Пређи на садржај

Пређи на садржај

И ти можеш пребродити олују

И ти можеш пребродити олују

И ти можеш пребродити олују

У ОВИМ тешким временима многи су изложени проблемима који су попут олује. Ипак, да би их савладали хришћанима помаже љубав према Богу и верност његовим начелима. На који начин? Одговор се налази у једној причи коју је испричао Исус Христ. Он је своје ученике упоредио са ’разборитим човеком који је кућу саградио на стени‘. Исус је рекао: „Запљуштала је киша, дошле су бујице, дунули су ветрови и ударили су на ту кућу, али она се није срушила, јер јој је темељ био на стени“ (Матеј 7:24, 25).

Запази да иако је човек из ове приче разборит он се ипак суочава с проблемима — који су представљени кишом, поплавама и разорним ветровима. Према томе, Исус није рекао да његови ученици неће имати проблема и да ће водити живот који је испуњен трајним миром и спокојством (Псалам 34:19; Јаков 4:13-15). Он је рекао да ће верне Божје слуге моћи да се припреме и успешно савладају такве критичне ситуације и проблеме налик олуји.

Исус је започео причу речима: ’Свако ко чује ове моје речи и извршава их биће као разборит човек који је кућу саградио на стени.‘ Наравно, Исус није говорио о изградњи дословне куће већ о изградњи куће која представља сам живот неке особе. Они који обраћају пажњу на Христове речи користе разборитост и показују исправно расуђивање. Они граде своје мотиве и дела на чврстој стени Христових учења тако што поступају у складу са оним што уче. Занимљиво је да се ова симболична стена не налази на површини. Човек из ове приче је морао да „дубоко“ копа како би дошао до ње (Лука 6:48). Слично томе, Исусови ученици улажу много труда у развијању особина које ће трајати и које ће их приближити Богу (Матеј 5:5-7; 6:33).

Шта се дешава када потешкоће попут олује почну да испитују чврстину темеља Исусових следбеника? Послушност Христовим учењима и њихове особине представљају извор снаге током таквих невоља и, што је најважније, то ће представљати и током предстојеће олује Армагедона (Матеј 5:10-12; Откривење 16:15, 16). Да, тако што следе Христова учења многи успевају да преброде кушње које су попут олује. То можеш и ти (1. Петрова 2:21-23).