Пређи на садржај

Пређи на садржај

Верни Христу и његовом верном робу

Верни Христу и његовом верном робу

Верни Христу и његовом верном робу

„Његов господар... поставиће га над свим својим имањем“ (МАТЕЈ 24:45-47)

1, 2. (а) Ко је према Библији наш Вођа? (б) Шта показује да Христ активно води хришћанску скупштину?

 „НЕ ДОЗВОЛИТЕ ни да вас зову вођама, јер је ваш Вођа један — Христ“ (Матеј 23:10). Исус је овим речима јасно показао својим следбеницима да им ниједан човек на земљи неће бити вођа. Њихов Вођа биће на небу — лично Исус Христ. Бог је поставио Исуса на тај положај. Јехова „га је подигао из мртвих и... учинио га поглаварем над свим за добро скупштине, која је његово тело“ (Ефешанима 1:20-23).

2 Пошто је Христ ’поглавар над свим‘ што се тиче хришћанске скупштине, он има власт над свиме што се дешава унутар скупштине. Ништа што се дешава у скупштини не измиче његовој пажњи. Он пажљиво прати духовно стање сваке групе хришћана, то јест скупштине. То се јасно види у откривењу које је дато Јовану пред крај првог века н. е. Када се обраћао седам скупштина, Исус је пет пута навео да зна њихова дела, њихове јаке стране и њихове слабе стране, и пружио им је одговарајућ савет и подстрек (Откривење 2:2, 9, 13, 19; 3:1, 8, 15). Можемо бити потпуно уверени да је Христ исто тако знао и какво је било духовно стање других скупштина у Малој Азији, Палестини, Сирији, Вавилонији, Грчкој, Италији и било где другде (Дела апостолска 1:8). А како је данас?

Верни роб

3. Зашто је прикладно да се Христ упореди с главом, а његова скупштина с телом?

3 Након што је ускрснуо и кратко пре него што је био узнесен на небо код Оца, Исус је рекао својим ученицима: „Дата ми је сва власт на небу и на земљи.“ Још је рекао: „Ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (Матеј 28:18-20). Он ће и даље бити с њима као Поглавар који ће их активно водити. У писмима хришћанима из Ефеса и Колоса, апостол Павле је упоредио хришћанску скупштину с ’телом‘ чија је Глава Христ (Ефешанима 1:22, 23; Колошанима 1:18). Једна књига наводи да ова метафора „не указује само на витално сједињење с Главом, него и на то да се воља Главе извршава преко удова. Они су његови инструменти“ (The Cambridge Bible for Schools and Colleges). Коју групу Христ користи у том својству од када му је 1914. дата краљевска моћ? (Данило 7:13, 14).

4. У складу с Малахијиним пророчанством, шта су Јехова и Исус Христ затекли када су дошли да прегледају духовни храм?

4 У Малахијином пророчанству је проречено да ће Јехова, „Господ“, у пратњи ’гласника савеза‘, његовог устоличеног Сина, Исуса Христа, доћи да суди и прегледа свој „храм“, то јест симболични дом обожавања. Време када почиње ’суд над Божјим домом‘ очигледно је дошло 1918. године a (Малахија 3:1; 1. Петрова 4:17). Они који су тврдили да заступају Бога на земљи и да га обожавају на чист начин били су добро испитани. Цркве хришћанског света, које вековима научавају доктрине које срамоте Бога и које су биле озбиљно укључене у страдања током Првог светског рата, биле су одбачене. Верни остатак духом помазаних хришћана био је испитан, прочишћен као у ватри и признат, тако да су постали народ који ’приноси Јехови жртвени дар у праведности‘ (Малахија 3:3).

5. У складу са Исусовим пророчанством о његовој „присутности“, ко се показао као верни „роб“?

5 У складу с Малахијиним пророчанством, сложени знак који је Исус дао ученицима како би им омогућио да препознају време његове „присутности и свршетка овог поретка“ укључивао је и препознавање једне посебне групе, ’роба‘. Исус је рекао: „Ко је дакле верни и разборити роб кога је његов господар поставио над својим слугама, да им даје храну у право време? Срећан је тај роб ако га његов господар, кад дође, нађе да тако ради! Заиста, кажем вам, поставиће га над свим својим имањем“ (Матеј 24:3, 45-47). Када је ’дошао‘ да провери ’роба‘ 1918. године, Христ је затекао духом помазани остатак верних ученика који су од 1879. користили овај часопис и друге публикације темељене на Библији како би пружили духовну „храну у право време“. Он је признао ту групу као свој инструмент, то јест као ’роба‘, и 1919. им је поверио надгледање свега што му припада на земљи.

Надгледање свега што припада Христу на земљи

6, 7. (а) На који је још начин Исус описао свог верног ’роба‘? (б) На шта указује Исусова употреба речи „настојник“?

6 Неколико месеци пре него што је дао пророчанство о знаку своје присутности, укључујући и постојање ’роба‘ који ће га заступати на земљи, Исус је говорио о том ’робу‘ користећи мало другачије речи и тиме је открио које су његове одговорности. Он је рекао: „Ко је дакле верни и разборити настојник кога ће његов господар поставити над својом служинчади да им даје храну у право време? Заиста, кажем вам, поставиће га над свим својим имањем“ (Лука 12:42, 44).

7 Овде је роб описан као настојник, што је превод грчког израза за „управника над домаћинством или имањем“. Они који буду били у улози тог настојника неће бити само нека група интелектуалаца која ће објашњавати занимљиве детаље из Библије. Осим што ће пружати квалитетну духовну храну „у право време“, ’верни настојник‘ ће бити постављен над свом Христовом служинчади и имати задатак да брине о свим његовим скупштинама и активностима на земљи, над ’свим имањем‘. Шта ће све то изискивати?

8, 9. Које ’имање‘ надгледа роб?

8 Одговорност роба је и да надгледа објекте широм света које Христови следбеници користе у извршавању хришћанских активности, као што су светска централа и подружнице Јеховиних сведока, као и њихова места за обожавање Бога — Дворане Краљевства и Конгресне дворане. Што је још важније, тај роб надгледа и духовно изграђујуће програме проучавања Библије на седмичним састанцима, као и на покрајинским састанцима и конгресима који се одржавају сваке године. На тим скуповима се износе информације о испуњењу библијских пророчанстава и пружају се правовремене смернице о томе како применити библијска начела у свакодневном животу.

9 У одговорности настојника спада и надгледање надасве важног дела проповедања ’добре вести о краљевству‘ и стварања ’ученика од људи из свих народа‘. У то спада поучавање људи да раде све што Христ, Поглавар скупштине, заповеда да се ради током овог времена краја (Матеј 24:14; 28:19, 20; Откривење 12:17). Захваљујући проповедању и поучавању, постоји „велико мноштво“ верних сарадника помазаног остатка. То „драгоцено благо из свих народа“ несумњиво се убраја у веома вредно Христово ’имање‘ о којем брине верни роб (Откривење 7:9; Агеј 2:7).

Представник водећег тела

10. Којој је групи било поверено доношење одлука у првом веку и како је то утицало на скупштине?

10 Очигледно је да велике одговорности које верни роб има обухватају доношење многих одлука. У раној хришћанској скупштини су апостоли и старешине из Јерусалима били представници класе роба и доносили су одлуке за целокупну хришћанску скупштину (Дела апостолска 15:1, 2). Одлуке тог водећег тела из првог века преношене су скупштинама путем писама и преко путујућих представника. Рани хришћани су били срећни што су добијали то јасно вођство и захваљујући њиховој спремној сарадњи с водећим телом владали су мир и јединство (Дела апостолска 15:22-31; 16:4, 5; Филипљанима 2:2).

11. Кога Христ данас користи да би водио своју скупштину и како треба да гледамо на ту групу помазаних хришћана?

11 Као и на почетку хришћанске ере, и данас мала група духом помазаних надгледника сачињава Водеће тело Христових следбеника на земљи. Својом ’десницом‘, силом коју примењује, Христ, Поглавар скупштине, пружа вођство тим верним особама док надгледају дело Краљевства (Откривење 1:16, 20). Алберт Шродер, дугогодишњи члан Водећег тела који је недавно завршио свој земаљски живот, написао је у својој животној причи следеће: „Водеће тело се састаје сваке среде, започињући састанак молитвом и тражећи вођство Јеховиног духа. Заиста се улаже труд да све што се ради и свака одлука која се донесе буде у складу с Божјом Речју, Библијом.“ b Можемо имати поверење у те верне помазане хришћане. Посебно што се њих тиче треба да послушамо заповест апостола Павла: „Будите послушни онима који међу вама предводе и будите им подложни — јер они бдију над вашим душама“ (Јеврејима 13:17).

Показујмо дужно поштовање према верном робу

12, 13. Које библијске разлоге имамо за показивање поштовања према класи роба?

12 Један од основних разлога због којег треба показивати прикладно поштовање према класи верног роба јесте тај што тиме заправо показујемо поштовање према Господару, Исусу Христу. Павле је о помазаницима написао: „Ко је био позван као слободњак, роб је Христов. Скупо сте купљени“ (1. Коринћанима 7:22, 23; Ефешанима 6:6). Стога, када се лојално подлажемо вођству верног роба и његовог Водећег тела, ми се подлажемо Христу, Господару тог роба. Показујући дужно поштовање према онима које Христ користи да би управљао својим имањем на земљи, ми ’јавно признајемо Исуса Христа за Господа на славу Бога, Оца‘ (Филипљанима 2:11).

13 Још један библијски разлог за показивање поштовања према верном робу јесте тај што се о помазаним хришћанима на земљи говори као о ’храму‘ у којем Јехова пребива „духом“. Као такви, они су ’свети‘ (1. Коринћанима 3:16, 17; Ефешанима 2:19-22). Исус је тој групи која се описује као свети храм поверио своје имање на земљи, што значи да известан ауторитет и одговорности у хришћанској скупштини припадају искључиво тој класи роба. Из тог разлога, сви у скупштини сматрају светом одговорношћу да следе и подупиру вођство које долази од верног роба и његовог Водећег тела. Да, „друге овце“ сматрају великом предношћу што помажу класи роба у бризи око Господаревог имања (Јован 10:16).

Пружајмо подршку

14. Као што је Исаија прорекао, како друге овце иду за класом помазаног роба и служе као ’неплаћени радници‘?

14 Исаија је прорекао да ће се друге овце понизно подложити помазаним члановима духовног Израела: „Овако каже Јехова: ’Неплаћени египатски радници, етиопски трговци и Савеји, високи људи, сами ће доћи к теби и биће твоји. За тобом ће ићи, у оковима ће долазити и клањаће ти се. Теби ће се молити, говорећи: „Заиста је Бог с вама, и нема другог, нема другог Бога“‘“ (Исаија 45:14). Друге овце данас симболично иду за класом помазаног роба и његовог Водећег тела и следе њихово вођство. Као ’неплаћени радници‘, друге овце драговољно троше своју физичку снагу и средства како би широм света подупрли дело проповедања које је Христ поверио својим помазаним следбеницима на земљи (Дела апостолска 1:8; Откривење 12:17).

15. Како је у пророчанству из Исаије 61:5, 6 предсказан однос који постоји између других оваца и духовног Израела?

15 Друге овце су срећне и захвалне што служе Јехови под надзором класе роба и његовог Водећег тела. Они разумеју да су помазаници чланови ’Израела Божјег‘ (Галатима 6:16). Као симболични „странци“ и „туђинци“ који су повезани с духовним Израелом, они с радошћу служе као „ратари“ и „виноградари“ под вођством помазаника, ’Јеховиних свештеника‘ и ’Божјих слугу‘ (Исаија 61:5, 6). Они ревно учествују у проповедању добре вести о Краљевству и стварању ученика од људи из свих народа. Они свесрдно помажу класи роба у пастирењу и бризи око понизних особа које им се прикључују.

16. Шта подстиче друге овце да верно подупиру верног и разборитог роба?

16 Друге овце разумеју да оне извлаче велику корист из тога што се верни роб марљиво труди да им обезбеди правовремену духовну храну. Оне понизно признају да би без верног и разборитог роба знале мало или да не би ништа знале о драгоценој Библијској истини, између осталог о Јеховином суверенитету, посвећењу његовог имена, Краљевству, новим небесима и новој земљи, души, стању мртвих и о томе ко су заиста Јехова и његов Син и шта је свети дух. Пошто су потпуно захвалне и верне, друге овце с љубављу подупиру Христову помазану ’браћу‘ на земљи током овог времена краја (Матеј 25:40).

17. Шта је Водеће тело утврдило да је потребно урадити и шта ће бити осмотрено у следећем чланку?

17 Будући да их је све мање, помазаници не могу бити присутни у свим скупштинама како би засигурали да се с Христовим имањем управља на исправан начин. Зато Водеће тело поставља браћу из редова других оваца да надгледају подружнице, области, покрајине и скупштине Јеховиних сведока. Да ли наш став према тим потпастирима утиче на нашу верност Христу и његовом верном робу? То ће бити осмотрено у следећем чланку.

[Фусноте]

a Детаљно осматрање ове теме налази се у Кули стражари од 1. марта 2004, стране 13-18, и од 1. децембра 1992, страна 13.

b Та животна прича је објављена у издању овог часописа од 1. марта 1988, стране 10-17 (енгл.).

За понављање

• Ко је наш Вођа и шта показује да је он свестан какво је стање у скупштинама?

• Шта је утврђено приликом прегледа ’храма‘, ко поступа као верни роб и које је имање поверено тим особама?

• Које библијске разлоге имамо да бисмо подупирали верног роба?

[Питања за разматрање]

[Слике на 23. страни]

У „имање“ које надгледа „настојник“ спадају материјална добра, програми духовне поуке и проповедање

[Слика на 25. страни]

Чланови других оваца подупиру класу верног роба тако што ревно проповедају