Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изабране мисли из Исаије — 2. део

Изабране мисли из Исаије — 2. део

Јеховина Реч је жива

Изабране мисли из Исаије — 2. део

ИСАИЈА верно извршава свој пророчки задатак. Објаве које је изрекао против десетоплеменског краљевства Израела већ су се испуниле. Сада има нешто да каже о будућности Јерусалима.

Јерусалим ће бити уништен а његови становници одведени у ропство. Међутим, уништење неће бити трајно. Након неког времена, право обожавање Бога ће бити обновљено. То је главна порука која се налази у Исаији 36:1–66:24. a Може нам користити ако осмотримо шта стоји у овим поглављима јер многа пророчанства из овог дела имају своје веће, то јест коначно испуњење у нашим данима или у непосредној будућности. У овом делу Исаијине књиге такође се налазе упечатљива пророчанства која се тичу Месије.

„ЕВО, ДОЛАЗЕ ДАНИ“

(Исаија 36:1–39:8)

У 14. години Језекијине владавине (732. пре н. е.) Асирци нападају Јуду. Јехова обећава да ће заштитити Јерусалим. Претња од њиховог напада престаје када један једини Јеховин анђео убија 185 000 асирских војника.

Језекија је болестан. Јехова одговара на његову молитву и лечи га, додајући му још 15 година живота. Када вавилонски краљ шаље изасланике да му честитају на опоравку, Језекија поступа немудро и показује им сва своја блага. Исаија преноси Јеховину поруку Језекији: „Ево, долазе дани када ће све што је у твом дому и што су твоји праочеви до данас накупили бити однето у Вавилон“ (Исаија 39:5, 6). То пророчанство се испуњава након нешто мало више од 100 година.

Одговори на библијска питања:

38:8 — На шта се мисли кад се каже да се сенка вратила десет степеница уназад? Пошто су се сунчани часовници користили и у Египту и у Вавилону до осмог века пре н. е., израз степенице се можда односи на подеоке сунчаног часовника који је вероватно поставио Језекијин отац Ахаз. Или је у палати постојало дословно степениште. Стубови који су се налазили дуж степеништа можда су бацали сенку на степенице, што је могло да послужи за мерење времена.

Поука за нас:

36:2, 3, 22. Премда више није могао да служи као дворски настојник, Сомна је наставио да служи у краљевој служби као писар ономе ко је дошао на његово место (Исаија 22:15, 19). Ако смо из неког разлога изгубили предност да служимо на неком одговорном месту у Јеховиној организацији, треба да наставимо да му служимо у којем год својству нам он дозвољава.

37:1, 14, 15; 38:1, 2. У време невоље, мудро је да се обраћамо Јехови у молитви и да се потпуно поуздамо у њега.

37:15-20; 38:2, 3. Када је Јерусалиму претио напад од Асираца, Језекијина главна брига била је то што ће пропаст Јерусалима нанети срамоту Јеховином имену. Када је сазнао да се на смрт разболео, Језекија није био забринут само за себе. Више је бринуо због тога како ће то што ће умрети без наследника утицати на Давидову краљевску лозу. Такође се бринуо за то ко ће предводити у бици против Асираца. Попут Језекије, и ми сматрамо да је посвећење Јеховиног имена и извршење његове намере важније од нашег спасења.

38:9-20. Ова Језекијина песма нас учи да ништа није важније у животу од тога да хвалимо Јехову.

„ОПЕТ ЋЕ СЕ ИЗГРАДИТИ“

(Исаија 40:1–59:21)

Одмах након што је прорекао уништење Јерусалима и ропство у Вавилону, Исаија прориче и обнову (Исаија 40:1, 2). „Опет ће се [Јерусалим] изградити“, стоји у Исаији 44:28. Идоли вавилонских богова биће однесени као „пртљаг“ (Исаија 46:1). Вавилон ће бити уништен. Све се то обистињује два века касније.

Јехова ће послати свог слугу да буде „светлост народима“ (Исаија 49:6). Вавилонска ’небеса‘, то јест владајућа класа, ’као дим ће ишчезнути‘, а његови поданици „као комарци помрети“, али ће ’заробљена кћи сионска скинути окове са свог врата‘ (Исаија 51:6; 52:2). Онима који долазе к њему и слушају га, Јехова каже: „Склопићу с вама трајни савез, због милости коју сам обећао Давиду“ (Исаија 55:3). Живљење у складу с Божјим праведним захтевима води до тога да ’Јехова буде њихова радост највећа‘ (Исаија 58:14). С друге стране, преступи народа их ’раздвајају од њиховог Бога‘ (Исаија 59:2).

Одговори на библијска питања:

40:27, 28 — Зашто је израелски народ говорио: „Мој пут је скривен од Јехове, мој Бог не мари за правду која ми припада“? Неки Јевреји у Вавилону можда су сматрали да су неправде које су подносили биле скривене од Јехове, или су мислили да их он не види. Скренута им је пажња на то да Вавилон није моћнији од Створитеља земље, који се не умара и не посустаје.

43:18-21 — Зашто је повратницима из изгнанства било речено да се ’не сећају онога што је некада било‘? Није се радило о томе да је требало да забораве како их је Јехова у прошлости избављао. Уместо тога, Јехова је желео да га славе због ’нечег новог‘ што ће доживети, као што је безбедно путовање у Јерусалим једним вероватно краћим путем кроз пустињу. Припадници ’великог мноштва‘ које ће изаћи из „велике невоље“ такође ће имати нове, личне разлоге да славе Јехову (Откривење 7:9, 14).

49:6 — Како то да је Месија „светлост народима“, будући да је његова служба на земљи била ограничена само на Израелце? У питању је оно што се десило након Исусове смрти. Библија примењује Исаију 49:6 на његове ученике (Дела апостолска 13:46, 47). Данас помазани хришћани којима помаже велико мноштво Божјих слугу, служе као „светлост народима“, поучавајући људе „до краја земље“ (Матеј 24:14; 28:19, 20).

53:10 — У ком смислу је Јехови било по вољи да сломи свог Сина? Јехову, који је самилостан и саосећајан, сигурно је болело када је видео како његов вољени Син пати. Па ипак, њему је по вољи била Исусова послушност од срца, као и све оно што ће његова патња и смрт омогућити (Пословице 27:11; Исаија 63:9).

53:11 — Шта је знање путем ког ће Месија „многима донети праведност“? То је знање које је Исус стекао тиме што је дошао на земљу, постао човек и неправедно трпео све до смрти (Јеврејима 4:15). Он је тако обезбедио откупну жртву, што је било потребно да би помазани хришћани и велико мноштво имали праведан положај пред Богом (Римљанима 5:19; Јаков 2:23, 25).

56:6 — Ко су ’туђинци‘ и на који начин се „држе [Јеховиног] савеза“? ’Туђинци‘ су Исусове „друге овце“ (Јован 10:16). Они се држе новог савеза тако што су послушни законима који су повезани с тим савезом, потпуно користе оно што им тај савез омогућава, узимају исту духовну храну као и помазани хришћани и подупиру их у делу проповедања и стварања ученика.

Поука за нас:

40:10-14, 26, 28. Јехова је силан и нежан, свемоћан и свемудар, а његов разум је за нас недокучив.

40:17, 23; 41:29; 44:9; 59:4. Политички савези и идоли су „ништавило“. Не вреди уздати се у њих.

42:18, 19; 43:8. Затворити очи пред Божјом писаном Речју и затворити уши на упутства која добијамо преко ’верног и разборитог роба‘ исто је што и постати духовно слеп и глув (Матеј 24:45).

43:25. Јехова брише наше преступе ради себе. То што смо ослобођени од греха и смрти и што ћемо добити живот мање је важно од посвећења Јеховиног имена.

44:8. Ми имамо Јеховину подршку, а он је постојан и чврст као стена. Никада не треба да се плашимо да сведочимо да је он прави Бог! (2. Самуилова 22:31, 32).

44:18-20. Учествовање у идолопоклонству открива да је особа искварена у срцу. Ништа не би требало да у нашем срцу заузме Јеховино место.

46:10, 11. То што је Јехова способан да ’оствари своју намеру‘ представља необорив доказ да је он прави Бог.

48:17, 18; 57:19-21. Ако од Јехове тражимо спасење, ако му се приближимо и пазимо на његове заповести, наш мир ће бити обилан попут воде у реци која тече а наших праведних дела биће много као морских таласа. Они који не обраћају пажњу на Божју реч налик су на „узбуркано море“. Они немају мира.

52:5, 6. Вавилонци су донели погрешан закључак да је прави Бог немоћан. Они нису схватили да је Јехова незадовољан својим народом и да је зато дозволио да оде у ропство. Када невоља задеси друге, мудро је да не доносимо пребрзо закључке због чега се то десило.

52:7-9; 55:12, 13. Имамо најмање три разлога да радосно учествујемо у делу проповедања о Краљевству и стварања ученика. Наше ноге су фигуративно говорећи дивне понизним особама које су духовно гладне. Ми видимо Јехову „својим очима“, то јест имамо близак однос с њим. Такође уживамо у духовном благостању.

52:11, 12. Да бисмо могли да носимо „прибор из Јеховиног дома“ — то јест да учествујемо у светој служби — морамо бити духовно и морално чисти.

58:1-14. Узалудно је лицемерно се претварати да смо одани и праведни. Код Божјих слугу треба да постоји мноштво правих доказа да су одани Богу и да воле своју браћу (Јован 13:35; 2. Петрова 3:11).

59:15б-19. Јехова запажа оно што људи раде и у одређено време предузима акцију.

БИЋЕ „ДИВНА КРУНА У ЈЕХОВИНОЈ РУЦИ“

(Исаија 60:1–66:24)

Указујући на обнову правог обожавања Бога у древним временима, као и у наше време, у Исаији 60:1 се наводи: „Устани, жено, засветли, јер је дошла твоја светлост, и Јеховина слава је засјала над тобом.“ Сион ће бити „дивна круна у Јеховиној руци“ (Исаија 62:3).

Исаија се моли Јехови у корист својих сународника који ће се покајати за време изгнанства у Вавилону (Исаија 63:15–64:12). Након што прави разлику између правих и лажних Божјих слугу, пророк објављује како ће Јехова благословити оне који му служе (Исаија 65:1–66:24).

Одговори на библијска питања:

61:8, 9 — Шта је „трајни савез“ и кога представља „потомство“? То је нови савез који је Јехова склопио с помазаним хришћанима. „Потомство“ су „друге овце“ — милиони оних који се одазивају на њихову поруку (Јован 10:16).

63:5 — Како Бога подржава његов гнев? Божји гнев је контролисана емоција — љутња која је у складу с правдом. Његов гнев га подржава и мотивише да изврши праведну пресуду.

Поука за нас:

64:6. Несавршени људи не могу сами себе спасти. Они не могу окајати грехе својим праведним делима, јер она у том смислу не значе ништа више од једне упрљане хаљине (Римљанима 3:23, 24).

65:13, 14. Јехова благосиља своје верне слуге и великодушно задовољава њихове духовне потребе.

66:3-5. Јехова мрзи лицемерје.

’Радујте се‘

Пророчанства о обнови сигурно су била веома утешна верним Јеврејима који су били у изгнанству у Вавилону. Јехова им је рекао: „Али се радујте и веселите довека због онога што стварам. Јер, ево, учинићу да Јерусалим буде разлог за весеље и његов народ разлог за радост“ (Исаија 65:18).

И ми живимо у време када мрак обавија земљу и густа тама народе (Исаија 60:2). „Нарочито тешка времена“ су ту (2. Тимотеју 3:1). Због тога, Јеховина порука спасења која се налази у овој библијској књизи представља велико охрабрење за нас (Јеврејима 4:12).

[Фуснота]

a Више информација о Исаији 1:1–35:10 налази се у чланку „Јеховина Реч је жива — изабране мисли из Исаије — 1. део“, у Кули стражари од 1. децембра 2006.

[Слика на 8. страни]

Да ли знаш који је главни разлог због чега се Језекија молио да буде избављен од Асираца?

[Слика на 11. страни]

„Како су дивне на горама ноге онога који доноси добру вест!“