Пређи на садржај

Пређи на садржај

Данашњи окрутни свет

Данашњи окрутни свет

Данашњи окрутни свет

МАРИЈА је имала 64 године и живела је сама. Пронађена је мртва у свом дому, претучена и задављена каблом.

Разбеснела руља је претукла три полицајца, оптужујући их за отмицу два младића. Двојицу од њих су полили бензином и запалили. Трећи је успео да побегне.

Један анонимни телефонски позив водио је до ужасног открића. Лешеви четворице мушкараца који су били на годишњем одмору пронађени су закопани у једној башти. Преко очију су имали повез и руке су им биле везане. Обдукцијом је утврђено да су били живи закопани.

Ова зверства нису сцене из неког окрутног и насилног хорор филма. Сва три извештаја су истините приче и недавно су били ударне вести у једној латиноамеричкој земљи. Међутим, та земља ни у ком случају није једина у којој се данас дешава тако нешто.

Окрутни поступци су постали свакодневна појава. Бомбашки и терористички напади, убиства, физички напади, пуцњаве и силовања само су део таквих дешавања. Све чешће се у вестима уживо приказују зверства и многи људи више нису запрепашћени када виде или чују за такве ужасне ствари.

Можда се питате: ’Шта се дешава с данашњим светом? Да ли су људи изгубили обзир према осећањима других и поштовање према људском животу?‘ Зашто морамо да живимо у оваквом свету?

Осмотримо пример Харија који има 69 година и болује од рака. Његова жена пати од мултипле склерозе, али су му комшије и пријатељи прискочили у помоћ. „Не знам шта бисмо радили да нам сви ови људи не помажу“, каже Хари. У Канади, где он живи, једно истраживање открива да више од 50 посто особа које пружају помоћ остарелима чине то за некога с ким нису у сродству. Нема сумње да и ви познајете људе који су увек љубазни и негују добре комшијске односе. Сви ми имамо урођен потенцијал да будемо саосећајни и љубазни, а не окрутни.

Зашто се онда дешавају зверства? Шта тера људе да поступају тако окрутно? Могу ли се променити особе које окрутно поступају према другима? Да ли ће окрутности икада доћи крај? Ако хоће, како и када?

[Извор слике на 3. страни]

Воз: CORDON PRESS