Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си уживао у читању недавних издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

• Шта можемо научити из Исусове приче о упорном човеку којем је дошао гост? (Лука 11:5-10).

Ова прича показује какав став треба да имамо када се молимо. Треба упорно да тражимо, то јест молимо, посебно за Божји свети дух (Лука 11:11-13; 15. 12, стране 20-22).

• Какву поуку нам пружа Исусова прича о удовици и судији? (Лука 18:1-8).

Она истиче потребу да се молимо. За разлику од судије, Јехова је праведан и жели да нам притекне у помоћ. Осим тога, треба да имамо веру какву је имала удовица из приче (15. 12, стране 26-28).

• Зашто је апостол Павле рекао хришћанима у Коринту да „широм отворе своје срце“? (2. Коринћанима 6:11-13).

Неки у Коринту су били ускогруди и нису имало великодушно срце, па изгледа да зато нису поштовали своје сувернике. Потребно је да уложимо напор како бисмо развили истинско поштовање према суверницима, посежући чак за новим пријатељствима (1. 1, стране 9-11).

• На шта се односи обележавање печатом о коме се говори у Откривењу 7:3?

Када Бог помазује хришћане светим духом, то је прво обележавање печатом. Међутим, у Откривењу 7:3 се говори о завршном обележавању што представља потврду да су они били у потпуности верни (1. 1, стране 30-31).

• Шта родитељи могу научити из библијског извештаја о Самуилу?

Као прво, треба да поучавају своју децу Божјој речи као што су и Самуила родитељи сигурно поучавали. Поред тога, они треба да подстакну децу да изаберу службу Јехови као животни позив (15. 1, страна 16).

• Како можемо показати да смо срећни што чекамо на Јехову?

Ми ’очекујемо... Јеховин дан‘ и радујемо се ослобођењу које ће доћи када он уништи све безбожнике (2. Петрова 3:7, 12). Иако Јехова једва чека да уништи све зло, он се уздржава због тога што жели да спасе хришћане на начин којим ће прославити своје име. Треба да будемо уверени да Јехова зна када је право време да реагује и до тада треба да будемо заокупљени тиме што ћемо га хвалити (Псалам 71:14, 15; 1. 3, стране 17-18).

• Да ли је Ноје унео у арку по седам јединки од сваке чисте животиње или по седам парова од сваке врсте?

Ноју је речено да ’узме са собом по седморо‘ од сваке чисте животиње (Постање 7:1, 2). На хебрејском, израз „по седморо“ дословно гласи „седам и седам“. То не значи седам парова, као што се то види из других библијских стихова. Ноје је очигледно узео седам јединки од сваке врсте, три пара и још једну животињу коју је касније могао принети на жртву (Постанак 8:20; 15. 3, страна 31).

• Зашто хришћани треба да ’посматрају‘ какав исход има вера старешина, оних који предводе?

Апостол Павле нас позива да ’посматрамо‘, то јест пажљиво размотримо исход верног понашања старешина и да опонашамо такве примере вере (Јеврејима 13:7). То радимо зато што нам се тако каже у Божјој Речи. Поред тога, ми смо се уверили да старешине желе и оно што је најбоље за Божје Краљевство, и оно што је најбоље за нас (1. 4, страна 28).