Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се плашите будућности?

Да ли се плашите будућности?

Да ли се плашите будућности?

ПОСТОЈИ много разлога за страх. На пример, неки људи страхују од тога шта ће бити с нашом планетом. „Топлотни удари, олује, поплаве, пожари и топљење масивних глечера указују на то да су глобални климатски услови знатно поремећени“, наводи се у часопису Time од 3. априла 2006.

У мају 2002, у склопу Програма Уједињених нација за заштиту животне средине објављен је извештај под насловом „Перспектива светске животне средине – 3“. Тај извештај је начињен уз сарадњу више од 1 000 стручних лица. У једном новинском чланку било је наведено: „Наша планета се налази на пресудној раскрсници, будући да избори који се сада праве имају озбиљне последице на шуме, океане, реке, планине, животињски свет и друге системе за подржавање живота од којих зависе садашње и будуће генерације.“

Садашње стање животне средине само је један разлог за забринутост. Људи широм света данас живе у страху од терористичких напада. Заменик начелника главне обавештајне службе у Канади, изјавио је: „Ми не спавамо због бриге око претњи за које не знамо када и како ће се спровести у дело.“ У ствари, довољно је да погледате вечерње вести на телевизији и већ сте у страху!

Многи запослени се боје да ће изгубити посао. Отпуштања радника, затварање фабрика, конкуренција на послу и све већи захтеви послодаваца стварају атмосферу несигурности. Тинејџери страхују да ће их одбацити вршњаци. Деца могу имати бојазан да их родитељи не воле искрено. Али, како они доживљавају свет око себе? „Младима и неискуснима свет ван њиховог дома вероватно понекад изгледа као велико и страшно место“, каже једна забринута мајка. Многи родитељи су забринути због утицаја који све нижа морална мерила имају на њихове вољене, посебно на њихову децу.

Старији се често плаше да ће пасти низ степенице или да ће их неко напасти на улици. Да, они се ’боје висине и страхују на путу‘ (Проповедник 12:5). Ту је и страх од озбиљних болести. Извештаји о смртоносним вирусима грипа, раку и заразним болестима стварају у нама страх да ћемо добити неку нову и чудну болест која може онеспособити или убити нас и нашу породицу. Заправо, када видимо како здрави и снажни људи оболевају и пропадају, не можемо а да не бринемо да то исто може да се догоди и нама или нашим вољенима. Како је тужно погледати болесну особу у очи и видети да ту више нема наде!

Будући да постоје многи разлози за страховање, да ли имамо неки добар разлог да будемо оптимисти што се тиче будућности? Може ли нам ишта помоћи да задржимо позитивно гледиште? Следећи чланак ће одговорити на та питања.

[Извор слике на 3. страни]

© Jeroen Oerlemans/Panos Pictures