Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уједињени у градњи која слави Бога

Уједињени у градњи која слави Бога

Уједињени у градњи која слави Бога

НА ЈЕДНОМ од Соломонових острва људи су приметили да Јеховини сведоци имају нову Дворану Краљевства. Једна госпођа је рекла: „У нашој цркви често организујемо свечаности ради прикупљања прилога. Молимо своје чланове да дају новац, али још увек немамо довољно средстава да бисмо саградили нову цркву. Како ви Сведоци долазите до новца?“ Сведокиња којој се обратила одговорила је: „Ми обожавамо Јехову као једна међународна породица. Наша скупштина и наша браћа из целог света приложили су оно што је требало за нову Дворану Краљевства. Јехова нас поучава да будемо уједињени у свему што радимо.“

Јединство Јеховиних сведока може се видети у свему што раде, укључујући и изградњу десетина хиљада Дворана Краљевства. Такво јединство у градњи тих објеката није нешто ново. Оно постоји већ хиљадама година унутар Божјег народа. Зашто се то може рећи?

Изградња шатора састанка и храма

Пре 3 500 година, Јехова је преко Мојсија упутио следеће речи Израелцима: „Нека ми начине светилиште“ (Излазак 25:8). Што се тиче изгледа те грађевине, Јехова је даље рекао: „Свети шатор и сву његову опрему начините [множина, односи се на цео народ] по узору на оно што ћу ти [једнина, односи се на Мојсија] показати“ (Излазак 25:9). Јехова је затим пружио детаљна упутства како да се направе светилиште, опрема и прибор (Излазак 25:10–27:19). Требало је да „шатор састанка“ буде центар правог обожавања за цео Израел.

Не знамо колико је људи градило шатор, али сви Израелци су били позвани да подупру градњу. Мојсије им је рекао: ’Скупите међу собом прилог за Јехову. Свако ко је спремног срца нека донесе прилог Јехови‘ (Излазак 35:4-9). Како су Израелци реаговали? У Изласку 36:3 стоји: „Они су од Мојсија узели све прилоге које су Израелови синови донели да би се обавио посао у светој служби. Али су се сваког јутра и даље доносили добровољни приноси.“

Убрзо је било приложено много ствари, а народ је и даље доносио прилоге. На крају су занатлије које су радиле на изради шатора рекле Мојсију: „Народ доноси много више него што треба за дело које је Јехова заповедио да се уради.“ Зато је Мојсије рекао: „Мушкарци и жене! Немојте више ништа да израђујете за свети прилог.“ Какав је био резултат? „Свега је било више него довољно да се уради сав посао“ (Излазак 36:4-7).

Захваљујући великодушности Израелаца, шатор састанка је направљен за мање од годину дана (Излазак 19:1; 40:1, 2). Подупирући право обожавање, Божји народ је исказао част Јехови (Пословице 3:9). Они су касније започели много већу градњу у којој су такође могли да помогну сви који су то желели, без обзира на то да ли су имали потребне вештине или не.

Скоро пет векова након што су изградили шатор састанка, Израелци су почели да граде храм у Јерусалиму (1. Краљевима 6:1). То је била величанствена, трајна грађевина од камена и дрвета (1. Краљевима 5:17, 18). Јехова је „надахнућем“ пружио Давиду грађевински нацрт храма (1. Летописа 28:11-19). Међутим, изабрао је Давидовог сина Соломона да управља градњом (1. Летописа 22:6-10). Давид је свим срцем подупро тај посао. Он је припремио камење, дрвну грађу и друге материјале и приложио је велику количину злата и сребра. Такође је подстакао своје сународнике на великодушност питањем: „Да ли још неко данас жели да својом руком добровољно приложи дар Јехови?“ Како је народ реаговао? (1. Летописа 29:1-5).

Када је Соломон почео да гради храм, на располагању је имао на хиљаде тона злата и сребра. Бакра и гвожђа било је толико да није имало сврхе да се мере (1. Летописа 22:14-16). Уз Јеховину подршку и залагање свих Израелаца, храм је завршен за само седам и по година (1. Краљевима 6:1, 37, 38).

„Дом истинитог Бога“

И шатор састанка и храм названи су „дом истинитог Бога“ (Судије 18:31; 2. Летописа 24:7). Јехови никада није требало склониште или дом (Исаија 66:1). Он је саградио те објекте за добробит људи. На посвећењу храма, Соломон је питао: „Да ли ће Бог заиста пребивати на земљи? Гле, ни небеса ни небо над небесима не могу те обухватити, а камоли овај дом који сам саградио!“ (1. Краљевима 8:27).

Преко пророка Исаије, Јехова је рекао: „Мој дом зваће се дом молитве за све народе“ (Исаија 56:7). Жртве и молитве у храму, као и служба која се у њему вршила, омогућиле су побожним људима — и Јеврејима и нејеврејима — да се приближе истинитом Богу. Они су стекли његово пријатељство и заштиту тиме што су га обожавали у његовом дому. Молитва коју је Соломон упутио при посвећењу храма истиче ту истину. Његове дирљиве речи упућене Богу могу се прочитати у 1. Краљевима 8:22-53 и 2. Летописа 6:12-42.

Тај древни дом истинитог Бога одавно је уништен, али Божја Реч указује на време када ће се људи из свих народа сакупити да обожавају Јехову у далеко већем духовном храму (Исаија 2:2). Савршена жртва Божјег јединорођеног Сина, која је била предочена животињским жртвама приношеним у храму, представљаће начин на који ће људи моћи да се приближе Јехови (Јован 14:6; Јеврејима 7:27; 9:12). Данас Јеховини сведоци обожавају Бога на тај узвишени начин и помажу многима да исто тако поступају.

Савремена градња

У којем год делу света да се налазе, Јеховини сведоци служе истинитом Богу. Они су „силан народ“ који све више расте (Исаија 60:22). Места где се Јеховини сведоци састају називају се Дворане Краљевства. a Данас се користи на хиљаде тих дворана, а на хиљаде њих је још потребно.

Јеховини сведоци се ’спремно нуде‘ за градњу Дворана Краљевства (Псалам 110:3). Међутим, чест је случај да браћа којој је потребна Дворана Краљевства немају неопходне вештине за градњу, а у неким подручјима где постоји велики пораст Јеховиног народа влада велико сиромаштво. Да би се савладале такве тешкоће, Водеће тело Јеховиних сведока је 1999. увело програм градње Дворана Краљевства. У оквиру тог програма, Сведоци који имају искуства у грађевинарству путују у удаљена подручја да би обучили своју браћу и сестре за градњу Дворана Краљевства. Затим браћа и сестре која су примила обуку настављају с градњом у том подручју. Шта се постигло тим посебним залагањем?

До фебруара 2006, Јеховини сведоци су у земљама са ограниченим средствима саградили више од 13 000 нових Дворана Краљевства. Прочитај оно што су рекли неки који се састају у њима.

„На скупштинским састанцима је у просеку било 160 особа. На првом састанку након што је саграђена нова Дворана Краљевства, број присутних је порастао на 200. Сада, шест месеци касније, на састанке долази 230 особа. Очигледно је да је Јехова благословио градњу ових једноставних, али функционалних објеката“ (покрајински надгледник из Еквадора).

„Људи нас годинама питају: ’Када ћете имати Дворану Краљевства попут оних које видимо у вашој литератури?‘ Захваљујући Јехови, напокон имамо прикладно место за састајање. Одржавали смо састанке у продавници једног нашег брата и на њима је у просеку било 30 присутних. На први састанак у новој Дворани Краљевства дошло је 110 људи“ (једна скупштина из Уганде).

„Две опште пионирке су известиле да је служба проповедања много лепша откада је саграђена Дворана Краљевства. Људи су спремнији да слушају у служби од врата до врата, као и у неформалном сведочењу. Те сестре сада воде 17 библијских студија, и многе од тих заинтересованих особа долазе на састанке“ (подружница Јеховиних сведока на Соломоновим острвима).

„Један свештеник који живи близу нове Дворане Краљевства каже да она доприноси достојанству читавог суседства и да су мештани поносни на њу. Многи пролазници се наглас диве њеној лепоти. То браћи пружа изврсне прилике за сведочење. Све више људи жели да зна о нашем светом раширеном братству. Многи који годинама нису долазили на састанке били су подстакнути да поново буду редовни на њима“ (подружница Јеховиних сведока у Мјанмару).

„Једна сестра је позвала човека који је био заинтересован за библијску истину да посети градилиште које се налазило близу његове куће. Тај човек је касније рекао: ’Мислио сам да ми радници неће дозволити да уђем. На моје изненађење, Сведоци су ме љубазно поздравили. Мушкарци и жене су вредно радили, не губећи време. Били су сложни и срећни.‘ Тај човек је почео да проучава Библију и да посећује скупштинске састанке. Касније је рекао: ’Променио сам мишљење. Нећу напустити Бога сада када сам га нашао‘“ (подружница Јеховиних сведока у Колумбији).

Наша подршка је важна

Градња Дворана Краљевства је важан део наше свете службе. Заиста је похвално што Сведоци широм света подупиру то дело — како финансијски, тако и на друге начине. Међутим, не треба да заборавимо да су и други аспекти свете службе такође важни. Понекад су хришћани жртве природних непогода и потребна им је наша помоћ. Важну улогу у подупирању свете службе игра и штампање библијске литературе. Већина нас је видела колико су делотворни часопис или књига када се уруче особи која има исправан став. Поред тога, веома је важно подупирање мисионара и других у специјалној пуновременој служби. Ти самопожртвовани хришћани играју важну улогу у напредовању проповедања током ових последњих дана.

Они који су подупирали градњу храма били су веома радосни (1. Летописа 29:9). И нама данас подупирање правог обожавања прилозима доноси срећу (Дела апостолска 20:35). Ту срећу доживљавамо када своје прилоге ставимо у кутију која је намењена за фонд за Дворане Краљевства и када прилажемо за светско дело, подупирући тако друге активности које су повезане с проповедањем добре вести о Краљевству. Данас су Јеховини сведоци на диван начин уједињени у правом обожавању. Будимо сви испуњени радошћу која проистиче из подупирања тог обожавања!

[Фуснота]

a Што се тиче порекла назива „Дворана Краљевства“, видети књигу Jehovah’s Witnesses — Proclaimers of God’s Kingdom, страна 319, коју су издали Јеховини сведоци.

[Оквир/Слика на странама 20, 21]

НАЧИНИ НА КОЈЕ СЕ НЕКИ ОДЛУЧУЈУ ДА ДАЈУ

ПРИЛОЗИ ЗА СВЕТСКО ДЕЛО

Многи одвоје на страну, то јест одреде извесну суму новца коју стављају у кутије за прилоге с натписом „Прилози за дело Краљевства (Матеј 24:14)“.

Сваког месеца скупштине прослеђују тај новац локалној подружници. Добровољне донације у новцу такође се могу послати директно локалној подружници или подружници која је надлежна за вашу земљу. Такође се могу поклањати накит или друге драгоцености. Уз такве прилоге треба приложити кратко писмо у коме се наводи да је то непосредан поклон.

СПОРАЗУМ О УСЛОВНОЈ ДОНАЦИЈИ

Новац се може поверити Заједници на коришћење за светско дело. Међутим, на захтев донатора, новац се може вратити. За даљње информације, молимо вас да ступите у везу с подружницом у вашој земљи.

ПЛАНИРАЊЕ ЗА ДОБРОТВОРНЕ СВРХЕ

Осим директних поклона у новцу, постоје и други начини за подупирање нашег светског дела. У њих спадају:

Осигурање. Заједница може бити именована као корисник полисе животног осигурања или пензионог осигурања.

Банковни рачуни. Банковни рачуни, депозитне потврде или појединачни пензијски рачуни могу се депоновани поверити Заједници или се могу учинити наплативим у случају смрти, у складу с локалним банковним захтевима.

Вредносни папири и обвезнице. Вредносни папири и обвезнице могу се дати Заједници као директан дар.

Некретнине. Некретнине које се могу продати могу се поклонити Заједници, било као директан дар или уз задржавање права власништва донатора, који може доживотно да их користи. Контактирај с подружницом у својој земљи пре него што извршиш пренос права власништва било какве некретнине.

Тестаменти и задужбине. Имовина или новац могу се завештати Заједници путем законски састављеног тестамента или Заједница може бити именована као корисник задужбине. Тестамент у корист религиозне организације може омогућити одређене пореске олакшице.

За више информација о било ком начину давања у добротворне сврхе можете ступити у везу с локалном подружницом или с подружницом која је надлежна за дотичну земљу.

Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница

П. Фах 173

11 080 Београд

Телефон (011) 2196-224 и 2197-109

[Слика на 18. страни]

Захваљујући нашим уједињеним напорима, широм света се граде лепе Дворане Краљевства

[Слика на 18. страни]

Нова Дворана Краљевства у Гани