Пређи на садржај

Пређи на садржај

Остати постојан када је дете бунтовно

Остати постојан када је дете бунтовно

Остати постојан када је дете бунтовно

ХРИШЋАНКА коју ћемо звати Џои трудила се да васпитава свог сина тако да он развије љубав према Јехови Богу. Међутим, када је имао близу 20 година, он је одбацио ту поуку и отишао је од куће. „То је био највећи бол који сам икада осетила“, каже Џои. „Осећала сам се изневерено, срце ми је било сломљено и била сам разочарана. Негативне мисли су ме потпуно обузеле.“

Можда си и ти настојао да своју децу поучиш да воле Бога и да му служе, али си касније доживео да видиш како једно или више твоје деце окрећу леђа Богу. Како се можеш суочити с тако великим разочарањем? Шта ће ти помоћи да останеш постојан у служењу Јехови?

Када су се Јеховини синови побунили

Први корак је да будеш свестан да Јехова тачно зна како се осећаш. У Исаији 49:15 читамо: „Може ли жена заборавити дете које је дојила и не смиловати се сину утробе своје? А ако би га она и заборавила, ја тебе нећу заборавити.“ Заиста, Јехова има осећања која су слична осећањима очева и мајки. Замисли онда какво му је задовољство причињавало када су га сви његови анђеоски синови хвалили и служили му! Када је патријарху Јову одговарао „из вихора“, Јехова је говорио о времену када је његова духовна породица била уједињена и рекао је: „Где си био кад сам земљу утемељио?... Док су звезде јутарње у весељу заједно певале, и сви синови Божји клицали од радости?“ (Јов 38:1, 4, 7).

Касније је истинити Бог доживео да се један од савршених анђеоских синова побуни против њега и постане Сатана, што значи „противник“. Јехова је такође гледао како се његов први људски син, Адам, и његова савршена жена, Ева, придружују побуни (Постанак 3:1-6; Откривење 12:9). Касније су још неки анђели „напустили своје право пребивалиште“ и побунили се против Бога (Јуда 6).

У Светом писму се не говори о томе како се Јехова осећао када су се неки његови савршени синови побунили против њега. Међутим, у Библији се јасно каже: „Јехова је видео да човек чини велико зло на земљи и да је свака мисао његовог срца увек усмерена ка злу. Тада је Јехова зажалио што је начинио човека на земљи, и осетио је бол у срцу“ (Постанак 6:5, 6). Такође, када је његов изабрани народ Израел постао бунтован, Јехова је био ’жалостан‘ и осећао је „бол“ (Псалам 78:40, 41).

Нема сумње да Јехова саосећа с родитељима који пате због понашања своје бунтовне деце. У његовој Речи, Библији, налазе се добри савети и охрабрење који могу помоћи тим родитељима да се успешно суоче са својом ситуацијом. Бог их подстиче да своје бриге баце на њега, да се понизе и да заузму став против Сатане Ђавола. Хајде да видимо како ти тај савет може помоћи да останеш постојан ако твоје дете постане бунтовно.

Баци своје бриге на Јехову

Јехова зна да има врло мало тога што родитељима може задати толико бриге као када стрепе да њиховој деци прети опасност од тога да ће се повредити или да ће бити повређена. Апостол Петар указује на један добар начин како да се суочимо са овом, као и са другим бригама. Он је написао: „Све своје бриге баците на [Јехову], јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:7). Зашто су овај позив и охрабрење посебно битни за родитеље чије је дете постало бунтовно?

Када је ваше дете још било мало, стално сте били на опрезу како бисте га заштитили од опасности и оно се вероватно одазивало на вашу бригу. Међутим, како је одрастало, вероватно сте имали све мање утицаја на њега, иако ваша жеља да га заштитите није била ништа мања. Штавише, можда је та жеља постала још већа.

Због тога се можда осећате кривим ако се ваше дете удаљило од истине и повредило у духовном, емотивном или физичком погледу. Тако се осећала и горе поменута Џои. Она каже: „Пошто ме је мучио осећај неуспеха, сваког дана сам се у мислима враћала на прошле догађаје.“ Јехова посебно у тим тренуцима жели да ’своје бриге бациш на њега‘. Ако то учиниш, он ће ти помоћи. Псалмиста је рекао: „Баци на Јехову бреме своје, и он ће те подупрети. Неће никада дати да праведник посрне“ (Псалам 55:22). Џои је доживела такву утеху. Она објашњава: „Поверавала сам се Јехови у вези са свиме што се дешавало у мени. Једноставно сам излила своја осећања, и то је било велико олакшање.“

Као несавршени родитељ, можда си направио неке грешке у одгајању свог детета. Али зашто би се концентрисао на њих? Јехова се очигледно не концентрише на то, пошто је надахнути псалмиста у песми рекао: „Ако ћеш на преступе гледати, Јах, Јехова, ко ће опстати?“ (Псалам 130:3). Чак и да си био савршен родитељ, твоје дете би можда ипак постало бунтовно. Зато кажи Јехови у молитви како се осећаш, и он ће ти помоћи да изађеш на крај с тим осећањима. Међутим, да би ти сам остао постојан у служењу Јехови и да не би постао Сатанина жртва, мораш учинити још нешто.

Буди понизан

Петар је написао: ’Понизите се, под моћну Божју руку, да би вас узвисио кад буде време‘ (1. Петрова 5:6). Зашто ти је понизност потребна ако је твоје дете постало бунтовно? Осим што осећаш бол и кривицу, могло би ти донекле бити и непријатно због тога. Можда се бринеш да ће оно што је твоје дете урадило нарушити углед твоје породице, посебно ако је дете морало бити искључено из хришћанске скупштине. Грижа савести и понижење могу те обесхрабрити, због чега би могао престати да посећујеш састанке.

Да би се суочио с таквим осећањима, биће ти потребна мудрост на делу. Пословице 18:1 нас упозоравају: „Онај ко се осамљује иде за својим себичним жељама, супротставља се свакој мудрости.“ Тиме што ћеш редовно присуствовати састанцима упркос свом болу, бићеш у могућности да добијеш савет и охрабрење. „У почетку нисам хтела никога да видим“, признаје Џои. „Међутим, размишљала сам о томе колико је за мене духовна рутина важна. Осим тога, да сам остала код куће, стално бих мислила на своје проблеме. Састанци су ми помогли да се усредсредим на изграђујуће духовне ствари. Тако сам захвална што се нисам изоловала и што нисам лишила себе подршке браће и сестара који ме воле“ (Јеврејима 10:24, 25).

Такође, сети се да сваки члан породице мора „носити свој терет“ хришћанске одговорности (Галатима 6:5). Јехова очекује од родитеља да воле своју децу и да их васпитавају. Он такође очекује да деца буду послушна својим родитељима и да их поштују. Ако родитељи дају све од себе да би васпитали децу „на Јеховин начин“ и ако им помажу „да усвоје његов начин размишљања“, они ће стећи добар углед пред Јеховом (Ефешанима 6:1-4). Ако се дете побуни против родитељског васпитања, нарушиће свој углед пред Богом. „И дете делима својим показује да ли ће дело његово бити чисто и право“, стоји у Пословицама 20:11. Сатанина побуна сигурно није нарушила Јеховин углед међу онима који су били упознати с чињеницама.

Одупри се Ђаволу

Петар упозорава: „Будите трезвени, будно пазите! Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петрова 5:8). Попут лава, Ђаво често напада младе и неискусне. У древним временима, лавови су тумарали Израелом и представљали су претњу за домаће животиње. Ако би мало јагње залутало од стада, постало би лак плен. Овца би инстинктивно могла ризиковати свој живот да би заштитила јагње. Међутим, чак ни одрасла овца не може ништа против лава. Зато су били потребни храбри пастири како би штитили стадо (1. Самуилова 17:34, 35).

Да би заштитио своје симболичне овце од ’ричућег лава‘, Јехова се побринуо да духовни пастири под ’врховним пастиром‘, Исусом Христом, воде рачуна о стаду (1. Петрова 5:4). Петар подстиче ту наименовану браћу: „Пасите Божје стадо које вам је поверено — не на силу, него драговољно; не ради непоштеног добитка, него горљиво“ (1. Петрова 5:1, 2). Ако ви као родитељи сарађујете с њима, ти пастири могу помоћи младој особи да у духовном погледу исправи свој пут.

Када хришћански пастири морају да саветују ваше дете, можда ћете осећати потребу да га заштитите од тог облика дисциплине. Међутим, то би била озбиљна грешка. Петар каже: „Ви му се одуприте [Ђаволу]“ — а не духовним пастирима (1. Петрова 5:9).

Када је укор оштар

Ако се твоје дете не каје, а крштено је као хришћанин, можда ће добити најоштрији облик укора — искључење из хришћанске скупштине. У којој ћеш мери након тога бити у контакту с њим зависи од тога колико има година, као и од других околности.

Ако је дете малолетно и живи код куће, наставићеш да се бринеш о његовим физичким потребама. Њему је још увек потребно васпитавање и укоравање, а ти имаш одговорност да му то пружиш (Пословице 1:8-18; 6:20-22; 29:17). Можда ћеш желети да проучаваш Библију с њим, тако да и оно учествује. Можеш му скренути пажњу на неке библијске стихове и публикације ’верног и разборитог роба‘ (Матеј 24:45). Такође га можеш водити на хришћанске састанке и седети поред њега. Све се то чини с надом да ће му библијски савети допрети до срца.

Ситуација је другачија када искључено дете није малолетно и не живи с тобом. Апостол Павле је опоменуо хришћане у древном Коринту: ’Престаните да се дружите са сваким ко се зове брат, а који је блудник или похлепан или идолопоклоник или који погрдно говори о другима или је пијаница или изнуђивач — с таквим немојте ни да једете‘ (1. Коринћанима 5:11). Иако контакт са искљученом особом може бити неопходан због неких породичних питања, родитељ треба да се труди да избегава сваки непотребан контакт.

Када хришћански пастири на темељу Библије пруже укор детету које чини грех, било би немудро ако би ти као родитељ одбацио или умањио тај њихов поступак. Ако би се ставио на страну свог детета, тиме му не би пружио праву заштиту од Ђавола. У ствари, тиме би довео у опасност и своје духовно здравље. С друге стране, ако подржаваш старешине у ономе што раде, остаћеш ’чврст у вери‘ и омогућићеш свом детету да добије најбољу помоћ (1. Петрова 5:9).

Јехова ће те подржати

Ако се твоје дете побуни против истине, задржи на уму да ниси сам. Има и других родитеља који су то доживели. Без обзира на то с каквим се кушњама суочавамо, Јехова нас може подржати (Псалам 68:19).

Ослони се на Јехову у молитви. Редовно се дружи с хришћанском скупштином. Подржавај наименоване пастире када пружају укор твом детету. Ако тако чиниш, моћи ћеш да останеш постојан. Твој добар пример такође може помоћи твом детету да се одазове на позив који му Јехова упућује с љубављу — да му се врати (Малахија 3:6, 7).

[Слике на 18. страни]

Црпи снагу из молитве и дружења са хришћанском скупштином