Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Господе, зашто си ћутао?“

„Господе, зашто си ћутао?“

„Господе, зашто си ћутао?“

ОВЕ речи је изговорио папа Бенедикт XVI, који је 28. маја 2006. посетио некадашњи концентрациони логор Аушвиц, у Пољској. На месту где су нацисти убили на стотине хиљада Јевреја и других, он је додао: „Колико се много питања јавља на овом месту! Стално се намеће питање: Где је тада био Бог? Зашто је ћутао? Како је могао дозволити тај бескрајни покољ, тај тријумф зла?... Морамо наставити понизно, али упорно да молимо Бога: Предузми нешто! Немој заборавити људе, своје стварство!“

Овај папин говор је изазвао многе реакције. Неки су уочили значајне пропусте, као рецимо то што је папа изоставио да спомене антисемитизам који је био повезан са страхотама у Аушвицу. Други су протумачили његове речи као покушај да се умањи важност молбе коју је упутио папа Јован Павле II, а која се односила на опроштење греха које је црква починила. Католички новинар Филипо Ђентилони је приметио: „Логично је што су многи новинари суочени с тешким питањем о томе где је био Бог — питањем без одговора — радије тражили одговор на лакше питање: Где је био Пије XII?“ Новинари су мислили на то што је папа Пије XII ћутао током холокауста.

Холокауст и сви други облици геноцида почињени током људске историје доказују да „човек влада над човеком на несрећу његову“ (Проповедник 8:9). Надаље, Створитељ људи није ћутао пред толиким ужасом. Он је у Библији открио разлоге због којих допушта зло. Бог нас такође уверава да није заборавио на људе. У ствари, ускоро ће се окончати време током којег је Бог дозволио људима да самостално владају (Јеремија 10:23). Да ли бисте желели да сазнате више о томе шта Бог намерава с нама? Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам помогну да сазнате библијске одговоре на питања која су узнемирила папу Бенедикта XVI.

[Извор слике на 32. страни]

Oświęcim Museum