Пређи на садржај

Пређи на садржај

Жене, дубоко поштујте своје мужеве

Жене, дубоко поштујте своје мужеве

Жене, дубоко поштујте своје мужеве

„Жене нека буду подложне својим мужевима“ (ЕФЕШАНИМА 5:22)

1. Зашто је жени често тешко да поштује мужа?

 У МНОГИМ земљама млада приликом склапања брака даје завет у којем обећава да ће дубоко поштовати мужа. Међутим, начин на који се многи мужеви опходе према својим женама утиче на то да ли ће или неће бити тешко да се испуни тај завет. Ипак, он је имао диван почетак. Бог је узео ребро од првог човека Адама и створио жену. Адам је ускликнуо: „Ево напокон кости од мојих костију и меса од мог меса“ (Постанак 2:19-23).

2. Како је у последње време дошло до промене улоге и ставова жена према браку?

2 Упркос том одличном почетку, у Сједињеним Државама се током 1960-их појавио покрет за еманципацију жена — што је покушај жена да се ослободе доминације мушкараца. У то време, на отприлике сваких 300 мужева који су напуштали своју породицу долазила је 1 жена која је урадила то исто. До краја 1960-их, тај однос је износио око 100 напрема 1. Како изгледа, жене сада псују, пију, пуше и неморално живе исто као и мушкарци. Да ли су срећније? Не. У неким земљама око половине особа које се венчају на крају се разведу. Да ли је напор неких жена да побољшају своју брачну ситуацију довео до позитивних или негативних резултата? (2. Тимотеју 3:1-5).

3. Који основни проблем утиче на брак?

3 Шта је основни проблем? У извесној мери, то је проблем који постоји још од времена када је Еву завео бунтовни анђео, „празмија, који се зове Ђаво и Сатана“ (Откривење 12:9; 1. Тимотеју 2:13, 14). Сатана је поткопао оно што је Бог рекао. На пример, учинио је да брак изгледа као нешто ограничавајуће и одбојно. Пропаганда којом се служи преко медија овог света — којим он влада — тако је осмишљена да приказује Божје смернице као неправедне и застареле (2. Коринћанима 4:3, 4). Међутим, уколико непристрано испитамо шта Бог каже о улози жене у браку, видећемо колико је Божја Реч мудра и практична.

Упозорење за оне који улазе у брак

4, 5. (а) Зашто се саветује да жена добро промисли ако размишља о браку? (б) Шта жена треба да уради пре него што пристане да се уда?

4 Библија пружа једно упозорење. Она каже да ће у овом свету којим влада Ђаво чак и они који имају успешан брак имати „невољу“. Стога, иако је то Божје уређење, Библија скреће пажњу на нешто онима који ступају у брак. Један надахнути библијски писац је о жени којој је умро муж и која је стога слободна да се уда рекао: „Биће срећнија ако остане као што јесте.“ Исус је такође препоручио самаштво онима који ’могу да живе тако‘. Међутим, ако неко одлучи да ступи у брак, онда то треба да буде са особом која је „у Господу“, то јест с преданим и крштеним Божјим слугом (1. Коринћанима 7:28, 36-40; Матеј 19:10-12).

5 Разлог због којег посебно жена треба да поклони пажњу томе за кога ће се удати лежи у следећем библијском упозорењу: „Удата жена [је] законом везана за мужа.“ Само ако он умре или почини неморал па се они разведу, жена је ’слободна од његовог закона‘ (Римљанима 7:2, 3). Љубав на први поглед може бити довољна за једну пријатну романсу, али није прави темељ за срећан брак. Зато неудата жена треба да се пита: ’Да ли сам спремна да се обавежем на то да дођем под закон овог човека?‘ О том питању треба размишљати пре удаје, а не након ње.

6. Коју одлуку данас већина жена може донети и зашто је она веома важна?

6 Данас у многим крајевима жена може да изабере да ли ће прихватити или одбити понуду за брак. Па ипак, мудар избор може бити најтежа ствар коју жена треба да уради у свом животу, пошто њена жеља за присношћу и љубављу у браку може бити веома јака. Један писац је приметио: „Што више нешто желимо да урадимо — било да је то да се венчамо или да се попнемо на неку планину — то је већа вероватноћа да ћемо се ослонити на непроверене претпоставке и поклонити пажњу само ономе што желимо да чујемо.“ Неразумна одлука може планинара коштати живота. Немудар избор брачног друга такође може водити до катастрофе.

7. Који се мудар савет пружа онима који траже брачног друга?

7 Жена треба озбиљно да размотри шта све може подразумевати то да буде под законом мушкарца који је проси. Пре више година, једна девојка из Индије је скромно признала: „Наши родитељи су старији и мудрији и они не могу тако лако да се преваре као ми... Ја бих лако могла да погрешим.“ Веома је важна помоћ коју могу пружити родитељи и други. Један мудар саветник годинама је подстицао младе да упознају родитеље свог потенцијалног брачног друга, као и да пажљиво прате како се та особа опходи с родитељима и другим члановима породице.

Како је Исус показао подложност

8, 9. (а) Како је Исус гледао на своју подложност Богу? (б) Које користи произлазе из подложности?

8 Иако подложност може представљати изазов, жене могу гледати на њу као на нешто часно, баш као што је то и Исус чинио. Иако је због своје подложности Богу морао да трпи тешкоће, па и да умре на мученичком стубу, он је налазио радост у подложности Богу (Лука 22:41-44; Јеврејима 5:7, 8; 12:3). Жене се могу угледати на Исуса, јер Библија каже: „Жени је поглавар мушкарац, а Христу је поглавар Бог“ (1. Коринћанима 11:3). Међутим, значајно је то да жене не долазе под поглаварство мушкараца само удајом.

9 Библија објашњава да жене, било да су удате или неудате, треба да се подлажу поглаварству духовно зрелих мушкараца којима је поверено надгледање у хришћанској скупштини (1. Тимотеју 2:12, 13; Јеврејима 13:17). Када жене следе Божје упутство у том погледу, оне пружају пример анђелима у поштовању улоге коју неко има у Божјој организацији (1. Коринћанима 11:8-10). Поред тога, старије удате жене својим добрим примером и корисним саветима поучавају млађе жене да буду „подложне својим мужевима“ (Титу 2:3-5).

10. Како је Исус пружио пример што се тиче показивања подложности?

10 Исус је разумео колико је важно показивати подложност тамо где је то на месту. Једном приликом је рекао апостолу Петру да плати порез људским властима за обојицу и чак му је обезбедио новац за то. Петар је касније написао: „Ради Господа подложите се свакој људској власти“ (1. Петрова 2:13; Матеј 17:24-27). У вези са Исусовим најизванреднијим примером подложности читамо: „Одрекао се самог себе и узео обличје роба и постао сличан људима. Осим тога, кад је по обличју постао човек, понизио се и постао послушан све до смрти“ (Филипљанима 2:5-8).

11. Зашто је Петар подстакао жене да буду подложне чак и мужевима који нису у вери?

11 Када је подстицао хришћане да буду подложни чак и строгим, неправедним властима овог света, Петар је објаснио: „На то сте и позвани, јер је и Христ пропатио за вас и оставио вам пример како да у свему идете његовим стопама“ (1. Петрова 2:21). Након што је описао колико је Исус пропатио и како је остао подложан до краја, Петар је подстакао жене чији супрузи нису у вери: „Тако и ви, жене, будите подложне својим мужевима, да бисте оне који нису послушни Божјој речи придобиле без речи својим понашањем, кад виде ваше чисто понашање и дубоко поштовање“ (1. Петрова 3:1, 2).

12. До којих добрих резултата долази ако је особа подложна попут Христа?

12 Подложност упркос исмевању и вређању може деловати као слабост. Међутим, Исус није тако гледао на то. „Када су га вређали“, написао је Петар, „није узвраћао увредом. Када је патио, није претио“ (1. Петрова 2:23). Неки који су посматрали Исуса док је патио почели су да верују, бар у извесној мери, међу којима и разбојник који је био обешен на стубу поред њега и официр који је надгледао погубљење (Матеј 27:38-44, 54; Марко 15:39; Лука 23:39-43). Слично томе, Петар је указао да ће неки мужеви који нису у вери — чак и они који се отворено противе — постати хришћани када примете да су им жене подложне. Можемо видети да се то данас заиста дешава.

Како удате жене могу придобити своје мужеве

13, 14. Како подложност мужевима који нису у вери може бити корисна?

13 Жене које постају вернице придобијају своје мужеве хришћанским понашањем. На једном недавном обласном конгресу Јеховиних сведока, један муж је овако рекао о својој жени која је наша сестра: „Мислим да сам се баш глупо понашао према њој. Међутим, она ме је увек јако поштовала. Ниједном ме није понизила. Није покушавала да ми наметне своја веровања. Веома је лепо бринула о мени. Када је ишла на конгрес, давала је све од себе да ми унапред припреми храну и спреми кућу. Захваљујући њеном ставу, заинтересовао сам се за Библију. И, ево ме, сада сам ту!“ Да, он је заправо био ’придобијен без речи‘, понашањем своје жене.

14 Као што је Петар нагласио, да би исход био добар, није толико важно шта жена говори колико је важно шта ради. То показује пример једне жене која је упознала библијску истину и била одлучна да долази на хришћанске састанке. „Агнес, ако изађеш на та врата, немој се враћати!“, љутито је рекао њен муж. Она није изашла на „та врата“, већ на једна друга. Пред њен одлазак на следећи састанак, запретио јој је: „Нећу бити ту када се будеш вратила.“ И, заиста га није било — три дана је био одсутан. Када се вратио, она га је љубазно питала: „Да ли би желео нешто да једеш?“ Агнес никада није попустила у својој оданости Јехови. На крају је њен муж почео да проучава Библију, предао је живот Богу и касније је служио као надгледник с многим одговорностима.

15. Који се „украс“ препоручује удатим хришћанкама?

15 Апостол Петар је препоручио нешто што су ове споменуте жене показале, наиме „украс“, али не у поклањању претеране пажње „плетењу косе“ или „хаљинама“. Уместо тога, Петар је рекао: „Нека [ваш украс] буде тајна особа срца одевена у нераспадљиво рухо мирног и благог духа, који је драгоцен у Божјим очима.“ Тај дух се огледа у тону гласа и понашању који нису провокативни или захтевни. Тако хришћанка показује дубоко поштовање према свом мужу (1. Петрова 3:3, 4).

Примери из којих се може учити

16. На које је начине Сара одличан пример за удате хришћанке?

16 Петар је написао: „Јер су се тако некада украшавале и свете жене које су се уздале у Бога, подлажући се својим мужевима“ (1. Петрова 3:5). Оне су разумеле да ће угађање Јехови слушањем његових савета на крају довести до породичне среће и награде вечног живота. Петар спомиње Сару, лепу Аврахамову жену, запажајући да је она „била послушна Аврахаму и називала га ’господарем‘“. Сара је подупирала свог богобојазног мужа, којем је Бог доделио да служи у једној далекој земљи. Она је напустила удобан начин живота и чак изложила свој живот опасности (Постанак 12:1, 10-13). Петар је препоручио Сару као пример због њене храбрости и рекао: „Ви сте њене кћери ако чините добро и не бојите се никаквог застрашивања“ (1. Петрова 3:6).

17. Зашто је Петар можда имао и Авигеју на уму као пример за удате хришћанке?

17 Авигеја је још једна неустрашива жена која је полагала наду у Бога, и можда је Петар и њу имао на уму. Она је „била веома разборита“, али њен муж Навал је „био груб и зао човек“. Када је Навал одбио да пружи помоћ Давиду и његовим људима, они су се спремили да затру цео његов дом. Али, Авигеја је предузела акцију како би спасла свој дом. Натоварила је магарце храном и изашла у сусрет Давиду и његовим наоружаним људима. Када је угледала Давида, сјахала је, пала пред његове ноге и усрдно га замолила да не поступи исхитрено. То је дубоко дирнуло Давида. „Нека је благословљен Јехова, Израелов Бог, који те је данас послао мени у сусрет!“, рекао је и додао: „Да је благословљена твоја разумност“ (1. Самуилова 25:2-33).

18. Ако су искушане наклоношћу другог мушкарца, о којем примеру удате жене могу размишљати и зашто?

18 Још један одличан пример за удате жене представља пример младе Суламке која је остала верна скромном пастиру којем је била обећана за брак. Њена љубав према њему остала је снажна упркос удварању богатог владара. Подстакнута да изрази своја осећања према младом пастиру, она је рекла: „Стави ме као печат на срце своје, као печат на руку своју, јер је љубав јака као смрт... Ни многе воде не могу угасити љубав нити је реке могу однети“ (Песма над песмама 8:6, 7). Нека све жене које прихвате брачну понуду остану верне својим мужевима и нека их дубоко поштују.

Још неки надахнути савети

19, 20. (а) Из ког разлога жене треба да буду подложне својим мужевима? (б) Који одличан пример имају удате жене?

19 На крају, осмотримо контекст стиха на којем се темељи овај чланак: „Жене нека буду подложне својим мужевима“ (Ефешанима 5:22). Зашто је неопходна таква подложност? Следећи стих наставља: „Јер је муж поглавар жени као што је и Христ поглавар скупштини.“ Зато су жене подстакнуте на следеће: „Као што је скупштина подложна Христу, тако нека и жене буду подложне својим мужевима у свему“ (Ефешанима 5:23, 24, 33).

20 Да би послушале ову заповест, удате жене треба да проучавају и затим следе пример Христове скупштине помазаних следбеника. Молимо те да прочиташ 2. Коринћанима 11:23-28 и видиш шта је један члан скупштине, апостол Павле, поднео зато што је био веран свом Поглавару, Исусу Христу. Попут Павла, удате жене, као и остали у скупштини треба да остану верни и подложни Исусу. Удате жене то показују тако што су подложне својим мужевима.

21. Које разлоге жене имају да остану подложне својим мужевима?

21 Иако многе жене данас тешко прихватају да буду подложне, мудра жена ће осмотрити које користи то доноси. На пример, у случају мужа који није у вери, подложност његовом поглаварству у свему што се не противи Божјим законима или начелима можда ће довести до дивног исхода да она успе да ’спасе мужа‘ (1. Коринћанима 7:13, 16). Поред тога, она може наћи задовољство у чињеници да Јехова Бог одобрава њен начин поступања и да ће је богато благословити што следи пример његовог драгог Сина.

Да ли се сећаш?

• Зашто за жену може бити изазов да поштује свог мужа?

• Зашто је прихватање понуде за брак нешто веома озбиљно?

• Какав је пример Исус оставио удатим женама и до којих резултата долази ако се следи тај пример?

[Питања за разматрање]

[Слика на 19. страни]

Зашто треба озбиљно размислити пре прихватања понуде за брак?

[Слика на 21. страни]

Шта удате жене могу научити из примера библијских личности попут Авигеје?