Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радуј се животу у страху од Јехове

Радуј се животу у страху од Јехове

Радуј се животу у страху од Јехове

„Бојте се Јехове, свете слуге његове, јер они који га се боје ни у чему не оскудевају“ (ПСАЛАМ 34:9)

1, 2. (а) Која супротна гледишта хришћански свет има о страху од Бога? (б) Која ћемо питања сада осмотрити?

 СВЕШТЕНИЦИ у црквама хришћанског света који поучавају људе да се треба бојати Бога често то раде на темељу небиблијског учења да Бог кажњава грешнике у вечној пакленој ватри. Та доктрина је потпуно супротна ономе што Библија говори о Јехови као Богу љубави и правде (Постанак 3:19; Поновљени закони 32:4; Римљанима 6:23; 1. Јованова 4:8). Други свештеници имају потпуно другачији приступ. Они никада не спомињу страх од Бога. Уместо тога, они говоре да је Бог попустљив и да прихвата скоро свакога, без обзира на то какав начин живота води. Ни то није у складу с Библијом (Галатима 5:19-21).

2 Библија нас заправо подстиче да се бојимо Бога (Откривење 14:7). Ова библијска истина намеће нека питања. Зашто Бог који нас воли жели да га се бојимо? Коју врсту страха Бог очекује? Како страх од Бога може бити за наше добро? Осмотрићемо ова питања док будемо даље разматрали 34. псалам.

Зашто се бојати Бога?

3. (а) Како гледаш на заповест да се бојиш Бога? (б) Зашто су срећни они који се боје Јехове?

3 Као Створитељ и Суверени Владар над читавим свемиром, Јехова заслужује да га се бојимо (1. Петрова 2:17). Међутим, такав страх није престрављеност пред неким окрутним богом. То је страх који је пун поштовања због чињенице ко је Јехова. То је такође бојазан да му се не угоди. Страх од Бога је узвишен и користан, а не обесхрабрујућ и језив. Јехова, ’срећан Бог‘, жели да се људи које је створио радују животу (1. Тимотеју 1:11). Међутим, да би то било тако морамо живети у складу са оним што Бог очекује од нас. За многе то значи да је потребно да промене начин живота. Сви који направе ту неопходну промену доживљавају испуњење онога што је рекао псалмиста Давид: „Испитајте и видите да је Јехова добар; срећан је човек коме је он уточиште. Бојте се Јехове, свете слуге његове, јер они који га се боје ни у чему не оскудевају“ (Псалам 34:8, 9). Нико ко се боји Јехове не оскудева ни у чему што има трајну вредност јер има добар однос с Богом.

4. Које су засигурање пружили и Давид и Исус?

4 Запази да је Давид одао част својим људима називајући их ’светима‘, имајући на уму како се тај израз користио у оно време. Они су били део Божјег светог народа. Такође су ризиковали живот да би следили Давида. Иако су бежали од краља Саула, Давид је био уверен да ће Јехова наставити да се брине за њихове основне потребе. Он је написао: „Чак и млади лавови имају мало и гладују, а онима који Јехову траже ниједног добра неће недостајати“ (Псалам 34:10). Исус је пружио слично засигурање својим следбеницима (Матеј 6:33).

5. (а) Из којег су сталежа долазили многи који су следили Исуса? (б) Који је савет Исус дао у погледу страха?

5 Многи од оних који су слушали Исуса били су из сиромашне, ниже класе Јевреја. Због тога се Исус ’сажалио на њих, јер су били измучени и расејани као овце без пастира‘ (Матеј 9:36). Да ли ће ти људи из нижег сталежа имати храбрости да следе Исуса? За тако нешто било је потребно да развију страх од Јехове, а не од људи. Исус је рекао: „Не бојте се оних који убијају тело, а после тога ништа више не могу да учине. Рећи ћу вам кога се треба бојати: Бојте се онога који, пошто убије, има власт да баци у гехену. Да, кажем вам, њега се бојте. Зар се пет врабаца не продају за два новчића? Ипак, ниједан од њих није заборављен пред Богом. А вама су и све власи на глави избројане. Не бојте се, ви сте вреднији од много врабаца“ (Лука 12:4-7).

6. (а) Које Исусове речи јачају хришћане? (б) Зашто је Исус најбољи пример у показивању страха пред Богом?

6 Када се они који се боје Јехове нађу под притиском противника да престану да му служе, могу се присетити Исусовог савета: „Свако ко пред људима призна да је у јединству са мном, и Син човечји признаће пред анђелима Божјим да је у јединству с њим. Али ко се одрекне мене пред људима, њега ћу се и ја одрећи пред Божјим анђелима“ (Лука 12:8, 9). Те речи јачају хришћане, посебно у земљама у којима је забрањено право обожавање. Они настављају да хвале Јехову на разборит начин на хришћанским састанцима и у служби проповедања (Дела апостолска 5:29). Исус пружа најбољи пример у показивању ’страха пред Богом‘ (Јеврејима 5:7). Говорећи о Исусу, пророчанска Реч је прорекла: „На њему ће почивати Јеховин дух, дух... страха од Јехове. Он ће уживати у страху од Јехове“ (Исаија 11:2, 3). Дакле, Исус је савршено оспособљен да нас поучи томе како нам може користити страх пред Богом.

7. (а) Како се хришћани заправо одазивају на позив сличан Давидовом? (б) Како родитељи могу опонашати Давидов добар пример?

7 Сви који следе Исусов пример и који слушају његова учења заправо се одазивају на позив који је сличан Давидовом: „Дођите, синови моји, слушајте ме, учићу вас страху од Јехове“ (Псалам 34:11). Било је сасвим природно да се Давид обрати својим људима називајући их ’синовима‘ јер су они на њега гледали као на свог вођу. Давид је пружао духовну помоћ својим следбеницима, тако да су могли да буду уједињени и да имају Божју наклоност. Какав изванредан пример за хришћане који имају децу! Јехова им је дао ауторитет над њиховим синовима и ћеркама да их ’васпитавају на Јеховин начин и помажу им да усвоје његов начин размишљања‘ (Ефешанима 6:4). Када свакодневно са својом децом осматрају духовне ствари и редовно проучавају Библију с њима, родитељи им помажу да се радују животу у страху од Јехове (Поновљени закони 6:6, 7).

Како показивати страх од Бога

8, 9. (а) Зашто живот у страху од Бога доноси велико задовољство? (б) Шта значи чувати свој језик?

8 Као што је раније споменуто, страх од Јехове нас не лишава радости. Давид је питао: „Који човек воли живот, и волео би да види много добрих дана?“ (Псалам 34:12). Јасно је да је веома важно поседовати страх од Јехове да би се проживео дуг и добар живот. Међутим, лако је рећи: „Ја се бојим Бога.“ Сасвим је друго показати то својим понашањем. Зато Давид даље објашњава како можемо показивати страх од Бога.

9 „Чувај језик свој од зла, и усне своје од преваре“ (Псалам 34:13). Апостол Петар је био надахнут да цитира овај део 34. псалма након што је посаветовао хришћане да показују братску наклоност једни према другима (1. Петрова 3:8-12). Чувати језик од зла значи да нећемо учествовати у оговарању. Уместо тога, увек ћемо настојати да водимо изграђујуће разговоре. Надаље, настојаћемо да будемо храбри и да говоримо истину (Ефешанима 4:25, 29, 31; Јаков 5:16).

10. (а) Објасни шта значи клонити се онога што је зло. (б) Шта спада у чињење онога што је добро?

10 „Клони се зла и добро чини, тражи мир и тежи за њим“ (Псалам 34:14). Ми се клонимо онога што Бог осуђује, као што су полни неморал, порнографија, крађа, спиритизам, насиље, опијање и дрогирање. Такође избегавамо забаву у којој се приказују такве одвратне ствари (Ефешанима 5:10-12). Уместо тога, своје време користимо да бисмо радили оно што је добро. Највеће добро које можемо учинити јесте да редовно учествујемо у проповедању о Краљевству и стварању ученика, помажући другима да буду спасени (Матеј 24:14; 28:19, 20). Добро чинимо и када се припремамо за наше састанке и долазимо на њих, када дајемо прилог за светско дело, када бринемо о нашој Дворани Краљевства и када смо заинтересовани за потребе сиромашне браће.

11. (а) Како је Давид спроводио у дело оно што је говорио о миру? (б) Шта ти можеш урадити да би ’тежио за миром‘ у скупштини?

11 Давид је пружио добар пример у погледу тежње за миром. Два пута му се пружила прилика да убије Саула. Ни у једној од њих није прибегао насиљу и касније се с поштовањем обраћао краљу, у нади да ће обновити мир (1. Самуилова 24:8-11; 26:17-20). Шта се данас може урадити када нека ситуација прети да наруши мир у скупштини? Треба да ’тражимо мир и да тежимо за њим‘. Стога, ако осетимо да су односи између нас и неког суверника затегнути, ми следимо Исусов савет: „Иди и прво се помири са својим братом, а онда се врати и принеси свој дар.“ Тек тада настављамо с другим аспектима правог обожавања (Матеј 5:23, 24; Ефешанима 4:26).

Страх од Бога доноси бројне награде

12, 13. (а) Које користи данас доживљавају они који се боје Бога? (б) Коју ће величанствену награду верни обожаваоци ускоро доживети?

12 „Очи Јеховине гледају праведнике, и уши његове чују вапај њихов“ (Псалам 34:15). Извештаји о томе како је Бог поступао с Давидом показују да су ове речи тачне. Ми смо веома радосни и спокојни јер знамо да Јехова бди над нама. Уверени смо да ће нам он увек дати оно што нам је потребно, чак и када се налазимо под великим притиском. Знамо да ће ускоро сви прави обожаваоци доживети проречени напад Гога од Магога и „застрашујући Јеховин дан“ (Јоило 2:11, 31; Језекиљ 38:14-18, 21-23). С каквом год ситуацијом да тада морамо да се суочимо, на нас ће се применити следеће Давидове речи: „Јехова чује кад праведници ка њему завапе, из свих невоља њихових избавља их“ (Псалам 34:17).

13 Биће веома узбудљиво видети како ће Јехова тада прославити своје велико име! Срца ће нам бити испуњена већим страхом и страхопоштовањем него икада раније, а сви противници ће доживети понижавајуће уништење. „Лице Јеховино је против оних који зло чине, да би са земље избрисао спомен на њих“ (Псалам 34:16). Како ће само бити дивно да доживимо то величанствено избављење и уђемо у Божји праведан нови свет!

Обећања која нам помажу да истрајемо

14. Шта ће нам помоћи да истрајемо упркос невољама?

14 У међувремену, да бисмо наставили да слушамо Јехову у овом исквареном и непријатељски настројеном свету, потребна је истрајност. Страх пред Богом нам пуно помаже у развијању послушности. Пошто живимо у критичним временима, неке Јеховине слуге доживљавају велике тешкоће због којих су потиштени и клонули. Међутим, они могу бити потпуно сигурни да ће им Јехова помоћи да истрају ако се ослоне на њега. Давидове речи пружају праву утеху: „Јехова је близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа“ (Псалам 34:18). На врло охрабрујућ начин, Давид је затим рекао: „Многе невоље има праведник, али га из свих Јехова избавља“ (Псалам 34:19). Ма колико невоља да нас задеси, Јехова је довољно моћан да нас избави.

15, 16. (а) За коју је невољу Давид сазнао убрзо након састављања 34. псалма? (б) Шта ће нам помоћи да истрајемо под кушњама?

15 Убрзо након састављања 34. псалма, Давид је чуо за невољу која је задесила становнике Нова, да је Саул извршио масакр над њима и већином свештеника. Мора да је био јако потресен док је размишљао како је његов долазак у Нов изазвао Саулов гнев! (1. Самуилова 22:13, 18-21). Нема сумње да се Давид обратио Јехови за помоћ и да је сигурно нашао утеху у нади у будуће ускрсење ’праведника‘ (Дела апостолска 24:15).

16 Нада у ускрсење јача и нас данас. Ми знамо да нам ништа што наши непријатељи ураде не може нанети трајну штету (Матеј 10:28). Давид је изразио слично уверење следећим речима: „Он чува све кости [праведникове], ниједна од њих неће се сломити“ (Псалам 34:20). Тај стих се дословно испунио у Исусовом случају. Иако је био окрутно убијен, ниједна кост му није била „сломљена“ (Јован 19:36). У ширем смислу, Псалам 34:20 нас уверава да без обзира са којом кушњом да се суоче помазани хришћани и њихови сарадници „друге овце“, они никада неће доживети трајну штету. Њихове кости никада неће бити, фигуративно говорећи, сломљене (Јован 10:16).

17. Која невоља очекује непокајничке противнике Јеховиног народа?

17 Што се тиче злих, ситуација је сасвим другачија. Они ће ускоро пожњети зло које су сејали. „Невоља ће убити злога, и који мрзе праведника биће криви“ (Псалам 34:21). Све који се и даље буду супротстављали Божјем народу задесиће најгора могућа невоља. Приликом откривања Исуса Христа, они ће бити „кажњени вечном пропашћу“ (2. Солуњанима 1:9).

18. У ком смислу је „велико мноштво“ људи већ избављено и шта они могу очекивати у будућности?

18 Давидов псалам се завршава следећим охрабрујућим речима: „Јехова откупљује душу слугу својих, нико коме је он уточиште неће бити крив“ (Псалам 34:22). Пред крај своје 40-годишње владавине, краљ Давид је рекао: „[Бог] је моју душу избавио из свих невоља!“ (1. Краљевима 1:29). Попут Давида, они који се боје Јехове ускоро ће моћи да се осврну на све што су доживели и да се радују што су избављени од било које кривице за грехе и из свих својих кушњи. Већина помазаних хришћана је већ добила своју небеску награду. „Велико мноштво“ људи из свих народа сада се придружује преосталој Исусовој браћи у служењу Богу и захваљујући томе они имају чист положај пред Јеховом. То је зато што исказују веру у откупну моћ Исусове проливене крви. Током предстојеће Христове хиљадугодишње владавине, на њих ће у потпуности бити примењене користи откупне жртве, тако да ће достићи савршенство (Откривење 7:9, 14, 17; 21:3-5).

19. Шта су чланови ’великог мноштва‘ одлучни да раде?

19 Зашто ће „велико мноштво“ људи који обожавају Бога доживети те благослове? Зато што су одлучни да се и даље боје Јехове, да га поштују и диве му се испуњени страхопоштовањем, и да му у том духу служе. Заиста, страх од Јехове омогућује да већ сада имамо леп живот, а помаже нам и да ’освојимо прави живот‘ — вечни живот у Божјем новом свету (1. Тимотеју 6:12, 18, 19; Откривење 15:3, 4).

Да ли се сећаш?

• Зашто треба да се бојимо Бога и шта значи бојати га се?

• Како страх пред Богом треба да утиче на наше понашање?

• Које награде произлазе из страха од Бога?

• Која нам обећања помажу да истрајемо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Они који се боје Јехове поступају разборито када су под забраном

[Слика на 28. страни]

Највеће добро које можемо учинити за ближње јесте да им пренесемо добру вест о Краљевству