Пређи на садржај

Пређи на садржај

Непролазни дар од нашег Створитеља

Непролазни дар од нашег Створитеља

Непролазни дар од нашег Створитеља

ЗАР не мислите да је задивљујуће то што се фактори који су према мишљењу научника неопходни за живот на некој планети спомињу или се директно указује на њих у првом поглављу Библије? Који су то фактори?

Да би живот даље напредовао, потребна је велика количина воде, као што је споменуто у Постанку 1:2. Да би вода остала у течном стању, њена температура мора бити одговарајућа. То пак захтева одговарајућу удаљеност планете од Сунца. У извештају из Постанка више пута се помиње Сунце и његов утицај на нашу планету.

Да би једна планета била погодна за живот људи, потребно је да има атмосферу са специфичном комбинацијом гасова. Тај битан детаљ је споменут у Постанку 1:6-8. Обиље вегетације, на које се указује у Постанку 1:11, 12, главни је извор огромне количине кисеоника који нам стоји на располагању. Планета која врви разноврсним животињским светом треба да има континенталне делове са сувим, плодним земљиштем, као што је описано у Постанку 1:9-12. На крају, да би имала умерене климатске услове, планета мора бити нагнута под одређеним углом и мора бити стабилна — у случају Земље то се делимично постиже помоћу гравитационе привлачне силе Месеца. О постојању овог природног сателита и о неким његовим корисним својствима говори се у Постанку 1:14, 16.

Како је древни писац Мојсије, без ослањања на савремену науку, могао да укаже на споменуте факторе? Да ли је он имао необичну способност да разуме њихову важност за разлику од својих савременика? Одговор је следећи: Створитељ небеса и земље надахнуо га је да то запише. То је важно споменути с обзиром на научну тачност извештаја из Постанка.

У Библији се каже да су сва чуда која можемо видети у васиони створена с неком сврхом. „Небеса — небеса Јехови припадају“, наводи се у Псалму 115:16, „а земљу је дао синовима људским.“ У једном другом псалму пише: „Утврдио си земљу на темељима њеним, никад се она пољуљати неће, у сву вечност“ (Псалам 104:5). Ако је свемир и нашу прелепу планету осмислио и створио Бог, нема разлога да сумњамо у то да је он исто тако способан да брине о томе. То значи да с поверењем можемо очекивати испуњење овог дивног обећања: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29). Да би то засигурао, Бог „није створио [земљу] узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена“ заувек, и то особама које су захвалне и које цене његова дела стварања (Исаија 45:18).

Према Светом писму, Исус је дошао на земљу да би поучавао о Богу и о његовој намери да послушним људима да вечни живот (Јован 3:16). Уверени смо да ће Бог ускоро ’уништити оне који земљу уништавају‘, а да ће преживети мирољубиви људи из свих народа који прихватају све оно преко чега Бог пружа спасење (Откривење 7:9, 14; 11:18). Живот ће бити право задовољство док људи буду у сву вечност откривали нова чуда Божјег стварства и уживали у њима (Проповедник 3:11; Римљанима 8:21).

[Извор слике на 8. страни]

NASA photo