Пређи на садржај

Пређи на садржај

Демони — како им се можемо одупрети?

Демони — како им се можемо одупрети?

Демони — како им се можемо одупрети?

„Анђеле који нису задржали свој првобитни положај, него су напустили своје право пребивалиште, чува у вечним оковима у густој тами за суд великог дана“ (ЈУДА 6)

1, 2. Која се питања јављају у вези са Сатаном Ђаволом и демонима?

 „БУДИТЕ трезвени, будно пазите“, упозорава апостол Петар. „Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петрова 5:8). У вези с демонима, апостол Павле каже: „Не желим да ви имате ишта заједничко с демонима. Не можете пити чашу Јеховину и чашу демонску. Не можете јести са ’стола Јеховиног‘ и са стола демонског“ (1. Коринћанима 10:20, 21).

2 Међутим, ко су Сатана Ђаво и демони? Како и када су они настали? Да ли их је Бог створио? Колико је јак њихов утицај на људе? Како и да ли се можемо заштити од њих?

Одакле потичу Сатана и демони?

3. Како је један Божји анђео постао Сатана Ђаво?

3 На почетку људске историје, још док су људи живели у еденском врту, један Божји анђео се побунио. Зашто? Зато што није био задовољан својом улогом у Јеховиној небеској организацији. Када су створени Адам и Ева, видео је у томе прилику да они слушају и обожавају њега уместо истинитог Бога. Побунивши се против Бога и наводећи први људски пар на себично поступање, овај анђео је сам себе учинио Сатаном Ђаволом. С временом су му се још неки анђели придружили у побуни. Како? (Постанак 3:1-6; Римљанима 5:12; Откривење 12:9).

4. Шта су неки бунтовни анђели урадили пре Потопа који је био за време Ноја?

4 Надахнуто Писмо нам говори да су пре великог Потопа који је био за време Ноја неки анђели почели да се на неуобичајен начин занимају за жене на земљи. Из неисправних побуда, „[небески] синови истинитог Бога почели су да примећују како су људске кћери лепе“, наводи се у Библији, „па су их узимали себи за жене, све које су изабрали“. Те везе су биле неприродне, тако да су из њих проистекли хибридни потомци познати као нефилими (Постанак 6:2-4). Духовна створења која су на тај начин била непослушна Богу укључила су се у Сатанину побуну против Јехове.

5. Шта је било с побуњеницима када је Јехова проузроковао уништење у великом Потопу?

5 Када је Јехова пустио Потоп на човечанство, нефилими и њихове мајке су изгинули. Бунтовни анђели су били приморани да се дематеријализују и да се врате у духовно подручје. Међутим, нису могли да поново заузму „свој првобитни положај“ код Бога. Уместо тога, нашли су се у „густој [духовној] тами“, познатој као тартар (Јуда 6; 2. Петрова 2:4).

6. Како демони заводе људе?

6 Од времена када су изгубили „свој првобитни положај“, ти зли анђели су постали демони који су на Сатаниној страни и који подупиру његове зле циљеве. Од тада, демони више немају моћ да узимају људска тела. Међутим, они могу навести мушкарце и жене на разне облике сексуалне перверзије. Демони заводе човечанство и путем спиритизма, у шта спадају бацање чини, вуду магија и контакти са спиритистичким медијима (Поновљени закони 18:10-13; 2. Летописа 33:6). Зле анђеле очекује исто што и Ђавола — вечно уништење (Матеј 25:41; Откривење 20:10). Међутим, дотле је потребно да будемо чврсти и да им се одупиремо. Мудро је да осмотримо колико је Сатана моћан и како можемо на успешан начин да се одупремо њему и демонима.

Колико је Сатана моћан?

7. Какву моћ Сатана има над светом?

7 Сатана непрестано клевеће Јехову (Пословице 27:11). Такође, он утиче на велики део човечанства. „Цео свет је у власти Злога“, стоји у 1. Јовановој 5:19. Зато је Ђаво и могао да искуша Исуса тиме што му је понудио власт и славу ’свих краљевстава света‘ (Лука 4:5-7). Апостол Павле каже следеће о Сатани: „Ако је и покривена добра вест коју објављујемо, покривена је онима који одлазе у пропаст, онима којима је бог овог света заслепио невернички ум, да до њих не продре светлост славне добре вести о Христу, који је Божја слика“ (2. Коринћанима 4:3, 4). Сатана је „лажов и отац лажи“, али се приказује као „анђео светлости“ (Јован 8:44; 2. Коринћанима 11:14). Он има моћ и методе које су му потребне да би заслепио ум владара и њихових поданика. Користећи искривљене информације и религиозне митове и лажи, он заводи читаво човечанство.

8. Шта Библија показује у вези са Сатаниним утицајем?

8 Сатанина моћ и утицај јасно су се видели у време пророка Данила, око пет векова пре наше ере. Када је Јехова послао једног анђела да пренесе једну охрабрујућу поруку Данилу, тај анђео је наишао на отпор ’[духовног] кнеза персијског краљевства‘. Верни анђео је био задржан 21 дан, све док „Михаило, један од највиших кнезова“ није дошао и помогао му. Исти извештај говори и о ’[демонском] кнезу Грчке‘ (Данило 10:12, 13, 20). У Откривењу 13:1, 2, Сатана је описан као „змај“ који даје политичкој звери ’своју моћ и свој престо и велику власт‘.

9. Против кога се хришћани боре?

9 Не чуди што је апостол Павле написао: „Јер се не боримо против крви и тела, него против поглаварстава, против власти, против светских владара ове таме, против злих духовних сила на небесима“ (Ефешанима 6:12). Чак и данас, демонске силе под влашћу Сатане Ђавола стоје иза кулиса и утичу на људске владаре и човечанство уопште, наводећи их да почине неописиве врсте геноцида, тероризма и убистава. Осмотримо сада како се можемо успешно одупрети тим моћним духовним силама.

Коју заштиту имамо?

10, 11. Како се можемо одупрети Сатани и његовим злим анђелима?

10 Сатани и његовим злим анђелима не можемо се одупрети сопственом снагом, ни физичком ни менталном. Павле нас саветује: „Јачајте у Господу и у његовој силној моћи.“ Потребно је да се обратимо Богу за заштиту. Павле додаје: „Обуците сву Божју ратну опрему да бисте могли да се одупрете Ђаволовим сплеткама... Узмите сву Божју ратну опрему, да бисте могли да се одупрете у зли дан и да останете постојани након што учините све што је потребно“ (Ефешанима 6:10, 11, 13).

11 Павле два пута подстиче сухришћане да обуку „сву Божју ратну опрему“. Реч „сву“ указује на то да половичан приступ није довољан да бисмо се одупрли демонском нападу. Стога, који су главни делови духовне опреме која је хришћанима данас хитно потребна како би се одупрли демонима?

„Будите постојани“ — како?

12. Како хришћани могу опасати бедра истином?

12 Павле објашњава: „Будите постојани. Опашите бедра истином, на груди ставите оклоп праведности“ (Ефешанима 6:14). Два дела опреме на које се овде указује су појас и грудни оклоп. Војник је морао да има притегнут појас како би заштитио бедра (кукове, препоне и доњи део трбуха) и лакше носио мач, који је био тежак. Слично томе, библијска истина треба такорећи да буде чврсто обавијена око нас, тако да живимо у складу с њом. Да ли имамо распоред за свакодневно читање Библије? Да ли цела породица учествује у томе? Да ли имамо навику да осматрамо дневни цитат као породица? Поред тога, да ли смо у току са објашњењима у публикацијама ’верног и разборитог роба‘? (Матеј 24:45). Ако јесмо, онда се трудимо да применимо Павлов савет. Такође имамо видео-касете и DVD-је путем којих се пружа библијско вођство. Ако се чврсто држимо истине, то нам може помоћи да доносимо мудре одлуке и заштитити нас да не поступамо неисправно.

13. Како можемо заштитити своје срце?

13 Дослован грудни оклоп служио је да се заштите војникове груди, срце и други витални органи. Хришћанин може заштитити своје фигуративно срце — своју унутрашњу личност — тако што развија љубав према Божјој праведности и придржава се Јеховиних праведних мерила. Фигуративни грудни оклоп штити нас да не разводњавамо Божју Реч. Када ’мрзимо зло, а волимо добро‘, ми уклањамо своје ноге „од сваког злог пута“ (Амос 5:15; Псалам 119:101).

14. Шта значи ’обући ноге спремношћу да проповедамо добру вест мира‘?

14 Обућа римских војника је обично била квалитетна, погодна за дуго марширање по стотинама километара дугачким римским путевима који су се простирали по целом царству. Осврћући се на то, апостол Павле је написао: „Обујте ноге спремношћу да проповедате добру вест мира“ (Ефешанима 6:15). То значи да треба да будемо спремни за акцију. Ми смо спремни да преносимо добру вест о Божјем Краљевству у свакој подесној прилици (Римљанима 10:13-15). То што смо активни у проповедању представља заштиту од Сатаниних ’сплетки‘ (Ефешанима 6:11).

15. (а) Шта показује да је веома важан велики штит вере? (б) Које „горуће стреле“ могу погубно утицати на нашу веру?

15 „Изнад свега“, наставља Павле, „узмите велики штит вере, којим ћете моћи да угасите све горуће стреле Злога“ (Ефешанима 6:16). Савету да узмемо велики штит вере претходи израз „изнад свега“, што показује да је овај део опреме веома важан. Не сме нимало да нам недостаје вере. Попут великог штита, вера нас штити од Сатаниних ’горућих стрела‘. Шта би оне данас могле да представљају? То би могле да буду озбиљне увреде, лажи и полуистине које шире непријатељи и отпадници у настојању да ослабе нашу веру. Те „стреле“ би могле да буду и искушења да постанемо материјалисти, због чега бисмо постали преокупирани куповањем многих ствари и чак били наведени да се надмећемо са онима који су постали разметљиви. Они су можда уложили новац у веће и боље куће и кола или се размећу скупим накитом и одећом по последњој моди. Шта год да други раде, морамо имати веру која је довољно јака да одбије те „горуће стреле“. Како можемо изградити и сачувати снажну веру? (1. Петрова 3:3-5; 1. Јованова 2:15-17).

16. Шта нам може помоћи да развијемо снажну веру?

16 Можемо се приближити Богу тако што редовно проучавамо Библију и усрдно се молимо. Можемо молити Јехову за чврсту веру, а затим у складу с нашим молитвама и предузети неопходне кораке. На пример, да ли се пажљиво припремамо за Разматрање Куле стражаре с циљем да дамо коментаре? Наша вера ће бити снажна ако проучавамо Библију и на њој темељене публикације (Јеврејима 10:38, 39; 11:6).

17. Како можемо ’узети кацигу спасења‘?

17 Павле закључује опис духовне ратне опреме следећим саветом: „Узмите и кацигу спасења и мач духа, то јест, Божју реч“ (Ефешанима 6:17). Кацига је штитила војникову главу и мозак, центар за доношење одлука. Слично томе, нада коју имамо као хришћани штити наше менталне способности (1. Солуњанима 5:8). Уместо да испуњавамо ум циљевима у овом свету и материјалистичким жељама, треба да се усредсредимо на наду коју нам Бог пружа, као што је то и Исус радио (Јеврејима 12:2).

18. Зашто не треба да запостављамо редовно читање Библије?

18 И на крају, наша заштита од утицаја Сатане и демона је Божја реч, то јест порука која је забележена у Библији. То је још један разлог због чега не треба да запостављамо редовно читање Библије. Темељно познавање Божје Речи штити нас од Сатаниних лажи и демонске пропаганде као и од отпадничких изјава и текстова пуних горчине.

’Молите се у свакој прилици‘

19, 20. (а) Шта очекује Сатану и демоне? (б) Шта нас може духовно учврстити?

19 Близу је време када ће Сатана, његови демони и зли свет бити уклоњени. Сатана зна да има „мало времена“. Он је гневан и води рат против оних „који се држе Божјих заповести и којима је поверено да сведоче за Исуса“ (Откривење 12:12, 17). Веома је важно да се одупиремо Сатани и демонима.

20 Стварно можемо бити веома захвални за савет да обучемо сву Божју ратну опрему! Павле своје разматрање духовне ратне опреме закључује следећим саветом: „Молећи се у духу сваким обликом молитве и усрдног мољења у свакој прилици. И ради тога бдите са свом устрајношћу и усрдним молбама за све свете“ (Ефешанима 6:18). Молитва нас може духовно учврстити и помоћи нам да останемо будни. Узмимо к срцу Павлове речи и наставимо да се молимо, јер ће нам то помоћи да се одупремо Сатани и демонима.

Шта си научио?

• Одакле потичу Сатана и демони?

• Колико је Сатана моћан?

• Коју заштиту имамо од Сатане и демона?

• Како можемо обући сву Божју ратну опрему?

[Питања за разматрање]

[Слике на 26. страни]

’Синови истинитог Бога почели су да примећују људске кћери‘

[Слика на 28. страни]

Да ли можеш да наведеш и објасниш шест делова наше духовне ратне опреме?

[Слике на 29. страни]

Како нас све ово штити од Сатане и демона?