Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мушкарац и жена — створени једно за друго

Мушкарац и жена — створени једно за друго

Мушкарац и жена — створени једно за друго

МУШКАРАЦ и жена су одувек желели да буду заједно. Ту жељу им је усадио Бог. Јехова је видео да није добро да први човек Адам и даље буде сам. Зато му је начинио „помоћницу да га допуњује“.

Јехова је пустио дубок сан на Адама, узео му једно ребро и „од ребра... начинио жену и довео је човеку“. Адам је био толико усхићен када је видео то прелепо Јеховино створење да је рекао: „Ево напокон кости од мојих костију и меса од мог меса.“ Показујући особине својствене жени, савршена жена Ева је заиста била вредна љубави. Савршени Адам са својим мужевним држањем такође је заслуживао поштовање. Били су створени једно за друго. Библија каже: „Зато ће човек оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену и они ће постати једно тело“ (Постанак 2:18-24).

Међутим, данас се породице распадају, а однос између мушкарца и жене често је прожет насиљем или се пак темељи на себичности. Надметање између полова још више је продубило тај раздор. Све то је у супротности с Божјом намером за мушкарца и жену. Мушкарац је створен за једну дивну улогу на земљи. Жени је дато јединствено и часно место поред њеног мужа. Требало је да заједно живе у хармонији. Од самог почетка људског постојања, богобојазни мушкарци и жене савесно су се трудили да испуне улоге које им је Јехова наменио, а то им је донело још већу срећу и задовољство. Које су то улоге и како их можемо испунити?

[Слика на 3. страни]

Мушкарцу и жени су поверене достојанствене улоге у Божјој намери