Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можете бити успешни

Како можете бити успешни

Како можете бити успешни

КАО што родитељи брину за своју децу и желе да она напредују, тако и наш небески Отац брине о нама и жели да будемо успешни. Да би показао колико је брижан, Бог нам је много тога рекао о успеху и неуспеху. Заправо, када говори о особи која обраћа пажњу на оно што Бог каже, Библија изричито каже: „Све што ради биће успешно“ (Псалам 1:3).

Ако је заиста тако, зашто онда многи не успевају да остваре успешан, срећан и испуњен живот? Ако поближе осмотримо овај псалам, добићемо одговор на то питање и видећемо како и ми можемо бити успешни.

’Савет злих‘

Псалмиста је упозорио колико је опасно поступати по „савету злих“ (Псалам 1:1). Врховни ’Зли‘ је Сатана Ђаво (Матеј 6:13). Писмо нам открива да је он „владар овог света“ и да је „цео свет... у власти Злога“ (Јован 16:11; 1. Јованова 5:19). Стога не изненађује што велики део савета које нуди овај свет одражава гледиште злог.

Какве савете нуде зли? Уопштено говорећи, зли људи презиру Бога (Псалам 10:13). Њихови савети, којима се не признаје нити поштује Бог, могу се наћи свуда око нас. Савремено друштво унапређује ’жеље тела и жеље очију и истицање иметка‘ (1. Јованова 2:16). Медији нас бомбардују материјалистичком филозофијом „узми све што ти живот пружа“. Светске компаније годишње троше преко 390 милијарди евра на рекламе, како би људе убедили да купе њихове производе — без обзира на то да ли су им потребни или не. Таква пропаганда није само променила куповне навике људи. Она је изобличила светско гледиште о успеху.

Због тога, иако многи поседују ствари о којима су пре неколико година могли само да сањају, они још увек имају неутољиву жељу да имају још материјалних ствари. Они сматрају да не могу бити срећни или успешни ако немају те ствари. Такво размишљање је погрешно и „не потиче од Оца, већ потиче од света“ (1. Јованова 2:16).

Наш Створитељ зна шта нам је потребно да бисмо заиста били успешни. Његови савети се разликују од ’савета злих‘. Према томе, ако неко жели да има Божји благослов, а истовремено следи светски пут ка успеху, то је као да покушава да иде различитим путевима у исто време. То једноставно није могуће. Сасвим је разумљиво што Библија упозорава: „Не дајте да вас и даље обликује овај свет“ (Римљанима 12:2).

Не дозволите да вас свет обликује

Свет који је под утицајем Сатане покушава да остави утисак да је заинтересован за нашу добробит. Међутим, треба да будемо опрезни. Сетите се да је Сатана из себичних разлога преварио прву жену, Еву, како би остварио своје циљеве. Затим ју је искористио да наведе Адама да згреши. Сатана и данас преко људи пласира своје зле савете.

На пример, од Дејвида, ког смо споменули у претходном чланку, очекивало се да ради прековремено и да често одлази на пословна путовања. „Отишао бих у понедељак рано ујутру и вратио се у четвртак увече“, каже Дејвид. Мислећи да је таква жртва потребна како би постигао пословни успех, искрени пријатељи, неки чланови породице и колеге подстицали су Дејвида: „Учини то због своје породице.“ Сматрали су да би то потрајало само неколико година док не буде постављен на нови положај. Дејвид је објаснио: „Рекли су ми да ће тако бити боље за моју породицу, јер бих могао да донесем кући више новца — био бих успешнији. Иако нисам био са својом породицом, пријатељи су ме уверавали да им на тај начин пружам више.“ Попут Дејвида, многи напорно раде како би својој породици обезбедили све што мисле да им је потребно. Али, да ли слеђење таквог савета води до успеха? Шта је једној породици заиста потребно?

Дејвид је то сазнао док је био на једном пословном путовању. „Разговарао сам преко телефона са својом ћерком Анђеликом, и она ми је рекла: ’Тата, зашто не желиш да останеш с нама код куће?‘ Те речи су ме заболеле“, рекао је Дејвид. Речи његове ћерке ојачале су његову жељу да да̂ оставку. Дејвид је одлучио да својој породици пружи оно што јој је заиста потребно — себе.

Примена Божјих савета води до успеха

Како се можете одупрети преварним гледиштима која преовладавају у овом свету? Псалмиста нам каже да је успешан и срећан онај који „ужива у закону Јеховином, и дан и ноћ пажљиво чита закон његов“ (Псалам 1:2).

Када је Бог поставио Исуса Навина за вођу израелског народа, рекао му је: „Пажљиво... читај [Божју Реч] дан и ноћ.“ Читање Божје Речи и размишљање о прочитаном било је веома важно, али исто тако било је важно да Исус Навин ’савесно чини све што је у њој написано‘. Наравно, са̂мо читање Библије неће вас неким чудом учинити успешнима. Морате примењивати оно што читате. Исусу Навину је речено: „Тада [ћеш] бити успешан на свом путу и поступаћеш мудро“ (Исус Навин 1:8).

Замислите насмејано дете које седи у крилу свог брижног оца или мајке док заједно читају неку омиљену причу. Без обзира на то колико су је пута дотад већ прочитали, за њих су такви тренуци драгоцени. Слично томе, за особу која воли Бога свакодневно читање Библије представља ужитак — пријатно време које проводи са својим небеским Оцем. Следећи Јеховине савете и вођство, таква особа постаје „као дрво посађено крај вода које теку, које плод свој доноси у своје време, којем лишће не вене, и све што ради биће [јој] успешно“ (Псалам 1:3).

Дрво које псалмиста описује не напредује пуким случајем. Оно је пажљиво посађено поред извора воде и о њему се брине узгајивач. На сличан начин, наш небески Отац преко савета из Светог писма обликује и исправља наш начин размишљања. Захваљујући томе ми напредујемо и развијамо особине које су по Божјој вољи.

Међутим, „није тако са злима“. Истина, може изгледати да неко време напредују, али на крају ипак сносе последице. Они се „неће одржати на суду“. Уместо тога, „пут злих ће пропасти“ (Псалам 1:4-6).

Зато не дозволите да свет обликује ваше циљеве и вредности. Иако сте можда способни и имате могућност да постигнете успех у овом свету, будите пажљиви с обзиром на то како користите своје способности или како дозвољавате да их овај свет користи. Узалудне, материјалистичке тежње могу довести до тога да особа „увене“. С друге стране, добар однос са Богом води до правог успеха и среће.

Како можете бити успешни

Зашто некоме све иде од руке када следи Божје савете? Псалмиста није говорио о успеху у овом свету. Успех богобојазне особе је повезан са вршењем Божје воље — а вршење Божје воље увек доноси добре резултате. Хајде да видимо како можете бити успешни примењујући библијска начела.

Породица. Свето писмо саветује мужеве да „воле своје жене као своје тело“, а хришћанке да ’дубоко поштују свог мужа‘ (Ефешанима 5:28, 33). Родитељи су подстакнути да проводе више времена са својом децом, да се смеју с њима, да их поучавају важним стварима у животу (Поновљени закони 6:6, 7; Проповедник 3:4). Божја Реч такође саветује родитеље: „Не раздражујте своју децу.“ Када се тај савет примењује, деци је лакше да ’слушају своје родитеље‘ и да ’поштују свог оца и своју мајку‘ (Ефешанима 6:1-4). Слеђење тих Божјих савета води до успешног породичног живота.

Пријатељи. Већина људи жели да има пријатеље. Ми смо ментално и емоционално способни да волимо и будемо вољени. Исус је својим следбеницима рекао да треба да ’воле један другога‘ (Јован 13:34, 35). Међу њима проналазимо пријатеље које волимо и којима можемо да верујемо — чак да им поверимо наше најдубље мисли и осећања (Пословице 18:24). Изнад свега, применом библијских начела можемо се ’приближити Богу‘ и, попут Аврахама, бити названи „Јеховиним пријатељем“ (Јаков 2:23; 4:8).

Сврха живота. Уместо да воде бесциљан живот из дана у дан, они који су заиста успешни проналазе смисао и сврху живота. Њихови животни циљеви не заснивају се на оном што пружа овај несигуран свет. Циљеви којима теже воде до истинског и трајног задовољства, пошто своју снагу користе да воде сврсисходан живот. Шта је за једног човека сврха живота? „Бој се истинитог Бога и држи се његових заповести. Јер то је сва дужност човеку“ (Проповедник 12:13).

Нада. Када нам је Бог пријатељ, онда имамо и наду у будућност. Апостол Павле је подстакао хришћане „да се не уздају у несигурно богатство, него у Бога“. На тај начин они ће „скупљати оно благо које је добар темељ за будућност, како би освојили прави живот“ (1. Тимотеју 6:17-19). Тај прави живот ће ускоро постати стварност када се путем Божјег небеског Краљевства обнови рај на земљи (Лука 23:43).

Ако примењујемо библијска начела, то не значи да ћемо бити имуни на проблеме, али ћемо у великој мери бити поштеђени боли и жалости које зли доживљавају. Раније поменути Дејвид и милиони њему сличних особа увидели су вредност примене библијских начела у свом животу. Након што је пронашао посао са одговарајућим радним временом, Дејвид је рекао: „Захвалан сам што имам добар однос са женом и децом, и што имам предност да служим Јехови Богу као скупштински старешина.“ Нимало не изненађује што за особу која обраћа пажњу на Божје савете у псалму пише: „Све што ради биће успешно“!

[Табела на 6. страни]

ПЕТ КОРАКА ДО УСПЕХА

1 Не дозволите да вас обликују мерила овог света

Псалам 1:1; Римљанима 12:2

2 Свакодневно читајте Божју Реч и размишљајте о томе

Псалам 1:2, 3

3 Примењујте библијске савете у животу

Исус Навин 1:7-9

4 Нека вам Бог буде пријатељ

Јаков 2:23; 4:8

5 Бојте се правог Бога и држите се његових заповести

Проповедник 12:13

[Слике на 7. страни]

Да ли следите ове кораке до успеха?