Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта значи волети ближњег

Шта значи волети ближњег

Шта значи волети ближњег

„Воли свог ближњег као самог себе“ (МАТЕЈ 22:39).

1. Како показујемо да волимо Бога?

 ШТА Јехова тражи од оних који му служе? Исус је у неколико једноставних и значајних речи сажео одговор на ово питање. Рекао је да је највећа заповест да волимо Јехову свим својим срцем, свом душом, свим умом и свом снагом (Матеј 22:37; Марко 12:30). Као што смо видели у претходном чланку, љубав према Богу показујемо тако што смо му послушни и што извршавамо његове заповести, чиме му у ствари узвраћамо љубав коју је показао према нама. Онима који воле Бога вршење његове воље није неки терет већ им доноси задовољство (Псалам 40:8; 1. Јованова 5:2, 3).

2, 3. Зашто треба да обратимо пажњу на заповест да волимо ближњег и која се питања појављују?

2 Друга заповест је повезана са првом. Исус је рекао: „Воли свог ближњег као самог себе“ (Матеј 22:39). Тој заповести ћемо сада поклонити пажњу, и то с добрим разлогом. Време у ком живимо обележено је једном себичном, изопаченом врстом љубави. У надахнутом извештају о „последњим данима“, апостол Павле је написао да људи неће волети друге, већ ће волети себе, новац и ужитке. Многи ће бити „безосећајни према другима“, то јест ’неће имати љубави према члановима своје породице‘ (2. Тимотеју 3:1-4, фуснота). Исус Христ је прорекао: ’Многи ће издати једни друге и мрзеће једни друге. Код већине ће охладнети љубав“ (Матеј 24:10, 12).

3 Међутим, запази да Исус није рекао да ће код свих охладнети љубав. Одувек је било и увек ће бити оних који испољавају љубав коју Јехова очекује и заслужује. Они који заиста воле Јехову труде се да на друге гледају онако како он гледа на њих. Али, ко је наш ближњи кога морамо волети? Како треба да показујемо љубав према ближњем? Писмо нам може помоћи да одговоримо на ова важна питања.

Ко је мој ближњи?

4. Према коме је требало да Израелци показују љубав на основу онога што је записано у 19. поглављу Левитске књиге?

4 Када је рекао фарисеју да је друга заповест да воли свог ближњег као самог себе, Исус је указао на конкретан закон који је био дат Израелцима. Он је записан у Левитској 19:18. У том истом поглављу Израелцима је речено да ближњима треба да сматрају и друге људе, а не само своје сународнике. У 34. стиху стоји: „Странац који живи с вама нека вам буде као и човек који је пореклом Израелац. Волите га као самог себе, јер сте и ви били странци у египатској земљи.“ Дакле, требало је да показују љубав чак и према неизраелцима, а нарочито према обраћеницима на своју веру.

5. Какво су гледиште имали Јудејци што се тиче поимања љубави према ближњем?

5 Међутим, јудејске вође Исусовог доба имале су сасвим другачије гледиште. Неки од њих су сматрали да се израз „ближњи“ односи само на Јудејце. Остале је требало мрзети. Такви учитељи су сматрали да они који служе Богу морају презирати оне који му не служе. „У таквој атмосфери“, каже се у једној књизи, „мржње је било на претек. Просто је цветала“.

6. Које две важне ствари је Исус истакао када је говорио о љубави према ближњем?

6 У својој Проповеди на гори Исус се осврнуо на ту тему и истакао према коме се треба опходити с љубављу. Рекао је: „Чули сте да је било речено: ’Воли свог ближњег и мрзи свог непријатеља.‘ А ја вам кажем: Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне, да бисте били синови свог Оца који је на небесима, јер он даје да његово сунце излази и злима и добрима и да киша пада и праведнима и неправеднима“ (Матеј 5:43-45). Овде је Исус истакао две важне ствари. Као прво, Јехова је великодушан и племенит и према добрима и према злима. Као друго, треба да следимо његов пример.

7. Коју поуку извлачимо из приче о милосрдном Самарићанину?

7 Једном другом приликом, један познавалац Закона упитао је Исуса: „Ко је мој ближњи?“ Исус је на то одговорио тако што је испричао једну причу у којој се говори о једном Самарићанину који је наишао на једног Јудејца кога су разбојници напали и опљачкали. Премда су Јудејци у суштини презирали Самарићане, тај Самарићанин је том човеку превио ране и одвео га у гостионицу где је могао да се опорави. Коју поуку извлачимо из тога? Наша љубав према ближњем треба да обухвата и људе других раса, националности и вероисповести (Лука 10:25, 29, 30, 33-37).

Шта значи волети ближњег

8. Како је требало показивати љубав на основу онога што је записано у 19. поглављу Левитске књиге?

8 Попут љубави према Богу, ни љубав према ближњем није само неки осећај. Она подразумева и дела. Корисно је размотрити контекст заповести записане у 19. поглављу Левитске књиге која подстиче припаднике Божјег народа да воле ближње као себе. Ту читамо да је требало да Израелци дозволе онима који су у невољи и странцима да учествују у жетви. Није смело да се краде, вара и лаже. У судским споровима Израелци нису смели да буду пристрани. Иако је понекад било потребно да некога укоре, ипак им је јасно речено: „Не мрзи свог брата у свом срцу.“ Ове и многе друге заповести биле су сажете у следећим речима: „Воли свог ближњег као самог себе“ (Левитска 19:9-11, 15, 17, 18).

9. Зашто је Јехова заповедио Израелцима да се држе подаље од других народа?

9 Иако је требало да Израелци показују љубав према другима, требало је и да се држе подаље од оних који су служили лажним боговима. Јехова је упозорио на опасности и последице које са собом доноси лоше друштво. Примера ради, у вези с народима чију је земљу требало да Израелци заузимају, Јехова је дао следећу заповест: „Не склапај бракове с њима. Своју кћер немој дати њиховом сину, и њихову кћер немој узети за свог сина. Јер би они одвратили твог сина од мене, па би он служио другим боговима. И Јехова би се жестоко разгневио на тебе и брзо би те истребио“ (Поновљени закони 7:3, 4).

10. Чега треба да се чувамо?

10 Слично томе, хришћани воде рачуна да не склапају пријатељства са онима који могу ослабити њихову веру (1. Коринћанима 15:33). Упозорени смо да се ’не ујармљујемо у неједнак јарам с неверницима‘, то јест са онима који нису део хришћанске скупштине (2. Коринћанима 6:14). Надаље, хришћанима се саветује да се венчају „само у Господу“ (1. Коринћанима 7:39). Међутим, никада не треба да презиремо оне који не верују у Јехову. Христ је умро за грешнике, и многи који су некада радили лоше ствари променили су се и помирили с Богом (Римљанима 5:8; 1. Коринћанима 6:9-11).

11. Који је најбољи начин да покажемо љубав према онима који не служе Јехови и зашто?

11 Најбољи начин да покажемо љубав према онима који не служе Богу јесте да се угледамо на самог Јехову. Иако он мрзи зло, ипак је добар према свим људима јер им пружа прилику да се одврате од својих злих поступака и да добију вечни живот (Језекиљ 18:23). Јехова ’жели да сви дођу до покајања‘ (2. Петрова 3:9). Његова је воља „да се све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тимотеју 2:4). Зато је Исус опуномоћио своје следбенике да проповедају, поучавају и ’стварају ученике од људи из свих народа‘ (Матеј 28:19, 20). Учествовањем у том делу показујемо љубав и према Богу и према ближњима, па чак и према нашим непријатељима!

Љубав према нашој браћи

12. Шта је апостол Јован написао о љубави према нашој браћи?

12 Апостол Павле је написао: „Чинимо добро свима, а нарочито својој браћи у вери“ (Галатима 6:10). Као хришћани, обавезни смо да показујемо љубав према онима с којима смо у вери — нашој духовној браћи и сестрама. Колико је важна та љубав? Апостол Јован је нагласио колико је она важна када је написао: „Ко год мрзи свог брата, убица је... Ако неко каже: ’Ја волим Бога‘, а мрзи свог брата, лажљивац је. Јер ко не воли свог брата, кога види, не може волети Бога, кога не види“ (1. Јованова 3:15; 4:20). То су снажне речи. Исус Христ је Сатану Ђавола назвао убицом и лажовом (Јован 8:44). Сигурно никада не бисмо желели да се тако нешто каже и за на нас!

13. Како можемо показати љубав према суверницима?

13 Прави хришћани су ’поучени од Бога да воле једни друге‘ (1. Солуњанима 4:9). Не би требало да волимо „само речју и језиком, него делом и истином“ (1. Јованова 3:18). Наша љубав не сме бити „лицемерна“ (Римљанима 12:9). Љубав нас подстиче да будемо добри, самилосни, да опраштамо, да будемо дуготрпљиви, да не будемо љубоморни, да се не хвалимо и не узвисујемо и да не будемо себични (1. Коринћанима 13:4, 5; Ефешанима 4:32). Она нас просто тера да ’робујемо једни другима‘ (Галатима 5:13). Исус је рекао својим ученицима да воле једни друге као што је он волео њих (Јован 13:34). Зато један хришћанин треба да буде спреман да уколико је то потребно да чак и свој живот за суверника.

14. Како се показује љубав у породици?

14 Љубав пре свега треба да постоји у породици, а нарочито између мужа и жене. Брак је толико блиска веза да је апостол Павле рекао: „Мужеви треба да воле своје жене као своје тело.“ Затим је додао: „Ко воли своју жену, воли самог себе“ (Ефешанима 5:28). Павле је поновио тај савет у Ефешанима 5:33. Муж који воли своју жену неће бити попут Израелаца Малахијиног доба који су били неверни својим супругама (Малахија 2:14). Он ће је чувати. Волеће је као што је Христ волео скупштину. А љубав ће такође подстаћи жену да поштује свог мужа (Ефешанима 5:25, 29-33).

15. Шта су неки рекли и урадили када су видели братску љубав на делу?

15 Нема сумње да је таква љубав знак препознавања правих хришћана. Исус је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јован 13:35). Наша међусобна љубав привлачи људе Богу кога волимо и представљамо. На пример, из Мозамбика нам стиже извештај о једној породици Јеховиних сведока. „Тако нешто никада нисмо видели. Поподне је почео да дува снажан ветар праћен јаком кишом и градом. Ветар је уништио нашу кућу од трске и одувао лимени кров. Када су браћа из суседних скупштина дошла да нам помогну да поправимо кућу, наше комшије су биле задивљене и рекле су: ’Имате добру религију. Наша црква нама никада није овако помагала.‘ Отворили смо Библију и показали им стихове из Јована 13:34, 35. Многе наше комшије сада проучавају Библију.“

Љубав према појединцима

16. Каква је разлика између тога да волимо људе у целини и да показујемо љубав према појединцима?

16 Није тешко волети наше ближње ако их гледамо као целину. Међутим, можда није баш лако показивати љубав према појединцима. Примера ради, љубав неких људи према ближњима иде само дотле да дају прилог неким добротворним организацијама. Заиста, много је лакше рећи да волимо наше ближње него стварно показивати љубав према некоме ко се не интересује за нас, према некој непријатној особи која нам је први комшија или према неком пријатељу који нас је разочарао.

17, 18. Како је Исус показивао љубав према појединцима и с каквим потицајима је то чинио?

17 Што се тиче показивања љубави према појединцима, много тога можемо научити од Исуса који је савршено одражавао Божје особине. Премда је дошао на земљу да ослободи свет од греха, ипак је показивао љубав према појединцима — на пример према једној болесној жени, према губавцу, према једном детету (Матеј 9:20-22; Марко 1:40-42; 7:26, 29, 30; Јован 1:29). Слично томе, наша љубав према ближњима се огледа у томе како поступамо са особама с којима свакодневно долазимо у контакт.

18 Међутим, никада не смемо заборавити да је љубав према ближњем резултат наше љубави према Богу. Иако је Исус помагао сиромашнима, лечио болесне и хранио гладне, његов циљ је у свему што је радио, као и приликом поучавања, био да помогне људима да се помире с Јеховом (2. Коринћанима 5:19). Све што је Исус чинио, чинио је да би прославио Бога, и никада није заборавио да он представља и одражава особине Бога кога је волео (1. Коринћанима 10:31). Опонашајући Исусов пример и ми можемо да покажемо искрену љубав према ближњем, а да при том не будемо део овог злог света.

Како можемо волети ближњег као себе?

19, 20. Шта значи волети ближњег као самог себе?

19 Исус је рекао: „Воли свог ближњег као самог себе.“ Сасвим је природно да водимо рачуна о себи и да имамо разумну меру самопоштовања. Ако то не би било тако, онда ова заповест не би имала смисла. Исправну љубав према самом себи не треба мешати са себичном љубављу коју је споменуо апостол Павле у 2. Тимотеју 3:2. Сасвим је разумно да имамо извесну меру самопоштовања. Један библичар такву љубав описује као „уравнотежену љубав према себи која није ни нарцисоидна у смислу ’ја сам најбољи‘ нити је мазохистичка у смислу ’ја сам нико и ништа‘“.

20 Ако друге волимо као себе, то значи да их гледамо онако како бисмо желели да они гледају нас и да се опходимо према њима онако како бисмо желели да се они опходе према нама. Исус је рекао: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Запази да Исус није рекао да треба да размишљамо о ономе што су нам други раније урадили и да им онда вратимо мило за драго. Треба да размишљамо о томе како бисмо желели да се други опходе према нама и да се онда тако и ми опходимо према њима. Запази такође да се оно што је Исус рекао не односи само на пријатеље и браћу и сестре. Употребио је реч „људи“, чиме је вероватно желео да укаже да тако треба да се понашамо према свима с којима долазимо у контакт.

21. Шта показујемо тиме што волимо људе?

21 Љубав према ближњима спречиће нас да чинимо оно што је зло. Апостол Павле је написао: „Заповести из Закона: ’Не учини прељубу‘, ’Не убиј‘, ’Не укради‘, ’Не пожели‘, и ако има још која заповест, сажете су у овим речима: ’Воли свог ближњег као самог себе.‘ Љубав не чини зло ближњем“ (Римљанима 13:9, 10). Љубав ће нас подстаћи да тражимо начине да чинимо добро другима. Показујући љубав према људима ми показујемо да волимо онога који је створио човека по својој слици, наиме Јехову Бога (Постанак 1:26).

Како би одговорио?

• Према коме треба да показујемо љубав и зашто?

• Како можемо показати љубав према онима који не служе Јехови?

• Како Библија описује љубав коју треба да показујемо према браћи?

• Шта значи волети ближег као самог себе?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

„Ко је мој ближњи?“

[Слика на 29. страни]

Исус је показивао љубав према појединцима