Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто ће ускоро нестати сва патња

Зашто ће ускоро нестати сва патња

Зашто ће ускоро нестати сва патња

„Он је Стена, дело је његово савршено“ (ПОНОВЉЕНИ ЗАКОНИ 32:4)

1, 2. (а) Зашто сматраш да је нада у вечни живот драгоцена? (б) Због чега многи не верују у Бога који обећава дивну будућност?

 ДА ЛИ волиш да замишљаш како ће изгледати живот у Рају? Можда видиш себе како истражујеш нашу предивну планету и учиш о скоро неизмерној разноликости живих бића којима је она дом. Или можда размишљаш о задовољству које ће ти донети заједнички рад на бризи око земље и помагању да се она претвори у предиван врт. Или размишљаш о вештинама које би могао развити у уметности, архитектури, музици и другим делатностима за које не налазиш времена због данашњег брзог темпа живота. У сваком случају, сигурно сматраш веома драгоценом наду у живот какав је Јехова намеравао да имамо — у вечни живот који се у Библији назива „прави живот“ (1. Тимотеју 6:19).

2 Зар није право задовољство и велика част говорити другима о тој библијској нади? Међутим, многи не верују да ће се она остварити. За њих је та нада само илузија, пуко сањарење за лаковерне људе. Можда им је чак тешко да верују у Бога који обећава вечни живот у Рају. Зашто? Некима препреку представља постојање зла. По њиховом мишљењу, ако постоји свемоћан Бог који воли људе, онда се зло и патња у свету не могу објаснити. Они сматрају да није могуће да постоји Бог који толерише зло, а ако постоји, онда или није свемоћан или је равнодушан према људској патњи. Некима овакав закључак звучи уверљиво. Нема сумње да Сатана вешто заслепљује ум људи (2. Коринћанима 4:4).

3. На које тешко питање можемо помоћи људима да добију одговор и зашто имамо изванредну прилику да то учинимо?

3 Као Јеховини сведоци, имамо изванредну прилику да помогнемо људима који су заварани услед утицаја Сатане и мудрости овог света (1. Коринћанима 1:20; 3:19). Ми разумемо зашто многи не верују у библијска обећања. Једноставно, они не познају Јехову. Можда не знају његово име и шта оно значи, и вероватно знају врло мало или пак не знају ништа о његовим особинама и о томе да он увек испуњава своја обећања. За нас је прави благослов што знамо све то. Добро је да с времена на време размотримо како можемо помоћи људима који су у духовној тами да добију одговор на једно од најтежих питања, наиме „Зашто Бог допушта зло и патњу?“ (Ефешанима 4:18). Најпре ћемо осмотрити шта можемо учинити како бисмо на прави начин одговорили на то питање. Затим ћемо видети како су Јеховине особине дошле до изражаја у начину на који је решио проблем зла.

Пружити одговор на прави начин

4, 5. Шта је понекад потребно урадити када нас неко пита зашто Бог допушта патњу? Објасни.

4 Како одговарамо кад нас неко пита зашто Бог допушта патњу? Можда понекад одмах кренемо с детаљним објашњењима, почев од онога што се догодило у еденском врту. То у неким случајевима може бити сасвим на месту. Међутим, треба бити опрезан. Можда је најпре потребно положити темељ (Пословице 25:11; Колошанима 4:6). Осмотримо три тачке које се темеље на Библији, а које бисмо укратко могли да разјаснимо пре него што пружимо одговор на поменуто питање.

5 Као прво, ако је особа видно узрујана због тога што у свету има толико зла, могуће је да се њој или некоме ко јој је близак догодило нешто лоше. Зато би било мудро најпре показати искрено саосећање. Апостол Павле је саветовао хришћане: „Плачите с онима који плачу“ (Римљанима 12:15). Када покажеш саосећање, то може дирнути особу (1. Петрова 3:8). Ако увиди да нам је стало до ње, вероватно ће бити спремнија да саслуша оно што јој желимо рећи.

6, 7. Зашто треба да похвалимо искрену особу када постави неко питање које је мучи?

6 Друго, можемо похвалити искрену особу која жели да сазна одговор на то питање. Има људи који мисле да то што их муче таква питања значи да немају веру или да не поштују Бога. Можда им је то чак рекао неки свештеник. Међутим, размишљање о таквим питањима није обавезно показатељ недостатка вере. Слична питања су у библијска времена постављале и верне Божје слуге. На пример, псалмиста Давид је рекао: „Зашто, о Јехова, стојиш далеко? Зашто се скриваш кад нас невоља притишће?“ (Псалам 10:1). Пророк Авакум је поставио слично питање: „Јехова, докле ћу вапити, а да ти не чујеш? Докле ћу те због насиља звати у помоћ, а да ти не спасеш? Зашто ме пушташ да видим зло и зашто гледаш муку? Зашто су пљачка и насиље преда мном, зашто настају препирке и зашто избијају свађе?“ (Авакум 1:2, 3).

7 Давид и Авакум су били верни људи који су гајили дубоко поштовање према Богу. Да ли их је он укорио због тога што су поставили питања која су их мучила? Баш супротно, Јехова је желео да њихова искрена питања буду забележена у његовој Речи. Данас је особа која је забринута због тога што је зло узело маха можда духовно гладна и чезне за одговорима које јој само Библија може пружити. Сети се да је Исус похвално говорио о онима који су духовно гладни, то јест „свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Заиста је дивно помагати таквим особама да доживе срећу коју је Исус обећао!

8. Због којих збуњујућих учења људи верују да је Бог одговоран за патњу и како им можемо помоћи?

8 Као треће, можда је потребно да помогнемо особи да увиди да Бог није одговоран за зло које је преплавило свет. Многи људи су поучени да Бог влада светом у ком живимо, да је давно предодредио све што нам се дешава, као и да има необјашњиве, недокучиве разлоге за то што наноси невоље човечанству. Та учења су лажна. Она срамоте Бога и приписују му кривицу за зло и патњу у свету. Зато можемо користити Божју Реч како бисмо показали шта је права истина (2. Тимотеју 3:16). Владар овог поквареног света није Јехова већ Сатана Ђаво (1. Јованова 5:19). Јехова не предодређује унапред живот својих створења обдарених разумом. Он сваком даје слободу и могућност да бира између добра и зла, између исправног и погрешног (Поновљени закони 30:19). Осим тога, Јехова никад не проузрокује зло. Он мрзи зло и брине о онима који неправедно пате (Јов 34:10; Пословице 6:16-19; 1. Петрова 5:7).

9. Које је публикације „верни и разборити роб“ обезбедио како би се људима помогло да разумеју зашто Јехова Бог допушта патњу?

9 Након што поставиш такав темељ, твој саговорник ће вероватно желети да сазна зашто Бог дозвољава да патња и даље постоји. Да би ти помогао, „верни и разборити роб“ је издао многе корисне публикације (Матеј 24:45-47). На пример, на Обласном конгресу „Послушност Богу“ који је одржан 2006. изашао је трактат с насловом Ускоро ће нестати сва патња! Подстичемо те да га пажљиво прочиташ. Поред тога, цело једно поглавље у књизи Шта Библија заиста научава?, која је до сада издата на 157 језика, бави се тим важним питањем. Користи те публикације кад год је то могуће. У њима је на темељу Библије јасно објашњено који су догађаји водили до спорног питања о праву владања које је покренуто у Едену и зашто је Јехова поступио на одређени начин у његовом решавању. Осим тога, имај у виду да док разговараш о тој теми, ти свом слушаоцу помажеш да стекне најважније знање. То је знање о Јехови и његовим предивним особинама.

Усмери пажњу на Јеховине особине

10. Зашто је многима тешко да разумеју због чега Бог допушта патњу и шта им може помоћи?

10 Док помажеш некоме да разуме зашто Јехова допушта да људи сами владају под Сатаниним утицајем, покушај да усмериш пажњу на Јеховине дивне особине. Многи знају да је Бог моћан; чули су да га називају Свемоћним Богом. Међутим, можда им је тешко да разумеју зашто он не користи своју огромну моћ да одмах оконча неправду и патњу. Вероватно немају потпуну слику о другим Јеховиним особинама као што су светост, правда, мудрост и љубав. Јехова те особине испољава на савршен, уравнотежен начин. У Библији се зато каже: „Дело је његово савршено“ (Поновљени закони 32:4). Како можеш усмерити пажњу на те особине док одговараш на питања која људи често постављају? Осмотримо неколико примера.

11, 12. (а) Зашто није било могуће да Бог опрости Адаму и Еви након што су сагрешили? (б) Зашто Јехова неће у недоглед толерисати постојање греха?

11 Зар Јехова није могао једноставно да опрости Адаму и Еви? У њиховом случају то није било могуће. Као савршени људи, Адам и Ева су намерно изабрали да одбаце Јехову као Владара и да следе Сатану. Зато не изненађује што нису показали ни најмањи знак покајања. Међутим, када људи питају зашто Јехова није опростио у овом случају, могло би се рећи да они заправо питају зашто он није једноставно снизио своја мерила и толерисао постојање греха и побуне. Одговор је повезан са особином која представља суштину Јеховине личности — с његовом светошћу (Излазак 28:36; 39:30).

12 Јеховина светост се истиче у стотинама библијских стихова. Нажалост, мало људи у овом исквареном свету разуме шта значи бити свет. Јехова је чист и издвојен од сваког греха (Исаија 6:3; 59:2). Што се тиче греха, Јехова се побринуо за начин да се он одстрани, потпуно избрише. Он неће у недоглед толерисати његово постојање, јер у том случају ми не бисмо имали никакву наду за будућност (Пословице 14:12). У време које је одредио, Бог ће омогућити да се сва дела стварања врате у стање светости. То ће се сигурно остварити јер је то воља Светог Бога.

13, 14. Зашто Јехова није уништио бунтовнике у Едену?

13 Зар Јехова није могао једноставно да уништи бунтовнике у Едену и почне све испочетка? Он је свакако имао моћ да то учини и ускоро ће ту моћ користити да уништи све зле. Неки би могли да се питају: ’Зашто Бог то није учинио кад је у свемиру било само троје бунтовника? Зар се тиме не би спречило ширење греха и све патње коју видимо у свету?‘ Зашто Јехова није поступио на тај начин? У Поновљеним законима 32:4 пише: ’Сви путеви његови су правда.‘ Јехова има веома снажан осећај за правду. У ствари, „Јехова правду воли“ (Псалам 37:28). Управо због љубави према правди, Јехова није уништио бунтовнике у Едену. Зашто то кажемо?

14 Сатана је својом побуном довео у питање Јеховино право да влада. Јеховин осећај за правду захтевао је да се на Сатанин изазов пружи одговор који би задовољио правду. Да је Бог одмах погубио бунтовнике, иако су они то заслужили, на спорно питање не би било одговорено на праведан начин. То би пружило још један доказ Јеховине изузетне моћи, али његова моћ није била оспорена. Осим тога, Јехова је рекао Адаму и Еви која је његова намера. Требало је да имају потомство и напуне земљу, владају над њом и над свим земаљским створењима (Постанак 1:28). Да је Јехова једноставно уништио Адама и Еву, оно што је рекао о својој намери с људима биле би само празне речи. Јеховина праведност никада не би дозволила такав исход, јер се његова намера увек испуњава (Исаија 55:10, 11).

15, 16. Како можемо помоћи људима који износе своја „решења“ за изазов који је био упућен у Едену?

15 Да ли би ико у свемиру могао да на побуну одговори на мудрији начин од Јехове? Људи би можда предлагали своја „решења“ за побуну у Едену. Међутим, зар тиме не би индиректно указивали да они могу смислити бољи начин да се реши то спорно питање? Можда немају лошу намеру, али не познају Јехову и његову задивљујућу мудрост. Пишући хришћанима у Риму, апостол Павле је дубоко размишљао о Божјој мудрости, укључујући и ’свету тајну‘ у погледу Јеховине намере да путем Месијанског Краљевства откупи верне људе и посвети своје свето име. Шта је Павле мислио о мудрости која се огледала у тој Божјој намери? Он је своје писмо завршио следећим речима: „[Богу], једином мудром, нека је слава преко Исуса Христа у сву вечност. Амин“ (Римљанима 11:25; 16:25-27).

16 Павле је увидео да је Јехова ’једини мудар‘, да је његова мудрост без премца. Који би несавршен човек могао смислити бољи начин да реши било шта — а да не говоримо о најтежем изазову који је икада упућен Божјој мудрости? Зато треба да помогнемо људима да развију исто страхопоштовање које ми осећамо према Богу који је „мудар у срцу“ (Јов 9:4). Што више увиђамо колико је Јехова мудар, биће јаче наше поверење у то да је његов начин решавања проблема најбољи (Пословице 3:5, 6).

Улога Јеховине најистакнутије особине

17. Како дубље разумевање Јеховине љубави може помоћи онима који су забринути због тога што Бог допушта патњу?

17 „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8). Овим упечатљивим речима се у Библији указује на Јеховину најистакнутију особину, особину која нас највише привлачи њему и пружа највећу утеху онима који су забринути због тога што има толико зла. Јехова је показао љубав у свему што је учинио да би отклонио разорне последице греха. Љубав га је покренула да пружи наду грешном потомству Адама и Еве, тиме што им је омогућио да му се приближе и буду у добром односу с њим. Љубав је покренула Бога да пружи откупнину која би отворила пут за потпуно опроштење греха и поновно добијање савршеног, вечног живота (Јован 3:16). Његова љубав се огледа и у томе што је стрпљив с људима, дајући им прилику да одбаце Сатану и изаберу Бога за свог Владара (2. Петрова 3:9).

18. Које питање за нас није тајна и шта ћемо осматрати у следећем чланку?

18 Обраћајући се мноштву људи који су се окупили поводом обележавања годишњице једног страховитог терористичког напада, један свештеник је рекао: „Ми не знамо зашто Бог допушта да зло и патња и даље постоје.“ То је заиста жалосно! Зар нисмо срећни што то питање за нас није тајна? (Поновљени закони 29:29). Пошто је Јехова мудар, праведан и пун љубави, ми знамо да ће он ускоро окончати сву патњу. У ствари, он је обећао да ће то учинити (Откривење 21:3, 4). Међутим, шта ће бити са људима који су умрли? Да ли су они остављени без наде због начина на који је Јехова одлучио да реши спорно питање покренуто у Едену? Не. Љубав је подстакла Бога да се побрине и за њих путем ускрсења. О томе ће бити речи у следећем чланку.

Како би одговорио?

• Шта можемо рећи особи која пита зашто Бог допушта патњу?

• Како су Јеховина светост и правда дошле до изражаја у начину на који је поступио према бунтовницима у Едену?

• Зашто треба да помогнемо људима да дубље разумеју Јеховину љубав?

[Питања за разматрање]

[Слика на 21. страни]

Труди се да помогнеш онима који тугују због патње у свету

[Слике на 23. страни]

Верни Давид и Авакум поставили су Богу искрена питања