Пређи на садржај

Пређи на садржај

Узвисујмо сви Јеховино име

Узвисујмо сви Јеховино име

Узвисујмо сви Јеховино име

„Величајте Јехову са мном, узвисујмо сви име његово“ (ПСАЛАМ 34:3)

1. Који је одличан пример Исус пружио током своје службе на земљи?

 У НОЋИ 14. нисана 33. н. е., Исус и његови апостоли су певали хвалоспеве Јехови у горњој соби једне куће у Јерусалиму (Матеј 26:30). То је био последњи пут да је Исус то чинио са апостолима. Међутим, било је прикладно да на такав начин закључи тај састанак с њима. Од почетка до краја своје службе на земљи Исус је хвалио свог Оца и ревно објављивао његово име (Матеј 4:10; 6:9; 22:37, 38; Јован 12:28; 17:6). Он је заправо упућивао исти срдачан позив као и псалмиста: „Величајте Јехову са мном, узвисујмо сви име његово“ (Псалам 34:3). Заиста одличан пример за нас!

2, 3. (а) Како знамо да 34. псалам има пророчанско значење? (б) Шта ћемо осмотрити у овом и следећем чланку?

2 Неколико сати након што је певао хвалоспеве са Исусом, апостол Јован је видео нешто потпуно другачије. Видео је погубљење свог Господара и два злочинца на мученичким стубовима. Римски војници су поломили ноге двојици злочинаца да би убрзали њихову смрт. Међутим, Јован извештава да то нису урадили и Исусу. Када су војници дошли до Исуса, он је већ био мртав. Јован је у свом Јеванђељу објаснио да је то било испуњење једног другог дела 34. псалма: „Ниједна кост неће му бити сломљена“ (Јован 19:32-36; Псалам 34:20).

3 У 34. псалму постоје и многи други детаљи који су важни за хришћане. Зато ћемо у овом и следећем чланку анализирати околности под којима је Давид написао тај псалам и затим осмотрити охрабрујућ садржај самог псалма.

Давидово бекство од Саула

4. (а) Зашто је Давид био помазан за будућег израелског краља? (б) Зашто је Саул „много заволео“ Давида?

4 Када је Давид био млад, Саул је био краљ у Израелу. Међутим, Саул је постао непослушан и изгубио је Јеховину наклоност. Због тога му је пророк Самуило рекао: „Јехова је данас истргао од тебе Израелово краљевство и даће га твом ближњем који је бољи од тебе“ (1. Самуилова 15:28). Касније је Јехова послао Самуила да помаже најмлађег Јесејевог сина Давида за следећег израелског краља. У међувремену, краљ Саул је, након што је Божји дух одступио од њега, постао јако зловољан. Давид, који је био добар музичар, био је доведен у Гавају како би служио код краља и његова музика је доносила олакшање Саулу, који га је „много заволео“ (1. Самуилова 16:11, 13, 21, 23).

5. Зашто се Саулов став према Давиду променио и шта је Давид био присиљен да уради?

5 Како је време пролазило, Јехова је показао да је уз Давида. Јехова му је помогао да победи филистејског дива Голијата и до те мере га је подупирао да је Давид постао славан у Израелу по војним подвизима. Међутим, Саул је због благослова које је Јехова излио на Давида постао љубоморан и почео је да мрзи Давида. Два пута док је Давид свирао на харфи пред њим, краљ Саул га је гађао копљем. Давид је оба пута успео да избегне копље. Када је Саул и трећи пут покушао да га убије, будући израелски краљ је схватио да мора побећи како би спасао живот. На крају, пошто је Саул наставио да га тражи како би га убио, Давид је одлучио да се склони негде ван Израела (1. Самуилова 18:11; 19:9, 10).

6. Зашто је Саул наредио да се побију становници Нова?

6 На путу до израелске границе, Давид се накратко задржао у Нову, где се налазио Јеховин шатор састанка. Давид је очигледно имао пратњу, па је затражио да он и његови људи добију нешто за јело и пиће. Саул је сазнао да је првосвештеник дао Давиду и његовим људима храну и мач који је Давид узео од Голијата када га је убио. Гневан због тога, побио је све становнике тог града, укључујући и 85 свештеника (1. Самуилова 21:1, 2; 22:12, 13, 18, 19; Матеј 12:3, 4).

Још један бег од смрти

7. Зашто Гат није био сигурно место у које би Давид могао да се сакрије?

7 Давид је из Нова побегао око 40 километара западно на филистејску територију и потражио уточиште код краља Ахиса, у Голијатовом родном месту Гату. Можда је мислио да је Гат последње место где би га Саул тражио. Међутим, ускоро су слуге гатског краља препознале Давида. Када је Давид то сазнао, „веома се уплашио Ахиса, краља Гата“ (1. Самуилова 21:10-12).

8. (а) Шта нам 56. псалам говори о Давидовом искуству у Гату? (б) Како је Давид избегао скоро сигурну смрт?

8 Затим су Филистеји ухватили Давида. Можда је он тада саставио дирљив псалам у којем се обратио Јехови: „Сузе моје стављаш у мех свој“ (Псалам 56:8 и увод). На тај начин је изразио своје уверење да Јехова неће заборавити његову тугу, већ да ће показати љубав тако што ће се побринути за њега и заштитити га. Давид је такође смислио план како да обмане филистејског краља. Претварао се да је луд. Када је то видео, краљ Ахис је прекорио своје слуге што су му довели ’лудог човека‘. Сасвим сигурно, Јехова је благословио Давидов план. Давид је био отеран из града, и тако је још једном избегао скоро сигурну смрт (1. Самуилова 21:13-15).

9, 10. Из ког разлога је Давид написао 34. псалам и кога је он можда имао на уму када га је састављао?

9 Библија не говори о томе да ли су Давидови људи побегли у Гат с њим или су остали да га штите из оближњих израелских села. Било како било, сигурно су се сви радовали када су поново били заједно и када им је Давид испричао како га је Јехова опет избавио. Тај догађај је послужио као основа за 34. псалам, као што показује његов увод. У првих седам стихова тог псалма Давид хвали Бога што га је избавио и позива оне који су на његовој страни да му се придруже у узвисивању Јехове као Великог Избавитеља његовог народа (Псалам 34:3, 4, 7).

10 Давид и његови људи нашли су уточиште у одоламској пећини у израелским планинама, на око 15 километара од Гата. Тамо су почели да долазе и да му се придружују Израелци који нису били задовољни владавином краља Саула (1. Самуилова 22:1, 2). Приликом састављања речи из Псалма 34:8-22, Давид је можда такве особе имао на уму. Опомене из тих стихова важне су и за нас данас, и сигурно ће нам користити ако детаљно осмотримо овај предивни псалам.

Да ли је твоја највећа жеља иста као и Давидова?

11, 12. Које разлоге имамо да непрестано хвалимо Јехову?

11 „Благосиљаћу Јехову у свако доба, хвала ће његова стално бити на уснама мојим“ (Псалам 34:1). Живећи као изгнаник, Давид мора да је доста бринуо о материјалним стварима, али како ове речи показују, те свакодневне бриге нису умањиле његову одлучност да хвали Јехову. Какав диван пример за нас када нас задесе тешкоће! Било да смо у школи, на послу, са сухришћанима или у служби проповедања, наша највећа жеља треба да буде да хвалимо Јехову. Помисли само на безбројне разлоге које имамо за то! На пример, нема краја ономе што можемо откривати и у чему можемо уживати када је реч о Јеховиним величанственим делима стварања. И размисли само о ономе што он постиже преко земаљског дела своје организације! Иако су несавршени, Јехова данас на моћан начин користи верне људе. Како се оно што Бог постиже може упоредити са оним што постижу људи које идолизује овај свет? Зар се не слажеш са следећим Давидовим речима: „Јехова, нико међу боговима није теби раван, и нема таквих дела као што су твоја“? (Псалам 86:8).

12 Попут Давида, и ми смо подстакнути да непрестано хвалимо Јехову због свега што ради, што се ни са чим не може упоредити. Штавише, није ли предивно знати да је Божје Краљевство сада у рукама Давидовог вечног Наследника, Исуса Христа (Откривење 11:15). То значи да је близу крај овог поретка. У питању је вечна будућност преко шест милиона људи. Никада раније није постојала толика потреба да се говори другима о Божјем Краљевству и о ономе што ће оно ускоро учинити за човечанство и да им се помогне да хвале Јехову с нама. Сигурно да најважније у животу треба да нам буде да користимо сваку прилику како бисмо подстакли друге да прихвате ову ’добру вест‘ пре него што буде прекасно (Матеј 24:14).

13. (а) Киме се Давид дичио и какви су се људи одазвали на то? (б) Како су данас кротке особе привучене хришћанској скупштини?

13 „Дичиће се Јеховом душа моја; кротки ће чути и радоваће се“ (Псалам 34:2). Давид се овим речима није дичио својим достигнућима. На пример, није се хвалисао тиме како је обмануо гатског краља. Разумео је да га је Јехова заштитио када је био у Гату и да се спасао захваљујући Јеховиној помоћи (Пословице 21:1). Стога се Давид није дичио собом, већ Јеховом, због чега су кротки били привучени Јехови. Исус је такође величао Јеховино име и то је понизне особе које су желеле више да сазнају привукло Јехови. Данас су кротке особе из свих народа привучене међународној скупштини помазаних хришћана, са Исусом Христом као поглаваром (Колошанима 1:18). Те кротке особе су дирнуте када чују Божје име које величају његове понизне слуге и када чују библијску поруку, коју им Божји свети дух омогућује да схвате (Јован 6:44; Дела апостолска 16:14).

Састанци јачају нашу веру

14. (а) Да ли је Давид био задовољан тиме да хвали Јехову само када је сам? (б) Који је пример Исус пружио у погледу састајања ради обожавања Бога?

14 „Величајте Јехову са мном, узвисујмо сви име његово“ (Псалам 34:3). Давид није био задовољан тиме да хвали Јехову само када је сам. Срдачно је позвао своје пријатеље да му се придруже у узвисивању Божјег имена. Слично томе, и Исус Христ, Већи Давид, уживао је у томе да јавно хвали Јехову — у синагоги, на празницима у Божјем храму у Јерусалиму и у друштву својих следбеника (Лука 2:49; 4:16-19; 10:21; Јован 18:20). Радујемо се што можемо опонашати Исусов пример и хвалити Јехову у свакој могућој прилици заједно са суверницима, посебно сада када ’видимо да се приближава дан‘! (Јеврејима 10:24, 25).

15. (а) Како је оно што је Давид доживео утицало на његове људе? (б) Како нам користи ако долазимо на наше састанке?

15 „Тражио сам Јехову, и он се одазвао, ослободио ме је од свих страхова мојих“ (Псалам 34:4). Давиду је ово искуство било важно. Зато је даље рекао: „Невољник је овај завапио, и Јехова га је чуо. Спасао га је из свих невоља његових“ (Псалам 34:6). Када смо у друштву суверника, имамо пуно прилика да испричамо изграђујућа искуства о томе како нам је Јехова помогао да поднесемо тешке околности. То јача њихову веру, као што су Давидове речи јачале веру његових пријатеља. У Давидовом случају, његови пријатељи су ’гледали у [Јехову] и заблистали, и лица се њихова нису могла постидети‘ (Псалам 34:5). Иако су бежали од краља Саула, нису се стидели. Били су уверени да Бог подупире Давида и због тога су блистали од радости. Слично томе, новозаинтересоване особе, као и они који су многе године прави хришћани уздају се у Јехову да ће их подупрети. Пошто су лично доживели његову помоћ, њихова радосна лица зраче одлучношћу да остану верни.

Буди захвалан за помоћ коју пружају анђели

16. Како Јехова користи своје анђеле да би нас избавио?

16 „Анђео Јеховин улогорен стоји око оних који се Бога боје, и избавља их“ (Псалам 34:7). На избављење које му је Јехова пружио Давид није гледао као на нешто што се само њему могло догодити. Истина, Давид је био Јеховин помазаник, будући израелски краљ. Ипак, знао је да Јехова користи анђеле како би чувао све своје верне обожаваоце, без обзира на то да ли су истакнуте или незнатне особе. И данас прави обожаваоци имају Јеховину заштиту. У нацистичкој Немачкој, као и у Анголи, Малавију, Мозамбику и многим другим земљама, власти су водиле, а негде још увек воде кампању како би искорениле Јеховине сведоке. Њихови напори су узалудни. У ствари, Јеховин народ у тим земљама и даље има успеха у узвисивању Божјег имена. Зашто? Зато што Јехова користи своје свете анђеле како би пружио заштиту и вођство свом народу (Јеврејима 1:14).

17. На које начине нам помажу Божји анђели?

17 Поред тога, Јеховини анђели могу утицати на догађаје како би свако ко наводи друге на спотицање био уклоњен из Јеховиног народа (Матеј 13:41; 18:6, 10). И премда некада можда нисмо ни свесни тога, анђели уклањају препреке које могу ометати нашу службу Богу и штите нас од онога што може угрозити наш однос с Јеховом. А што је најважније, они нас воде у делу објављивања ’вечне добре вести‘ целом човечанству, чак и тамо где се проповеда под опасним околностима (Откривење 14:6). Да нам анђели заиста помажу често показују искуства која се објављују у нашој литератури. a Таквих искустава има толико много да је немогуће да се ради о случајности.

18. (а) Шта треба да радимо да бисмо имали помоћ анђела? (а) Шта ће бити осмотрено у следећем чланку?

18 Да бисмо и даље имали анђеоско вођство и заштиту, морамо наставити да узвисујемо Јеховино име упркос противљењу. Не заборави, Божји анђео стоји улогорен само „око оних који се [Јехове] боје“. Шта то значи? Шта је страх од Бога и како га можемо поседовати? Зашто би Бог који нас воли желео да га се бојимо? Ова питања ће бити осмотрена у следећем чланку.

[Фуснота]

Како би одговорио?

• Које је кушње Давид поднео још док је био млад?

• За шта смо ми, попут Давида, првенствено заинтересовани?

• Како гледамо на хришћанске састанке?

• Како Јехова користи анђеле да би нам помогао?

[Питања за разматрање]

[Мапа на 21. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Рама

Гат

Сиклаг

Гаваја

Нов

Јерусалим

Витлејем

Одолам

Кеила

Хеврон

Зиф

Хорес

Кармил

Маон

Ен-Гад

Слано море

[Извор]

Мапа: Based on maps copyrighted by Pictorial Archive (Near Eastern History) Est. and Survey of Israel

[Слика на 21. страни]

Чак и као бегунац, Давид је узвисивао Јеховино име

[Слика на 23. страни]

Наша вера бива ојачана када слушамо изграђујућа искуства која се причају на хришћанским скуповима