Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто ићи на састанке?

Зашто ићи на састанке?

Зашто ићи на састанке?

ПОСЛЕ 20 година брака, Кристину је изненада напустио супруг. Била је остављена да сама подиже седам синова и ћерку. Деца су имала између 7 и 18 година. „Сада сам морала сама да доносим све важне одлуке“, каже она. „Оптерећивала ме је та одговорност и имала сам велику потребу за подршком и вођством.“ Где је нашла потребну помоћ?

„За мене и моју породицу састанци су били од непроцењиве вредности“, каже Кристина. „На састанцима смо добили подршку наших пријатеља и вођство из Божје Речи. То што смо били редовни на њима помогло нам је на сваком битном подручју нашег породичног живота.“

Током ових ’тешких времена‘ сви морамо да се боримо с различитим проблемима (2. Тимотеју 3:1). Попут Кристине, можда сматраш да су састанци Јеховиних сведока од непроцењиве вредности за твоју веру, важан део твог обожавања Јехове. Врло је вероватно да на скупштинским састанцима које имамо три пута недељно развијаш своју љубав према Богу, јачаш наду за будућност и на темељу Библије добијаш вођство како да се суочиш с проблемима.

Међутим, постоје и они којима је тешко да редовно долазе на састанке. На крају дана они су уморни и помисао на то да треба да се лепо обуку и иду на састанак може им тешко пасти. Неки су установили да их радно време редовно омета у посећивању састанака. Да би ишли на све састанке, они би морали да имају мању плату или би могли ризиковати да остану без посла. Други можда пропуштају састанке зато што мисле да ће их неки вид разоноде више окрепити од дружења са суверницима.

Стога, који важни разлози постоје да се иде на састанке? Шта можеш урадити да би те они окрепили? Да бисмо добили одговоре на ова питања, хајде да размотримо Исусов срдачан позив забележен у Матеју 11:28-30. Он је рекао: „Дођите к мени сви који сте изморени и оптерећени, и ја ћу вас окрепити. Узмите мој јарам на себе и учите од мене, јер сам ја благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу душама својим. Јер јарам је мој угодан и терет је мој лак.“

„Дођите к мени“

Исус је рекао: „Дођите к мени.“ Један начин да се одазовемо на његов позив јесте да редовно посећујемо састанке. Постоји добар разлог да будемо на њима, јер је Исус једном приликом рекао: „Где су двојица или тројица сакупљена у моје име, тамо сам и ја међу њима“ (Матеј 18:20).

У првом веку, сам Исус је позвао многе људе да га следе. На тај начин им је пружио прилику да тесно сарађују с њим. Неки су то одмах прихватили (Матеј 4:18-22). Други се нису одазвали на тај позив због тога што су их одвратиле ствари попут материјалних интереса (Марко 10:21, 22; Лука 9:57-62). Оне који су га следили, Исус је уверио следећим речима: „Нисте ви изабрали мене, него сам ја изабрао вас“ (Јован 15:16).

После своје смрти и ускрсења, Христ више није био физички присутан међу својим ученицима. Међутим, још увек је био с њима у том смислу што је усмеравао дело које су обављали и посматрао како се одазивају на његове савете. На пример, око 70 година након што је ускрснуо, Исус је посаветовао и подстакао седам скупштина у Малој Азији. Његове речи показују да је добро познавао врлине и слабости појединаца у тим скупштинама (Откривење 2:1–3:22).

Исус је још увек веома заинтересован за сваког свог ученика. Он је обећао: „Ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (Матеј 28:20). Сада живимо у времену краја и зато треба да поступамо у складу са Исусовим позивом да га следимо. Између осталог, то захтева да редовно долазимо на састанке. Исус жели да га слушамо и будемо „поучени од њега“ путем разматрања и говора на темељу Библије који су неодвојиво обележје састанака (Ефешанима 4:20, 21). Да ли се одазиваш на Исусов позив: „Дођите к мени“?

„Сви који сте изморени и оптерећени“

Битан разлог зашто идемо на састанке јесте да се храбримо (Јеврејима 10:24, 25). Сигурно је да су многи од нас на разне начине „изморени и оптерећени“. Можда си оптерећен личним бригама, као што су здравствене потешкоће. На састанцима можеш храбрити друге и бити охрабрен (Римљанима 1:11, 12). На пример, чућеш коментаре који јачају веру, подсетићеш се на своју наду темељену на Библији и видећеш веру оних који подносе неке кушње. Све то ти може помоћи да истрајеш и сагледаш своје проблеме на један уравнотежен начин.

Запази оно што је рекла једна хришћанка која се бори с хроничном болешћу. „Због болести морам неко време да проводим у болници“, каже она. „Ићи на састанке након боравка у болници може бити мало теже, али тамо ми је место. Срдачност и љубав браће и сестара обнављају моју радост, а поучавање и упутства која нам пружају Јехова и Исус дају смисао мом животу.“

„Јарам је мој угодан и терет је мој лак“

Запази да је у стиху који осматрамо Исус рекао: „Учите од мене.“ Када учимо од Исуса, ми постајемо његови ученици, а његов јарам узимамо када се предамо Богу и крстимо (Матеј 28:19, 20). Да бисмо остали Исусови ученици, веома је важно да редовно учествујемо на састанцима. Зашто? Зато што на састанцима учимо о Исусу, његовим учењима и поступцима.

Шта је терет који Христ жели да носимо? То је исти терет који он носи — част да се врши Божја воља (Јован 4:34; 15:8). Није лако слушати Божје заповести, али тај терет није сувише тежак за ношење. Може изгледати да је тежак ако покушавамо да га носимо властитом снагом. Међутим, ако се молимо за Божји дух и узимамо духовну храну на састанцима, добићемо ’изузетну снагу‘ од Бога (2. Коринћанима 4:7). Када се припремамо за састанке и учествујемо на њима, наша љубав према Јехови бива јача. А када је љубав наша покретачка снага, Божје заповести „нису тешке“ (1. Јованова 5:3).

Људи се углавном суочавају са изазовима као што су издржавање, здравствени проблеми и личне потешкоће. Ипак, да бисмо се успешно суочили с њима, не ослањамо се на ограничену људску мудрост. Састанци нам помажу да се „не бринемо“ јер нам Јехова пружа оно што је потребно и помаже нам да се изборимо с проблемима (Матеј 6:25-33). Заиста, састанци су израз Божје љубави према нама.

’Ја сам благ и понизан у срцу‘

Исус је имао обичај да иде у синагогу где се разматрала Божја Реч. Када је једном приликом био тамо, узео је свитак пророка Исаије и прочитао: „Јеховин дух је на мени, јер ме је Бог помазао да објавим добру вест сиромашнима, послао ме је да проповедам ослобођење заробљенима и враћање вида слепима, да пустим потлачене на слободу, да проповедам Јеховину годину милости“ (Лука 4:16, 18, 19). Колико је само било узбудљиво чути како је Исус применио те речи: „Данас су се испуниле ове речи из Писма које сте управо чули“! (Лука 4:21).

Исус као благи „врховни пастир“ још увек надгледа како се води духовна брига о његовим следбеницима (1. Петрова 5:1-4). Под његовим вођством „верни и разборити роб“ је у целом свету наименовао мушкарце као пастире у скупштинама Јеховиних сведока (Матеј 24:45-47; Титу 1:5-9). Ти људи с благошћу ’пасу Божју скупштину‘ и дају добар пример тако што редовно долазе на састанке. Можеш показати своју захвалност за те ’људе који су дати на дар‘ тако што ћеш бити на састанцима, где својим присуством и учествовањем можеш храбрити друге (Дела апостолска 15:30-33; 20:28; Ефешанима 4:8, 11, 12).

„Наћи ћете окрепу душама својим“

Када си на састанцима, шта можеш урадити да они буду стварно окрепљујући за тебе? Један начин је да примениш Исусов савет: „Пазите како слушате“ (Лука 8:18). Људи који су искрено желели да уче поклонили су Исусу посебну пажњу. Питали су га да им објасни своја поређења и као резултат тога били су награђени бољим разумевањем (Матеј 13:10-16).

Можеш опонашати те духовно гладне особе тако што ћеш пажљиво слушати говоре на нашим састанцима (Матеј 5:3, 6). Да би остао концентрисан, настој да пратиш начин на који говорник износи мисли и аргументе. Постављај себи питања попут ових: ’Како могу применити ове информације у свом животу? На који начин их могу користити да помогнем другима? Како бих то могао објаснити?‘ Осим тога, потражи стихове које говорник користи да би потврдио своје главне тачке. Што пажљивије слушаш, то ће те састанци више крепити.

После састанка, разговарај с другима о програму. Усредсреди се на материјал и на то како се може применити. Изграђујући разговори доприносе томе да састанци буду веома окрепљујући.

Без сумње имамо добре разлоге да се састајемо. Након што си осмотрио користи о којима је управо било речи, зашто се не би упитао: ’Како се ја одазивам на Исусов позив: „Дођите к мени“?‘

[Слике на 11. страни]

Да ли те друге активности ометају у томе да идеш на састанке?