). Према томе, првенствено је младожења одговоран за оно што ће се дешавати на свадби. Наравно, он ће показати љубав тако што ће се договорити са својом будућом супругом о томе кога желе и кога могу позвати. Није могуће нити практично позвати све пријатеље и рођаке. Зато треба бити скроман и направити избор. Младенци треба да имају разлога да верују да ће хришћани који нису позвани имати разумевања и да се неће увредити (Проповедник 7:9).

„Домаћин свадбе“

11. Какву улогу има „домаћин свадбе“?

11 Ако младенци одлуче да своје венчање обележе једним скупом, како се могу побринути да тај догађај буде достојанствен? Већ неколико деценија, Јеховини сведоци сматрају да је мудро применити оно што је поменуто у вези са свадбом у Кани на којој је Исус присуствовао. Тамо је постојао „домаћин свадбе“, а то је највероватније био одговоран суверник (Јован 2:9, 10). Слично томе, мудар младожења ће за ову важну улогу одабрати једног духовно зрелог брата. Након што му младожења објасни које су његове жеље и шта му се свиђа а шта не, домаћин свадбе ће бити задужен за то да се све те појединости спроводе у дело, како пре свадбе тако и током ње.

12. На шта младожења треба да обрати пажњу када је у питању употреба алкохолних пића?

12 У складу с оним што је речено у 5. одломку, неки парови одлучују да се на свадби не служе алкохолна пића, како њихова злоупотреба не би нарушила радост и успех тог догађаја (Римљанима 13:13; 1. Коринћанима 5:11). Међутим, уколико ће се служити алкохолна пића, младожења треба да се побрине да буду доступна у умереним количинама и да се тако и послужују. На свадби у Кани на којој је Исус био служило се вино, и чак је он сам обезбедио веома квалитетно вино. Занимљиво је да је домаћин свадбе прокоментарисао: „Сваки човек износи најпре добро вино, а кад се људи опију, лошије. А ти си чувао добро вино све до сада“ (Јован 2:10). Сигурно да Исус није подупирао опијање, с обзиром на то да је он сам то осудио (Лука 12:45, 46). Чудећи се квалитету вина, домаћин је очигледно само рекао да зна за случајеве када су се гости опијали (Дела апостолска 2:15; 1. Солуњанима 5:7). Стога, и младожења и поуздани хришћанин кога он одреди за домаћина свадбе треба да се побрину да сви присутни следе јасан савет: „Не опијајте се вином, у коме је разузданост“ (Ефешанима 5:18; Пословице 20:1; Осија 4:11).

13. Ако ће се на свадби слушати музика, шта младенци треба да узму у обзир и зашто?

13 Као и на другим скуповима, ако ће на свадби бити музике, треба обратити пажњу на јачину звука како би сви присутни могли нормално да разговарају. Један хришћански старешина је запазио: „Док вече одмиче, разговор постаје живљи и гости почињу да плешу, а понекад је и музика све гласнија. Музика која се у почетку чула у позадини може постати гласна и надјачати разговор. Свадбе представљају прилику за пријатно дружење. Како би било жалосно да гласна музика поквари ту прилику!“ Младожења и домаћин свадбе треба и у томе да поступају одговорно, не препуштајући избор музике и јачину звука музичарима, било да су плаћени или не. Павле је написао: „Што год да чините речју или делом, све чините у име Господа Исуса“ (Колошанима 3:17). Када гости оду кући, да ли ће музику која се слушала памтити као нешто што показује да нови брачни пар све чини у Исусово име? Требало би да буде тако.

14. Када је у питању венчање, шта хришћанима треба да остане у лепој успомени?

14 Заиста, добро организована свадба може остати у лепој успомени. Адам и Едита, који су у браку 30 година, рекли су о једној свадби: „Стварно се могла осетити хришћанска атмосфера. Певали су се хвалоспеви Јехови, али је такође било и друге прикладне забаве. Плес и музика нису истицани у први план. Било је пријатно и изграђујуће, и све је било у складу с хришћанским начелима.“ Заиста, млада и младожења могу учинити пуно како би своју веру показали делима.

Свадбени поклони

15. Који се библијски савети могу применити када се ради о свадбеним поклонима?

15 У многим земљама је уобичајено да пријатељи и рођаци дају поклон младенцима. Ако одлучиш да то учиниш, шта треба да задржиш на уму? Сети се шта је апостол Јован рекао о ’истицању свог иметка‘. Такво истицање он није повезао са хришћанима који своју веру показују делима већ са ’светом који пролази‘ (1. Јованова 2:16, 17). С обзиром на овај Јованов надахнути савет, да ли младенци треба пред свима да објаве ко је шта дао? Хришћани из Македоније и Ахаје дали су прилог за браћу у Јерусалиму, али немамо основа да закључимо да су њихова имена била разглашена (Римљанима 15:26). Многи хришћани који дају свадбени поклон желе да остану анонимни уместо да привлаче неприкладну пажњу на себе. Што се тога тиче, осмотри и Исусов савет забележен у Матеју 6:1-4.

16. Како младенци могу избећи да повреде туђа осећања када су у питању свадбени поклони?

16 Објављивање имена оних који су дали поклоне могло би водити до ’надметања‘ око тога ко је дао бољи или скупљи поклон. Дакле, мудри хришћански младенци неће обзнањивати имена оних који су дали поклоне, јер би тиме могли довести у непријатну ситуацију оне који можда нису били у могућности да дају (Галатима 5:26; 6:10). Наравно, није погрешно да млада и младожења знају од кога су добили неки поклон. Можда то могу сазнати из честитке која ће се ставити уз поклон, али се неће читати у јавности. Када купујемо, дајемо и примамо свадбене поклоне, сви имамо прилику да покажемо да чак и у таквим приватним стварима наша вера утиче на оно што радимо. a

17. Који циљ треба да имају хришћани када су у питању њихова вера и дела?

17 Нашу веру не показујемо само тиме што живимо морално, присуствујемо хришћанским састанцима и учествујемо у делу проповедања. Свако од нас треба да има живу веру која ће утицати на све што радимо. Дакле, своју веру можемо показати делима која су „до краја извршена“ и на подручјима живота о којима смо говорили у овом чланку (Откривење 3:2).

18. Како се речи из Јована 13:17 могу применити на хришћанске свадбе и скупове?

18 Након што је Исус пружио својим верним апостолима добар пример када им је понизно опрао ноге, рекао је: „Ако то знате, срећни сте ако тако и чините“ (Јован 13:4-17). У окружењу у ком ми данас живимо, можда није неопходно или уобичајено да оперемо некоме ноге, као на пример нашем госту. Међутим, након што смо проучили овај чланак, видели смо да постоје и друга подручја живота на којима можемо своју веру показати делима која су одраз љубави и обзирности, у шта су укључени и скупови и хришћанске свадбе. То можемо чинити било да ми ступамо у брак било да смо гости на венчању или свадби хришћанског пара који жели да своју веру покаже делима.

[Фуснота]

a О још неким аспектима венчања и свадби говори се у наредном чланку под називом „Венчања која су радосна и достојанствена“.

Како би одговорио?

Како можеш показати да имаш веру

• када организујеш скуп?

• када организујеш свадбу?

• када дајеш или примаш свадбене поклоне?

[Питања за разматрање]

[Слика на 24. страни]

Чак и када позиваш само неколико гостију, нека те води „мудрост одозго“