Пређи на садржај

Пређи на садржај

Продубљуј своје цењење и захвалност

Продубљуј своје цењење и захвалност

Продубљуј своје цењење и захвалност

„Како су ми драгоцене мисли твоје! Боже, како је велик број њихов!“ (ПСАЛАМ 139:17)

1, 2. Зашто треба да ценимо Божју Реч и како је псалмиста изразио своје цењење?

 ТО ЈЕ било сензационално откриће. Док су вршене неке поправке у Јеховином храму у Јерусалиму, првосвештеник Хелкија је пронашао „књигу Јеховиног закона, добијеног преко Мојсија“, што је несумњиво био оригинални примерак који је настао око 800 година пре тога! Да ли можеш да замислиш како богобојазни краљ Јосија мора да се осећао када су му донели ту књигу? Он ју је веома ценио и одмах је дао свом секретару Сафану да је наглас прочита (2. Летописа 34:14-18).

2 Данас милијарде људи могу читати Божју Реч, било целу, било неки њен део. Али да ли је Свето писмо због тога мање вредно, мање важно? Наравно да није! Оно садржи мисли Свемоћног Бога које су написане за нашу корист (2. Тимотеју 3:16). Изражавајући шта лично осећа према Божјој Речи, псалмиста Давид је написао: „Како су ми драгоцене мисли твоје! Боже, како је велик број њихов!“ (Псалам 139:17).

3. Шта показује да је Давид био човек којем је пуно значио његов однос с Јеховом?

3 Давид никада није изгубио цењење према Јехови, његовој Речи и правом обожавању. Многи прелепи псалми које је Давид саставио показују шта је он осећао. На пример, у Псалму 27:4 је написао: „За једно молим Јехову, само то тражим, да живим у дому Јеховином све дане живота свога, да бих запажао доброту Јеховину, и с цењењем гледао храм његов.“ На изворном хебрејском језику израз ’с цењењем гледати‘ значи дуже проматрати, темељно испитати, гледати са задовољством, уживати, дивити се. Јасно је да је Давид био човек којем је пуно значио његов однос с Јеховом и који је заиста ценио све што је Јехова пружио да би ојачао његову веру, и уживао у сваком детаљу духовних истина које је Бог откривао. Када је реч о испуњености цењењем, његов пример је вредан опонашања (Псалам 19:7-11).

Будимо захвални за библијске истине које смо упознали

4. Због чега је ’свети дух испунио [Исуса] радошћу‘?

4 Стицање увида у Божју Реч не зависи од интелекта или образовања овог света које подстиче на понос. Уместо тога, оно зависи од Јеховине незаслужене доброте, коју он показује понизним, искреним људима који су свесни својих духовних потреба (Матеј 5:3; 1. Јованова 5:20). Када је размишљао о томе да је неким несавршеним људима име записано на небу, Исуса је ’свети дух испунио радошћу и он је рекао: „Хвалим те, Оче, Господару неба и земље, јер си ово сакрио од мудрих и умних, а открио си малој деци“‘ (Лука 10:17-21).

5. Зашто није требало да Исусови ученици олако гледају на истине о Краљевству које су им биле откривене?

5 Након што је изговорио ту искрену молитву, Исус се обратио својим ученицима: „Срећне су очи које гледају оно што ви гледате. Јер кажем вам, многи пророци и краљеви желели су да виде то што ви гледате, али нису видели, и да чују то што ви чујете, али нису чули.“ Да, Исус је подстакао своје верне следбенике да не гледају олако на драгоцене истине о Краљевству које су им откривене. Те истине нису биле откривене Божјим слугама пре њих и нипошто нису биле откривене ’мудрима и умнима‘ (Лука 10:23, 24).

6, 7. (а) Које разлоге имамо да ценимо истине о Јехови? (б) Каква се супротност данас види између праве и криве религије?

6 Ми данас имамо још више разлога да ценимо истине о Јехови јер он путем ’верног и разборитог роба‘ пружа свом народу још дубљи увид у своју Реч (Матеј 24:45; Данило 12:10). С обзиром на време краја, пророк Данило је написао: „Многи ће претраживати и право знање ће се умножити“ (Данило 12:4). Зар се не слажеш да се данас знање о Богу ’умножило‘ и да су Јеховине слуге збринуте обиљем духовне хране?

7 Какву само супротност видимо између духовног благостања Божјег народа и религиозне конфузије која влада у Вавилону Великом! Зато се многи који су разочарани у криву религију или су огорчени због ње окрећу правом обожавању. То су понизне особе које не желе да буду „саучесници у њеним гресима“ нити да их „задесе њене невоље“. Јехова и његове слуге позивају све такве особе у праву хришћанску скупштину (Откривење 18:2-4; 22:17).

Особе које су испуњене цењењем и захвалношћу долазе Богу

8, 9. Како се данас испуњавају речи из Агеја 2:7?

8 Што се тиче његовог духовног храма, Јехова је прорекао: „Потрешћу све народе и стећи ће се драгоцено благо из свих народа, и напунићу овај дом славом“ (Агеј 2:7). Ово задивљујуће пророчанство имало је једно испуњење у Агејево време када је остатак Божјег народа који се вратио из изгнанства обновио храм у Јерусалиму. Данас се Агејеве речи настављају испуњавати у повезаности с Јеховиним великим духовним храмом.

9 Иако су се милиони већ окупили у фигуративном храму како би обожавали Бога „духом и истином“, сваке године и даље долазе стотине хиљада оних који сачињавају „драгоцено благо из свих народа“ (Јован 4:23, 24). На пример, светски извештај за службену 2006. годину показује да се 248 327 крстило у знак предања Јехови. То је просечно 680 нових особа сваког дана! Њихова љубав према истини и жеља да служе Јехови као објавитељи Краљевства пружају доказ да их је стварно привукао Бог (Јован 6:44, 65).

10, 11. Испричај искуство које показује како људи почну да цене библијску истину.

10 Многе од тих искрених особа привукла је истина зато што запажају „разлику између праведног и злог, између оног ко служи Богу и оног ко му не служи“ (Малахија 3:18). Осмотри искуство Вејна и Вирџиније, мужа и жене који су припадали једној протестантској цркви, али су имали многа питања на која нису добили одговор. Мрзели су рат и обоје су били збуњени и узнемирени након што су видели да су свештеници благосиљали војнике и оружје. Када су остарили, осећали су да су их други из цркве запоставили, иако је Вирџинија тамо годинама држала часове веронауке. „Нико нас није посећивао нити се занимао за наше духовно стање“, рекла је она. „Све што је црква желела био је наш новац. Били смо потпуно разочарани.“ Још више су се разочарали када је њихова црква усвојила попустљив став према хомосексуалности.

11 У међувремену, Вејнова и Вирџинијина унука а затим и њихова ћерка постале су Јеховини сведоци. Премда Вејну и Вирџинији у почетку није било драго због тога, касније су променили мишљење и прихватили да проучавају Библију. „За само три месеца“, рекао је Вејн, „о Библији смо сазнали више него што смо сазнали током претходних 70 година! Никада нисмо чули да се Бог зове Јехова и ништа нисмо знали о Краљевству и рају на земљи.“ Убрзо је овај искрени брачни пар почео да долази на хришћанске састанке и да учествује у проповедању. „Свима смо желели да говоримо о истини“, рекла је Вирџинија. Иако имају преко 80 година, обоје су се крстили 2005. године. „Пронашли смо прави хришћански дом“, рекли су.

Цени то што си „опремљен за свако добро дело“

12. Шта Јехова увек пружа својим слугама и шта ми морамо радити да бисмо били успешни?

12 Јехова увек помаже својим слугама да врше његову вољу. На пример, Ноје је добио јасне, конкретне смернице како да направи арку — што је био пројекат који се из прве морао тачно извршити! Тако је и било. Зашто? Зато што је Ноје „учинио све онако како му је Бог заповедио. Учинио је управо тако“ (Постанак 6:14-22). Јехова и данас у потпуности опрема своје слуге да би вршили његову вољу. Наравно, оно што првенствено треба да радимо јесте да проповедамо добру вест о Божјем успостављеном Краљевству и да помажемо достојнима да постану ученици Исуса Христа. И као што је био случај с Нојем, наш успех зависи од послушности. Морамо послушно следити смернице које Јехова пружа преко своје Речи и организације (Матеј 24:14; 28:19, 20).

13. Како нас Јехова обучава?

13 Да бисмо обавили то дело, морамо научити да се ’исправно служимо‘ нашим главним средством — Божјом Речју — које је „корисно за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности, да Божји човек буде сасвим способан и потпуно опремљен за свако добро дело“ (2. Тимотеју 2:15; 3:16, 17). Као и у првом веку, Јехова и данас пружа изузетну обуку преко хришћанске скупштине. Да би нам се помогло у служби, сваке седмице се у 99 770 скупштина широм света одржавају Теократска школа проповедања и Поучавање за хришћанску службу. Да ли својом редовношћу и применом онога што учиш показујеш да цениш те важне састанке и да си захвалан за њих? (Јеврејима 10:24, 25).

14. Како Јеховине слуге показују да цене предност што служе Богу? (Прокоментариши и табелу на странама 27-30.)

14 Милиони Божјих слугу из целог света показују да цене обуку коју примају тако што се залажу у служби проповедања. На пример, током службене 2006. године, 6 741 444 објавитеља Краљевства провело је укупно 1 333 966 199 сати у свим гранама службе проповедања, у шта спада и вођење 6 286 618 кућних библијских студија. То су само неки од охрабрујућих детаља из светског извештаја. Позивамо те да проанализираш овај извештај како би извукао охрабрење из њега, као што су и браћа из првог века несумњиво извлачила велико охрабрење из извештаја̂ о ширењу дела проповедања у њихово време (Дела апостолска 1:15; 2:5-11, 41, 47; 4:4; 6:7).

15. Зашто нико не треба да буде обесхрабрен због службе коју целом душом врши за Јехову?

15 Громогласна хвала која допире до Бога из године у годину одраз је дубоког цењења и захвалности које Јеховине слуге имају за предност што су упознали Јехову и што сведоче за њега (Исаија 43:10). Жртва хвале коју приносе нека наша стара, болесна или немоћна браћа и сестре заиста се може упоредити са удовичиним лептама. Али немојмо заборавити да Јехова и његов Син заиста цене све који служе Богу целом душом, докле год они чине све што је у њиховој моћи (Лука 21:1-4; Галатима 6:4).

16. Која нам је средства за поучавање Јехова пружио задњих деценија?

16 Осим што нас обучава за службу, Јехова нас преко своје организације и снабдева изузетним средствима за поучавање. Последњих деценија то су биле књиге Истина која води до вечног живота, Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи, Спознање које води до вечног живота и, сада, Шта Библија заиста научава? Они који заиста цене те публикације добро их користе у служби.

Добро употреби нову књигу за проучавање

17, 18. (а) Које делове нове књиге за проучавање волиш да истакнеш у служби? (б) Шта је један покрајински надгледник запазио у вези са овом књигом?

17 Са својих 19 поглавља, детаљним додатком и јасним, једноставним текстом, књига Шта Библија заиста научава? представља прави дар у служби. На пример, у 12. поглављу се осматра тема „Живети на начин који се допада Богу“. Овај материјал објашњава особи која проучава како може постати Божји пријатељ, што многи никада нису ни помишљали да је могуће (Јаков 2:23). Како је прихваћена ова књига за проучавање Библије?

18 Један покрајински надгледник из Аустралије извештава да се ова књига „одмах допадне људима, због чега брзо прихватају разговор“. Он додаје да се она толико лако користи да су „многи објавитељи Краљевства обновили самопоуздање и радост у служби. Није ни чудо што неки ову књигу називају Златним груменом!“

19-21. Испричај нека искуства која показују колико је вредна нова књига за проучавање.

19 „Мора да вас је Бог послао“, рекла је једна жена из Гвајане пиониру који је дошао на њена врата. Човек с којим је живела кратко пре тога оставио је њу и њихово двоје мале деце. Пионир је отворио прво поглавље из књиге Шта Библија научава и прочитао јој 11. одломак под поднасловом „Шта Бог мисли о неправдама које доживљавамо?“ „Те мисли су је дубоко дирнуле“, рекао је пионир. „Заправо, она је морала да устане, оде у задњи део продавнице и исплаче се.“ Жена је прихватила да редовно проучава Библију с једном сестром и сада добро напредује.

20 Хосе из Шпаније је изгубио супругу у саобраћајној несрећи. Тражио је утеху у дроги, а добијао је и стручну помоћ. Међутим, психолози нису могли да одговоре на питање које га је највише мучило, а то је зашто је Бог дозволио да његова жена умре? Једног дана Хосе је упознао Франческа који ради у истој фирми. Франческо му је предложио да осмотре 11. поглавље из књиге Шта Библија научава под насловом „Зашто Бог допушта патњу?“ Библијско објашњење и поређење с наставником и учеником дубоко су импресионирали Хосеа. Озбиљно је почео да проучава, дошао је на један покрајински састанак и сада редовно долази на састанке у Дворану Краљевства.

21 Роман, 40-годишњи предузетник из Пољске, увек је поштовао Божју Реч. Међутим, пошто је веома заузет због посла, само је донекле напредовао у проучавању Библије. Ипак, дошао је на обласни конгрес и добио је књигу Шта Библија научава. Након тога је приметно напредовао. „Помоћу ове књиге“, каже он, „сва основна библијска учења као да се склапају у једну целовиту слику, попут неке слагалице.“ Роман сада редовно проучава Библију и одлично напредује.

Настави да продубљујеш своје цењење и захвалност

22, 23. Како можемо и надаље показивати цењење и захвалност за наду коју имамо?

22 Као што је објашњено на дивном Обласном конгресу „Близу је избављење!“, прави хришћани једва чекају „вечно избављење“ које је Бог обећао и омогућио захваљујући Христовој проливеној крви. Не постоји бољи начин да покажемо своје искрено цењење и захвалност за ту драгоцену наду него да наставимо да се чистимо „од мртвих дела како бисмо служили живом Богу“ (Јеврејима 9:12, 14).

23 Да, заиста је чудо што преко шест милиона објавитеља Краљевства верно истрајава у служби за Бога у време када људи, као никада раније, мисле само на себе. То је такође доказ да Јеховине слуге дубоко цене што имају част да служе Богу, знајући да њихов „труд у Господу није узалудан“. Не дозволимо да то цењење икада престане да расте! (1. Коринћанима 15:58; Псалам 110:3).

Како би одговорио?

• Шта учимо од псалмисте о цењењу и захвалности према Богу и ономе што он пружа за нашу духовност?

• Како се данас испуњавају речи из Агеја 2:7?

• Како Јехова опрема своје слуге да би му ефикасно служили?

• Шта можеш урадити да би показао цењење и захвалност за Јеховину доброту?

[Питања за разматрање]

[Табела на странама 27-30]

СВЕТСКИ ИЗВЕШТАЈ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА ЗА СЛУЖБЕНУ 2006. ГОДИНУ

(Види увезано годиште)

[Слике на 25. страни]

Јехова нас у потпуности опрема за вршење његове воље