Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Исаије — 1. део

Изабране мисли из Исаије — 1. део

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Исаије — 1. део

„КОГА ћу послати, ко ће за нас ићи?“ На тај позив Јехове Бога, Исаија, Амосов син, одговара: „Ево мене, мене пошаљи“ (Исаија 1:1; 6:8). Тада бива постављен за пророка. Исаијина пророчанска активност забележена је у библијској књизи која носи његово име.

Књига коју је написао Исаија обухвата период од 46 година, од 778. пре н. е. до кратко након 732. пре н. е. Премда се у књизи налазе осуде против Јуде, Израела и околних народа, то није главна тема. Главна тема је ’спасење које долази од Јехове Бога‘ (Исаија 25:9). Штавише, са̂мо Исаијино име значи „спасење Јеховино“. У овом чланку ће се разматрати изабране мисли из Исаије 1:1–35:10.

„ОСТАТАК ЋЕ СЕ ВРАТИТИ“

(Исаија 1:1–12:6)

Библија не каже да ли је пророчанска порука која је записана у првих пет поглавља Исаије изговорена пре него што је он постављен за пророка или након тога (Исаија 6:6-9). Међутим, оно што је сасвим јасно јесте то да су Јуда и Јерусалим духовно болесни „од главе до пете“ (Исаија 1:6). Идолопоклонство је веома раширено. Вође су корумпиране. Жене су постале охоле. Народ не служи Богу на прихватљив начин. Исаија је опуномоћен да иде и говори „увек изнова“ онима који не разумеју, народу који ништа не жели да схвати.

Јуди прети напад удружених снага Израела и Сирије. Користећи Исаију и његову децу као „знак и чудо“, Јехова уверава народ Јуде да савез Сирије и Израела неће бити успешан (Исаија 8:18). Па ипак, бескрајни мир ће доћи једино преко владавине ’Кнеза Мира‘ (Исаија 9:6, 7). Јехова ће такође позвати на одговорност Асирију, народ који назива ’прутом свог гнева‘. Јуда ће отићи у заробљеништво, али „остатак ће се вратити“ (Исаија 10:5, 21, 22). Истинска правда ће постати реалност под владавином симболичне ’младице из Јесејевог пања‘ (Исаија 11:1).

Одговори на библијска питања:

1:8, 9 — Како ће кћер сионска остати „као сеница у винограду, као осматрачница у пољу краставаца“? То значи да ће током напада Асираца Јерусалим деловати потпуно незаштићено, попут обичне сенице у винограду или осматрачнице у пољу краставаца која се лако може срушити. Међутим, Јехова пристиже у помоћ и не дозвољава да тај град постане попут Содома и Гоморе.

1:18 — Шта значе речи: „Дођите да рашчистимо ствари и ја ћу вам помоћи да се помирите са мном“? То није позив на расправу која би требало да доведе до споразума тиме што би обе стране учиниле уступке. Уместо тога, стих указује на заседање суда, када праведни Судија Јехова пружа Израелу прилику да се промени и очисти.

6:8а — Зашто се у овом стиху наизменично користи 1. лице једнине и 1. лице множине? Јехова Бог говори у 1. лицу једнине. Међутим, када се користи 1. лице множине, то значи да је с Јеховом још једна особа. То је, наравно, његов „јединорођени син“ (Јован 1:14; 3:16).

6:11 — Шта је Исаија мислио када је питао: „Докле, Јехова?“ Исаија није питао колико ће дуго морати да преноси Јеховину поруку равнодушним људима. Он је у ствари желео да зна колико ће још народ бити у духовно болесном стању које је наносило срамоту Јеховином имену.

7:3, 4 — Зашто је Јехова спасао краља Ахаза? Краљ Сирије и краљ Израела планирали су да свргну Ахаза с престола Јуде и да поставе марионетског владара, Тавеиловог сина — човека који није био Давидов потомак. Та ђаволска сплетка спречила би да се испуни савез за Краљевство склопљен с Давидом. Јехова је избавио Ахаза како би сачувао лозу кроз коју је требало да дође „Кнез Мира“ (Исаија 9:6).

7:8 — Како је Јефрем био „смрвљен“ за 65 година? Кратко након што је Исаија изрекао ово пророчанство, „у време Фекаја, краља Израела“ народ је изгнан из десетоплеменског краљевства и странци су почели да насељавају земљу (2. Краљевима 15:29). То је трајало доста дуго, до времена асирског краља Есар-Адона, Сенахиримовог сина и наследника (2. Краљевима 17:6; Јездра 4:1, 2; Исаија 37:37, 38). Могуће је да је то насељавање и расељавање народа Самарије трајало 65 година, како је поменуто у Исаији 7:8.

11:1, 10 — Како Исус Христ може истовремено бити ’младица из Јесејевог пања‘ и „корен Јесејев“? (Римљанима 15:12). У телесном смислу, Исус је био „из Јесејевог пања“. Он је био Јесејев потомак, преко његовог сина Давида (Матеј 1:1-6; Лука 3:23-32). Међутим, када је примио краљевску власт, променио се његов однос према прецима. Тиме што му је дата моћ и власт да послушним људима пружи вечни живот на земљи, Исус је постао њихов „Вечни Отац“ (Исаија 9:6). На тај начин, он је постао „корен“ својих предака, укључујући и Јесеја.

Поука за нас:

1:3. Ако одбијамо да живимо у складу са оним што наш Створитељ тражи од нас, ми тиме показујемо да знамо мање од бика или од магарца. С друге стране, ако развијамо захвалност за све оно што је Јехова учинио за нас, нећемо поступити неразумно и напустити га.

1:11-13. Лицемерне религиозне церемоније и формалне молитве представљају терет за Јехову. Наша дела и наше молитве треба да долазе из срца покренутог исправним мотивима.

1:25-27; 2:2; 4:2, 3. Ропство и уништење Јуде требало је да буду окончани повратком покајничког остатка у Јерусалим и обновом правог обожавања Јехове. Јехова је милосрдан према грешницима који се кају.

2:2-4. Наше ревно учествовање у проповедању о Краљевству и стварању ученика помаже особама из многих народа да се науче миру и да живе у миру.

4:4. Јехова ће са свог народа уклонити, то јест спрати моралну нечистоћу и кривицу за крв.

5:11-13. Одбацити ограничења и бити неумерен приликом избора забаве исто је што и одбити да се поступа у складу са знањем о Јехови (Римљанима 13:13).

5:21-23. Хришћанске старешине, то јест надгледници, морају пазити да не постану „мудри у својим очима“. Они такође треба да буду умерени у „пијењу вина“ и морају пазити да не буду пристрани.

11:3а. Исусов пример и његова учења показују да је могуће наћи задовољство у страху од Јехове.

„ЈЕХОВА ЋЕ СЕ СМИЛОВАТИ ЈАКОВУ“

(Исаија 13:1–35:10)

Поглавља од 13 до 23 представљају објаве против народа̂. Међутим, „Јехова ће се смиловати Јакову“ тиме што ће дозволити да се сва израелска племена врате у домовину (Исаија 14:1). Порука о уништењу Јуде која се налази у поглављима од 24 до 27 наводи се заједно са обећањем о обнови. Јехова изражава свој гнев према ’пијаницама Јефремовим [Израеловим]‘ јер су се удружили са Сиријом, и према ’свештеницима и пророцима‘ Јуде јер су хтели да склопе савез са Асиријом (Исаија 28:1, 7). Такође се каже: „Тешко Арилу [Јерусалиму]“ јер се његови становници „спремају да иду у Египат“ да би нашли заштиту (Исаија 29:1, фуснота; 30:1, 2). Па ипак, за особе које показују веру у Јехову проречено је спасење.

Попут ’младог лава који риче над својим пленом‘, Јехова ће чувати „гору Сион“ (Исаија 31:4). Он је такође обећао: „Гле, краљ ће краљевати праведно“ (Исаија 32:1). Док претње које су Асирци упутили Јуди проузрокују да „гласници мира“ горко плачу, Јехова обећава да ће његов народ бити излечен, ’опростиће му се преступи‘ (Исаија 33:7, 22-24). „Јехова [се] разгневио на све народе, жестоко се разгневио на сву њихову војску“ (Исаија 34:2). Јуда неће остати опустошена. „Радоваће се пустиња и безводни крај, веселиће се пуста земља и процветаће као шафран“ (Исаија 35:1).

Одговори на библијска питања:

13:17 — У ком смислу Међани нису марили за сребро и нису се радовали злату? Међани и Персијанци су много више ценили славу која долази од освајања него ратни плен. То је доказао и Кир, који је повратницима из изгнанства дао златан и сребрни прибор који је Навуходоносор раније опленио из Јеховиног храма.

14:1, 2 — Како је Јеховин народ ’поробио оне који су њих поробили‘ и како су ’били господари над онима који су их терали да раде‘? То се испунило у случају особа као што су Данило, који је био на високом положају када је Вавилон био под влашћу Међана и Персијанаца, Јестира, која је постала персијска краљица и Мардохеј, који је постао управитељ Персијског царства.

20:2-5 — Да ли је Исаија заиста три године ходао потпуно го? Могуће је да је Исаија скинуо само своју горњу хаљину и ходао „оскудно одевен“ (Исаија 20:2, фуснота).

21:1 — Које подручје обухвата ’приморска пустиња‘? Овим изразом се указује на Вавилон, иако он није био поред мора. Међутим, набујале воде Еуфрата и Тигра сваке године су плавиле околно подручје, формирајући мочварно „море“.

24:13-16 — Како би Јевреји постали „усред народа, као кад се тресу маслине, као кад се пабирчи после бербе грожђа“? Попут воћа које остане на дрвету или грожђа које остане после бербе, само ће мали број њих преживети уништење Јерусалима и Јуде. Где год да преживели буду изгнани, било „тамо где је светлост [у Вавилон на истоку]“ или „на морским острвима [Медитерана]“, они ће славити Јехову.

24:21 — Ко је ’војска на висини‘ и ко су ’краљеви земаљски‘? ’Војска на висини‘ могла би се односити на зле духовне силе. „Краљеви земаљски“ су владари над којима демони имају снажан утицај (1. Јованова 5:19).

25:7 — Шта је ’копрена која покрива све народе, покривач који је раширен над свим народима‘? То поређење скреће пажњу на два највећа непријатеља човечанства — грех и смрт.

Поука за нас:

13:20-22; 14:22, 23; 21:1-9. Јеховина пророчанска реч се увек испуни, као што је то било у случају Вавилона.

17:7, 8. Премда већина Израелаца није слушала, неке особе су тражиле Јехову. Слично томе, неки из хришћанског света одазивају се на поруку о Краљевству.

28:1-6. Асирија ће покорити Израел, али Бог ће се побринути да верне особе буду поштеђене. Када Јехова суди, праведни не остају без наде.

28:23-29. Јехова прилагођава начин на који исправља искрене особе, у складу с њиховим специфичним потребама и околностима.

30:15. Да би нас Јехова спасао, треба да покажемо веру тако што ћемо ’остати мирни‘, то јест тако што нећемо тражити спасење од људских организација. Ако ’чувамо мир‘, то јест ако нисмо у страху, ми такође показујемо поуздање у Јеховину способност да нас заштити.

30:20, 21. Ми ’гледамо‘ Јехову и ’слушамо‘ његов глас тиме што смо послушни ономе што нам он говори преко своје надахнуте Речи Библије и преко ’верног и разборитог роба‘ (Матеј 24:45).

Исаијино пророчанство јача наше поуздање у Божју Реч

Заиста треба да будемо захвални за Божју поруку записану у Исаији! Пророчанства која су се већ испунила јачају наше поуздање да се ’реч која излази из Јеховиних уста неће вратити к њему празна‘ (Исаија 55:11).

А шта је с пророчанствима о Месији, као што су пророчанства записана у Исаији 9:7 и 11:1-5, 10? Зар нам она не јачају веру у оно што је Јехова учинио за наше спасење? У овој књизи се такође налазе пророчанства која се у већем обиму испуњавају у нашим данима или ће се тек испунити (Исаија 2:2-4; 11:6-9; 25:6-8; 32:1, 2). Заиста, ова библијска књига пружа још доказа да је ’Божја реч жива‘ (Јеврејима 4:12).

[Слика на 8. страни]

Исаија и његова деца били су ’знак и чудо у Израелу‘

[Слика на странама 8, 9]

Требало је да Јерусалим постане као „сеница у винограду“

[Слика на 10. страни]

Како се људима из многих народа пружа помоћ да ’прекују мачеве у раонике‘?