Пређи на садржај

Пређи на садржај

Понизно се подлажимо брижним пастирима

Понизно се подлажимо брижним пастирима

Понизно се подлажимо брижним пастирима

„Будите послушни онима који међу вама предводе и будите им подложни“ (ЈЕВРЕЈИМА 13:17)

1, 2. Који стихови показују да су Јехова и Исус брижни Пастири?

 ЈЕХОВА БОГ и његов Син Исус Христ су брижни Пастири. Исаија је пророковао: „Гле, Суверени Господ Јехова доћи ће као силан јунак, његова ће мишица за њега владати... Као пастир он ће пасти своје стадо. Својом руком скупиће јагањце, у недрима ће их носити. Дојилице ће брижно водити“ (Исаија 40:10, 11).

2 То пророчанство о обнови најпре се испунило када се јеврејски остатак вратио у Јуду 537. пре н. е. (2. Летописа 36:22, 23). Поново се испунило када је Већи Кир, Исус Христ, избавио помазани остатак из ’Вавилона Великог‘ 1919. године (Откривење 18:2; Исаија 44:28). Он је „мишица“ којом Јехова влада и он сакупља овце и с нежношћу их пасе. Сам Исус је рекао: „Ја сам добри пастир и познајем своје овце и моје овце познају мене“ (Јован 10:14).

3. Како Јехова показује да је веома заинтересован за начин на који се поступа с његовим овцама?

3 Пророчанство из Исаије 40:10, 11 наглашава с коликом нежношћу Јехова пасе свој народ (Псалам 23:1-6). Током своје службе на земљи, и Исус је показивао нежну бригу према својим ученицима и другима (Матеј 11:28-30; Марко 6:34). И Јехова и Исус су осуђивали окрутност израелских пастира, то јест вођа, који су срамно занемаривали и искориштавали њихово стадо (Језекиљ 34:2-10; Матеј 23:3, 4, 15). Јехова је обећао: „Ја ћу спасти своје овце, па више неће бити плен, и судићу између оваца. Подићи ћу им једног пастира који ће их пасти, свог слугу Давида. Он ће их пасти, он ће им бити пастир“ (Језекиљ 34:22, 23). У ово време краја, Исус Христ, Већи Давид, представља тог „једног пастира“ којег је Јехова поставио над свим својим слугама на земљи, и духом помазаним хришћанима и ‘другим овцама‘ (Јован 10:16).

Небески дарови скупштини

4, 5. (а) Који је вредан дар Јехова дао свом народу на земљи? (б) Који је дар Исус дао својој скупштини?

4 Тиме што је над својим слугама на земљи поставио „једног пастира“, Исуса Христа, Јехова је дао вредан дар хришћанској скупштини. Тај дар у облику небеског Вође био је проречен у Исаији 55:4: „Ево, дао сам га за сведока народима, за вођу и заповедника народима.“ И помазани хришћани и чланови ’великог мноштва‘ долазе из свих народа, племена, народности и језика (Откривење 5:9, 10; 7:9). Они сачињавају једну међународну скупштину, „једно стадо“, под вођством ’једног пастира‘, Исуса Христа.

5 Исус такође даје вредан дар својој скупштини на земљи. Он пружа верне потпастире који, опонашајући Јехову и њега, пасу стадо на брижан начин. Апостол Павле је о том дивном дару говорио у свом писму хришћанима у Ефесу. Он је написао: „’Кад је узашао на висину, одвео је заробљенике, дао је људе на дар.‘ И дао је неке да буду апостоли, неке да буду пророци, неке да буду проповедници добре вести, неке да буду пастири и учитељи, како би усмеравали свете, како би служили и како би изграђивали Христово тело“ (Ефешанима 4:8, 11, 12).

6. Како су помазани надгледници који су служили као старешине описани у Откривењу 1:16, 20 и шта се може рећи за наименоване старешине из редова других оваца?

6 Ти људи који су дати на дар су надгледници, то јест старешине, које су Јехова и његов Син наименовали путем светог духа да би с нежношћу пасли овце (Дела апостолска 20:28, 29). У почетку су сви ти надгледници били помазани хришћани. Они који су служили као старешине у скупштини која се састојала од помазаника описани су у Откривењу 1:16, 20 као ’звезде‘ или ’анђели‘ у Христовој десници, то јест под његовим вођством. Међутим, у ово време краја, када се све више смањује број помазаних надгледника на земљи, велика већина хришћанских старешина у скупштинама потиче из редова других оваца. Пошто њих постављају представници Водећег тела под вођством светог духа, и за њих се може рећи да су у десници, то јест под вођством Врсног Пастира, Исуса Христа (Исаија 61:5, 6). Пошто се старешине у нашим скупштинама подлажу Христу, Глави скупштине, они заслужују да у потпуности сарађујемо с њима (Колошанима 1:18).

Послушност и подложност

7. Који је савет дао апостол Павле с обзиром на наш став према хришћанским надгледницима?

7 Наши небески Пастири Јехова Бог и Исус Христ очекују да будемо послушни и подложни потпастирима којима су они поверили одговорности унутар скупштине (1. Петрова 5:5). Апостол Павле је под надахнућем написао: „Сећајте се оних који предводе међу вама, који су вам говорили Божју реч. Посматрајући исход њиховог начина живота, опонашајте њихову веру. Будите послушни онима који међу вама предводе и будите им подложни — јер они бдију над вашим душама као они који ће за то положити рачун — да би то чинили радосно, а не уздишући, јер би то вама било на штету“ (Јеврејима 13:7, 17).

8. Шта нас Павле позива да ’посматрамо‘ и како треба да ’будемо послушни‘?

8 Запази да нас Павле позива да ’посматрамо‘, то јест пажљиво размотримо исход верног понашања старешина и да следимо такве примере вере. Надаље, он нас саветује да будемо послушни и подложни вођству те наименоване браће. Библијски изучавалац Р. Франс објашњава да реч која се овде преводи са „будите послушни“ на изворном грчком није „уобичајен израз за послушност, већ дословно значи ’уверите се‘ и указује на спремно прихватање њиховог вођства“. Ми слушамо старешине не само зато што Божја Реч тако налаже него и зато што смо се уверили да они желе оно што је најбоље за Божје Краљевство и оно што је најбоље за нас. Сигурно ћемо бити срећни ако драговољно прихватимо њихово вођство.

9. Зашто је неопходно да ’будемо подложни‘, а не само послушни?

9 Међутим, шта ако у неком случају нисмо уверени да смернице које пружају старешине представљају најбољи начин на који се то може урадити? Тада је потребна подложност. Лако је послушати када нам је све јасно и када се слажемо са одлукама, али ако то чинимо и онда када ми лично не разумемо зашто је нешто одлучено да се уради на одређен начин, показаћемо да смо стварно подложни. Петар, који је касније постао апостол, показао је такву подложност (Лука 5:4, 5).

Четири разлога за драговољну сарадњу

10, 11. На који начин су надгледници „говорили Божју реч“ сухришћанима у првом веку и како то данас чине?

10 У Јеврејима 13:7, 17, што је било цитирано, апостол Павле нам наводи четири разлога зашто треба да будемо послушни и подложни хришћанским надгледницима. Први је тај што нам они ’говоре Божју реч‘. Немој заборавити да ’људи који су дати на дар‘, које Исус даје скупштини, ’усмеравају свете‘ (Ефешанима 4:11, 12). Они су усмеравали размишљање и понашање хришћана првог века тако што су верно служили као потпастири, а неки од њих су били надахнути да напишу писма скупштинама. Исус је користио такве духом помазане надгледнике да би водио и јачао ране хришћане (1. Коринћанима 16:15-18; 2. Тимотеју 2:2; Титу 1:5).

11 Исус нас данас усмерава преко ’верног и разборитог роба‘, којег заступају Водеће тело и наименоване старешине (Матеј 24:45). Из поштовања према ’врховном пастиру‘, Исусу Христу, ми слушамо Павлов савет: „Поштујте оне који се труде међу вама и предводе у Господовом делу и опомињу вас“ (1. Петрова 5:4; 1. Солуњанима 5:12; 1. Тимотеју 5:17).

12. Како надгледници „бдију над [нашим] душама“?

12 Други разлог зашто треба да сарађујемо с хришћанским надгледницима јесте тај што „они бдију над [нашим] душама“. Ако примете било шта у нашем ставу или понашању што би могло угрозити нашу духовност, они нам брзо пружају потребан савет како би нас исправили (Галатима 6:1). Грчка реч која је преведена са „бдију“ дословно значи да је особа „без сна“. Према једном изучаваоцу Библије, то „указује на непрестану будност пастира“. Осим што одржавају своју духовну будност, старешине понекад можда чак не могу да спавају због бриге за наше духовно добро. Зар не треба да драговољно сарађујемо с таквим брижним потпастирима, који дају све од себе како би опонашали нежну бригу коју показује Исус Христ, ’велики пастир оваца‘? (Јеврејима 13:20).

13. Коме и на које начине су одговорни надгледници и сви хришћани?

13 Трећи разлог зашто треба драговољно да сарађујемо с надгледницима јесте тај што они бдију над нама „као они који ће за то положити рачун“. Надгледници имају на уму да су они потпастири и да служе под небеским Пастирима, Јеховом Богом и Исусом Христом (Језекиљ 34:22-24). Јехова је Власник оваца које је „купио крвљу свог Сина“, и он сматра наименоване старешине одговорним за то како се опходе према његовом стаду, јер треба да буду обзирни (Дела апостолска 20:28, 29). Према томе, сви смо одговорни Јехови за то како се одазивамо на његово вођство (Римљанима 14:10-12). Својом послушношћу наименованим старешинама такође показујемо подложност Христу, Глави скупштине (Колошанима 2:19).

14. Како би се могло десити да хришћански надгледници служе „уздишући“ и с каквим последицама?

14 Павле је пружио и четврти разлог зашто треба да се понизно подложимо хришћанским надгледницима. Он је написао: „Да би то чинили радосно, а не уздишући, јер би то вама било на штету“ (Јеврејима 13:17). Будући да имају велике одговорности које се тичу поучавања, пастирења, предвођења у проповедању, подизања своје деце и решавања проблема у скупштини, хришћанске старешине носе тежак терет (2. Коринћанима 11:28, 29). Ако не сарађујемо с њима, ми им само отежавамо тај терет. Услед тога би они могли да буду тужни и да ’уздишу‘. Ако нисмо спремни на сарадњу, то се не допада Јехови и могло би да буде нама на штету. С друге стране, када показујемо исправно поштовање и спремни смо на сарадњу, старешине могу с радошћу извршавати своја задужења. Осим тога, тада влада јединство, а и с радошћу проповедамо о Краљевству (Римљанима 15:5, 6).

Показујмо подложност

15. Како можемо показати да смо послушни и подложни?

15 Могли бисмо набројати много конкретних начина на које можемо сарађивати с наименованим надгледницима. Да ли су старешине у циљу прилагођавања новим околностима на скупштинском подручју организовале да се састанци за службу проповедања одржавају оним данима и терминима због којих је потребно да променимо свој распоред? Потрудимо се да то подупремо. Можемо добити неочекиване благослове. Да ли надгледник службе долази у посету нашој групи за Скупштинско разматрање књиге? Потрудимо се да те седмице у што је могуће већој мери учествујемо у проповедању. Да ли смо добили задатак у Теократској школи проповедања? Треба да настојимо да дођемо и изнесемо свој задатак. Да ли је надгледник групе за Скупштинско разматрање књиге јавио да је дошао ред да наша група чисти Дворану Краљевства? У потпуности га подупримо, колико нам то здравље и снага дозвољавају. На ове и многе друге начине показујемо да смо подложни браћи коју су Јехова и његов Син наименовали да брину за стадо.

16. Ако неки старешина не обавља нешто у складу са смерницама, зашто то не би било оправдање за наш бунт?

16 Понекад неки старешина можда не обавља нешто у складу са смерницама класе верног и разборитог роба и његовог Водећег тела. Ако настави да тако ради, мораће да положи рачун Јехови, „пастиру и чувару [наших] душа“ (1. Петрова 2:25). Али било који пропуст или грешке извесних старешина не би биле оправдање да ми не будемо подложни. Јехова не благосиља непослушност и бунт (Бројеви 12:1, 2, 9-11).

Јехова благосиља драговољну сарадњу

17. Какав став треба да имамо према нашим надгледницима?

17 Јехова Бог зна да су они које је наименовао за надгледнике несавршени. Па ипак, он их користи, и путем свог духа, он пастири свој народ на земљи. Када је реч о старешинама, а и о свима нама, „наша изузетна снага потиче од Бога, а не од нас“ (2. Коринћанима 4:7). Зато треба да захваљујемо Јехови за оно што постиже преко наших верних надгледника и треба драговољно да сарађујемо с њима.

18. Шта ми заправо радимо када се подлажемо нашим пастирима?

18 Надгледници дају све од себе да би живели у складу с Јеховиним описом пастира постављених над његовим стадом у последњим данима, који се налази у Јеремији 3:15: „Даћу вам пастире по свом срцу и они ће вас хранити знањем и разборитошћу.“ Наше старешине сигурно одлично поучавају и штите Јеховино стадо. Наставимо да показујемо захвалност за њихов велики труд тако што ћемо драговољно сарађивати с њима, бити им послушни и подложни. На тај начин ћемо показати захвалност нашим небеским Пастирима, Јехови Богу и Исусу Христу.

За понављање

• Како су Јехова и Исус Христ показали да су брижни Пастири?

• Зашто је поред послушности потребна и подложност?

• На које практичне начине можемо показати подложност?

[Питања за разматрање]

[Слика на 27. страни]

Хришћанске старешине се подлажу Христовом вођству

[Слике на 29. страни]

Постоје многи начини на које можемо показати подложност пастирима које је поставио Јехова