Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поуздани савети за одгајање деце

Поуздани савети за одгајање деце

Поуздани савети за одгајање деце

„ИМАЛА сам 19 година, живела далеко од своје породице и родбине и била потпуно неспремна“, прича Рут о својој првој трудноћи. Пошто је она сама била јединица, није много размишљала о томе да буде родитељ. Коме се могла обратити за поуздане савете?

С друге стране, Јан, који је сада отац троје одрасле деце, присећа се: „У почетку сам био јако самоуверен. Али, убрзо сам схватио да ми недостаје практично знање.“ Било да се родитељи одмах на почетку осећају неспремно или то касније схвате, где могу пронаћи помоћ у одгајању деце?

Данас све више родитеља тражи савете преко Интернета. Међутим, можда се питате колико су поуздани савети који се тамо могу наћи. С добрим разлогом треба бити опрезан. Да ли заиста знате ко пружа те савете? Колико су те особе успешне у одгајању своје деце? Сигурно желите да будете пажљиви када се ради о нечему што може утицати на вашу породицу. Као што је споменуто у претходном чланку, понекад чак и савети стручњака могу изневерити очекивања. Стога, коме се можете обратити за помоћ?

Главни Извор савета о одгајању деце јесте Јехова Бог, Оснивач породице (Ефешанима 3:15). Он је једини прави стручњак. У својој Речи, Библији, он пружа поуздане, практичне смернице које су стварно делотворне (Псалам 32:8; Исаија 48:17, 18). Ипак, од нас зависи да ли ћемо их применити.

Неколико брачних парова је било замољено да испричају шта су научили док су одгајали децу да буду уравнотежене и богобојазне одрасле особе. Њихов успех, рекли су, био је искључиво резултат примене библијских начела. Увидели су да су библијски савети и данас поуздани као што су били у време када је Библија написана.

Проводите време с њима

На питање који јој је савет највише помогао, Кетрин, мајка двоје деце, без размишљања је рекла да је то савет из Поновљених закона 6:7. Тамо стоји: „Усађуј их [библијска начела] у децу своју и говори о њима кад седиш у својој кући и кад идеш путем, кад лежеш и кад устајеш.“ Кетрин је схватила да је потребно да проводи време са својом децом ако жели да поступа у складу с тим саветом.

Можда размишљате: ’То је лакше рећи него урадити.‘ Будући да је у многим породицама потребно да оба родитеља раде како би саставили крај с крајем, како могу презапослени родитељи да проводе више времена са својом децом? Торлиф, чији син сада подиже своју децу, каже да је слеђење савета из Поновљених закона веома важан чинилац. Поведите децу где год да идете, а прилике за разговор ће доћи саме по себи. „Мој син и ја смо заједно радили на пословима око одржавања куће“, прича Торлиф. „Као породица смо ишли на путовања. Имали смо заједничке оброке.“ Захваљујући томе, каже он, „наш син је увек могао слободно да каже шта мисли“.

Међутим, шта се дешава када нема отворене комуникације и разговори постану усиљени? То се обично дешава када деца одрасту. Савет је исти — ако проводите више времена с децом, то може бити од помоћи. Кетринин муж, Кен, присећа се да се њихова ћерка у тинејџерским годинама жалила да је он не слуша. То је уобичајена жалба тинејџера. Шта су могли да учине? Кен прича: „Одлучио сам да више времена проводим с њом и да разговарамо о њеним размишљањима, осећањима и разочарањима. То је заиста помогло“ (Пословице 20:5). Међутим, Кен сматра да је овај приступ био успешан захваљујући томе што су имали добре навике комуникације у њиховој породици. „Моја ћерка и ја смо увек имали добар однос“, каже он, „па се стога осећала слободном да отворено прича са мном.“

Интересантно, једно недавно истраживање показало је да код тинејџера постоји три пута већа вероватноћа него код родитеља да ће рећи да родитељи и деца не проводе довољно времена заједно. Стога, зашто не применити овај библијски савет? Проводите што је могуће више времена са својом децом — док се одмарате и док радите, у кући и на путовању, ујутру кад устанете и увече пре него што одете на спавање. Ако је могуће, водите их свуда са собом. Као што стоји у Поновљеним законима 6:7, време које проводите са својом децом не може се ни са чим заменити.

Поучите их исправним вредностима

Марио, отац двоје деце, саветује нешто слично: „Пружите деци пуно љубави и читајте им.“ Међутим, не ради се само о томе да подстичемо интелектуалне способности своје деце. Морате их научити да разликују исправно од неисправног. Марио додаје: „Проучавајте Библију с њима.“

Зато Библија подстиче родитеље: „Не раздражујте своју децу, него их брижно одгајајте у складу с правом хришћанском поуком и саветом“ (Ефешанима 6:4Weymouth). Данас многе породице пропуштају да нагласе важност моралних поука. Неки сматрају да ће деца, кад буду старија, сама моћи да одлуче које ће вредности усвојити. Да ли вам је то логично? Као што је младом телу потребна правилна исхрана да би постало јако и здраво, тако су и младом уму и срцу потребне смернице. Ако ваша деца не буду поучена моралним вредностима код куће, она ће вероватно усвојити гледишта својих вршњака и наставника или медија.

Библија може помоћи родитељима да поуче децу како да разликују исправно од погрешног (2. Тимотеју 3:16, 17). Џеф, један искусан старешина који је одгајио двоје деце, саветује другима да користе Библију како би поучили децу исправним вредностима. Он каже: „Библија помаже деци да схвате како Створитељ гледа на ствари, а не само мама и тата. Запазили смо да Библија има јединствен утицај на ум и срце. Да бисмо указали на погрешне поступке или начин размишљања, одвојили бисмо време да пронађемо одговарајући стих. Затим бисмо у неком мирном окружењу замолили децу да га прочитају. Често би потекла понека суза или би бризнули у плач. Били смо запањени. Библија има већи утицај од свега што бисмо могли рећи или урадити.“

У Јеврејима 4:12 се објашњава: „Божја реч је жива и делотворна... и може просудити мисли и намере срца.“ Зато библијска порука није само лично гледиште или искуство људи које је Бог користио да је запишу. Она заправо представља Божје гледиште о моралним питањима. Због тога је библијска порука другачија од свих других савета. Тиме што користите Библију да бисте поучили децу, ви им помажете да усвоје Божје гледиште. Ваше поучавање има већу тежину и имате веће шансе да достигнете срце свог детета.

Раније поменута Кетрин се слаже с тим. Она каже: „Што је ситуација тежа, то се више обраћамо Божјој Речи за вођство — и заиста делује!“ Да ли можете у још већој мери користити Библију док поучавате децу како да разликују исправно од погрешног?

Будите разумни

Апостол Павле говори о још једном важном начелу које је корисно за подизање деце. Он је подстакао сухришћане: „Нека ваша разумност буде позната свим људима“ (Филипљанима 4:5). То свакако значи да деци треба да буде очигледна наша разумност. Не заборавите да разумност одражава „мудрост одозго“ (Јаков 3:17).

Међутим, како је разумност повезана са одгајањем деце? Иако им пружамо сву помоћ која им је потребна, ми не контролишемо сваки њихов поступак. На пример, раније поменути Марио, који је Јеховин сведок, присећа се: „Децу смо увек подстицали на крштење, пуновремену службу и друге духовне циљеве. Али смо им јасно ставили до знања да сами треба да донесу ту одлуку када дође време за то.“ Какав је био исход? И једно и друго дете сада служе као пуновремени објавитељи добре вести.

У Колошанима 3:21, Библија опомиње очеве: „Очеви, не раздражујте своју децу, да не постану малодушна.“ За Кетрин је тај стих веома важан. Када родитељ изгуби стрпљење, лако се може наљутити или поставити превелике захтеве. Али, она каже: „Не тражите од деце онолико колико очекујете од себе.“ Кетрин је такође Јеховин сведок, и она даље каже: „Нека вам служење Јехови буде право уживање.“

Раније поменути Џеф даје један практичан предлог: „Када су наша деца била мало старија, један добар пријатељ нам је поменуо да је запазио колико често мора да каже „не“ дечјим захтевима. Они би због тога били разочарани и имали би осећај да немају никаква права. Да би се то избегло, саветовао нас је да пронађемо начин да кажемо „да“.

„Увидели смо да је то добар предлог“, каже Џеф. „Затим смо тражили прилике да наша деца заједно с другом децом учествују у неким активностима које смо ми одобрили. Онда бисмо им пришли и рекли: ’Да ли знате да тај и тај ради ово или оно? Зашто им се не придружите?‘ Или, ако нас деца замоле да идемо негде, натерали бисмо себе да идемо иако смо били уморни. То смо чинили само да им не бисмо рекли ’не‘.“ Суштина разумности је у томе — бити фер, обзиран и попустљив, а да се при том не крше библијска начела.

Извуците корист из поузданих савета

Већина ових брачних парова данас су баке и деке. Они са уживањем посматрају како иста библијска начела помажу њиховој деци да буду успешни родитељи. Могу ли и вама користити савети које пружа Библија?

Када је Рут, споменута на почетку овог чланка, постала мајка, она и њен муж су се понекад осећали беспомоћно. Ипак, нису били препуштени сами себи. Имали су одличне савете из Божје Речи, Библије. Јеховини сведоци су издали многе изванредне публикације за проучавање Библије које могу помоћи родитељима. Неке од њих су књиге Учи од Великог Учитеља, Моја књига библијских прича, Млади питају — практични одговори на њихова питања и Највећи човек који је икада живео. Торлиф, Рутин муж, каже: „Данас постоји обиље библијских савета који су родитељима надохват руке. Само ако их искористе, могу имати помоћ у одгајању деце у свим подручјима живота.“

[Оквир/Слика на 5 страни]

Шта СТРУЧЊАЦИ кажу...Шта БИБЛИЈА каже

О показивању наклоности:

У књизи The Psychological Care of Infant and Child (1928), др Џон Бродус Вотсон саветује родитеље: „Никада немојте грлити и љубити“ своју децу. „Никада им немојте дозволити да вам седе у крилу.“ Међутим, недавно су др Вера Лејн и др Дороти Молино у часопису Our Children (март, 1999) истакле: „Истраживања показују да мала деца којој су ускраћени физички контакт и изрази наклоности не напредују.“

Насупрот томе, у Исаији 66:12 описује се како Бог показује љубав према свом народу као што родитељ исказује љубав према детету. Слично томе, када су Исусови ученици покушали да спрече људе да му доводе малу децу, он их је прекорио, рекавши: „Пустите децу да долазе к мени. Не браните им.“ Затим је „узео... децу у крило и благосиљао их“ (Марко 10:14, 16).

О поучавању исправним вредностима:

Године 1969, у једном чланку у часопису New York Times, др Бруно Бетелхајм је истакао да свако дете има „право да формира своје мишљење, које није резултат [родитељског] ауторитативног [поучавања], већ искључиво његовог личног животног искуства“. Међутим, скоро 30 година касније, др Роберт Колс, аутор књиге The Moral Intelligence of Children (1997), признао је: „Деца морају имати сврху и вођство у животу, један систем вредности“ који одобравају њихови родитељи или друге одрасле особе.

Пословице 22:6 подстичу родитеље: „Одгајај дете према путу којим треба да иде, па неће одступити од њега ни кад остари.“ Хебрејска реч која је преведена са „одгајати“ такође значи и „упутити“ и овде указује на пружање првих смерница малој деци. Стога су родитељи подстакнути да своју децу поучавају исправним вредностима од раног детињства (2. Тимотеју 3:14, 15). Оно што науче у тим годинама развоја вероватно ће задржати током целог живота.

О дисциплиновању:

У књизи The Strong-Willed Child (1978), Др Џејмс Добсон је написао: „Физичко кажњавање од стране брижних родитеља јесте метод поучавања којим се спречава неисправно понашање.“ С друге стране, у једном чланку који је написан на основу седмог издања популарне књиге Baby and Child Care (1998), др Бенџамин Спок је рекао: „Батине преносе деци поруку да старија, јача особа има моћ да ради по своме, без обзира на то да ли је у праву или не.“

У вези с дисциплиновањем у Библији пише: „Прут и укор дају мудрост“ (Пословице 29:15). Међутим, нису свој деци потребне батине. Пословице 17:10 кажу: „На разумнога укор делује јаче него на безумнога сто удараца.“

[Слика]

Користите Библију да бисте допрли до срца

[Слика на 7. страни]

Мудри родитељи организују разоноду за своју децу