Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучавај ономе што Библија заиста научава

Поучавај ономе што Библија заиста научава

Поучавај ономе што Библија заиста научава

„Стварајте ученике од људи из свих народа... учећи их“ (МАТЕЈ 28:19, 20)

1. Шта се може рећи о доступности Библије?

 ЈЕХОВИНА РЕЧ, Библија, једна је од најстаријих и најраспрострањенијих књига на свету. У целини или делимично преведена је на више од 2 300 језика. Више од 90 процената светског становништва има је на свом матерњем језику.

2, 3. (а) Зашто су људи збуњени у вези с библијским учењима? (б) Која ћемо питања размотрити?

2 Милиони људи читају Библију сваког дана. Многи су је више пута прочитали од корица до корица. Хиљаде религиозних група тврде да своја учења заснивају на Библији, али се међусобно не слажу око тога шта она научава. Још више делују збуњујуће озбиљна неслагања међу припадницима исте религије. Када се ради о пореклу и вредности Библије, неки се чврсто држе мишљења која се заснивају на празноверју. За многе је она само света књига која се церемонијално користи приликом давања завета или када се неко заклиње да ће пред судом говорити истину.

3 Библија у ствари садржи Божју моћну реч, то јест поруку упућену човечанству (Јеврејима 4:12). Зато ми као Јеховини сведоци желимо да људи сазнају шта Библија научава. Срећни смо што извршавамо заповест коју је Исус Христ дао својим следбеницима када је рекао: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа... учећи их“ (Матеј 28:19, 20). У служби проповедања наилазимо на искрене људе којима смета религиозна конфузија која данас влада у свету. Они желе да сазнају истину о нашем Створитељу и о томе шта Библија каже о смислу живота. Размотримо три питања која интересују многе људе. Код сваког питања осврнућемо се на погрешно гледиште верских вођа, а затим ћемо погледати шта Библија заиста научава. Та питања су: (1) Да ли Бог брине за нас? (2) Зашто смо овде? (3) Шта се дешава с нама кад умремо?

Да ли Бог брине за нас?

4, 5. Зашто људи мисле да Бог не брине за нас?

4 Почнимо са питањем: Да ли Бог брине за нас? Нажалост, многи мисле да је одговор одричан. Зашто? Један разлог лежи у томе што живимо у свету који је пун мржње, ратова и патњи. Они размишљају овако: ’Кад би Бог стварно бринуо за нас сигурно би спречио такве трагедије.‘

5 Постоји још један разлог због ког људи мисле да Бог не брине за нас. На такав закључак су их навеле верске вође. Шта свештеници обично кажу кад се догоди нека трагедија? Када је једној жени погинуло двоје мале деце у саобраћајној несрећи, њен свештеник је рекао: „То је била Божја воља. Била су му потребна још два анђела.“ Кад свештеници тако нешто кажу они у ствари криве Бога за лоше ствари које се дешавају. Међутим, ученик Јаков је написао: „Кад је у кушњи, нека нико не говори: ’Бог ме искушава.‘ Јер се Бог не може искушавати злим стварима нити он икога злом искушава“ (Јаков 1:13). Јехова Бог никада не узрокује зло. Заиста, „далеко је од истинитог Бога да зло чини“ (Јов 34:10).

6. Ко је одговоран за зло и патњу у овом свету?

6 Зашто онда има толико зла и патње? Један од разлога је у томе што су људи у суштини одбацили Бога као владара и не желе да се подложе његовим праведним законима и начелима. Тиме су се људи несвесно подложили Божјем непријатељу, Сатани, јер „цео свет је у власти Злога“ (1. Јованова 5:19). Познавање ове чињенице помаже нам да разумемо зашто постоји зло. Сатана је зао, злобан, лажљив и окрутан. Самим тим треба да претпоставимо да ће свет одражавати особине свог владара. Није никакво чудо што има толико много зла!

7. Који су неки од разлога због којих постоји патња?

7 Још један разлог због ког постоји патња јесте људска несавршеност. Грешни људи су склони томе да се боре за власт, а то често доводи до ратова, угњетавања и патње. У Проповеднику 8:9 јасно се каже да „човек влада над човеком на несрећу његову“. Даљњи разлог за патњу јесу ’време и непредвиђени догађаји‘ (Проповедник 9:11). Људима се често дешавају несреће зато што су се нашли на погрешном месту у погрешно време.

8, 9. Како знамо да Јехова стварно брине за нас?

8 Утешно је знати да Јехова не проузрокује патњу. Али да ли је Бог заиста заинтересован за оно што се дешава у нашем животу? Сасвим слободно можемо рећи да јесте заинтересован! Ми знамо да Јехова брине зато што нам је у својој надахнутој Речи објаснио зашто је дозволио људима да лоше поступају. Његови разлози због чега допушта зло повезани су са два спорна питања: питањем његовог права да влада и питањем људске беспрекорности. Пошто је Јехова свемоћни Створитељ, није дужан да нам каже зашто допушта патњу. Али он нам је то објаснио зато што брине за нас.

9 Погледајмо још један доказ да Бог брине за нас. У Нојево време када је земља била пуна зла, Бог је због тога ’осетио бол у срцу‘ (Постанак 6:5, 6). Да ли се данас осећа другачије? Не, зато што се он не мења (Малахија 3:6). Он мрзи неправду и тешко му је да гледа како људи пате. Библија каже да ће Бог ускоро отклонити сву штету која је настала због људског начина владања и због утицаја Ђавола. Зар то није убедљив доказ да Бог брине за нас?

10. Како се Јехова осећа због тога што људи пате?

10 Верске вође пружају потпуно погрешну представу о Богу кад кажу да је његова воља да нам се дешавају трагедије. За разлику од таквог гледишта, Јехова једва чека да заувек оконча људску патњу. „Он брине за вас“, пише у 1. Петровој 5:7. То је оно што Библија заиста научава!

Зашто смо овде?

11. Шта већина религија научава о животу људи на земљи?

11 Размотримо сада друго питање о коме многи размишљају: Зашто смо овде? Већина религија научава да је човек само привремено на земљи. Нашу планету сматрају само успутном станицом на путу у живот на неком другом месту. Неки свештеници лажно научавају да ће Бог једног дана уништити ову планету. Због таквих учења многи су закључили да је боље да што више искористе овај живот док то могу, јер једино што их чека јесте смрт. Шта Библија заиста каже о томе зашто смо овде?

12-14. Шта Библија научава у вези с Божјом намером са земљом и људима?

12 Бог има дивну намеру са земљом и људима. Он „није створио [земљу] узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена“ (Исаија 45:18). Осим тога, Јехова је ’утврдио земљу на темељима њеним, никад се она пољуљати неће, у сву вечност‘ (Псалам 104:5). Ако разумемо каква је Божја намера са земљом и људима то ће нам помоћи да разумемо зашто смо овде.

13 У 1. и 2. поглављу Постанка сазнајемо да је Јехова пажљиво припремао земљу да би људи живели на њој. На крају стваралачког периода у ком је створена наша планета, све је било „веома добро“ (Постанак 1:31). Бог је сместио првог човека и жену, Адама и Еву, у диван врт у Едену и обезбедио им обиље добре хране. Првом људском пару је рекао: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите.“ Требало је да имају савршену децу, да прошире границе свог рајског дома све док не обухвати целу планету и да с љубављу владају над животињама (Постанак 1:26-28).

14 Јехова има намеру да савршени људи вечно живе на земљи. Божја Реч каже: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29). Да, требало је да људи вечно живе у рају на земљи. То је Божја намера, и то је оно што Библија заиста научава!

Шта се догађа с нама кад умремо?

15. Шта већина религија у свету каже о томе шта се дешава с нама кад умремо?

15 Размотримо сада треће питање које многе брине: Шта се дешава с нама кад умремо? Већина религија у свету научава да унутар човека постоји нешто што наставља да живи након што тело умре. Неке религије још увек заступају веровање да Бог кажњава зле тако што их вечно мучи у горућем паклу. Али да ли је то истина? Шта Библија заиста каже о смрти?

16, 17. У каквом се стању налазе мртви према ономе што каже Библија?

16 Божја Реч каже: „Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега, нити више имају плату.“ Пошто мртви „нису свесни ничега“ онда то значи да не чују, не виде, не говоре, не осећају нити размишљају. Више не зарађују никакву плату. Зар би то уопште и могли? Они више ништа не могу да раде! Осим тога, „љубави њихове и мржње њихове и љубоморе њихове нестало је“, јер више немају никакве емоције (Проповедник 9:5, 6, 10).

17 Оно што Библија каже о овој теми је једноставно и јасно — мртви не настављају да живе на неком другом месту. Не постоји ништа што напушта наше тело приликом смрти и наставља да живи да би се поново родило у неком другом телу, као што то кажу они који верују у реинкарнацију. То бисмо могли овако да прикажемо: Наш живот се може упоредити с пламеном свеће. Кад се пламен угаси, он никуда не одлази. Једноставно га више нема.

18. До каквог закључка може доћи особа која проучава Библију када сазна да мртви нису свесни ничега?

18 Размисли о томе какав утицај има ова једноставна али моћна истина. Када особа која проучава Библију сазна да мртви нису свесни ничега, лако може закључити да без обзира на то колико су њени преци били пуни мржње док су били живи, сада јој не могу наудити. Такође би требало да врло брзо схвати да њој драге особе које су преминуле не могу више чути, видети, говорити, осећати нити размишљати. Према томе, њих не може мучити неподношљива самоћа у чистилишту, нити патња на неком месту ватрених мука. Међутим, Библија научава да ће умрле особе које су у Божјем сећању бити ускрснуте. Каква дивна нада! (Јован 5:28, 29).

Нова књига за проучавање

19, 20. Коју одговорност имамо као хришћани и која је публикација за проучавање Библије осмишљена да нам помогне у служби проповедања?

19 Размотрили смо само три питања о којима многи људи размишљају. У сва три случаја видели смо да су библијска учења јасна и једноставна. Каква је само радост преносити такве истине онима који желе да сазнају шта Библија научава! Али има и много других важних питања на која искрене особе траже уверљиве одговоре. Ми као хришћани имамо одговорност да им помогнемо да пронађу одговоре на та питања.

20 Није баш лако преносити библијске истине на јасан начин који ће допрети до срца. Да би нам у томе помогао, „верни и разборити роб“ је припремио једну књигу коју ћемо користити у служби проповедања (Матеј 24:45-47). То је књига од 224 стране под насловом Шта Библија заиста научава?

21, 22. Која су нека вредна обележја књиге Шта Библија заиста научава?

21 Ова књига која је објављена 2005. на Обласном конгресу „Послушност Богу“, има нека обележја која су вредна пажње. На пример, на првих пет страна налази се увод који је веома користан када с неким желимо да почнемо да проучавамо Библију. Видећеш да је лако разговарати о сликама и стиховима који се ту налазе. Такође можеш користити и оквир у том делу да би показао особи како да у Библији пронађе поглавља и стихове.

22 Књига је написана једноставним и јасним стилом. Уложен је посебан труд да се кад год је то могуће у разматрање укључи особа која проучава и да се тако допре до њеног срца. Свако поглавље има неколико уводних питања, а на крају се налази оквир под насловом „Шта Библија научава“. У том оквиру се налазе библијски одговори на уводна питања. Одличне слике и оквири, као и поређења у овој књизи помоћи ће особи која проучава да схвати то што учи. Премда је књига прилично једноставна, постоји и додатак који ће омогућити да се детаљније размотри 14 важних тема, уколико особа жели додатне информације.

23. Које предлоге имамо за коришћење књиге Шта Библија научава на библијским студијима?

23 Књига Шта Библија научава обликована је тако да нам помогне да поучавамо људе различитог образовања и религиозног порекла. Уколико особа која жели да проучава нема никакво предзнање о Библији, можда ће бити потребно да се једно поглавље обради из неколико пута. Немој да журиш приликом проучавања, већ се труди да допреш до срца особе. Ако особа не разуме неко поређење које се спомиње у књизи, онда га ти објасни или употреби неко друго које ће разумети. Добро се припремај, потруди се да ефикасно користиш књигу и моли се да ти Бог помогне да се ’исправно служиш речју истине‘ (2. Тимотеју 2:15).

Буди захвалан за ту непроцењиву част

24, 25. Какву је непроцењиву част Јехова указао свом народу?

24 Јехова је свом народу указао непроцењиву част. Омогућио нам је да сазнамо истину о њему. Такву част никада не смемо олако схватати! На крају крајева, Бог је сакрио своју намеру од поносних људи и открио је понизнима. Зато је Исус рекао: „Славим те, Оче, Господару неба и земље, јер си ово сакрио од мудрих и умних, а открио си малој деци“ (Матеј 11:25). Ретка је част бити убројан међу понизне људе који служе Суверену читавог свемира, Јехови.

25 Бог нам је такође указао част поверивши нам задатак да поучавамо друге о њему. Немој заборавити да су га погрешно представили они који су ширили лажи о њему. Зато многи имају потпуно погрешну представу о Јехови, и мисле да је безобзиран и безосећајан. Да ли си спреман да помогнеш да се то исправи? Да ли желиш да искрени људи сазнају истину о Богу? Онда на све начине покажи да си послушан Богу тако што ћеш ревно проповедати и поучавати друге ономе што Свето писмо говори о важним темама. Они који траже истину треба да сазнају шта Библија заиста научава.

Како би одговорио?

• На основу чега знамо да Бог брине за нас?

• Зашто смо овде на земљи?

• Шта се дешава с нама кад умремо?

• Које ти се одлике књиге Шта Библија научава посебно свиђају?

[Питања за разматрање]

[Слике на 22. страни]

Библија научава да ће патње нестати

[Извори]

Горе десно, девојчица: © Bruno Morandi/age fotostock; лево, жена: AP Photo/Gemunu Amarasinghe; доле десно, избеглице: © Sven Torfinn/Panos Pictures

[Слика на 23. страни]

Праведници ће заувек живети у рају