Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Прво ускрсење“ је у току!

„Прво ускрсење“ је у току!

„Прво ускрсење“ је у току!

„Прво ће устати они који су мртви у јединству с Христом“ (1. СОЛУЊАНИМА 4:16)

1, 2. (а) Која нада постоји за оне који су умрли? (б) На основу чега ти верујеш у ускрсење? (Види фусноту.)

 „ЖИВИ су свесни тога да ће умрети.“ То је чињеница још од када је Адам згрешио. Током историје, сви који су се родили знали су да ће на крају умрети, и многи се питају: ’Шта се затим дешава? У каквом су стању мртви?‘ Библија даје следећи одговор: „Мртви нису свесни ничега“ (Проповедник 9:5).

2 Има ли онда икакве наде за оне који су умрли? Има. Штавише, нада за мртве мора постојати да би се испунила Божја првобитна намера са човечанством. Божје верне слуге су током векова исказивале веру у његово обећање о Семену које ће уништити Сатану и исправити штету коју је он нанео (Постанак 3:15). Већина тих древних слугу је умрла. Да би видели испуњење тог и других Јеховиних обећања, морају бити подигнути из мртвих (Јеврејима 11:13). Да ли је тако нешто могуће? Да, могуће је. Апостол Павле је рекао: „Бог [ће] ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела апостолска 24:15). Павле је једном приликом ускрснуо младића по имену Евтих, који је пао с прозора на другом спрату, и „кад су га подигли, био је мртав“. То је последње од девет ускрсења о којима се говори у Библији (Дела апостолска 20:7-12). a

3. Какву утеху теби лично пружају Исусове речи из Јована 5:28, 29 и зашто?

3 Тих девет ускрсења пружају основу за веру у Павлову изјаву. Она јачају наше поуздање у Исусово обећање: „Долази час у који ће сви који су у гробовима чути [Исусов] глас и изаћи“ (Јован 5:28, 29). Какве охрабрујуће речи! И како је то утешно за милионе људи који су изгубили своје вољене!

4, 5. О каквим ускрсењима Библија говори и о ком ускрсењу ће бити речи у овом чланку?

4 Већина оних који ће ускрснути живеће на земљи, на којој ће владати мир под Божјим Краљевством (Псалам 37:10, 11, 29; Исаија 11:6-9; 35:5, 6; 65:21-23). Међутим, пре тога је требало да се одиграју још нека ускрсења. Као прво, требало је да Исус Христ буде ускрснут како би Јехови предао вредност своје жртве у нашу корист. Исус је умро и ускрснуо 33. н. е.

5 Затим, помазани чланови ’Израела Божјег‘ морају се придружити Господу Исусу Христу у небеској слави, након чега ће „увек бити с Господом“ (Галатима 6:16; 1. Солуњанима 4:17). То се назива „раније ускрсење“ или ’прво ускрсење‘ (Филипљанима 3:10, 11; Откривење 20:6). Када се то ускрсење заврши, доћи ће време за ускрсење милиона људи који ће имати у изгледу вечни живот у рају на земљи. Дакле, без обзира на то да ли имамо наду да ћемо живети на небу или на земљи, треба да будемо живо заинтересовани за ’прво ускрсење‘. О каквом се ускрсењу ради? Када се оно одиграва?

„Какво ће тело имати?“

6, 7. (а) Шта мора да се догоди са помазаним хришћанима пре него што оду на небо? (б) У каквом ће телу они ускрснути?

6 У првој посланици Коринћанима, Павле поставља питање о првом ускрсењу: „Како ће мртви ускрснути? И какво ће тело имати?“ Он затим одговара: „Оно што сејеш неће оживети ако најпре не умре... Бог му даје тело какво хоће... Другачија је слава небеских [тела], а другачија слава земаљских“ (1. Коринћанима 15:35-40).

7 Павлове речи показују да хришћани који су помазани светим духом морају умрети пре него што добију небеску награду. Приликом смрти, њихово земаљско тело враћа се у прах (Постанак 3:19). У време које је Бог одредио, они ће ускрснути у телу које је одговарајуће за живот на небу (1. Јованова 3:2). Бог ће им такође дати бесмртност. То није нешто што они имају од рођења, нешто попут такозване бесмртне душе која им је удахнута. „Ово смртно мора да се обуче у бесмртност“, каже Павле. Бесмртност је дар од Бога, коју ’облаче‘ особе које имају удела у првом ускрсењу (1. Коринћанима 15:50, 53; Постанак 2:7; 2. Коринћанима 5:1, 2, 8).

8. Како знамо да Бог не изабира 144 000 људи између припадника разних религија?

8 Прво ускрсење се односи само на групу од 144 000 особа. Јехова је почео да их бира на Педесетницу 33. н. е., кратко након што је ускрснуо Исуса. Сви они имају „[Исусово] име и име његовог Оца написано на својим челима“ (Откривење 14:1, 3). Значи, они нису изабрани из разних религија. Они су сви хришћани и сви поносно носе име свог Оца — Јехове. Када ускрсну, они добијају задатак на небесима. Њих просто одушевљава могућност да на тако непосредан начин служе Богу.

Да ли је заиста сада у току?

9. Како нам стихови из Откривења 12:7 и 17:14 помажу да отприлике одредимо период у ком почиње прво ускрсење?

9 Када се одиграва прво ускрсење? Постоји снажан доказ да је оно сада у току. На пример, упоредимо два поглавља из Откривења. Најпре погледајмо 12. поглавље. Ту читамо да управо устоличени Исус Христ заједно са својим светим анђелима води рат против Сатане и његових демона (Откривење 12:7-9). У овом часопису се често говорило о томе да је тај рат почео 1914. b Међутим, треба запазити да се не помиње да је ико од Христових помазаних следбеника био с њим у том рату који се водио на небу. А сада погледајмо 17. поглавље. Ту читамо да ће након уништења ’Вавилона Великог‘ Јагње победити народе. Затим се додаје: „А победиће их и они који су с њим позвани и изабрани и верни“ (Откривење 17:5, 14). „Позвани и изабрани и верни“ морају већ бити ускрснути да би били са Исусом у коначној победи над Сатаниним светом. Логично је, дакле, да ће помазаници који умру пре Армагедона бити ускрснути у периоду између 1914. и Армагедона.

10, 11. (а) Ко су 24 старешине и шта један од њих открива Јовану? (б) Шта можемо закључити из тога?

10 Можемо ли прецизније одредити када почиње прво ускрсење? Један интересантан путоказ налази се у Откривењу 7:9-15, где апостол Јован описује своју визију у којој је видео „велико мноштво људи, које нико није могао избројати“. Идентитет овог великог мноштва Јовану открива један од 24 старешине, а те старешине представљају 144 000 оних који ће заједно са Христом наследити небеску славу c (Лука 22:28-30; Откривење 4:4). Сам Јован је имао наду да ће живети на небу, али пошто је у време када је тај старешина разговарао с њим још увек био човек на земљи, Јован у тој визији представља помазанике који су на земљи и који још нису примили своју награду на небу.

11 Дакле, шта можемо закључити из чињенице да један од 24 старешине објашњава Јовану кога представља велико мноштво? Изгледа да данас ускрснули помазаници који припадају групи од 24 старешине учествују у посредовању истина које долазе од Бога. Зашто је то битна чињеница? Зато што је тачан идентитет великог мноштва Божјим помазаним слугама на земљи био откривен 1935. Ако је један од 24 старешине пренео ту важну истину, то значи да је морао бити ускрснут на небо најкасније до 1935. То би значило да је прво ускрсење почело негде између 1914. и 1935. Можемо ли бити још прецизнији?

12. Објасни зашто је могуће да је прво ускрсење започело у пролеће 1918.

12 Сада нам може помоћи нешто што се може назвати библијском паралелом. Исус Христ је био помазан за будућег Краља Божјег Краљевства у јесен 29. н. е. Три и по године касније, у пролеће 33. н. е., био је ускрснут као моћна духовна особа. Пошто је Исус био устоличен у јесен 1914, да ли се може закључити да је ускрсење његових верних помазаних следбеника започело три и по године касније, у пролеће 1918? То је интересантна могућност. Иако у Библији не постоји директна потврда, то није у супротности с другим стиховима који показују да је прво ускрсење започело убрзо након почетка Христове присутности.

13. Како 1. Солуњанима 4:15-17 указује да је прво ускрсење почело да се одвија почетком Христове присутности?

13 На пример, Павле је написао: „Ми живи, који останемо до Господове присутности [не до краја његове присутности], нећемо претећи оне који су умрли, јер ће сам Господ сићи с неба са заповедничким позивом, с гласом арханђела и с Божјом трубом, и прво ће устати они који су мртви у јединству с Христом. Затим ћемо ми живи, који останемо, бити заједно с њима однесени у облацима да се сретнемо с Господом у ваздуху. И тако ћемо увек бити с Господом“ (1. Солуњанима 4:15-17). Дакле, помазани хришћани који су умрли пре Христове присутности били су ускрснути у небески живот пре оних који су још увек били живи у том периоду. То значи да је прво ускрсење морало почети да се одвија почетком Христове присутности и да оно траје „за време његове присутности“ (1. Коринћанима 15:23). Прво ускрсење се не одиграва одједном, већ током једног периода.

„Сваки од њих је добио дугу белу хаљину“

14. (а) Када се испуњавају визије записане у 6. поглављу Откривења? (б) Шта је приказано у Откривењу 6:9?

14 Размотри такође доказ који се налази у 6. поглављу Откривења. Ту је Исус приказан како јаше као победнички Краљ (Откривење 6:2). Воде се ратови огромних размера (Откривење 6:4). Глад је веома раширена (Откривење 6:5, 6). Помори пустоше човечанство (Откривење 6:8). Сви ти проречени догађаји одговарају условима који владају од 1914. Међутим, дешава се још нешто. Обратимо пажњу на жртвени олтар. У његовом подножју налазе се „душе побијених због речи Божје и због сведочења које им је било поверено“ (Откривење 6:9). Пошто је ’душа [то јест живот] тела у крви‘, оно што је у подножју олтара у ствари је крв верних Исусових слугу који су били побијени због њиховог одважног и ревног сведочења (Левитска 17:11).

15, 16. Објасни зашто можемо рећи да се речи из Откривења 6:10, 11 односе на прво ускрсење.

15 Попут крви праведног Авеља, крв ових хришћанских мученика вапи за правдом (Постанак 4:10). „Викали су на сав глас: ’Колико још, Суверени Господе, свети и истинити, нећеш судити и осветити нашу крв на онима који живе на земљи?‘“ Шта се дешава после тога? „Сваки од њих је добио дугу белу хаљину и речено им је да још мало чекају, док се не попуни број осталих робова, њихових другова и њихове браће, који треба да буду убијени као и они“ (Откривење 6:10, 11).

16 Да ли су те беле хаљине биле намењене крви која се налази у подножју олтара? Наравно да не! Хаљине су дате појединцима чија је крв такорећи проливена пред олтаром. Они су жртвовали свој живот у Исусово име и ускрснути су као духовне особе. Како то знамо? Нешто пре тога у Откривењу читамо следеће: „Тако ће онај ко победи бити одевен у беле хаљине и нећу избрисати његово име из књиге живота.“ Присети се, такође, да су 24 старешине „обучени у беле хаљине, са златним крунама на глави“ (Откривење 3:5; 4:4). Дакле, након што су рат, глад и пошаст почели да пустоше земљу, чланови групе од 144 000 који су умрли, што је приказано крвљу у подножју олтара, ускрснули су у небески живот и обучени су у симболичне беле хаљине.

17. У ком смислу они који су добили беле хаљине морају ’чекати‘?

17 Те ускрснуле особе морају да „чекају“. Оне морају да буду стрпљиве док не дође Божји дан освете. Остали робови, помазани хришћани који су још увек на земљи, морају још да докажу своју беспрекорност у кушњама. Када дође време за Божју осуду, ’чекању‘ ће доћи крај (Откривење 7:3). Тада ће они који су ускрснули учествовати с Господом Исусом Христом у уништавању злих, укључујући и оне који су пролили крв недужних хришћана (2. Солуњанима 1:7-10).

Шта то значи за нас?

18, 19. (а) По чему можемо закључити да је прво ускрсење сада у току? (б) Како на тебе утиче оно што си сазнао о првом ускрсењу?

18 Божја Реч не открива тачан датум када почиње прво ускрсење, али она открива да се оно одиграва током једног периода — за време Христове присутности. Прво ускрсавају помазани хришћани који су умрли пре него што је почела Христова присутност. Како тај период одмиче, помазани хришћани који су верно завршили свој живот на земљи преображавају се „у трен ока“ у моћна духовна створења (1. Коринћанима 15:52). Да ли ће сви помазаници добити своју награду на небу пре него што почне Армагедон? То не знамо. Међутим, знамо да ће у време које је Бог одредио свих 144 000 стајати на небеској гори Сион.

19 Такође знамо да је већина од 144 000 већ уједињена с Христом. Само је релативно мало њих још увек на земљи. Какав снажан доказ да је време за извршење Божје пресуде јако близу! Ускоро ће цео Сатанин свет бити уништен. Сам Сатана ће бити бачен у бездан. Затим може да почне ускрсење на земљи, и верни људи ће на основу Исусове откупне жртве бити доведени до савршенства попут оног које је Адам изгубио. Јеховино пророчанство забележено у Постанку 3:15 на диван начин се испуњава. Каква је предност за нас што живимо у овом времену!

[Фусноте]

b Библијски доказ да је Христова присутност почела 1914. налази се у књизи Шта Библија заиста научава?, стране 215-218; издали Јеховини сведоци.

c Објашњење тога како знамо да 24 старешине представљају помазане хришћане на својим небеским положајима налази се у књизи Откривење — близу је величанствени врхунац!, страна 77; издали Јеховини сведоци.

Можеш ли објаснити?

Како нам следећи стихови помажу да одредимо када се одиграва ’прво ускрсење‘?

Откривење 12:7; 17:14

Откривење 7:13, 14

1. Коринћанима 15:23 1. Солуњанима 4:15-17

Откривење 6:2, 9-11

[Питања за разматрање]

[Слике на 26. страни]

Која се ускрсења одигравају пре него што почне ускрсење на земљи?

[Слика на 29. страни]

У ком смислу су беле хаљине дате некима који су умрли?