Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је за вас мерило успеха?

Шта је за вас мерило успеха?

Шта је за вас мерило успеха?

ЏЕСИ Ливермор, према некима најуспешнији брокер на берзи у Волстриту, био је познат као човек који је доносио мудре пословне одлуке. Захваљујући томе стекао је велико богатство. Носио је најфинија ручно шивена одела, живео у палати са 29 соба, имао личног возача који га је возио у црном ролс-ројсу.

Дејвид a је тежио ка истом циљу. Као извршни директор и главни менаџер једне водеће графичке компаније, требало је да ускоро постане један од председника те компаније. Привлачили су га богатство и углед. Међутим, Дејвид је одлучио да да̂ оставку. „Знам да никада нећу поново изградити тако уносну каријеру“, рекао је Дејвид. Да ли сматрате да је погрешио?

Многи мисле да се успех мери богатством, популарношћу или истакнутим положајем. Међутим, они који су стекли богатство и даље могу имати осећај унутрашње празнине, а њихов живот може изгубити смисао и сврху. То је очигледно био случај са господином Ливермором. И поред свег богатства, његов живот је био испуњен великом тугом, трагедијом и жалошћу. Патио је од депресије, имао неуспеле бракове и хладан однос са својим синовима. На крају, након што је изгубио већи део богатства, господин Ливермор је једног дана сео за шанк у једном луксузном хотелу и јадиковао због својих неуспеха. Наручио је пиће, извадио бележницу с кожним повезом и написао опроштајно писмо својој жени. Након што је попио пиће, ушао је у полумрачну гардеробу и извршио самоубиство.

Премда до самоубиства, као што је опште познато, доводе многи фактори, овај пример потврђује истинитост следеће библијске изјаве: „Они који су одлучили да се обогате... нанели [су] себи многе патње“ (1. Тимотеју 6:9, 10).

Може ли бити да се они који успех мере богатством, положајем или истакнутошћу воде погрешним мерилима? Да ли сматрате да сте успешни? Зашто? Које је ваше мерило за успех? Шта обликује ваше гледиште о успеху? У следећем чланку се осматрају поуздани савети који су милионима људи помогли да воде успешан живот. Хајде да видимо како и ви можете бити успешни.

[Фуснота]

a Име је промењено.