Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта ће остварити Христов долазак

Шта ће остварити Христов долазак

Шта ће остварити Христов долазак

„ТЕРОР У САО ПАУЛУ.“ Овим речима је часопис Veja описао четвородневна дешавања маја 2006. када је организовани криминал „бацио на колена“ највећи и најбогатији бразилски град. Током „више од 100 часова терора“ погинуло је око 150 припадника криминалистичке службе, криминалаца и обичних грађана.

Насиље је постало ударна вест у скоро сваком делу света. Изгледа да људске вође не могу да га зауставе. Наша планета сваким даном постаје све опасније место за живот. Можда сте обесхрабрени због лоших вести које пристижу са свих страна. Међутим, време за промену је близу.

Исус је поучио своје следбенике да се моле да Божје Краљевство дође и да Божја воља буде „како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:9, 10). То Краљевство је владавина са Исусом Христом као наименованим Краљем. Оно ће решити све људске проблеме. Међутим, да би Божје Краљевство донело промене на земљи, Христ мора преузети власт од људских владара. То је управо оно што ће се остварити Христовим доласком.

Мирна промена власти?

Да ли ће се народи мирно подложити Христовој владавини? Апостол Јован је имао визију која пружа одговор на то питање. Он каже: „Видео сам звер [светски политички систем] и краљеве земаљске и њихове војске сакупљене да воде рат с оним [Исусом] који седи на коњу и с његовом војском“ (Откривење 19:19). Шта ће се догодити са земаљским краљевима у том рату? У Библији пише да ће их Јеховин наименовани Краљ ’разбити гвозденим жезлом, као посуду грнчарску смрвити‘ (Псалам 2:9). Политички систем ће бити потпуно уништен. Божје Краљевство ће „смрвити и уништити сва [људска] краљевства, а само ће стајати довека“ (Данило 2:44).

Шта ће бити с људима који се противе Божјем Краљевству? „Кад се с неба појави Господ Исус са својим моћним анђелима у пламеној ватри“, он ће ’извршити освету над онима који не познају Бога и који се не покоравају доброј вести‘ (2. Солуњанима 1:7, 8). „А зли ће бити истребљени са земље, и они који поступају неверно биће ишчупани из ње“, пише у Пословицама 2:22.

У вези с Христовим доласком, Библија каже: „Ево, долази с облацима и видеће га свако око“ (Откривење 1:7). Људи га неће видети у дословном смислу. Откад је узашао на небо, Исус је духовна особа ’која пребива у недоступној светлости, кога нико од људи није видео нити га може видети‘ (1. Тимотеју 6:16).

Исус не мора да се појави у људском телу да би га ’видели‘ становници земље, као што ни Јехова није морао да буде видљив када је Египћанима нанео десет невоља у Мојсијево време. Људи тог времена нису сумњали у то да невоље долазе од Јехове и били су принуђени да признају његову моћ (Излазак 12:31). На сличан начин, када Христ крене у акцију као Божји извршилац пресуде, зли ће бити принуђени да ’виде’, то јест схвате да им Бог суди преко Исуса. То ће знати јер ће човечанство бити унапред упозорено. Заиста, „видеће [Исуса]... И због њега ће проплакати сва земаљска племена“ (Откривење 1:7).

Да би се обновили прави мир и благостање на земљи, зли људи и зле владавине морају бити уништени. Христ ће то остварити. Затим ће преузети потпуну контролу над светским дешавањима и уследиће важне промене.

Обнова која доноси благослове

Апостол Петар је говорио о ’обнови свега о чему је Бог говорио преко својих светих пророка из старог доба‘ (Дела апостолска 3:21). Та обнова обухвата промене које ће се десити на земљи током Христове владавине. Један од пророка преко кога је Бог говорио о ’обнови свега‘ на земљи јесте пророк Исаија, који је живео у осмом веку пре н. е. Он је прорекао да ће Исус Христ, „Кнез Мира“, обновити мир на земљи. У вези с његовом владавином, Исаијино пророчанство каже: „Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја“ (Исаија 9:6, 7). Исус ће поучити људе да живе у миру. Становници земље „уживаће у изобиљу мира“ (Псалми 37:11).

Да ли ће бити сиромаштва и глади под Христовом владавином? Исаија је рекао: „Јехова над војскама припремиће свим народима на овој гори гозбу од најбољих јела, гозбу од старих вина, од најбољих јела пуних мождине, од старих вина без талога“ (Исаија 25:6). Псалмиста је певао: „На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по врховима горским“ (Псалми 72:16). Поред тога, у вези са становницима земље читамо: „Они ће градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род. Неће они градити, а неко други се населити, неће они садити, а неко други јести. Јер ће дани мом народу бити као дани дрвету, и моји ће изабраници уживати у плодовима својих руку“ (Исаија 65:21, 22).

Исаија је такође прорекао крај болестима и смрти. Бог је преко овог пророка рекао: „Тада ће се отворити очи слепима и уши глувима отвориће се. Тада ће хром скакати као јелен, језик немога радосно ће клицати“ (Исаија 35:5, 6). Тада „нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“ (Исаија 33:24). Бог ће „заувек... уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица“ (Исаија 25:8).

Шта ће бити са онима који су у „гробовима“? (Јован 5:28, 29). Исаија је прорекао: „Твоји мртви ће оживети. Устаће [они]“ (Исаија 26:19). Они који спавају смртним сном биће враћени у живот!

„Бог је твој престо у сву вечност“

Христов долазак ће довести до потпуне обнове наше планете. Земља ће бити претворена у величанствен рај, а људи ће уједињено обожавати правог Бога. Можемо ли бити сигурни да ће Исус Христ успешно уклонити зло са земље и успоставити праведност?

Размислимо о извору моћи и власти које су дате Исусу. Указујући на Сина, Библија каже: „Бог је твој престо у сву вечност и жезло твог краљевства жезло је честитости. Волео си праведност и мрзео безакоње“ (Јеврејима 1:8, 9). Исусов престо, то јест његов положај или власт, долази од Бога. Бог је поставио тај престо и дао га Христу. Ниједан проблем неће бити претежак за Исуса.

Након ускрсења, Исус је својим ученицима рекао: „Дата ми је сва власт на небу и на земљи“ (Матеј 28:18). „Подложени су му анђели и власти и силе“, наводи се у 1. Петровој 3:22. Ниједна сила ни власт неће бити успешна у супротстављању Исусу. Ништа га не може спречити да човечанству донесе трајне благослове.

Како Христов долазак утиче на људе

У свом писму Солуњанима, апостол Павле је написао: „Непрестано имамо на уму ваша дела подстакнута вером и ваш труд подстакнут љубављу и вашу истрајност која произлази из ваше наде у нашег Господа Исуса Христа, пред нашим Богом и Оцем“ (1. Солуњанима 1:3). Павле је довео у везу плодоносан труд и истрајност с надом у Исуса Христа. Та нада укључује веру у Христов долазак и обнову коју ће он донети. Таква нада подржава праве хришћане и помаже им да истрају, чак и под врло тешким околностима.

Осмотримо пример Карлоса који живи у Сао Паулу, у Бразилу. У августу 2003. сазнао је да има рак. Од тада је имао осам операција с болним и исцрпљујућим пропратним појавама. Па ипак, он је и даље био извор охрабрења за друге. Рецимо, док је проповедао на улици испред једне велике болнице, срео је једну жену која је Јеховин сведок, а чији је муж примао хемотерапију. Пошто је и сам осетио разорне последице рака, Карлос је могао да охрабри и утеши и мужа и жену. Касније су рекли да је тај разговор за њих био морални подстрек. Карлос се тада уверио у истинитост следећих Павлових речи: „[Бог] нас теши у свакој нашој невољи, да бисмо ми могли да тешимо оне који су у било каквој невољи истом утехом којом нас саме теши Бог“ (2. Коринћанима 1:4).

Шта Карлосу даје снагу да и даље храбри друге упркос његовој болести? Нада у Христов долазак и оно што ће се тиме остварити подстиче га да ’не посустаје у чињењу добра‘ (Галатима 6:9).

Осмотримо и пример Самјуела чији је брат убијен свега 50 метара од куће њиховог оца. У њега је испаљено 10 метака. Његово тело је лежало на тротоару осам сати док је полиција испитивала тај случај. Самјуел не може да заборави оно што се тог дана догодило. Међутим, њега подржава нада да ће Христ очистити земљу од свег зла и да ће праведна владавина која ће потом уследити донети благослове човечанству. Самјуел често замишља како грли свог ускрснулог брата у Рају на земљи (Дела апостолска 24:15).

Шта треба да чините?

Нада у Христов долазак и оно што ће се тиме остварити пружиће вам велику утеху. Исус Христ ће сигурно отклонити све главне узроке људских проблема и несрећа које нас притискају.

Шта треба да чините како бисте уживали благослове које ће Христова владавина излити на човечанство? Пажљиво проучавајте Божју Реч, Библију. У молитви свом Оцу, Исус је рекао: „А да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Нека ваш циљ буде да испитате шта Библија научава. Јеховини сведоци из вашег краја радо ће вам помоћи у томе. Срдачно вас позивамо да ступите у контакт с њима или да пишете издавачу овог часописа.

[Слике на 7. страни]

Христов долазак ће довести до потпуне обнове наше планете

[Извор]

Уметнута слика, само позадина: Rhino and Lion Park, Gauteng, South Africa