Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ће окрутности икада доћи крај?

Да ли ће окрутности икада доћи крај?

Да ли ће окрутности икада доћи крај?

МНОГИ би се спремно сложили да је себичност главни узрок окрутности у данашњем свету. Из онога што су деценијама сејале себичне генерације никло је друштво у коме је већина заинтересована првенствено за себе. Многи ће учинити све што је потребно да би добили оно што желе, и то често води до окрутних поступака. То не важи само за појединце већ и за читаве народе.

Живот других људи више се не сматра драгоценим. Неки чак уживају да буду окрутни. То им је забавно, као на пример криминалцима који су признали да су повређивали друге само ради узбуђења. А шта рећи за милионе људи који воле насилне и окрутне филмове што подстиче филмску индустрију да уновчи такве теме? Стална изложеност бруталним поступцима путем забаве и медија чини да многи постају неосетљиви.

Окрутност често води до психичких последица и покреће зачарани круг зла. Говорећи о насиљу које је последица окрутности, Ноеми Дијаз Марокин, која предаје на Националном независном универзитету у Мексику, каже: „Насиље се учи, оно је део културе... Учимо како да поступамо насилно у приликама када околина то дозвољава и подстиче на то.“ Према томе, они који су били жртве злостављања врло често и сами касније злостављају друге, можда чак на исти начин на који су и они били злостављани.

У другим случајевима, особе које злоупотребљавају алкохол и дрогу на крају заврше као насилници. Не треба заборавити ни особе које су незадовољне властима у својој земљи, пошто су неосетљиве на потребе људи. С намером да свима обзнане своја гледишта, неки од њих прибегавају окрутним поступцима и тероризму, при чему често страдају недужни људи.

Ипак бисте се могли питати: ’Да ли су људи сами научили да буду окрутни? Шта се крије иза садашње ситуације?‘

Ко заиста стоји иза окрутности?

Библија каже да Сатана Ђаво врши снажан утицај на овај свет и да је он „бог овог света“ (2. Коринћанима 4:4). Он је најсебичнија и најокрутнија особа у свемиру. Исус га је подесно описао као ’убицу људи‘ и ’оца лажи‘ (Јован 8:44).

Човечанство је под снажним утицајем Сатане од када су Адам и Ева постали непослушни (Постанак 3:1-7, 16-19). Око 15 векова након што су први људи одбацили Јехову, бунтовни анђели су се материјализовали, имали односе са женама и добили хибридно потомство познато као нефилими. По чему су били другачији од других? Њихово име пружа одговор, пошто оно значи „обарачи“. Очигледно су то били насилници чију је окрутност и неморал могао окончати само потоп од Бога (Постанак 6:4, 5, 17, фуснота). Иако су нефилими уништени у Потопу, њихови очеви су се дематеријализовали и вратили у духовно подручје као демони (1. Петрова 3:19, 20).

Окрутност бунтовних анђела очигледна је у случају једног дечака из Исусовог времена који је био опседнут демоном. Демон је често проузроковао грчеве код дечака, бацајући га у ватру и у воду с циљем да га уништи (Марко 9:17-22). Без сумње, такве ’зле духовне силе‘ одражавају немилосрдну личност њиховог окрутног вође, Сатане Ђавола (Ефешанима 6:12).

Демонски утицај и данас унапређује људску окрутност, као што је у Библији проречено: „У последњим данима настаће нарочито тешка времена. Јер људи ће бити себични... умишљени, охоли... незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога, и наизглед ће бити побожни, али неће побожно живети“ (2. Тимотеју 3:1-5).

Библијска пророчанства откривају да је наше време посебно тешко због тога што су Сатана и његове демонске хорде збачени с небеса након што је Божје Краљевство са Исусом Христом на челу почело да влада 1914. У Библији се каже: „Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откривење 12:5-9, 12).

Да ли то значи да се ситуација не може поправити? Претходно цитирана Ноеми Дијаз Марокин каже да „људи могу да се одвикну“ од непожељног понашања. Међутим, пошто Сатанин утицај данас прожима цео свет, мала је вероватноћа да ће се особа променити уколико нека друга, јача сила не утиче на њен начин размишљања и поступања. Која је то сила?

Промене су могуће — како?

Срећом, Божји свети дух је најмоћнија сила која постоји и може надвладати било који демонски утицај. Та сила подстиче на љубав и доприноси људској добробити. Да би добили Божји дух, сви који желе да угоде Јехови морају избегавати поступке који имају било каквих додирних тачака са окрутношћу. То захтева промену личности како би се особа повиновала Божјој вољи. А шта је Божја воља? Божја воља је да опонашамо његов начин поступања колико год је то у нашој моћи. То значи гледати на ствари онако како Бог гледа (Ефешанима 5:1, 2; Колошанима 3:7-10).

Ако осмотрите начине на које је Бог поступао у различитим ситуацијама, то ће вас уверити да Јехова никада није био незаинтересован за људе. Он никада није неправедно поступио према неком човеку, чак ни према некој животињи a (Поновљени закони 22:10; Псалам 36:7; Пословице 12:10). Он не одобрава окрутност и одбацује све који тако поступају (Пословице 3:31, 32). Нова личност коју Јехова жели да хришћани развију помаже им да друге сматрају већима од себе и да их поштују (Филипљанима 2:2-4). Та нова хришћанска личност обухвата „најдубљу самилост, доброту, понизност, благост и дуготрпљивост“. Љубав се не сме занемарити, „јер [нас] она савршено повезује“ (Колошанима 3:12-14). Зар се не слажете да би свет био другачији када би овакве особине преовладавале?

Међутим, можда се питате да ли је трајна промена личности заиста могућа. Осмотримо један пример из стварног живота. Мартин b је имао обичај да виче на своју жену пред децом и да је немилосрдно туче. Једном приликом, ситуација је била толико критична да су деца морала да трче у комшилук по помоћ. Након неколико година, породица је почела да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Мартин је научио каква особа треба да буде и како треба да поступа према другима. Да ли је могао да се промени? Његова жена каже: „Некада је мој муж у налетима беса постајао сасвим друга особа. Због тога је наш живот дуго био у потпуном расулу. Не могу да нађем праве речи којима бих захвалила Јехови што је помогао Мартину да се промени. Сада је он добар отац и диван супруг.“

То је само један пример. Широм света, милиони који су проучавали Библију с Јеховиним сведоцима више не поступају окрутно. Заиста, промене су могуће.

Крај окрутности се назире

Ускоро ће потпуну власт над земљом имати Божје Краљевство, које је сада успостављено на небесима са саосећајним владарем Исусом Христом на челу. Оно је већ очистило небеса од узрока окрутности — Сатане и његових демона. Убрзо ће Божје Краљевство задовољити све потребе мирољубивих поданика на земљи (Псалам 37:10, 11; Исаија 11:2-5). То је једино право решење за светске проблеме. Али, шта ако постанете жртва окрутности док чекате то Краљевство?

Узвраћање истом мером није решење. То би само довело до још веће окрутности. Библија нас позива да се уздамо у Јехову, који ће у своје време ’свакоме дати према његовим путевима, према плодовима његових дела‘ (Јеремија 17:10). (Видети пропратни оквир „Како реаговати на окрутност“.) Истина, може се десити да патите због тога што сте жртва окрутног злочина (Проповедник 9:11). Па ипак, Бог може да исправи све последице окрутности, чак и смрт. Према његовом обећању, они који су у Божјем сећању а страдали су као жртве окрутности биће враћени у живот (Јован 5:28, 29).

Иако још увек постоји могућност да постанемо жртве окрутности, можемо наћи утеху у блиском односу с Богом и чврстој вери у његова обећања. Узмимо за пример Сару која је сама одгајила два сина и побринула се да заврше добру школу. Када је остарила, синови су је напустили, не пруживши јој ни финансијску ни медицинску помоћ. Међутим, Сара која је сада хришћанка, каже: „Иако сам тужна због тога, Јехова ме није напустио. Осећам његову подршку преко своје духовне браће и сестара који непрестано брину о мени. Чврсто верујем да ће Бог ускоро решити не само моје проблеме већ и проблеме свих оних који верују у његову моћ и чине оно што он заповеда.“

Ко су духовна браћа и сестре о којима говори Сара? То су њени сухришћани, Јеховини сведоци. Они образују међународно братство саосећајних људи који су уверени да ће окрутности ускоро доћи крај (1. Петрова 2:17). Исто тако, Сатана Ђаво који је највише одговоран за окрутност, као и сви они који поступају попут њега биће уклоњени. Ово „доба бруталности“, како га је један писац назвао, биће ствар прошлости. Зашто не бисте сазнали више о тој нади тако што ћете ступити у контакт с Јеховиним сведоцима?

[Фусноте]

a За темељније проучавање Божјих особина и личности видети књигу Приближи се Јехови, коју су издали Јеховини сведоци.

b Нека имена су промењена.

[Оквир на 6. страни]

Како реаговати на окрутност

Божја Реч пружа практичне савете како да се изборимо са окрутношћу. Осмотрите како ви можете применити следеће мудре речи:

„Не говори: ’Вратићу зло!‘ Уздај се у Јехову и он ће те спасти“ (Пословице 20:22).

„Ако видиш да негде у земљи неко тлачи сиромаха и да се насилно ускраћује правда и праведност, немој да се чудиш томе, јер онај који је виши од високих то посматра“ (Проповедник 5:8).

„Срећни су кротки, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:5).

„Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12).

„Никоме не враћајте зло за зло. Чините оно што сви људи сматрају добрим. Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима. Не освећујте се, вољени, него дајте места гневу Божјем, јер је писано: ’Моја је освета, ја ћу узвратити, каже Јехова.‘“ (Римљанима 12:17-19).

„Јер је и Христ пропатио за вас и оставио вам пример како да у свему идете његовим стопама... Када су га вређали, није узвраћао увредом. Када је патио, није претио, него се препустио ономе који праведно суди“ (1. Петрова 2:21-23).

[Слике на 7. страни]

Јехова је многе људе поучио да више не буду окрутни