Пређи на садржај

Пређи на садржај

Лако је за читање, али да ли је тачно?

Лако је за читање, али да ли је тачно?

Лако је за читање, али да ли је тачно?

У СЕПТЕМБРУ 2005, Енглеска црква је са одушевљењем одобрила објављивање Стоминутне Библије. Тај нови превод сачињен је тако да се може прочитати за 100 минута. Превод хебрејског текста сажет је у 17 делова од којих сваки заузима једну страну, док је грчки текст подељен на 33 дела, чиме су, како је један рецензент рекао, изостављени сви они „досадни делови“. Заиста, то је лако за читање, али да ли је тачно?

Осим што је изостављено Божје име, Јехова, особе које озбиљно приступају проучавању Библије запазиће и велики број других одступања (Псалам 83:18). На пример, у првом делу наводи се да је Бог „створио небо и земљу за шест дана“. Међутим, у Постанку 1:1 једноставно стоји: „У почетку створи Бог небеса и земљу.“ Након тога, у изворном тексту описују се даљња дела стварања, укључујући и земљу, која су се одиграла током шест „дана“ или периода. Затим се у Постанку 2:4 цео тај период стварања назива ’даном када је Јехова Бог начинио земљу и небо‘.

Према Стоминутној Библији, верног Јова напао је „један од [Божјих] слугу, Сатана... чији је задатак да делује као тужитељ човечанства“. Да ли сте запазили противречност? Реч „Сатана“ значи „противник“. Сатана није Божји слуга већ Божји главни непријатељ који је сам себе начинио тужитељем човечанства (Откривење 12:7-10).

Како је у Стоминутној Библији преведен грчки део Светог писма? У поређењу о овцама и јарцима, у том новом преводу каже се да Исус показује наклоност онима који помажу „било коме, колико год да је незнатан“, док је Исус у ствари рекао да он благосиља особе које чине добро онима који следе његове стопе — његовој ’браћи‘ (Матеј 25:40). У сажетом тексту Откривења стоји да ће „Рим, велики Вавилон, бити потпуно уништен“. Међутим, они који проучавају Библију знају да у изворном тексту не постоји ништа што би навело на такав закључак о идентитету „Вавилона Великог“ (Откривење 17:15–18:24).

За оне који желе да упознају нашег Створитеља и његову намеру, не постоји замена за комплетну Библију. Истина је да ће за читање Библије бити потребно више од 100 минута, али то доноси непроцењиве благослове (Јован 17:3). Прихватите тај изазов и сами доживите те благослове (2. Тимотеју 3:16, 17).