Пређи на садржај

Пређи на садржај

Анђели — шта они чине за људе

Анђели — шта они чине за људе

Анђели — шта они чине за људе

„Након тога видео сам једног другог анђела како силази с неба с великом влашћу... И повикао је снажним гласом: „Пала је, пала је блудница Вавилон Велики!“ (ОТКРИВЕЊЕ 18:1, 2)

1, 2. Шта показује да Јехова користи анђеле за извршавање своје воље?

 ДОК је био у изгнанству на острву Патмос, остарели апостол Јован је имао једну пророчанску визију. Видео је упечатљиве догађаје када је „путем надахнућа“ доспео у „Господов дан“. Тај дан почиње устоличењем Исуса Христа 1914. и траје све до краја његове Хиљадугодишње владавине (Откривење 1:10).

2 Јехова Бог није директно Јовану пружио ово откривење. Употребио је некога за то. У Откривењу 1:1 стоји: „Откривење Исуса Христа, које му је дао Бог, да покаже својим робовима оно што ће се ускоро догодити. И он је то показао у знаковима, пославши свог анђела свом робу Јовану.“ Јехова је, преко Исуса, употребио једног анђела да објави Јовану дивне ствари у вези с ’Господовим даном‘. У једном тренутку, Јован је видео и „једног другог анђела како силази с неба с великом влашћу“. Који је задатак имао тај анђео? „Повикао је снажним гласом: „Пала је, пала је блудница Вавилон Велики!“ (Откривење 18:1, 2). Тај моћни анђео је имао предност да објави пад Вавилона Великог, светског царства криве религије. Према томе, нема никакве сумње у то да анђели имају важну улогу у извршавању Јеховине воље. Пре него што детаљно анализирамо коју улогу анђели играју у остваривању Божје намере и шта они чине за нас осмотримо порекло ових духовних створења.

Како су настали анђели?

3. Које погрешне представе о анђелима имају многи људи?

3 Милиони људи верују да постоје анђели. Међутим, многи имају погрешну представу о њима и њиховом пореклу. На пример, неки побожни људи мисле да њихове вољене особе након смрти одлазе код Бога и постају анђели. Да ли Божја Реч тако говори о настанку, постојању и сврси анђела?

4. Шта нам Писмо говори о пореклу анђела?

4 Анђео који има највећу моћ и власт — врховни анђео — зове се арханђео Михаило (Јуда 9). То је заправо Исус Христ (1. Солуњанима 4:16). У далекој прошлости када је Јехова почео да ствара, прво што је створио био је тај анђеоски Син (Откривење 3:14; 19:11). Касније је Јехова преко тог прворођеног Сина створио сва остала духовна створења (Колошанима 1:15-17). Указујући на та анђеоска створења као на своје синове, Јехова је упитао патријарха Јова: „Где си био кад сам земљу утемељио? Реци ми, ако то разумеш... Ко јој је камен угаони положио, док су звезде јутарње у весељу заједно певале, и сви синови Божји клицали од радости?“ (Јов 38:4, 6, 7). Дакле, Бог је створио анђеле, и то давно пре људи.

5. Како су анђели организовани?

5 „Бог није Бог нереда, него мира“, пише у 1. Коринћанима 14:33. Зато је Јехова организовао своје духовне синове, и то у три основне категорије: (1) серафиме, који служе код Божјег престола, објављују његову светост и чувају духовну чистоћу његовог народа, (2) херувиме, који подупиру Јеховино величанство и (3) остале анђеле који извршавају његову вољу (Псалам 103:20; Исаија 6:1-3; Језекиљ 10:3-5; Данило 7:10). Шта ова духовна створења између осталог чине за људе? (Откривење 5:11).

Коју улогу имају анђели?

6. Како је Јехова употребио херувиме у еденском врту?

6 На духовна створења се први пут директно указује у Постанку 3:24, где читамо: „[Јехова је] отерао човека, и на источној страни еденског врта поставио херувиме и пламени мач који се стално окретао, да би чували пут ка дрвету живота.“ Ти херувими су бранили Адаму и Еви улаз у врт у којем су првобитно живели. То је било на почетку људске историје. Коју улогу анђели имају од тада?

7. Шта значење речи „анђео“ на изворним језицима говори о улози коју имају анђели?

7 Анђели се скоро 400 пута спомињу у Библији. И хебрејска и грчка реч за „анђела“ може се превести као „гласник“. Дакле, Бог преко анђела̂ комуницира с људима. Као што је споменуто у прва два одломка овог чланка, Јехова је употребио једног анђела да би пренео поруку апостолу Јовану.

8, 9. (а) Како је посета једног анђела утицала на Маноја и његову жену? (б) Шта родитељи могу научити из Манојевог сусрета с Божјим анђелом?

8 Анђели се користе и да би подупрли и охрабрили Божје слуге на земљи. На пример, у време судија у Израелу, Маноје и његова жена, која је била нероткиња, жарко су желели да имају дете. Јехова је послао једног анђела да обавести Манојеву жену да ће родити сина. Извештај нам каже: „Ево, затруднећеш и родићеш сина. Нека бритва не пређе преко његове главе, јер ће дете бити Божји назиреј још од мајчине утробе. Он ће предводити у избављању Израела из руку Филистеја“ (Судије 13:1-5).

9 Манојева жена је касније родила сина, Самсона, који је постао позната библијска личност (Судије 13:24). Пре него што им се родило дете, Маноје је замолио да се анђео врати и поучи их како да одгоје тог дечака. Маноје је питао: „Како ће дете живети и шта ће радити?“ Јеховин анђео је поновио упутства која је дао његовој жени (Судије 13:6-14). Мора да је Маноје био веома охрабрен! Данас анђели више не посећују људе на тај начин, али родитељи могу попут Маноја тражити смернице од Јехове у вези с васпитавањем своје деце (Ефешанима 6:4).

10, 11. (а) Како је опсада сирске војске утицала на Јелисеја и његовог слугу? (б) Зашто је добро да размишљамо о том догађају?

10 Постоји један упечатљив пример подршке коју су анђели пружали у данима пророка Јелисеја. Јелисеј је одсео у израелском граду Дотану. Једног дана када је Јелисејев слуга устао рано ујутро и погледао напоље, видео је да су свуда око града били коњи и бојна кола. Сирски краљ је послао велику војску да зароби Јелисеја. Како је Јелисејев слуга реаговао? У страху, а можда и у паници, узвикнуо је: „Јао, господару! Шта ћемо сад?“ По њему, била је изгубљена свака нада. Али, Јелисеј је одговорио: „Не бој се, јер наших има више него њихових!“ Шта је тиме желео да каже? (2. Краљевима 6:11-16).

11 Јелисеј је био свестан да је ту било мноштво анђела који ће му помоћи. Међутим, његов слуга није ништа видео. Због тога, „Јелисеј се помолио: ’Јехова, молим те, отвори му очи да види.‘ Јехова је отворио очи слузи који је видео брда пуна пламених коња и кола свуда око Јелисеја“ (2. Краљевима 6:17). Тада је слуга могао да види мноштво анђела. Духовним очима и ми можемо запазити те анђеле, који су под вођством Јехове и Христа и који пружају подршку и заштиту Јеховином народу.

Подршка анђела у Христово време

12. Коју је подршку Марија добила од анђела Гаврила?

12 Осмотри подршку коју је јеврејска девица Марија добила када је чула вести: „Затруднећеш и родићеш сина. Дај му име Исус.“ Пре него што јој је пренео ову изненађујућу поруку, анђео Гаврило, којег је послао Бог, рекао је: „Не бој се, Марија, јер си нашла милост код Бога“ (Лука 1:26, 27, 30, 31). Марија је сигурно била охрабрена и ојачана овим речима које су је увериле да има Божју наклоност!

13. Како су анђели пружили подршку Исусу?

13 Још један случај када су анђели пружили подршку одиграо се након што је Исус одбио да поклекне у три кушње које је Сатана ставио пред њега у пустињи. Извештај нам говори да га је на крају испита „Ђаво оставио. И дошли су анђели и почели да му служе“ (Матеј 4:1-11). Нешто слично се догодило и у ноћи пре Исусове смрти. Пошто се налазио у великој тескоби, Исус је клекнуо на колена и почео да се моли, говорећи: „’Оче, ако хоћеш, уклони ову чашу од мене. Али нека не буде моја воља, него твоја.‘ Тада му се појавио анђео с неба и јачао га“ (Лука 22:42, 43). Али коју врсту подршке анђели нама пружају?

Подршка анђела у данашње време

14. Какво прогонство Јеховини сведоци подносе у данашње време и с каквим резултатима?

14 Када осмотримо како се данас одвија дело проповедања Јеховиних сведока, зар не видимо доказ подршке анђела? На пример, Јеховин народ је био у стању да поднесе нацистичку тортуру у Немачкој и западној Европи пре и током Другог светског рата (1939-1945). Под католичким фашистичким режимом у Италији, Шпанији и Португалу, Јеховине слуге су морале још дуже да одолевају прогонству. Такође су деценијама истрајавали под прогонством у бившем Совјетском Савезу и земљама које су биле под његовим утицајем. Не треба превидети ни прогонство које су Сведоци издржали у неким афричким земљама. a У скорије време, Јеховине слуге подносе жестоко прогонство у Грузији. Сатана чини све што је у његовој моћи како би зауставио активност Јеховиних сведока. Па ипак, они као организација опстају упркос таквом противљењу и чак бележе успех. То је једним делом могуће захваљујући заштити коју пружају анђели (Псалам 34:7; Данило 3:28; 6:22).

15, 16. Какву подршку од анђела добијају Јеховини сведоци у служби коју спроводе широм света?

15 Јеховини сведоци озбиљно гледају на задатак да проповедају добру вест о Божјем Краљевству широм света и да стварају ученике тако што посвуда поучавају заинтересоване особе Библијској истини (Матеј 28:19, 20). Међутим, они су и те како свесни да тај задатак не могу извршити без подршке анђела̂. Због тога оно што се наводи у Откривењу 14:6, 7 представља сталан извор охрабрења за њих. Тамо читамо да је апостол Јован „видео... једног другог анђела како лети посред неба носећи вечну добру вест да је објави онима који живе на земљи — свим народима и племенима и језицима и народностима. Он је говорио јаким гласом: ’Бојте се Бога и дајте му славу, јер је дошао час његовог суда! Поклоните се Ономе који је створио небо и земљу и море и изворе вода!‘“

16 Ове речи јасно показују да велико дело јеванђелизирања које Јеховини сведоци спроводе широм света има анђеоску подршку и вођство. Јехова користи своје анђеле да би усмерио искрене људе на своје Сведоке. Анђели усмеравају и Сведоке до достојних особа. Тако се може објаснити зашто често — сувише често да би била само случајност — неки Јеховин сведок наиђе на особу баш у време када она доживљава неке тешкоће и када јој је потребна духовна помоћ.

Значајна улога у блиској будућности

17. Како су Асирци прошли против само једног анђела?

17 Осим што служе као гласници и што помажу Јеховиним слугама и јачају их, анђели раде још нешто. Они су у прошлости извршавали Божје пресуде. На пример, у осмом веку пре н. е., Јерусалиму је претила опасност од велике асирске војске. Шта је Јехова урадио? Рекао је: „Ја ћу бранити овај град и сачуваћу га ради себе и ради Давида, свог слуге.“ Библија нам каже шта се догодило: „Те исте ноћи Јеховин анђео је изашао и побио сто осамдесет и пет хиљада људи у асирском логору. Кад су људи устали рано ујутру, око њих су били све сами лешеви“ (2. Краљевима 19:34, 35). Људске војске нису ништа у поређењу са снагом само једног анђела!

18, 19. Коју ће значајну улогу одиграти анђели у блиској будућности и како ће то утицати на човечанство?

18 Анђели ће служити као извршиоци Божје пресуде и у блиској будућности. У веома скоро време, Исус ће доћи „са својим моћним анђелима у пламеној ватри“. Њихов задатак ће бити да изврше „освету над онима који не познају Бога и који се не покоравају доброј вести о нашем Господу Исусу“ (2. Солуњанима 1:7, 8). Та акција ће имати велики утицај на човечанство! Они који одбијају да се одазову на добру вест о Божјем Краљевству која се сада објављује по целом свету биће уништени. Само они који траже Јехову, праведност и кротост биће „заштићени у дан гнева Јеховиног“ и биће неозлеђени (Софонија 2:3).

19 Можемо бити захвални што Јехова користи своје моћне анђеле да би подупро и ојачао своје слуге на земљи. Веома је утешно што разумемо какву улогу анђели играју у Божјој намери, јер постоје анђели који су се побунили против Јехове и стали на Сатанину страну. У следећем чланку ће бити осмотрено шта прави хришћани могу предузети да би се заштитили од снажног утицаја који имају Сатана Ђаво и демони.

[Фуснота]

a Детаљни извештаји о тим таласима прогонства налазе се у Годишњацима Јеховиних сведока: Ангола (2001), Етиопија (1992, енгл.), Замбија (2006), Италија (1982, енгл.), Малави (1999), Мозамбик (1996, енгл.), Молдавија (2004), Немачка (1974, енгл., и 1999), Пољска (1994, енгл.), Португал (1983, енгл.), Украјина (2002), Чехословачка (1972, енгл.), Чешка (2000) и Шпанија (1978, енгл.).

Шта си научио?

• Како су настали анђели?

• Како су анђели коришћени у библијска времена?

• Како Откривење 14:6, 7 открива у чему анђели данас учествују?

• Коју ће значајну улогу анђели одиграти у блиској будућности?

[Питања за разматрање]

[Слика на 22. страни]

Анђео је охрабрио Маноја и његову жену

[Слика на 23. страни]

„Наших има више него њихових“