Пређи на садржај

Пређи на садржај

Показујмо поштовање према нашим светим скуповима

Показујмо поштовање према нашим светим скуповима

Показујмо поштовање према нашим светим скуповима

„Довешћу [их] на своју свету гору и развеселићу их у свом дому молитве“ (ИСАИЈА 56:7).

1. Који се темељ за показивање доличног поштовања према нашим састанцима налази у Библији?

 ЈЕХОВА окупља свој народ, помазане хришћане и њихове сараднике, да га обожавају на његовој ’светој гори‘. Он им даје радост у свом „дому молитве“, то јест његовом духовном храму, који је „дом молитве за све народе“ (Исаија 56:7; Марко 11:17). Све то показује да је служење Јехови свето, чисто и узвишено. Када показујемо долично поштовање према састанцима на којима проучавамо Библију и обожавамо Бога, пружамо доказ да сматрамо светим оно што је свето Јехови.

2. Шта показује да је за Јехову место које је изабрао за обожавање било свето, и како је Исус показао исти став?

2 У старом Израелу, место које је Јехова изабрао за обожавање требало је сматрати светим. Шатор састанка, као и предмете и прибор у њему требало је помазати и посветити како би ’били нешто најсветије‘ (Излазак 30:26-29). У том светилишту су се налазиле две просторије које су се називале „Светиња“ и „Светиња над светињама“ (Јеврејима 9:2, 3). Касније је уместо шатора састанка коришћен храм у Јерусалиму. Пошто је Јерусалим тако постао средиште правог обожавања, био је назван ’светим градом‘ (Немија 11:1; Матеј 27:53). Током своје службе на земљи, Исус је показивао прикладно поштовање према храму. Био је гневан на људе који су поступали с непоштовањем тако што су трговали у храму или су га користили као пречицу (Марко 11:15, 16).

3. Који пример показује да су скупови у древном Израелу били свети?

3 Израелци су се редовно састајали да би обожавали Јехову и слушали читање његовог Закона. Скупови који су одржавани у одређене дане њихових празника називани су светим или свечаним зборовима, што је указивало на њихову светост (Левитска 23:2, 3, 36, 37). Када се једном приликом у данима Јездре и Немије народ окупио, Левити су ’објашњавали закон‘. Пошто је „цео народ плакао слушајући речи закона“, Левити су ’утишавали народ, говорећи: „Умирите се, јер је овај дан свет“‘. Израелци су затим седам дана славили Празник сеница „и весеље је било веома велико“. Надаље, „сваки дан се наглас читала књига закона истинитог Бога, од првог до последњег дана. Седам дана су славили празник, а осмог дана је био свечани збор, као што је било прописано“ (Немија 8:7-11, 17, 18). То су заиста биле свете прилике и требало је да им присутни поклоне пуну пажњу и поштовање.

Наши састанци су свети

4, 5. Која обележја наших састанака показују да су они свети?

4 Данас на земљи не постоји дослован свети град нити посебан храм намењен обожавању Јехове. Па ипак, не треба да изгубимо из вида чињеницу да су састанци на којима се обожава Јехова свети. Ми се састајемо три пута недељно да бисмо читали и проучавали Свето писмо. Тада се „тумачи“ Јеховина Реч и ’разлаже се њен смисао‘, баш као у Немијино време (Немија 8:8). Сви наши састанци почињу и завршавају молитвом, а на већини њих певамо песме хвале Јехови (Псалам 26:12). Скупштински састанци су део нашег обожавања и зато треба да имамо богобојазан став, да им посветимо пуну пажњу и показујемо поштовање.

5 Јехова благосиља своје слуге када се састају да би га обожавали, проучавали његову Реч и дружили се. У време када се одржава састанак можемо бити сигурни да је ’Јехова заповедио да ту буде благослов‘ (Псалам 133:1, 3). Ми добијамо тај благослов ако смо присутни и пажљиво пратимо програм духовне поуке. Осим тога, Исус је рекао: „Где су двојица или тројица сакупљена у моје име, тамо сам и ја међу њима.“ С обзиром на контекст, ове речи се односе на хришћанске старешине које се састају да би решиле озбиљне проблеме између појединаца, али се у начелу примењују и на наше састанке (Матеј 18:20). Ако је Христ путем светог духа присутан када се хришћани састају у његово име, зар такве скупове не треба сматрати светим?

6. Шта се може рећи за места на којима се састајемо, било да су у питању већи или мањи скупови?

6 Истина је да Јехова не пребива у храмовима које је саградио човек. Ипак, наше Дворане Краљевства су места где се обожава истинити Бог (Дела апостолска 7:48; 17:24). У њима се састајемо да бисмо проучавали Јеховину Реч, молили се и певали му хвалоспеве. То важи и за наше Конгресне дворане. И објекти који се изнајмљују за наше конгресе, као што су веће јавне дворане, изложбени простори или спортски стадиони постају места где се обожава Бог док се користе за те свете скупове. Прилике када обожавамо Јехову, било да су у питању већи или мањи скупови, заслужују наше поштовање и то треба да се види у нашем ставу и понашању.

Како можемо показати поштовање према нашим скуповима

7. Који је један од начина да покажемо поштовање према нашим скуповима?

7 Постоје конкретни начини да покажемо поштовање према нашим скуповима. Један од њих је да будемо присутни када се певају песме Краљевства. Многе од њих су написане у виду молитве и зато их треба певати с дубоким поштовањем. Апостол Павле је цитирао речи 22. псалма, примењујући их на Исуса: „Објавићу име твоје браћи својој, усред окупљеног мноштва песмом ћу те хвалити“ (Јеврејима 2:12). Зато увек треба да се побринемо да будемо на свом месту пре него што председавајући најави песму и да је затим певамо усредсређени на њено значење. Нека наше певање одражава осећања псалмисте који је написао: „Хвалићу Јехову свим срцем својим у друштву пријатеља праведних и у кругу [„на сабору“, ДК] њиховом“ (Псалам 111:1). Да, певање хвалоспева Јехови је веома добар разлог да дођемо раније на наше састанке и да останемо до краја.

8. Који библијски пример показује да молитве које се упућују на нашим састанцима заслужују нашу пуну пажњу и поштовање?

8 Још једно обележје које наше састанке чини још узвишенијим у духовном погледу јесте молитва која се од срца упућује у корист свих присутних. Једном приликом, хришћани из првог века су се састали у Јерусалиму и ’једнодушно се обратили Богу‘ у усрдној молитви. Захваљујући томе, они су упркос прогонству наставили да ’одважно говоре Божју реч‘ (Дела апостолска 4:24-31). Можемо ли да замислимо да је ико од присутних дозволио да му током те молитве мисли лутају? Не, они су се „једнодушно“ молили. Молитве које се изговарају на нашим састанцима одражавају осећања свих присутних. Оне заслужују нашу пуну пажњу и поштовање.

9. Како својим одевањем и понашањем можемо показати поштовање према светим скуповима?

9 Надаље, дубину свог поштовања према светости наших скупова можемо показати и начином одевања. Наш изглед, што важи и за одећу и за фризуру, може додатно допринети достојанству наших састанака. Апостол Павле је саветовао: ’Желим да се мушкарци моле где год се окупљате, подижући верне руке, без гнева и расправа. Исто тако, желим да се жене пристојно одевају и да при томе буду скромне и разборите, да се не украшавају плетењем косе и златом или бисерима или скупоценом одећом него како доликује женама које кажу да поштују Бога‘ (1. Тимотеју 2:8-10). Кад присуствујемо великим конгресима који се одржавају на отвореним стадионима, можемо се обући одговарајуће временским условима, а да то ипак буде достојанствено. Поред тога, из поштовања према тим приликама нећемо јести нити жвакати жваку током програма. Доличним одевањем и понашањем на нашим скуповима показујемо поштовање према Јехови Богу, правом обожавању и нашим суверницима.

Понашање које доликује Божјим слугама

10. Како је апостол Павле показао да на нашим хришћанским састанцима треба да се понашамо како доликује Јеховиним слугама?

10 У 14. поглављу 1. Коринћанима налазимо мудар савет апостола Павла о томе како треба да изгледају хришћански састанци. Закључио је следећим речима: „Све нека буде пристојно и онако како је ред“ (1. Коринћанима 14:40). Наши састанци су важан део активности хришћанске скупштине и зато на њима треба да се понашамо како доликује Јеховиним слугама.

11, 12. (а) Чега треба да буду свесна деца која присуствују састанцима? (б) На који начин деца могу изражавати своју веру на састанцима?

11 Родитељи треба да поуче децу како да се понашају на састанцима. Они треба да им објасне да Дворана Краљевства и место где се одржава Скупштинско разматрање књиге нису места за игру. То су места где обожавамо Јехову и проучавамо његову Реч. Мудри краљ Соломон је написао: „Пази на кораке своје кад идеш у дом истинитог Бога. Приступи да слушаш“ (Проповедник 5:1). Мојсије је упутио Израелце да се окупљају, што је важило и за одрасле и за децу. Он је рекао: „Скупи народ... да чују и да науче да се боје Јехове, вашег Бога, и да савесно поступају по свим речима овог закона. И њихови синови који још не познају тај закон нека слушају и нека уче да се боје Јехове“ (Поновљени закони 31:12, 13).

12 Слично томе, и данас деца долазе на састанке с родитељима првенствено да би слушала и учила. Чим довољно одрасту да могу да прате програм и разумеју бар основне библијске истине, она могу и да ’обзнањују [своју] веру‘ тако што ће давати кратке коментаре (Римљанима 10:10). Мало дете може најпре на питање које разуме одговорити с неколико речи. У почетку ће можда читати одговор, али ће с временом покушати да се изрази својим речима. То је за дете корисно и занимљиво и осим тога такви спонтани изрази вере радују одрасле који су присутни. Наравно, родитељи дају пример тако што и сами коментаришу. Уколико је то могуће, пожељно је да деца имају своју Библију, песмарицу и публикацију која се разматра. Она треба да науче да показују прикладно поштовање према тим публикацијама. Све то ће им помоћи да буду свесна тога да су наши састанци свети.

13. Какав утисак желимо да стекну они који први пут присуствују неком нашем састанку?

13 Наравно, ми не желимо да наши састанци подсећају на црквену службу. У неким црквама влада хладна атмосфера или се претерано истиче побожност, док је у другима бучно као на рок концерту. Желимо да атмосфера у Дворани Краљевства буде срдачна и пријатна, али не до те мере да подсећа на неку забаву. Ми се састајемо да бисмо обожавали Јехову и зато наши састанци увек треба да буду достојанствени. Наша жеља је да особе које први пут присуствују, након што чују програм и виде како се понашамо ми и наша деца, кажу: „Бог је заиста међу вама“ (1. Коринћанима 14:25).

Трајна одлика нашег обожавања

14, 15. (а) Шта можемо учинити како не бисмо ’занемарили дом свога Бога‘? (б) Како се пророчанство из Исаије 66:23 већ испуњава?

14 Као што је раније речено, Јехова окупља своје слуге и даје им радост у свом „дому молитве“, то јест његовом духовном храму (Исаија 56:7). Верни Божји слуга Немија подсетио је остале Јевреје да треба да покажу долично поштовање према дословном храму тако што ће пружати материјалну подршку. Он је рекао: „Нећемо занемаривати дом свога Бога“ (Немија 10:39). Осим тога, нећемо занемаривати Јеховин позив да га обожавамо у његовом „дому молитве“.

15 Потреба да се редовно састајемо ради обожавања види се из Исаијиног пророчанства: „’Од младине до младине и од сабата до сабата свако ће тело долазити да се поклони преда мном‘, каже Јехова“ (Исаија 66:23). То се данас дешава. Предани хришћани се редовно, сваке седмице сваког месеца, састају да би обожавали Јехову. Између осталог, они то чине тако што присуствују хришћанским састанцима и учествују у служби проповедања. Да ли си и ти један од оних који редовно ’долазе да се поклоне пред Јеховом‘?

16. Зашто редовно присуствовање састанцима већ сада треба да буде саставни део нашег живота?

16 Пророчанство из Исаије 66:23 потпуно ће се испунити у новом свету који је Јехова обећао. У то време ће у дословном смислу „свако тело“ из седмице у седмицу и из месеца у месец „долазити да се поклони“ пред Јеховом, то јест да га обожава у сву вечност. Пошто ће састајање ради обожавања Јехове бити трајна одлика живота у новом свету, зар не би требало да редовно присуствовање састанцима већ сада буде саставни део нашег живота?

17. Зашто су нам састанци потребни ’тим више што видимо да се приближава дан‘?

17 Како се крај приближава, треба да будемо одлучнији него икада да присуствујемо скуповима на којима обожавамо Јехову. Из поштовања према светости наших састанака, нећемо дозволити да нас посао, домаћи задаци или ванредно школовање спрече да се редовно састајемо с нашим суверницима. Потребна нам је снага коју добијамо на тај начин. На нашим скупштинским састанцима имамо прилику да се боље упознамо, разменимо охрабрења и да подстичемо једни друге „на љубав и добра дела“. То треба да чинимо ’тим више што видимо да се приближава дан‘ (Јеврејима 10:24, 25). Зато увек показујмо долично поштовање према нашим светим скуповима тако што ћемо редовно присуствовати, бити прикладно одевени и пристојно се понашати. Чинећи то, показујемо да је и нама свето оно што је Јехови свето.

За понављање

• Шта показује да прилике када се Јеховин народ окупља треба сматрати светим?

• Која обележја наших састанака пружају доказ да су они свети?

• Како деца могу показати поштовање према светости наших састанака?

• Зашто редовно присуствовање састанцима треба да буде саставни део нашег живота?

[Питања за разматрање]

[Слике на 28. страни]

Где год да се одржавају, састанци на којима се обожава Јехова су свети

[Слика на 31. страни]

Наша деца присуствују састанцима да би слушала и учила