Пређи на садржај

Пређи на садржај

Волите Бога који воли вас

Волите Бога који воли вас

Волите Бога који воли вас

„Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (МАТЕЈ 22:37).

1, 2. Шта је можда покренуло питање око тога која је највећа заповест?

 ПИТАЊЕ које се појавило очигледно је изазвало жестоку расправу међу фарисејима Исусовог доба. Међу више од 600 законских одредби које су сачињавале Мојсијев закон, која је била најважнија? Да ли је то била нека одредба која се односила на приношење жртава? Уосталом, жртве су се приносиле и ради опроштења греха и да би се исказала захвалност Богу. Или је можда најважнија одредба била она која се односила на обрезање? И то је било веома важно пошто је обрезање служило као знак савеза који је Јехова склопио са Аврахамом (Постанак 17:9-13).

2 С друге стране, они који су били окренути традицији очигледно су сматрали да пошто су све одредбе закона који је Бог дао биле важне — иако су неке можда изгледале као мање важне — не би било исправно да се нека заповест вреднује више од других. Фарисеји су решили да то спорно питање поставе Исусу. Можда ће рећи нешто што ће поткопати његов углед. Један од њих је пришао Исусу и упитао га: „Која је највећа заповест у Закону?“ (Матеј 22:34-36).

3. Која је највећа заповест према ономе што је Исус рекао?

3 Одговор који је Исус дао изузетно је важан за нас данас. Својим одговором он је сажео оно што је било и што ће увек бити суштина правог обожавања. Цитирајући стих из Поновљених закона 6:5, Исус је рекао: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест.“ Премда су фарисеји тражили само једну заповест, Исус им је дао и другу. Цитирајући стих из Левитске 19:18, рекао је: „Друга, слична овој, јесте: ’Воли свог ближњег као самог себе.‘“ Исус је затим указао да ове две заповести представљају суштину чистог обожавања. Предухитривши било који покушај да га наведу да направи неки списак других заповести по важности, он је закључио: „На овим двема заповестима темељи се сав Закон и Пророци“ (Матеј 22:37-40). У овом чланку размотрићемо највећу и прву заповест. Зашто морамо волети Бога? Како показујемо да га волимо? И како можемо развијати такву љубав? Веома је важно да сазнамо одговоре на ова питања јер да бисмо угодили Јехови морамо га волети свим срцем, душом и умом.

Колико је важна љубав

4, 5. (а) Зашто фарисеј није био изненађен оним што је Исус рекао? (б) Шта је Богу много вредније од жртава и прилога?

4 Изгледа да фарисеј који је Исусу поставио питање није био ни узнемирен ни изненађен одговором који је добио. Знао је да је љубав према Богу основно обележје правог обожавања, иако је многи нису испољавали. У синагоги је био обичај да се наглас рецитује Шема, то јест хебрејска молитва, која је обухватала стихове који се налазе у Поновљеним законима 6:4-9, и које је Исус овом приликом цитирао. Према паралелном извештају у Марковом јеванђељу, тај фарисеј је затим рекао Исусу: „Учитељу, добро је и истинито што си рекао: ’Он је један и нема другог осим њега.‘ И волети га свим срцем и свим разумом и свом снагом и волети ближњег као самог себе вреди много више од свих жртава паљеница и других жртава“ (Марко 12:32, 33).

5 Премда су жртве паљенице и друге жртве биле прописане Законом, Богу је првенствено било важно да срце његових слугу буде подстакнуто љубављу. Један врабац принет Богу с љубављу и оданошћу био је много вреднији од хиљада овнова принетих с погрешним потицајима (Михеј 6:6-8). Сети се извештаја о сиромашној удовици коју је Исус запазио у храму у Јерусалиму. За два новчића која је ставила у касицу за прилоге није се могао купити ниједан врабац. Па ипак, тај прилог који је дат из срца препуног љубави, Јехови је значио више од великих прилога које су давали богаташи од свог вишка (Марко 12:41-44). Заиста је охрабрујуће знати да Јехова највише цени оно што му сви ми можемо дати без обзира на то какве су нам околности — нашу љубав!

6. Шта је Павле написао о томе колико је важна љубав?

6 Наглашавајући колико је љубав важна у правом обожавању, апостол Павле је написао: „Кад бих говорио људским и анђеоским језицима, а љубави не бих имао, био бих метал који јечи или чинеле које звече. Кад бих имао дар прорицања и кад бих знао све свете тајне и имао све знање и кад бих имао сву веру, тако да бих могао и горе да премештам, а љубави не бих имао, био бих ништа. И кад бих раздао сав свој иметак да бих нахранио друге и кад бих смрти предао своје тело, да бих се хвалио, а љубави не бих имао, ништа ми не би користило“ (1. Коринћанима 13:1-3). Сасвим је јасно да је љубав неопходна ако желимо да наше обожавање буде угодно Богу. Али, како показујемо љубав према Јехови?

Како показујемо љубав према Јехови

7, 8. Како можемо показати љубав према Јехови?

7 Многи сматрају да је љубав једна врста емоције над којом немамо власт и да једноставно некога заволимо. Али права љубав није само неко осећање. Она се огледа у поступцима, а не у томе што осећамо. Библија говори о љубави као о ’узвишенијем путу‘ и каже да треба да ’дамо све од себе‘ да бисмо је показивали (1. Коринћанима 12:31; 14:1). Хришћанима се саветује да показују љубав не само „речју и језиком, него делом и истином“ (1. Јованова 3:18).

8 Љубав према Богу нас подстиче да радимо оно што је њему угодно и да њега као Владара бранимо и подржавамо речима и делима. Она нас подстиче да не гајимо љубав према свету и безбожном начину живота (1. Јованова 2:15, 16). Они који воле Бога мрзе зло (Псалам 97:10). Љубав према Богу подразумева и љубав према ближњима, о чему ћемо говорити у наредном чланку. Осим тога, љубав према Богу захтева послушност с наше стране. Библија каже: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести, а његове заповести нису тешке“ (1. Јованова 5:3).

9. Како је Исус показао љубав према Богу?

9 Исус је на савршен начин показао шта значи волети Бога. Љубав га је подстакла да напусти свој небески дом и да живи на земљи као човек. Због те љубави је славио свог Оца оним што је радио и чему је поучавао. Љубав га је подстакла да буде „послушан све до смрти“ (Филипљанима 2:8). Та послушност, која је била један израз његове љубави, омогућила је верним људима да буду праведни у Божјим очима. Павле је написао: „Јер као што су непослушношћу једног човека [Адама] многи постали грешници, тако ће и послушношћу једнога [Христа Исуса] многи постати праведни“ (Римљанима 5:19).

10. Зашто љубав према Богу подразумева послушност?

10 И ми, попут Исуса, показујемо љубав тако што смо послушни Богу. Апостол Јован, кога је Исус много волео, написао је следеће: „Љубав је у томе да живимо по његовим заповестима“ (2. Јованова 6). Они који заиста воле Јехову жарко желе да им он пружи вођство у животу. Будући да су свесни да не могу сами успешно управљати својим корацима, они се уздају у Божју мудрост и прихватају његове смернице (Јеремија 10:23). Они су попут племенитих људи у древној Верији који су прихватили Божју поруку „свим срцем“, и имали су искрену жељу да врше Божју вољу (Дела апостолска 17:11). Пажљиво су истраживали Писмо да би још боље разумели Божју вољу, што им је помогло да своју љубав покажу тако што су и даље били послушни.

11. Шта значи волети Бога свим срцем и умом, свом душом и снагом?

11 Као што је Исус рекао, Бога морамо волети свим срцем, свим умом, свом душом и свом снагом (Марко 12:30). Таква љубав проистиче из срца, што обухвата наша осећања, жеље и најдубље мисли, и зато ми жарко желимо да угодимо Јехови. Ми такође показујемо љубав користећи своју способност размишљања. Ми нисмо слепо одани; ми смо упознали Јехову и знамо његове особине, мерила и намере. Своју душу, цело своје биће и живот који имамо, користимо за то да му служимо и да га славимо. У то улажемо и своју снагу.

Зашто треба да волимо Јехову

12. Зашто Бог тражи да га волимо?

12 Један разлог због ког треба да волимо Јехову лежи у томе што он тражи од нас да одражавамо његове особине. Бог је и извор и ненадмашан пример љубави. „Бог је љубав“, написао је под надахнућем апостол Јован (1. Јованова 4:8). Људи су створени по Божјој слици; створени смо да волимо. Заправо, Јеховино право да влада над свиме заснива се на љубави. Он жели да његови поданици буду они који му служе из љубави и који подржавају његов праведан начин владања. Заиста, љубав је преко потребна да би у целом стварству владали мир и склад.

13. (а) Зашто је Израелцима речено: ’Волите Јехову свог Бога‘? (б) Зашто је разумно што Јехова очекује од нас да га волимо?

13 Још један разлог због ког волимо Јехову лежи у томе што смо захвални за оно што је учинио за нас. Сети се да је Исус рекао Израелцима: „Воли Јехову свог Бога.“ Од њих се није очекивало да воле неког бога који им је био далек и непознат. Требало је да воле Бога који је показао љубав према њима. Јехова је био њихов Бог. Он их је извео из Египта и увео у Обећану земљу, он их је штитио, подржавао, волео и укоравао из љубави. А данас је Јехова наш Бог који је дао свог Сина као откупну жртву да бисмо могли добити вечни живот. Зар није разумно што Јехова очекује од нас да га због тога волимо! Ми му тако у ствари узвраћамо љубав, јер се од нас тражи да волимо Бога који воли нас. Ми волимо Онога који је „први показао љубав према нама“ (1. Јованова 4:19).

14. У ком смислу се Јеховина љубав може упоредити са љубављу родитеља према деци?

14 Јеховина љубав према људима може се упоредити са љубављу коју родитељ има према својој деци. Иако су несавршени, брижни родитељи се годинама старају о својој деци, жртвујући се и у материјалном смислу и на друге начине. Родитељи поучавају, подстичу, подржавају и укоравају своју децу јер желе да она буду срећна и да напредују. Шта родитељи желе за узврат? Желе да их деца воле и да схвате да све што чине, чине за њихово добро. Зар онда није разумно што наш савршени небески Отац очекује од нас да показујемо захвалност и љубав за све оно што чини за нас?

Развијати љубав према Богу

15. Шта најпре треба да учинимо да бисмо развили љубав према Богу?

15 Ми нисмо видели Бога нити смо чули његов глас (Јован 1:18). Међутим, он нас позива да с њим изградимо однос који се темељи на љубави (Јаков 4:8). Како то можемо постићи? Да бисмо једну особу заволели, најпре треба да сазнамо нешто о њој. Тешко је развити дубока осећања према некоме кога не познајемо. Јехова нам је дао своју Реч, Библију, из које можемо сазнати нешто о њему. Зато нас он преко своје организације подстиче да редовно читамо Библију. Библија нас поучава о Богу, његовим особинама, о томе каква је он личност и како је поступао са људима кроз хиљаде година. Док размишљамо о тим извештајима још боље га упознајемо и још више га волимо (Римљанима 15:4).

16. Како размишљање о Исусовој служби продубљује нашу љубав према Богу?

16 Уколико размишљамо о Исусовом животу и његовој служби то ће нам првенствено помоћи да још више волимо Јехову. У ствари, Исус је толико савршено одражавао особине свога Оца да је могао рећи: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:9). Зар ниси ганут сажаљењем које је Исус показао када је вратио у живот сина јединца једне удовице? (Лука 7:11-15). Зар није дивно знати да је он, иако је био Божји Син и највећи човек који је икада живео, понизно опрао ноге својим ученицима? (Јован 13:3-5). Зар није охрабрујуће знати да иако је био већи и мудрији од било ког другог човека, ипак је био приступачан свима, па чак и деци? (Марко 10:13, 14). Док са захвалношћу размишљамо о свему овоме, постајемо попут хришћана о којима је Петар написао: „Иако [Исуса] никада нисте видели, ви га волите“ (1. Петрова 1:8). И док све више волимо Исуса, ми све више волимо и Јехову.

17, 18. Како нас размишљање о ономе што Јехова с много љубави чини за нас може подстаћи да га још више волимо?

17 Наша љубав према Богу биће још већа ако размишљамо о томе шта је све створио да бисмо уживали у животу — предивну природу, бескрајно разнолику храну, срдачно друштво добрих пријатеља, као и безброј других ствари које нам пружају ужитак и задовољство (Дела апостолска 14:17). Што више сазнамо о нашем Богу то ћемо имати више разлога да будемо захвални за његову бескрајну доброту и великодушност. Размисли и о свему ономе што је Јехова учинио за тебе лично. Зар се не слажеш да заслужује твоју љубав?

18 Међу многим даровима од Бога јесте и то што му се у свако време можемо обратити у молитви јер знамо да он „слуша молитве“ (Псалам 65:2). Јехова је свог вољеног сина опуномоћио да влада и да суди. Међутим, само Јехова слуша молитве и то није поверио ником другом, па чак ни свом сину. Искључиво он слуша наше молитве. Таква брига која се темељи на љубави и коју Јехова показује према нама заиста нас привлачи њему.

19. Која нас обећања привлаче Јехови?

19 Јехови нас привлачи и сазнање о томе шта ће он у будућности учинити за људе. Обећао је да ће одстранити болест, тугу и смрт (Откривење 21:3, 4). Кад људи једног дана буду постигли савршенство, нико неће патити због депресије, обесхрабрења или неке трагедије. Више неће бити глади, сиромаштва и ратова (Псалам 46:9; 72:16). Земља ће бити претворена у рај (Лука 23:43). Јехова ће нам пружити све те благослове не зато што то мора већ зато што нас воли.

20. Шта је Мојсије рекао о томе колико је вредно волети Јехову?

20 Дакле, имамо чврсте разлоге да волимо нашег Бога и да се трудимо да та љубав буде још јача. Да ли ћеш и даље јачати своју љубав према Богу дозвољавајући му да управља твојим путевима? Избор је на теби. Мојсије је схватио колико је вредно развијати и одржавати љубав према Јехови. Израелцима тог доба је рекао: „Изабери живот да будеш жив и ти и твоје потомство, тако што ћеш волети Јехову, свог Бога, слушати његов глас и држати се њега, јер од њега зависи твој живот и дужина твојих дана“ (Поновљени закони 30:19, 20).

Да ли се сећаш?

• Зашто је неопходно да волимо Јехову?

• Како можемо показати љубав према Богу?

• Које разлоге имамо да волимо Јехову?

• Како можемо развијати љубав према Богу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 20. страни]

Јехова заиста цени оно што му сви ми можемо дати — нашу љубав

[Слике на 23. страни]

„Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:9)