Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је ускрсење за тебе стварно?

Да ли је ускрсење за тебе стварно?

Да ли је ускрсење за тебе стварно?

„Бог [ће] ускрснути и праведнике и неправеднике“ (ДЕЛА АПОСТОЛСКА 24:15)

1. Зашто изгледа да је смрт неизбежна?

 „НА СВЕТУ ништа није извесно, осим смрти и пореза.“ Овај коментар који је 1789. године написао амерички државник Бенџамин Френклин многи сматрају проницљивим. Међутим, многи људи су непоштени и не плаћају порезе. Изгледа да је смрт далеко извеснија. Нико од нас је не може избећи. Она нас све прати. Шеол — општи гроб човечанства — с незаситом глађу односи оне који су нам драги (Пословице 27:20). Али, осмотримо једну утешну мисао.

2, 3. (а) Зашто смрт није тако неизбежна као што многи мисле? (б) Шта ћемо осматрати у овом чланку?

2 Јеховина Реч пружа сигурну наду у ускрсење, то јест да ће умрли бити враћени у живот. То није само сан — ниједна сила у свемиру не може спречити Јехову да то уради. Међутим, многи данас нису свесни да смрт није за све неизбежна. Зашто то можемо рећи? Зато што ће небројено „велико мноштво“ преживети ’велику невољу‘ која ће ускоро доћи (Откривење 7:9, 10, 14). Они ће након тога имати могућност да вечно живе. Према томе, за њих смрт није неизбежна. Осим тога, ’смрт ће бити уништена‘ (1. Коринћанима 15:26).

3 Нада у ускрсење за нас треба да буде сигурна као што је била за апостола Павла који је рекао: „Бог [ће] ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела апостолска 24:15). Осмотримо три питања која су повезана са ускрсењем. Прво, због чега је та нада тако сигурна? Друго, како она сваком од нас може бити извор утехе? Треће, како нада у ускрсење већ сада може утицати на наш начин живота?

Ускрсење — чињеница

4. У ком смислу је ускрсење од суштинске важности за испуњење Јеховине намере?

4 Постоји много разлога због којих можемо бити уверени да ће се ускрсење сигурно догодити. Пре свега, ускрсење је од суштинске важности за испуњење Јеховине намере. Као што је познато, Сатана је одвео човечанство у грех, с његовом неизбежном последицом, смрћу. Зато је Исус за њега рекао: „Он је био убица људи од када се побунио“ (Јован 8:44). Али Јехова је обећао да ће његова „жена“, то јест његова небеска организација слична жени створити „потомство“ које ће здробити главу те ’празмије‘, што значи да ће Сатана бити уништен (Постанак 3:1-6, 15; Откривење 12:9, 10; 20:10). Док је Јехова постепено откривао своју намеру у погледу тог Потомства то јест Месије, постало је очигледно да Потомство неће само уништити Сатану већ да ће учинити и више од тога. Божја Реч каже: „Зато је дошао Син Божји, да уништи Ђаволова дела“ (1. Јованова 3:8). Смрт, која је последица греха који смо наследили од Адама, главно је Сатанино дело које Јехова намерава да уништи преко Исуса Христа. Кључну улогу у томе имају Исусова откупна жртва и ускрсење (Дела апостолска 2:22-24; Римљанима 6:23).

5. Зашто ће се ускрсењем прославити Јеховино име?

5 Јехова је одлучио да прослави своје свето име. Сатана већ дуго ружи Божје име и шири лажи. Лагао је када је Адаму и Еви рекао да ’сигурно неће умрети‘ ако буду јели забрањени плод (Постанак 2:16, 17; 3:4). Од тада Сатана шири сличне лажи, као што је лажно учење да душа преживљава смрт тела. Међутим, Јехова ће путем ускрсења потпуно разоткрити такве лажи. Једном засвагда доказаће да једино Он чува своје слуге и враћа их у живот.

6, 7. Шта Јехова осећа у вези са ускрсењем умрлих и како то знамо?

6 Јехова жарко жели да ускрсне умрле. Библија јасно показује шта Јехова осећа у вези с тим. На пример, осмотри следеће речи које је под надахнућем изрекао верни Јов: „Кад човек умре, може ли се у живот вратити? Све дане времена [принудног рада, фуснота] које ми је одређено чекаћу, док не дође избављење моје. Позваћеш ме, и ја ћу ти се одазвати. Ужелећеш се дела руку својих“ (Јов 14:14, 15). Шта ове речи значе?

7 Јов је знао да ће након што умре одређени период морати да проведе у смртном сну. Он је на то време гледао као на „принудни рад“, као на наметнуто време чекања на избављење. За њега је то избављење било сигурно. Јов није сумњао да ће оно доћи. Зашто? Знао је шта Јехова осећа. Јехова ће се ужелети да поново види свог верног слугу. Да, Бог жарко жели да врати у живот све праведне људе. Он ће и другима дати прилику да заувек живе у Рају на земљи (Лука 23:43; Јован 5:28, 29). Пошто Бог намерава да ускрсне људе, ко га може спречити у томе?

8. Како је Јехова засигурао нашу наду за будућност?

8 Исусово ускрсење пружа нам гаранцију за будућност. У свом говору Атињанима, Павле је рекао: „[Бог] је одредио дан у ком намерава да суди свету по правди, преко човека ког је за то одредио, што је потврдио пред свим људима ускрснувши га из мртвих“ (Дела апостолска 17:31). Кад су чули за ускрсење мртвих, неки који су га слушали почели су да се ругају. Међутим, неки су постали верници. Можда их је заинтересовало то што је Павле рекао да је та нада засигурана. Када је ускрснуо Исуса, Јехова је извео највеће чудо. Он је вратио свог Сина из смрти у живот као моћно духовно створење (1. Петрова 3:18). Исус је након ускрсења постао још узвишенији него што је био у свом предљудском постојању. Пошто је бесмртан и има огромну моћ која је мања једино од Јеховине, Исус сада може да изврши предивне задатке које му је доделио његов Отац. Јехова ће преко Исуса извршити сва друга ускрсења, било у живот на небу или у живот на земљи. Исус је рекао: „Ја сам ускрсење и живот“ (Јован 5:25; 11:25). Тиме што је ускрснуо свог Сина, Јехова је свим верним људима пружио засигурање за наду у ускрсење.

9. Како Библија потврђује да је реално веровати у ускрсење?

9 Ускрсења су се одиграла пред сведоцима и забележена су у Божјој Речи. У Библији се налази детаљан опис осам ускрсења људи који су враћени у живот на земљи. Та чуда нису извршена у тајности, већ јавно, често пред очевицима. Кад је Исус ускрснуо Лазара који је био мртав четири дана, био је присутан велики број људи који су га оплакивали, међу којима су сигурно били чланови породице, пријатељи и комшије. То ускрсење је било тако снажан доказ да је Исуса послао Бог да његови религиозни противници никад нису порицали да се то догодило. Напротив, сковали су заверу да убију и Исуса и Лазара! (Јован 11:17-44, 53; 12:9-11). Заиста можемо бити сигурни у то да ће се ускрсење одиграти. Бог је дао да се у његовој Речи запишу извештаји о ускрсењима како би нам пружио утеху и ојачао веру.

Нада у ускрсење пружа утеху

10. Шта ће нам помоћи да црпимо утеху из библијских извештаја о ускрсењу?

10 Да ли чезнеш за утехом када се суочаваш са смрћу? Један поуздан извор утехе може се наћи у библијским извештајима о ускрсењу. Док их читаш, дубоко размишљаш о њима и ствараш слику тих догађаја, можеш ојачати своју наду у ускрсење (Римљанима 15:4). То нису измишљене приче. То се заиста догодило стварним људима попут нас, људима који су живели у одређено време и на одређеном месту. Осмотримо укратко један пример — прво ускрсење о ком се говори у Библији.

11, 12. (а) Која трагедија је задесила удовицу из Сарепте и како је она најпре реаговала? (б) Испричај шта је пророк Илија учинио за удовицу користећи моћ коју му је Јехова дао.

11 Замисли следећи призор. Пророк Илија се већ неколико седмица налази у дому удовице из Сарепте, у горњој соби на равном крову њене куће. То је жалосно време. Читава област је погођена сушом и глађу. Многи људи умиру. Јехова је преко Илије већ извршио једно чудо да би наградио веру те понизне удовице. Она и њен синчић били су на ивици смрти и имали су хране само за још један оброк када је Јехова опуномоћио Илију да изврши чудо како би им брашно и уље трајали још дуго времена. Међутим, удовицу је задесила трагедија. Њено дете се изненада разболело и издахнуло. То ју је сломило! Било је тешко живети без помоћи и емоционалне подршке мужа, а сада је изгубила и сина јединца. Дубоко ожалошћена, она чак криви Илију и његовог Бога, Јехову! Шта ће пророк урадити?

12 Илија не укорава удовицу што га је оптужила за смрт детета. Он јој каже: „Дај ми свог сина.“ Затим односи дечака у горњу собу и више пута се моли да дете оживи. Јехова на крају одговара на његове молитве! Замисли радост која је озарила Илијино лице кад је видео да је дете почело да дише. Дечак отвара очи и поглед му блиста, пун живота. Илија га затим одводи његовој мајци и каже јој: „Види, твој син је жив.“ Њена радост је неизмерна. Она каже: „Сада заиста знам да си ти Божји човек и да је Јеховина реч у твојим устима истинита“ (1. Краљевима 17:8-24). Њена вера у Јехову и његове слуге јача је него икад.

13. Зашто је извештај о ускрсењу удовичиног сина веома утешан за нас данас?

13 Дубоко размишљање о овом догађају сигурно ти пружа велику утеху. Очигледно је да Јехова има моћ да порази нашег непријатеља, смрт! Замисли како ће само изгледати време свеопштег ускрсења кад хиљаде људи буду осећале срећу попут оне коју је доживела удовица из Сарепте! Кад Јехова с радошћу упути свог Сина да ускрсава људе широм наше планете, велико весеље ће владати и на небу (Јован 5:28, 29). Да ли те је смрт раставила од драге особе? Како је дивно знати да Јехова може и хоће да врати умрле у живот!

Твоја нада и твој начин живота

14. Како нада у ускрсење може утицати на твој живот?

14 Како нада у ускрсење може утицати на твој начин живота већ сада? Она ти може дати снагу кад се суочаваш с тешкоћама, изазовима, прогонством или опасношћу. Сатана жели да те претерани страх од смрти наведе на то да се зарад лажне сигурности одрекнеш своје беспрекорности. Сети се да је Сатана рекао Јехови: „Све што човек има даће за душу своју“ (Јов 2:4). Овом изјавом он је оклеветао све људе, па и тебе. Да ли је тачно да ћеш престати да служиш Богу ако ти запрети опасност? Размишљање о нади у ускрсење помоћи ће ти да будеш још одлучнији да истрајно вршиш вољу свог небеског Оца.

15. Како би нам Исусове речи забележене у Матеју 10:28 могле пружити утеху кад се суочавамо са опасношћу?

15 Исус је рекао: „Не бојте се оних који убијају тело, али не могу убити душу. Бојте се онога који може погубити и душу и тело у гехени“ (Матеј 10:28). Ми не треба да страхујемо од Сатане и људи које он користи. Истина, неки од њих могу имати моћ да повреде, чак и да убију. Међутим, и најгоре што могу да ураде само је привремено. Јехова може и жели да поправи сваку штету нанесену његовим верним слугама — чак ће их ускрснути. Само је Јехова достојан нашег страхопоштовања и дубоке оданости. Само он има моћ да одузме живот и све изгледе за живот у будућности, уништавајући и тело и душу у гехени. Можеш бити срећан јер ти Јехова не жели тако нешто (2. Петрова 3:9). Захваљујући нади у ускрсење, као Божје слуге можемо бити уверени да смо безбедни. Све док смо верни, чека нас вечни живот и не постоји ништа што би Сатана и његове слуге могли учинити да то спрече (Псалам 118:6; Јеврејима 13:6).

16. Како нада у ускрсење утиче на приоритете које одређујемо?

16 Ако нам је нада у ускрсење стварна, она може обликовати наш став према животу. Ми увиђамо да „било да живимо било да умиремо, Јехови припадамо“ (Римљанима 14:7, 8). Зато када одређујемо своје приоритете, примењујемо Павлов савет: „Не дајте да вас и даље обликује овај свет, него се преобразите обнављањем свог ума, да утврдите шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено“ (Римљанима 12:2). Многи људи су у грозничавој трци да задовоље сваку жељу, сваку амбицију и порив. Пошто сматрају да је живот кратак, изгледа као да напросто очајнички јуре за ужицима. Ако су донекле религиозни, то сигурно није у складу са ’савршеном Божјом вољом‘.

17, 18. (а) Како Божја Реч потврђује да је људски живот кратак, али шта нам Бог жели? (б) Зашто смо подстакнути да свакодневно хвалимо Јехову?

17 Мора се признати — живот јесте кратак. Он ’брзо пролази и ми одлећемо‘, можда након 70 или 80 година (Псалам 90:10). Људи се рађају и нестају као зелена трава, као дах или сена која пролази (Псалам 103:15; 144:3, 4). Али Бог није намеравао да неколико деценија проведемо одрастајући и стичући мудрост и искуство, само да бисмо следећих неколико деценија губили снагу, борили се с болешћу и на крају умрли. Јехова је створио људе са жељом да живе вечно. Библија каже да је он „вечност ставио људима у срце“ (Проповедник 3:11). Зар не би било окрутно да нам Бог усади у срце такву жељу, а затим онемогући њено испуњење? Он то не би учинио, јер „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8). Он ће путем ускрсења подарити вечни живот људима који су умрли.

18 Пошто имамо наду у ускрсење, можемо с поуздањем гледати на будућност. Не морамо грозничаво тежити ка томе да баш сада потпуно искористимо све своје способности и могућности. Не морамо „у потпуности“ користити овај свет који је на измаку (1. Коринћанима 7:29-31; 1. Јованова 2:17). За разлику од људи који немају праву наду, ми имамо диван дар — знамо да ћемо ако останемо верни Јехови Богу моћи да га вечно хвалимо и радујемо се животу. Зато сваког дана хвалимо Јехову, који нам је пружио сигурну наду у ускрсење!

Како би одговорио?

• Како ускрсење треба да утиче на нас?

• Због чега је нада у ускрсење сигурна?

• Како можеш црпсти утеху из наде у ускрсење?

• Како би нада у ускрсење могла утицати на твој начин живота?

[Питања за разматрање]

[Слика на 28. страни]

Јов је знао да Јехова жарко жели да ускрсне праведне особе

[Слика на 29. страни]

„Види, твој син је жив“