Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радуј се животу на прелепој Земљи

Радуј се животу на прелепој Земљи

Радуј се животу на прелепој Земљи

АСТРОНОМИ кажу да је људски дом само једна мала мрља у огромном простору бескрајног свемира. Нигде у васиони није пронађен живот. Једино планета Земља има идеалне услове за живот.

Осим тога, ми можемо уживати у животу на овој прелепој планети. Како је пријатно осетити топле сунчеве зраке у хладном дану! Ко од нас остане равнодушан док посматра величанствени призор изласка или заласка сунца? Наравно, наше сунце не постоји само да би наша чула уживала у њему. Оно је од пресудне важности за наш опстанак.

Захваљујући Сунчевој гравитационој сили, наша планета и друге милионима година се крећу утврђеним орбитама. Као што ђаци уче у школи, цео Сунчев систем кружи око средишта наше галаксије Млечни пут. Међутим, у нашој галаксији Сунце је само једна од 100 милијарди звезда које круже око исте тачке.

Галаксија Млечни пут припада јату које сачињава око 35 галаксија. Већа јата се састоје од хиљада галаксија. Наш Сунчев систем вероватно не би био тако стабилан да се налази у неком много већем, гушћем јату. Али, као што је то случај, мало је области у свемиру које су „тако погодне за сложен живот као што је живот на Земљи“, наводе Гиљермо Гонзалес и Џеј Ричардс у својој књизи The Privileged Planet.

Да ли је живот на нашој планети резултат слепе случајности, неки неочекиван исход „великог праска“? Или живот на прелепој планети Земљи има неки узвишенији смисао?

Многи људи су дошли до закључка да је наш земаљски дом посебно обликован да подржи живот. a Пре много векова, један хебрејски песник је говорио о земљи и небесима. Он је написао: „Када гледам небеса твоја, дело прста твојих, Месец и звезде које си начинио, шта је смртни човек да на њега мислиш?“ (Псалам 8:3, 4). Он је веровао да постоји Створитељ. Да ли је то разуман закључак у ери науке у којој живимо?

[Фуснота]

a Видети Псалме, посебно 8. псалам.

[Оквир/Слика на 3. страни]

„Када се посматра из даљине, Земља светлуца попут плавог драгуља у мрачном свемиру“, наводи се у делу The Illustrated Science Encyclopedia — Amazing Planet Earth

[Извор]

Земља: U.S. Fish & Wildlife Service, Washington, D.C./NASA