Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нека Божја Реч управља твојим корацима

Нека Божја Реч управља твојим корацима

Нека Божја Реч управља твојим корацима

„Реч је твоја светиљка нози мојој, и светлост стази мојој“ (ПСАЛАМ 119:105)

1, 2. Зашто већина људи не успева да пронађе прави мир и срећу?

 ДА ЛИ можеш да се сетиш неке ситуације када си морао некога да питаш како да дођеш до жељеног одредишта? Можда си био близу њега али ниси био сигуран где треба скренути. Или си се изгубио, па си скроз морао да промениш правац кретања. У сваком случају, зар није било мудро следити упутство некога ко познаје тај крај? Таква особа је могла да ти помогне да дођеш тамо где си желео.

2 Човечанство већ хиљадама година настоји да се креће кроз живот без Божје помоћи. Међутим, препуштени сами себи, несавршени људи су потпуно изгубљени. Они једноставно не могу пронаћи пут који води до стварног мира и среће. Због чега лутају? Пророк Јеремија је пре више од 2 500 година рекао: „Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23). Свако ко покушава да управља својим корацима а не прихвата одговарајућу помоћ неизоставно доживљава неуспех. Заиста, људима је потребно вођство!

3. Зашто је Јехова Бог у најбољем положају да усмерава човечанство и шта нам он обећава?

3 Јехова Бог је у најбољем положају да нас усмерава. Зашто? Зато што боље од било кога другог разуме човеков склоп. Такође, он је потпуно свестан тога како је људски род скренуо с пута и изгубио се. Он такође зна шта је потребно да би се људи вратили на исправан пут. Надаље, Јехова као Створитељ увек зна шта је најбоље за нас (Исаија 48:17). Зато можемо имати потпуно поверење у његово обећање забележено у Псалму 32:8: „Учинићу те разборитим и поучићу те путу којим треба да идеш. Саветоваћу те, око ће моје бити на теби.“ Нема сумње, Јехова пружа најбоље вођство. Али, како нас он води?

4, 5. Како нас Божје поуке и опомене воде?

4 Псалмиста је у молитви Јехови рекао: „Реч је твоја светиљка нози мојој, и светлост стази мојој“ (Псалам 119:105). Божје поуке и опомене налазе се у Библији и помажу нам да савладамо препреке које нам се могу испречити на путу. Заиста, када читамо Библију и дозволимо да нас она води, лично доживљавамо оно што је описано у Исаији 30:21: „Ваше ће уши чути како се за вама говори: ’То је пут, идите њим.‘“

5 Међутим, запази да Псалам 119:105 указује на две међусобно повезане улоге које има Божја Реч. Као прво, она служи као светиљка нашој нози. Када наилазимо на свакодневне проблеме, начела која се налазе у Библији треба да управљају нашим корацима тако да доносимо мудре одлуке и избегавамо замке овог света. Као друго, Божје опомене нам осветљавају стазу, помажући нам да направимо изборе који су у складу с нашом надом да ћемо вечно живети у Рају који је Бог обећао. Када је пут пред нама добро осветљен, моћи ћемо да видимо куда ће нас одвести правац којим смо се запутили — било да је исход добар, било да је лош (Римљанима 14:21; 1. Тимотеју 6:9; Откривење 22:12). Осмотримо детаљније како оно што Бог говори преко Библије може бити попут светиљке нашој нози и светлости нашој стази.

„Светиљка нози мојој“

6. Под којим околностима оно што Бог каже у својој Речи може бити светиљка нашој нози?

6 Сви ми свакодневно доносимо одлуке. Неке можда изгледају релативно неважне, али каткад можда наилазимо на ситуацију која представља изазов нашем моралу, поштењу или неутралном ставу. Да бисмо се успешно суочили с тим кушњама, морамо имати ’моћ запажања увежбану за разликовање добра од зла‘ (Јеврејима 5:14). Када сазнајемо шта тачно стоји у Божјој Речи и када разумемо њена начела, ми увежбавамо своју савест како бисмо доносили одлуке које су угодне Јехови (Пословице 3:21).

7. Како хришћанин може доћи у ситуацију да се дружи с колегама које нису Јеховини сведоци?

7 Осмотри један пример. Да ли си одрасла особа која искрено настоји да обрадује Јеховино срце? (Пословице 27:11). Ако јеси, то је за сваку похвалу. Али замисли на тренутак да ти неке колеге с посла понуде карту како би ишао с њима на неку утакмицу. Они воле да буду у твом друштву на послу и желели би да буду с тобом и ван радног времена. Можда си снажно уверен да те особе нису лоши људи. Можда чак имају и неке добре ставове. Шта ћеш урадити? Да ли би постојала било каква опасност ако би прихватио тај позив? Како ти Божја Реч може помоћи да донесеш добру одлуку?

8. Која нам библијска начела помажу док размишљамо о избору друштва?

8 Осмотри неколико библијских начела. Прво које ти може доћи у мисли налази се у 1. Коринћанима 15:33, где стоји: „Лоше друштво квари добре навике.“ Да ли држање овог начела изискује да у потпуности избегаваш оне који не обожавају Јехову? Библијски одговор на ово питање је не. На крају крајева, сам апостол Павле је показивао љубав и обзирност према „свима“, укључујући и оне који нису били хришћани (1. Коринћанима 9:22). Сама суштина хришћанства нас наводи да показујемо занимање за друге — укључујући и оне који не деле наша веровања (Римљанима 10:13-15). Заиста, како можемо следити савет да „чинимо добро свима“ ако се изолујемо од људи којима је можда потребна наша помоћ? (Галатима 6:10).

9. Који библијски савет нам помаже да будемо уравнотежени у односима с колегама на послу?

9 Међутим, постоји јасна разлика између пријатељског односа с неким колегом и блиског пријатељства с њим. Ту на сцену ступа једно друго библијско начело. Апостол Павле је упозорио хришћане: „Не ујармљујте се у неједнак јарам с неверницима“ (2. Коринћанима 6:14). Шта се мисли фразом „не ујармљујте се у неједнак јарам“? У неким Библијама, ове речи су преведене са „не удружујте се“, „не покушавајте да сарађујете као једнаки“ или „немојте склапати непримерене везе“. Када однос с колегом на послу постаје непримерен? Када се прелази та граница тако да настаје неједнак јарам? Божја Реч, Библија, може усмерити твоје кораке у овој ситуацији.

10. (а) На основу чега је Исус бирао пријатеље? (б) Која питања могу помоћи особи да мудро изабере друштво?

10 Осмотри Исусов пример. Он је волео људе још од времена када су били створени (Пословице 8:31). Док је био на земљи, он је развио блиску везу са својим следбеницима (Јован 13:1). Чак је осетио наклоност према једном човеку који је био у религиозној заблуди (Марко 10:17-22). Али Исус је такође поставио јасне границе у погледу избора блиских пријатеља. Он није развијао блиске везе с људима који нису били истински заинтересовани за вршење воље његовог Оца. Једном приликом, Исус је рекао: „Ви сте моји пријатељи ако чините оно што вам ја заповедам“ (Јован 15:14). Истина, можда си у добрим односима с неким колегом. Али питај се: ’Да ли ова особа жели да чини оно што Исус заповеда? Да ли жели да учи о Јехови, о ономе за кога нам Исус каже да га обожавамо? Да ли има иста морална мерила која имам ја као хришћанин?‘ (Матеј 4:10). Када разговараш са својим колегама и истакнеш колико је важно примењивати библијска начела, тада ће ти одговори на ова питања бити очигледни.

11. Наведи ситуације у којима оно што Бог каже треба да управља нашим корацима.

11 Постоје многе друге ситуације у којима оно што Бог каже може бити попут светиљке нашој нози. На пример, незапосленом хришћанину може бити понуђен посао који му је преко потребан. Међутим, тај посао изискује толико снаге и времена да, уколико га прихвати, неће бити на многим хришћанским састанцима и неће моћи да учествује у другим активностима које су повезане с правим обожавањем (Псалам 37:25). Неки други хришћанин је можда под великом кушњом да у слободно време гледа нешто где се приказују ствари које се јасно косе с библијским начелима (Ефешанима 4:17-19). Неко други би могао лако да се вређа због несавршености суверника̂ (Колошанима 3:13). У свим тим ситуацијама треба да дозволимо да Божја Реч буде светиљка нашој нози. Стварно, када следимо библијска начела можемо се успешно суочити са сваким изазовом у животу. Божја Реч је ’корисна за поучавање, за укоравање, за поправљање, за васпитавање у праведности‘ (2. Тимотеју 3:16).

„Светлост стази мојој“

12. Како су Божје речи светлост нашој стази?

12 Псалам 119:105 такође каже да Божје речи могу осветлити пут пред нама. Нисмо у незнању што се тиче будућности јер Библија објашњава зашто у свету владају тешки услови и какав ће бити њихов исход. Да, ми разумемо да живимо у „последњим данима“ овог злог света (2. Тимотеју 3:1-5). Чињеница да знамо шта нам предстоји у будућности треба дубоко да утиче на то како сада живимо. Апостол Петар је написао: „Пошто ће се то све тако распасти, нека ваша дела буду света и нека се по њима види да сте одани Богу, док очекујете и имате на уму Јеховин дан“ (2. Петрова 3:11, 12).

13. Како хитност времена треба да утиче на наше размишљање и наш начин живота?

13 По нашем размишљању и начину живота треба да се види да смо чврсто уверени у то да „свет пролази и његова жеља“ (1. Јованова 2:17). Примена библијских смерница помоћи ће нам да доносимо мудре одлуке у вези с нашим будућим циљевима. На пример, Исус је рекао: „Тражите најпре краљевство и Божју праведност, а све ће вам се ово додати“ (Матеј 6:33). Заиста је похвално видети многе младе који показују веру у Исусове речи тиме што теже за пуновременом службом! Други — укључујући и целе породице — добровољно су се преселили у земље где су хитно потребни објавитељи Краљевства.

14. Како је једна породица проширила своју службу?

14 Осмотри пример једне четворочлане породице Јеховиних слугу која се преселила из Сједињених Држава у Доминиканску Републику како би служила у једном граду са 50 000 становника. У тамошњој скупштини има око 130 објавитеља. Па ипак, 12. априла 2006. на Меморијалу Христове смрти било је око 1 300 присутних! Поље на том подручју је толико ’зрело за жетву‘ да су тај отац, мајка, син и ћерка након само пет месеци водили укупно 30 библијских студија (Јован 4:35). Отац објашњава: „У ову скупштину се доселило 30 браће и сестара како би помогли. Око 20 њих су из Сједињених Држава, док су остали дошли с Бахама, из Италије, Канаде, с Новог Зеланда и из Шпаније. Они долазе с великом жељом да учествују у служби и изузетно утичу на одушевљење тамошње браће.

15. Које си благослове доживео зато што стављаш Краљевство на прво место у животу?

15 Наравно, многи нису у ситуацији да се преселе у другу земљу како би служили тамо где је већа потреба. Али они који су се преселили — или који могу учинити неке промене у животу како би се ставили на располагање — сигурно ће доживети многе благослове зато што на тај начин учествују у служби. Без обзира на то где се налазиш, не пропуштај радост коју можеш доживети када свом снагом служиш Јехови. Ако ставиш Краљевство на прво место у животу, Јехова обећава да ће „излити... благослов док не буде доста“ (Малахија 3:10).

Користи од Јеховиног вођства

16. Како ће нам користити ако дозволимо да нас води оно што Бог каже?

16 Као што смо видели, оно што Јехова каже води нас на два међусобно повезана начина. Један начин је тако што служи као светиљка нашој нози, помажући нам да идемо у исправном правцу и водећи нас када треба да донесемо одлуке. Такође, Божја Реч осветљава нашу стазу, омогућујући нам да јасно видимо шта се налази пред нама. То нам онда помаже да следимо Петров савет: „Припремите ум за напоран рад, у свему будите трезвени! Уздајте се у незаслужену доброту која ће вам бити показана кад се појави Исус Христ“ (1. Петрова 1:13).

17. Како ће нам проучавање Библије помоћи да следимо Божје вођство?

17 Нема сумње да Јехова пружа вођство. Стога се јавља питање: Да ли ћеш му се подложити? Да би препознао вођство које Јехова пружа, буди одлучан да сваког дана читаш Библију. Размишљај о ономе што прочиташ, настој да запажаш шта је Јеховина воља у одређеним стварима и размишљај о томе на које би све начине то могао применити у животу (1. Тимотеју 4:15). Затим ’користи свој разум‘ када доносиш одлуке (Римљанима 12:1).

18. Који благослов примамо када дозвољавамо да нас води Божја Реч?

18 Ако им дозволимо, начела која се налазе у Божјој Речи ће нас просветлити и пружиће нам вођство које нам је потребно при доношењу одлука о томе којим исправним путем треба да идемо. Можемо бити уверени у то да Јеховине записане изјаве ’дају мудрост неискусноме‘ (Псалам 19:7). Када дозвољавамо да нас Библија води, ми имамо чисту савест и осећамо задовољство које произлази из угађања Јехови (1. Тимотеју 1:18, 19). Ако дозволимо Божјој Речи да свакодневно управља нашим корацима, Јехова ће нас наградити највећим благословом — вечним животом (Јован 17:3).

Да ли се сећаш?

• Зашто је важно да дозволимо да Јехова Бог управља нашим корацима?

• На који начин оно што Бог каже може бити светиљка нашој нози?

• Како оно што Бог каже може бити светлост нашој стази?

• Како ће нам проучавање Библије помоћи да следимо Божје вођство?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Када дружење са особом која не обожава Јехову постаје немудро?

[Слика на 16. страни]

Исусови блиски пријатељи били су особе које су вршиле Јеховину вољу

[Слике на 17. страни]

Да ли наш начин живота показује да стављамо Краљевство на прво место?