Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто увек говорити истину?

Зашто увек говорити истину?

Зашто увек говорити истину?

КАДА је имао 18 година, младић кога ћемо звати Манфред радио је као приправник за канцеларијски посао. Компанија за коју је радио омогућила је њему и још неким приправницима да по два дана седмично иду на стручно усавршавање. Једног дана часови су се завршили раније него обично. Према правилима компаније, требало је да се врате на посао до завршетка радног времена. Уместо тога, сви су отишли у град да се забаве, осим Манфреда који се вратио на посао. Сасвим случајно се десило да је свратио шеф који је надгледао њихов рад. Када је видео Манфреда, питао је: „Зашто данас ниси на часу? И где су остали?“ Како је требало да Манфред одговори?

Манфред се нашао у типично неугодној ситуацији. Да ли да каже истину или да слаже како би заштитио другове? Ако би рекао истину, то би значило невољу за друге, а он би био одбачен од тог друштва. Да ли је у реду слагати у таквој ситуацији? Шта бисте ви урадили? Пре него што довршимо причу о Манфреду, хајде да најпре осмотримо шта све треба да узмемо у обзир када одлучујемо да ли да кажемо истину или не.

Истина и неистина — вечно ривалство

На почетку људске историје, све се заснивало на истини. Није било извртања чињеница, манипулисања истином нити искривљених информација. Наш Створитељ Јехова је ’Бог истине‘. Његова реч је истина, он не може да лаже и презире лагање и оне који лажу (Псалам 31:5; Јован 17:17; Титу 1:2).

Ако је тако, како је настала лаж? Исус Христ је дао меродаван одговор када је се обратио религиозним вођама које су тражиле прилику да га убију: „Ваш је отац Ђаво и желите да поступате по жељама свог оца. Он је био убица људи од када се побунио и није остао постојан у истини, јер у њему нема истине. Кад говори лаж, своје говори, јер је лажов и отац лажи“ (Јован 8:44). Исус је наравно говорио о ономе што се догодило у еденском врту када је Сатана навео први људски пар да буде непослушан Богу и тако постане жртва греха и смрти (Постанак 3:1-5; Римљанима 5:12).

Исус је јасно идентификовао Сатану као ’оца лажи‘, то јест њеног зачетника. Сатана је и даље главни заступник неистине и он заправо „заводи цео свет“. Он сноси велику одговорност за штету коју је широко распрострањено лагање нанело људима данас (Откривење 12:9).

Сатана Ђаво је започео вечну борбу између истине и неистине која се још увек води. Она прожима сваку пору људског друштва и утиче на сваког појединца. Начин на који неко живи одређује да ли је он на једној или другој страни. Они који су на Божјој страни живе у складу са истином из његове Речи, Библије. Сви који не следе пут истине, свесно или несвесно, у рукама су Сатане јер је ’цео свет у власти Злога‘ (1. Јованова 5:19; Матеј 7:13, 14).

Одакле та склоност ка лагању?

Чињеница да је „цео свет“ у власти Сатане говори нам зашто многи људи лажу. Али, можда се питамо: ’Зашто је Сатана, „отац лажи“, то урадио?‘ Он је знао да је Јехова праведан Владар над свим што је створио, укључујући и први људски пар. Па ипак, Сатана је пожелео тај узвишени и јединствен положај, нешто на шта није имао право. Подстакнут похлепом и себичном жељом, он је смислио план да приграби Јеховино место. Да би то постигао, послужио се лажима и преваром (1. Тимотеју 3:6).

Како је данас? Зар вам се не чини да су похлепа и себичне амбиције још увек снажне покретачке силе које наводе људе да лажу? Похлепни трговци, искварени политичари и крива религија пуни су обмане, лицемерства, манипулација и преваре. Зашто? Зар то није најчешће због тога што људи подстакнути похлепом и амбицијом настоје да се докопају богатства, моћи или положаја на које немају право? Мудри владар древног Израела краљ Соломон упозорио је: „Ко жури да се обогати, не остаје недужан“ (Пословице 28:20). А апостол Павле је написао: „Љубав према новцу [је] корен сваког зла“ (1. Тимотеју 6:10). Исто се може рећи и за неконтролисану жељу за моћи или положајем.

Још један разлог због ког људи лажу јесте страх — страх од последица или од тога шта ће други мислити ако се каже истина. Сасвим је природно што људи желе да буду вољени и прихваћени од других. Међутим, та жеља их може навести да изврну истину, макар то било и сасвим мало, како би прикрили мане, затајили неугодне детаље или једноставно оставили добар утисак. Сходно томе, Соломон је написао: „Ко дрхти пред човеком, себи поставља замку, а ко се узда у Јехову, биће заштићен“ (Пословице 29:25).

Верни Богу истине

Шта је Манфред одговорио када је његов шеф тражио објашњење? Испричао је истину. Рекао је: „Наставник нас је пустио раније и ја сам се вратио на посао. Што се осталих тиче, не могу да говорим у њихово име. Можда је боље да их питате лично.“

Манфред је могао да замагли истину и тако стекне популарност међу друговима. Али, он је имао добар разлог да се верно држи истине. Манфред је Јеховин сведок. Својом искреношћу сачувао је чисту савест. Такође је задобио поверење послодавца. Током обуке је радио у одељењу с накитом, где приправницима обично није дозвољено да раде. Око 15 година касније, када је Манфред добио унапређење у тој компанији, онај исти шеф га је позвао телефоном, честитао му и подсетио га на догађај када се верно држао истине.

Пошто је Јехова Бог истине, сви који желе да имају близак однос с њим морају да ’одбаце лаж‘ и ’говоре истину‘. Божји слуга треба да воли истину. „Веран сведок не лаже“, написао је мудри Соломон. Стога, шта је лаж? (Ефешанима 4:25; Пословице 14:5).

Шта је лаж?

Свака лаж је неистина, али није свака неистина лаж. Како то? Према једном речнику, лаж се дефинише као „тврдња да је нешто што је познато или у шта се верује неистинито с намером да се неко превари“. Дакле, лаж укључује намеру да се неко превари. Према томе, несвесно говорити неистину — на пример грешком дати некоме нетачне податке или цифре — није исто што и лагање.

Поред тога, морамо узети у обзир и то да ли особа која тражи информацију има пуно право на то. На пример, претпоставимо да је Манфреду исто питање поставио шеф из неке друге компаније. Да ли би био обавезан да му каже све до детаља? Не. Пошто тај човек нема право на такве информације, Манфред не би имао обавезу да му их да. Наравно, чак и у том случају, било би погрешно ако би слагао.

Какав нам је пример у вези с тим оставио Исус Христ? Једном приликом, Исус је разговарао с неким неверницима који су хтели да знају где ће он путовати. „Иди одавде и пођи у Јудеју“, саветовали су га. Шта им је Исус одговорио? „Ви пођите на празник [у Јерусалим], а ја још не идем на овај празник, јер моје време још није дошло.“ Недуго након тога, Исус је ипак отишао на празник у Јерусалим. Зашто им је одговорио на такав начин? Они нису имали право да знају све детаље о томе где ће он боравити. Дакле, Исус није рекао неистину, већ им је дао непотпун одговор како би их спречио да њему или његовим ученицима учине неко зло. То није била лаж, јер је апостол Петар за Исуса рекао: „Он никакав грех није починио, нити се превара нашла у његовим устима“ (Јован 7:1-13; 1. Петрова 2:22).

Шта рећи за Петра? Зар није Петар у ноћи када је Исус ухапшен трипут слагао и порекао да познаје Исуса? Да, Петар је подлегао страху од људи и слагао је. Али, он се одмах покајао и „горко плакао“, и грех му је био опроштен. Штавише, извукао је поуку из те грешке. Неколико дана касније, он је јавно говорио о Исусу и одлучно одбио да престане да о томе прича када су му запретиле јеврејске власти у Јерусалиму. Свакако, то што је Петар погрешио и брзо се опоравио треба да делује охрабрујуће на нас, будући да свако може бити лако савладан у тренутку слабости и погрешити у речи или делу (Матеј 26:69-75; Дела апостолска 4:18-20; 5:27-32; Јаков 3:2).

Истина ће бити заувек утврђена

„Истините усне биће утврђене заувек, а лажљив језик биће само за трен“, наводи се у Пословицама 12:19. Истинит говор се одликује трајношћу. Када су људи спремни да говоре истину и поступају у складу с њом, тада су међуљудски односи стабилнији и срећнији. Заиста, говорење истине истог трена доноси награде. Ту спадају чиста савест, добар углед, чврсте везе у браку, породици, међу пријатељима, па чак и на послу.

С друге стране, лаж не може дуго да траје. Лажљив језик може варати кратко време, али неистина не може опстати дуго. Осим тога, Јехова, Бог истине, неће заувек толерисати неистину и оне који лажу. Библија обећава да ће Јехова прекинути утицај Сатане Ђавола, оца лажи, који заводи цео свет. Јехова ће ускоро окончати све лажи и уништити све лажљивце (Откривење 21:8).

Какво ће олакшање бити када „истините усне“ коначно буду заувек утврђене!

[Истакнути текст на 5. страни]

Похлепа и себичне амбиције су покретачке силе које наводе многе људе да лажу

[Истакнути текст на 6. страни]

Свака лаж је неистина, али није свака неистина лаж

[Слика на 6. страни]

Шта учимо из ситуације када је Петар порекао да познаје Исуса?

[Слика на 7. страни]

Када се говори истина то доводи до стабилних и срећних односа