Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помози другима да живе у складу са оним што Библија научава

Помози другима да живе у складу са оним што Библија научава

Помози другима да живе у складу са оним што Библија научава

„А оно које је пало на добру земљу, то су они који чују реч чистим и добрим срцем и задрже је и устрајно доносе плод“ (ЛУКА 8:15)

1, 2. (а) Која је сврха књиге Шта Библија заиста научава? (б) Како је Јехова протеклих година благословио труд свог народа у стварању ученика?

 „КЊИГА је предивна. Свиђа се особама с којима проучавам. А и мени се свиђа. Помоћу ове књиге можемо почети да проучавамо Библију с људима управо на њиховим вратима.“ Тако је за књигу Шта Библија заиста научава? a рекла једна наша сестра која служи као пионир. Говорећи о истој књизи, један старији брат је рекао: „У протеклих 50 година, колико већ учествујем у служби проповедања, имао сам прилику да помогнем многима да упознају Јехову. Али морам рећи да је ова књига за проучавање изузетна. Изванредни примери и слике пружају прави ужитак.“ Да ли и ти тако мислиш о књизи Шта Библија научава? Ова књига за проучавање Библије обликована је тако да ти помогне да испуниш Исусову заповест: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа... учећи их да се држе свега што сам вам заповедио“ (Матеј 28:19, 20).

2 Нема сумње да се Јехова радује кад види да око 6,6 милиона његових Сведока радо испуњава Исусову заповест да стварају ученике (Пословице 27:11). Јехова очигледно благосиља њихов труд. На пример, током 2005. године добра вест се проповедала у 235 земаља и у просеку је вођено више од 6 061 500 библијских студија. Као резултат тога многи су ’чули Божју реч и нису је прихватили као људску реч, него као Божју реч, што она заиста и јесте‘ (1. Солуњанима 2:13). Током протекле две године више од пола милиона нових ученика ускладило је свој живот са Јеховиним мерилима и крстило се.

3. Која ћемо питања у вези с књигом Шта Библија научава размотрити у овом чланку?

3 Да ли си у последње време имао прилику да с неким проучаваш Библију? Широм света још увек има људи ’доброг срца‘ који ће кад чују Божју реч ’задржати је и устрајно доносити плод‘ (Лука 8:11-15). Погледајмо сада како можеш користити књигу Шта Библија научава у делу стварања ученика. Размотрићемо три питања: (1) Како да започнеш библијски студиј? (2) Које су методе поучавања најефикасније? (3) Како можеш помоћи особи не само да упозна Божју писану Реч, Библију, већ и да томе поучава друге?

Како да започнеш библијски студиј

4. Зашто се можда неки устручавају да проучавају Библију и како им можеш помоћи да промене мишљење?

4 Кад би ти неко рекао да прескочиш широк поток, вероватно не би прихватио такав предлог. Али ако би преко потока било камења на које се може стати, лакше би се усудио да га пређеш. Исто тако, људи који имају доста обавеза можда се устручавају да проучавају Библију. Можда станар мисли да му је за то потребно много времена и труда. Како му можемо помоћи да промени мишљење? Низ кратких, поучних разговора на темељу књиге Шта Библија научава може довести до тога да особа редовно проучава Божју Реч. Ако се добро припремаш, свака накнадна посета биће попут једног „камена“ на путу ка пријатељству с Јеховом.

5. Зашто треба да прочиташ књигу Шта Библија научава?

5 Међутим, да би некоме помогао да научи нешто из књиге Шта Библија научава, најпре ти мораш да се детаљно упознаш с њом. Да ли си је већ целу прочитао? Један брачни пар ју је понео на одмор и читали су је док су се одмарали на плажи. Једна мештанка која је продавала неку робу туристима запазила је наслов књиге. Рекла је том брачном пару да се пре само неколико сати молила и тражила од Бога одговор управо на то питање. Радо су јој дали књигу. Да ли си ’искупио време‘ да је прочиташ, можда још једном, док негде нешто чекаш или за време паузе на послу или у школи? (Ефешанима 5:15, 16). Ако то учиниш, онда ћеш се добро упознати с том књигом за проучавање и уједно ће ти се указати прилике да разговараш с другима о ономе о чему она говори.

6, 7. Како можеш користити књигу Шта Библија научава да би започео библијски студиј?

6 Кад нудиш књигу у служби проповедања, добро искористи слике, стихове и питања која се налазе на 4, 5. и 6. страни. На пример, могао би почети разговор следећим питањем: „С обзиром на многе проблеме с којима се човечанство суочава, шта мислите, где можемо наћи поуздано вођство?“ Добро саслушај оно што ће особа рећи, а затим прочитај 2. Тимотеју 3:16, 17 и објасни да Библија нуди право решење за проблеме човечанства. Усмери пажњу станара на 4. и 5. страну и питај: „Која вас ситуација приказана на овим странама највише забрињава?“ Кад станар укаже на неку, замоли га да придржи књигу док ти читаш пропратни стих из своје Библије. Затим прочитај оно што пише на 6. страни и питај станара: „Од ових шест питања која се овде спомињу, на које бисте желели да добијете одговор?“ Када особа каже које питање је посебно занима, покажи јој у ком поглављу се даје одговор, остави јој књигу и договори се да поново навратиш да бисте поразговарали о томе.

7 Презентација коју смо управо описали траје отприлике пет минута. Међутим, за тих неколико минута сазнаћеш шта станара интересује, прочитаћеш и применићеш два стиха и поставићеш темељ за накнадну посету. Можда ће тај кратак разговор бити нешто што је највише охрабрило и утешило ту особу у једном дужем периоду. Зато ће чак и заузета особа вероватно желети да проведе још неколико минута с тобом док се трудиш да јој помогнеш да предузме следећи корак на ’путу који води у живот‘ (Матеј 7:14). С временом, што се особа буде више интересовала, то ће и проучавање трајати дуже. С временом је можеш замолити да седнете и да више времена посветите проучавању.

Ефикасне методе поучавања

8, 9. (а) Како можеш припремити особу с којом проучаваш Библију да успешно савлада препреке и кушње на које ће вероватно наићи? (б) Где се може наћи ватростални материјал којим се гради јака вера?

8 Кад нека особа почне да прихвата оно што Библија научава, вероватно ће наићи на препреке које би могле ометати њен напредак. Апостол Павле је рекао: „Сви који желе да живе одано Богу у јединству са Христом Исусом, биће прогоњени“ (2. Тимотеју 3:12). Павле је те кушње упоредио с ватром која уништава слабији грађевински материјал, али не може оштетити такве материјале као што су злато, сребро и драго камење (1. Коринћанима 3:10-13; 1. Петрова 1:6, 7). Да би особа с којом проучаваш Библију развила особине које су јој потребне како би издржала такве кушње, треба да јој помогнеш тако што ћеш градити ватросталним материјалима.

9 Псалмиста упоређује ’Јеховине речи‘ са ’сребром прочишћеним у топионичкој пећи у земљи, седам пута прочишћеним‘ (Псалам 12:6). Заиста, Библија садржи сав драгоцени материјал који је потребан да би се изградила јака вера (Псалам 19:7-11; Пословице 2:1-6). А књига Шта Библија научава показује ти како да ефикасно користиш Свето Писмо.

10. Како можеш усмерити пажњу на Библију?

10 Током проучавања усмери пажњу особе на стихове који су наведени у том поглављу. Постављај питања која ће јој помоћи да схвати кључне библијске стихове и да их лично примени. Води рачуна о томе да јој не говориш ти шта треба да ради. Угледај се на Исуса. Када је један познавалац Закона поставио Исусу једно питање, он је одговорио: „Шта је написано у Закону? Шта тамо читаш?“ Тај човек је цитирао оно што стоји у Писму, а Исус му је помогао да схвати како да то начело примени на себе лично. Испричавши једну причу, Исус је такође помогао том човеку да схвати како то учење треба да утиче на њега (Лука 10:25-37). Књига Шта Библија научава препуна је једноставних примера које можеш користити да би помогао особи с којом проучаваш да библијска начела примени на себе лично.

11. Колико градива треба да пређеш приликом сваког проучавања Библије?

11 Књига Шта Библија научава на једноставан и конкретан начин објашњава Божју Реч, баш као што је и Исус теже разумљива учења објашњавао једноставним речима (Матеј 7:28, 29). И ти ради тако. Информације преноси једноставно, јасно и тачно. Немој да брзо прелазиш градиво. Нека околности и способности особе која проучава одреде колико ћете одломака обрадити током сваког проучавања Библије. Исус је знао колике су могућности његових ученика и није их оптерећивао информацијама које им тада нису биле потребне (Јован 16:12).

12. Како треба користити додатак?

12 Књига Шта Библија научава садржи додатак са 14 тема. У складу с потребама особе с којом проучаваш треба да одредиш како се тај материјал најбоље може искористити. На пример, ако је особи тешко да разуме неку тему или има специфична питања због својих ранијих веровања, можда ће бити довољно да јој покажеш који се додатак односи на то, па ће се она сама тиме позабавити. С друге стране, можда ће бити неопходно да заједно обрадите тај материјал. У додатку се налазе важне библијске теме као што су: „’Душа‘ и ’дух‘ — шта ови изрази стварно значе?“ и „Шта је ’Вавилон Велики‘“. Можда ћеш желети да их размотриш са особом с којом проучаваш. Пошто у додатку нема питања, треба да будеш добро упознат са информацијама да би могао да формулишеш смисаона питања.

13. Какву улогу игра молитва у јачању вере?

13 „Ако Јехова кућу не гради, узалуд се градитељи њени труде“, пише у Псалму 127:1. Дакле, док се припремаш за библијски студиј, моли се Јехови за помоћ. Нека твоје молитве на почетку и на крају сваког студија одражавају твој близак однос с Јеховом. Подстакни особу с којом проучаваш да се моли Јехови за мудрост како би разумела његову Реч, и за снагу како би применила савете из ње (Јаков 1:5). Ако тако буде радила, имаће снаге да поднесе кушње и имаће све јачу веру.

Помози ученику да постане учитељ

14. У ком правцу треба да напредују они који проучавају Библију?

14 Ако особе с којима проучаваш Библију извршавају ’све‘ што је Исус заповедио својим ученицима, онда треба да напредују ка томе да и саме постану учитељи (Матеј 28:19, 20; Дела апостолска 1:6-8). Шта можеш учинити како би помогао особи да духовно напредује?

15. Зашто треба да подстичеш особу с којом проучаваш да долази на хришћанске састанке?

15 Од самог почетка позивај особу с којом проучаваш да иде с тобом на скупштинске састанке. Објасни јој да се на састанцима добија поука која нам омогућује да будемо учитељи Божје Речи. Током неколико седмица, након сваког проучавања Библије издвој неколико минута да објасниш какву си духовну поуку добио на састанцима и конгресима. Са одушевљењем причај о томе (Јеврејима 10:24, 25). Кад особа почне редовно да долази на састанке, врло је вероватно да ће постати учитељ Божје Речи.

16, 17. Који су неки циљеви које особа с којом проучаваш може поставити и остварити?

16 Особи с којом проучаваш Библију помози да постави циљеве које може остварити. На пример, подстакни је да оно што учи пренесе неком свом пријатељу или рођаку. Предложи јој да постави циљ да прочита целу Библију. Ако јој помогнеш да стекне и одржава навику да редовно чита Библију, то ће јој користити и дуго након крштења. Сем тога, зашто јој не би предложио да постави циљ да запамти барем један библијски стих који даје одговор на неко важно питање из сваког поглавља књиге Шта Библија научава? Тако ће постати „радник који нема чега да се стиди, који се исправно служи речју истине“ (2. Тимотеју 2:15).

17 Уместо да учиш особу да једноставно понавља стихове или да их парафразира, подстакни је да објасни библијске стихове који се налазе у поглављу онако како би то учинила пред неким ко тражи да му образложи своја веровања. Можда ће бити корисно да то заједно провежбате тако што ћеш ти глумити неког рођака или колегу који тражи да му објасни своја веровања. Покажи јој како да одговори „с благошћу и дубоким поштовањем“ (1. Петрова 3:15).

18. Како још можеш помоћи особи која испуњава услове да буде некрштени објавитељ?

18 Можда ће особа с којом проучаваш с временом испунити услове да учествује у служби проповедања. Нагласи да је предност учествовати у том делу (2. Коринћанима 4:1, 7). Када старешине утврде да је особа испунила услове да буде некрштени објавитељ, помози јој да припреми једноставну презентацију и затим крени с њом у службу проповедања. Редовно учествуј с њом у различитим видовима службе проповедања, и поучи је како да се припреми за квалитетне накнадне посете. Твој добар пример ће сигурно позитивно утицати на њу (Лука 6:40).

’Спаси и себе и оне који те слушају‘

19, 20. Који циљ треба да имамо и зашто?

19 Нема сумње у то да треба уложити доста труда да би се помогло некоме да ’упозна истину‘ (1. Тимотеју 2:4). Међутим, мало тога у животу се може упоредити с радошћу коју осећамо кад помажемо некоме да прихвати оно што Библија научава (1. Солуњанима 2:19, 20). Заиста је велика предност што смо „Божји сарадници“ у овом образовном делу које се обавља широм света! (1. Коринћанима 3:9).

20 Ускоро ће Јехова, посредством Исуса Христа и моћних анђела, извршити пресуду над „онима који не познају Бога и који се не покоравају доброј вести о нашем Господу Исусу“ (2. Солуњанима 1:6-8). То је питање живота и смрти. Можеш ли поставити себи за циљ да водиш барем један библијски студиј с књигом Шта Библија заиста научава? Док учествујеш у том делу имаш прилику да ’спасеш и себе и оне који те слушају‘ (1. Тимотеју 4:16). Сада је хитније него икада да помажемо другима да живе у складу са оним што Библија научава.

[Фуснота]

a Издали Јеховини сведоци.

Шта си научио?

• Која је сврха књиге Шта Библија научава?

• Како можеш да започнеш библијски студиј с књигом Шта Библија научава?

• Које су методе поучавања најефикасније?

• Како можеш помоћи ученику да постане учитељ Божје Речи?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Да ли добро користиш ову књигу?

[Слика на 27. страни]

Кратки разговори могу развити код некога жељу да сазна нешто о Библији

[Слика на 29. страни]

Шта можеш урадити да би усмерио пажњу на Библију?

[Слика на 30. страни]

Помози особи с којом проучаваш да напредује