Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је избор религије важан?

Да ли је избор религије важан?

Да ли је избор религије важан?

МНОГИ од нас воле да имају велику понуду како би направили добар избор када иду у куповину. Када се на пијаци нуди разноврсно воће и поврће, онда можемо изабрати оно које највише волимо и које је добро за нашу породицу. Ако продавнице нуде одећу разних стилова и боја по приступачним ценама, можемо изабрати ону која нам најбоље пристаје. Неки избори које правимо у животу само су ствар личног укуса. Ипак, од неких других избора зависи наша добробит, на пример од избора здраве хране или мудрих пријатеља. Стога, шта рећи за избор наше религије? Да ли начин на који обожавамо Бога треба да буде само ствар личног укуса? Или је то избор од ког зависи наша добробит?

Постоји велики избор религија. Данас многе земље гарантују слободу вероисповести и људи осећају све већу слободу да напусте религију својих родитеља. Једна анкета у Сједињеним Државама показала је да 80 посто Американаца „верује да многе религије могу водити до спасења“. Према тој анкети, „сваки пети испитаник је изјавио да је променио религију када је одрастао“. Једно истраживање у Бразилу показало је да је скоро четвртина свих Бразилаца променила своју религију.

Некада су људи водили жучне расправе о доктринама које су разликовале једну религију од друге. Данас је популарно гледиште: ’Није важно коју ћете религију изабрати.‘ Да ли је то тачно? Да ли избор религије може утицати на вас?

Као што обазрив купац поставља питања о пореклу понуђених производа, било би мудро да се питате: ’Како су све те различите религије настале и зашто?‘ Библија пружа одговор.

Како су настале религије?

У древном Израелу, краљ Јеровоам је основао нову религију око хиљаду година пре него што је Исус дошао на земљу. Јеровоам је био први краљ независног северног краљевства Израела. Да би постигао своје циљеве, морао је да уједини народ. „Пошто се посаветовао, краљ је начинио два златна телета и рекао народу: ’Не треба више да се мучите да идете у Јерусалим. Ево твог Бога, Израеле‘“ (1. Краљевима 12:28). Очигледно, краљ је желео да помоћу религије придобије верност људи који су раније одлазили у Јерусалим да обожавају Бога. Религија коју је основао Јеровоам трајала је вековима и довела је до пропасти милиона када је Бог на крају казнио отпадничку нацију Израел. Јеровоамова религија је била средство за постизање политичких циљева. Неке државне религије које постоје и данас такође су настале у циљу јачања политичке моћи.

Апостол Павле је открио још један разлог због ког људи оснивају нове религије, рекавши: „Ја знам да ће после мог одласка међу вас ући окрутни вукови који неће имати обзира према стаду. И између вас самих дићи ће се људи који ће износити искривљена учења да би одвукли ученике за собом“ (Дела апостолска 20:29, 30). Поносне вође често оснивају религиозне покрете како би скренули пажњу на себе. Цркве које лажно тврде да су хришћанске поделиле су се на бројне фракције.

Коме религије желе да угоде?

Неки оснивају нове религије да би удовољили захтевима широких маса. На пример, у часопису Economist говори се о појави такозваних мегацркви у Сједињеним Државама. Часопис запажа да таквих цркава има све више, јер „функционишу по истом принципу као све успешне компаније: муштерија је увек на првом месту“. Неке организују „забаву с видео-пројекцијама, драмама и популарном музиком“. Неке религиозне вође у тим црквама кажу да своје чланове поучавају да буду „богати, здрави и безбрижни“. Иако критичари сматрају да су такве цркве део индустрије забаве или „трговине која се ослања на своје снаге“, наводи се у истом часопису, „оне једноставно удовољавају захтевима својих чланова“. У извештају се закључује: „Стапање трговине и религије невероватно је успешно.“

Иако друге религије можда нису тако пословне, цркве које „удовољавају захтевима чланова“ подсећају нас на једно Павлово упозорење. Он је написао: „Јер ће доћи време кад људи неће подносити здраво учење, него ће по сопственим жељама накупити себи учитеље који ће им говорити оно што годи њиховим ушима. И одвратиће уши од истине, а окренуће се измишљеним причама“ (2. Тимотеју 4:3, 4).

Пошто су многе религије настале из жеље за стицањем политичке моћи, угледа и признања уместо из жеље да се угоди Богу, не изненађује што је религија умешана у злодела као што су злостављање деце, превара, рат и тероризам. Врло често, религија је чиста обмана. Како можете избећи да будете преварени?

[Истакнути текст на 4. страни]

Многе религије су настале из жеље за стицањем политичке моћи, угледа и признања уместо из жеље да се угоди Богу