Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је важно да знамо ко је антихрист?

Зашто је важно да знамо ко је антихрист?

Зашто је важно да знамо ко је антихрист?

„Чули [сте], долази антихрист“, написао је апостол под надахнућем пре много година (1. Јованова 2:18). Ове речи заиста побуђују занимање! Људи већ вековима размишљају о њиховом значењу. Ко је тај антихрист? Када ће доћи? Шта ће тада учинити?

ТОКОМ историје, било је много оних који су оптужени да су антихристи. У прошлости су то били Јевреји, католичко папство и римски императори. На пример, када је цар Фредерик II (1194-1250) одлучио да не учествује у Крсташком рату у име цркве, папа Гргур IX прогласио га је антихристом и екскомуницирао га. Гргуров наследник, Иноћентије IV учинио је то још једном. Као одговор на то, Фредерик је Иноћентија прогласио антихристом.

Апостол Јован је једини библијски писац који користи реч „антихрист“. У две посланице које носе његово име ова реч се појављује пет пута, у једнини и у множини. Стихови у којима се та реч помиње наведени су у оквиру на следећој страни. Из тих стихова се види да је антихрист лажљивац и варалица, неко ко је спреман да уништи нечији однос са Христом и Богом. Зато је апостол Јован саветовао сухришћане: „Вољени, не верујте свакој изјави коју је наводно надахнуо Бог, него испитујте да ли такве изјаве потичу од Бога, јер су многи лажни пророци изашли у свет“ (1. Јованова 4:1).

Исус је такође упозорио на варалице, то јест лажне пророке, рекавши: „[Они] долазе к вама у овчијем руну, а изнутра су грабљиви вукови. Препознаћете их по њиховим плодовима [то јест, делима]“ (Матеј 7:15, 16). Да ли је Исус упозорио своје следбенике и на симболичног антихриста? Хајде да видимо како можемо утврдити ко је тај опасан варалица.