Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како препознати праву религију

Како препознати праву религију

Како препознати праву религију

ВЕЋИНА религија тврди да њихова учења потичу од Бога. Зато је добро да обратимо пажњу на речи апостола Јована, који је записао: „Вољени, не верујте свакој изјави коју је наводно надахнуо Бог, него испитујте да ли такве изјаве потичу од Бога, јер су многи лажни пророци изашли у свет“ (1. Јованова 4:1). Како можемо испитати да ли нешто потиче од Бога?

Све што долази од Бога одражава његову личност, посебно његову главну особину — љубав. На пример, наше чуло мириса које нам омогућава да уживамо у мирису лековитих трава, цвећа или тек испеченог хлеба израз је Божје љубави. То што можемо да видимо залазак сунца, лептира или осмех малог детета такође одражава Божју љубав. Исто се може рећи и за нашу способност да чујемо лепу музику, пој птица или глас вољене особе. Чак и наша људска природа, иако несавршена, одражава Божју љубав. Баш из тих разлога се увек изнова уверавамо у истинитост Исусових речи: „Више усрећује давање него примање“ (Дела апостолска 20:35). Ми уживамо да показујемо љубав јер смо створени по „Божјој слици“ (Постанак 1:27). Премда Јехова има и многе друге особине, љубав је његова најистакнутија особина.

Записи који потичу од Бога треба да одражавају његову љубав. Светске религије поседују многе древне записе. Колико добро ти записи одражавају Божју љубав?

Чињеница је да већина древних религиозних текстова мало говори о томе како нас Бог воли или како ми можемо волети Бога. Зато милиони људи не добијају одговор на питање: „Зашто још увек постоји зло и патња иако је Божја љубав очигледна у делима стварања?“ С друге стране, Библија је једини древни религиозни запис који у потпуности објашњава Божју љубав. Такође нас поучава како да показујемо љубав.

Књига о љубави

Божја Реч, Библија, говори о Јехови као о ’Богу љубави‘ (2. Коринћанима 13:11). Библија описује како је љубав подстакла Јехову да првим људима да живот без болести и смрти. Али, побуна против Божјег ауторитета довела је до људске патње (Поновљени закони 32:4, 5; Римљанима 5:12). Јехова је предузео акцију да поврати оно што је изгубљено. Божја Реч каже: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16). Свето Писмо открива Божју љубав и када говори о томе како је Бог основао савршену владавину под Исусовим вођством која ће обновити мир међу послушним људима (Данило 7:13, 14; 2. Петрова 3:13).

Све што човек треба да уради Библија сажима следећим речима: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест. Друга, слична овој, јесте: ’Воли свог ближњег као самог себе.‘ На овим двема заповестима темељи се сав Закон“ (Матеј 22:37-40). У Библији пише да је она надахнута од Бога. Будући да њене речи јасно одражавају Божју личност, можемо бити сигурни да она потиче од ’Бога љубави‘ (2. Тимотеју 3:16).

Уз помоћ тог мерила можемо препознати који су древни записи заиста од Бога. Праве Божје слуге такође се препознају по љубави, јер они опонашају Бога у показивању љубави.

Како препознати људе који воле Бога

Они који искрено воле Бога разликују се од других, посебно данас када живимо у времену које Библија назива „последњим данима“. Људи су у све већој мери ’себични, похлепни за новцем и више воле ужитке него Бога‘ (2. Тимотеју 3:1-4).

Како можете препознати људе који воле Бога? У Библији пише: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести“ (1. Јованова 5:3). Љубав према Богу подстиче људе да поштују библијска морална мерила. На пример, у Божјој Речи се налазе закони о полним односима и браку. Полни односи су дозвољени само између брачних другова, а брак треба да буде трајна заједница (Матеј 19:9; Јеврејима 13:4). Након што је једна жена из Шпаније која је студирала теологију присуствовала састанку Јеховиних сведока на ком се водило живо разматрање библијских моралних закона, она је рекла: „После састанка сам се осећала ојачано, не само због поучних библијских говора већ и због јединства које постоји међу тим људима, њихових високих моралних мерила и примерног понашања.“

Осим љубави према Богу, прави хришћани се могу лако препознати по начину на који показују љубав према ближњима. Најважније дело које обављају јесте преношење поруке о јединој нади за човечанство, Божјем Краљевству (Матеј 24:14). Људима не може ништа бити од веће користи до стицање знања о Богу (Јован 17:3). Прави хришћани показују љубав и на друге начине. Они пружају практичну помоћ онима који су у невољи. На пример, када је један земљотрес проузроковао катастрофу у Италији, локалне новине су известиле да су Јеховини сведоци „били веома спретни, пружајући помоћ онима који су били угрожени, не гледајући при том којој религији припадају“.

Осим што воле Бога и ближње, прави хришћани воле један другог. Исус је рекао: „Нову вам заповест дајем: Волите један другога. Као што сам ја волео вас, тако и ви волите један другога. По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јован 13:34, 35).

Да ли је очигледно да је љубав коју хришћани међусобно показују другачија? Једна жена по имену Ема, која ради као кућна помоћница, сматра да је тако. Она ради у Ла Пазу, у Боливији, где етничке разлике често одвајају богате од сиромашних. Она је рекла: „Када сам први пут отишла на састанак Јеховиних сведока, видела сам како један лепо обучен господин седи поред једне Индијанке и разговара с њом. Никада раније нисам видела тако нешто. Тада сам схватила да су ти људи сигурно Божји народ.“ Слично томе, млада Бразилка по имену Миријам је рекла: „Нисам знала како могу да пронађем срећу, чак ни у својој породици. Први пут сам видела љубав на делу међу Јеховиним сведоцима.“ Уредник вести за једну ТВ станицу у Сједињеним Државама написао је: „Ако би више људи живело као што живе припадници ваше религије, овај народ не би био у стању у каквом је сада. Ја сам новинар који зна да ваша организација почива на љубави и снажној вери у Створитеља.“

Пронађите праву религију

Љубав је карактеристична одлика праве религије. Исус је проналажење праве религије упоредио с проналажењем правог пута и одлуком да се њиме ходи. То је једини пут који води у вечни живот. Исус је рекао: „Уђите на уска врата. Јер широк је и простран пут који води у уништење и много је оних који њиме иду. А уска су врата и тесан је пут који води у живот и мало је оних који га налазе“ (Матеј 7:13, 14). Само једна група правих хришћана ходи с Богом правим путем. Зато је и те како важно коју ћете религију изабрати. Ако пронађете тај пут и изаберете да њиме ходите, онда сте нашли најбољи начин живота јер је то пут љубави (Ефешанима 4:1-4).

Замислите какву радост можете доживети док ходите правим путем! То је као да ходите с Богом. Бог нас учи да будемо мудри и да развијамо љубав како бисмо имали добре односе с другим људима. Он нас може поучити томе шта је сврха живота, можемо сазнати шта обећава и имати наду у будућност. Никада нећете зажалити ако потражите праву религију.

[Слика на 5. страни]

Од свих древних религиозних записа, само Библија говори о Божјој љубави

[Слике на 7. страни]

Прави хришћани се препознају по томе што показују љубав