Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нешто далеко важније од временских прилика

Нешто далеко важније од временских прилика

Нешто далеко важније од временских прилика

ГОТОВО сви народи имају пословице које говоре о времену, попут ове: „Увече радује морнара црвена боја неба, ујутру је на опрезу због њега.“ Као што ова пословица каже, временске прилике се мењају, а метеоролози данас могу дати стручно објашњење зашто долази до тих промена.

У Исусово време, људи су такође имали обичај да посматрају небо и тумаче његов изглед. Он је једном приликом рекао неким Јеврејима: „Кад се спусти вече, имате обичај да кажете: ’Биће лепо време, јер је небо црвено.‘ А ујутру кажете: ’Данас ће бити хладно и кишовито време, јер је небо црвено, али мутно.‘ Знате да тумачите изглед неба, али...“ Али, шта? Исус је потом изнео једно упечатљиво запажање: „Знакове времена не можете да протумачите“ (Матеј 16:2, 3).

Шта су били ти „знакови времена“? То су били многи очигледни докази да је Исус прави Месија кога је послао Бог. Његова дела су била тако јасни показатељи, баш као и црвена боја неба. Међутим, већина Јевреја се није обазирала на знакове који су указивали на то да је Месија дошао, што је сасвим сигурно било далеко важније од тога какво ће бити време.

Данас такође постоји знак чије је препознавање далеко важније од тога каква је боја дословног неба. Исус је прорекао да ће овај зао свет доћи своме крају и да ће га заменити један бољи свет. Он је навео бројна дешавања која ће показати када ће доћи до те промене. Међу њима су ратови светских размера и глад. Према Исусовим речима, када постане очигледно да се све то дешава, то ће значити да је близу време када ће Бог нешто предузети (Матеј 24:3-21).

Да ли препознајете „знакове времена“?