Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како можете пружити својој деци праву поуку?

Како можете пружити својој деци праву поуку?

Како можете пружити својој деци праву поуку?

ПОУЧАВАЊЕ деце може се упоредити с једним узбудљивим и изазовним путовањем. То је ваше заједничко путовање. Ви их бодрите и с љубављу им пружате смернице и тиме им помажете да буду успешни на свом животном путу. Постоји много тога што треба да науче!

Да би деца заиста била успешна и срећна у животу, она морају изградити моралне и духовне вредности тако што ће учити да разликују добро од онога што је лоше. Ако упознају и заволе Јехову, њихово поучавање ће заиста бити вредно и поука коју добију може им вечно користити. Ви као родитељи играте важну улогу у томе чему ће ваше дете бити поучено и колико ће то што је научило ценити и разумети.

На том путовању има пуно изазова. Деца су подложна утицају са стране и она могу из разних извора, ван своје породице, научити много тога за шта се никако не може рећи да је морално. Живимо у свету којим влада Сатана Ђаво (1. Јованова 5:19). И он је заинтересован за васпитање ваше деце, додуше из потпуно другачијих разлога. Веома је вешт и врло искусан учитељ — али су му намере веома зле. Иако се претвара да је „анђео светлости“, просветљење које он нуди је лажно и у супротности је с Јеховином Речју и вољом (2. Коринћанима 4:4; 11:14; Јеремија 8:9). И Ђаво и демони су мајстори преваре. Они унапређују себичност, непоштење и моралну исквареност (1. Тимотеју 4:1).

Шта ви можете учинити како бисте помогли својој деци да не буду обманута? Како их можете поучити да пригрле оно што је истинито и вредно? Један важан корак ка томе је да се сами преиспитате. Морате им пружити добар пример. Такође је од велике важности да не пребацујете на другога одговорност за поучавање своје деце већ да томе посветите довољно времена. Међутим, пре него што то размотримо треба прво да утврдимо шта је темељ једног заиста вредног поучавања.

Темељ правог поучавања

Можемо учити од израелског краља Соломона који је био један од најмудријих људи који су икада живели. Библија нам каже: „Бог је Соломону дао велику мудрост и разборитост, и дао му је срце пуно разума, као што има пуно песка на морској обали. Соломонова мудрост била је већа од мудрости свих људи на Истоку и од све египатске мудрости.“ Соломон је ’изговорио три хиљаде пословица, и саставио хиљаду и пет песама.‘ Он је добро познавао биљни и животињски свет (1. Краљевима 4:29-34). Такође је надгледао пројекте изградње у Израелу, укључујући и градњу величанственог Јеховиног храма у Јерусалиму.

Његови списи, као што су они које налазимо у књизи Проповедника, откривају да је имао дубоко разумевање људске природе. Бог га је надахнуо да каже шта је основа правог поучавања. Рекао је: „Страх од Јехове почетак је знања.“ Мудри краљ је такође рекао: „Страх од Јехове почетак је мудрости, а знање о Најсветијем доноси разборитост“ (Пословице 1:7; 9:10).

Ако имамо страх од Бога тада ћемо имати дубоко поштовање према њему и добро ћемо пазити да не чинимо нешто што му није угодно. Признаћемо да је он Свевишњи и да смо му одговорни. Они који не обраћају пажњу на Онога од кога зависи наш живот могу у људским очима изгледати мудри, али таква мудрост је „лудост пред Богом“ (1. Коринћанима 3:19). Вашој деци је потребна поука која се темељи на ’мудрости одозго‘ (Јаков 3:15, 17).

Страх од тога да учинимо нешто што Јехови није угодно уско је повезан с љубављу према њему. Јехова жели да га његове слуге истовремено и воле и да га се боје. Мојсије је рекао: „Израеле, шта Јехова, твој Бог, тражи од тебе, осим да се бојиш Јехове, свог Бога, да ходиш свим његовим путевима, да волиш Јехову, свог Бога, и да му служиш свим својим срцем и свом својом душом, да извршаваш Јеховине заповести и држиш се његових одредаба које ти данас дајем, да би ти било добро?“ (Поновљени закони 10:12, 13).

Уколико у своју децу усађујемо страхопоштовање према Јехови, тада полажемо прави темељ за поучавање које ће их заиста учинити мудрима. Док затим сами буду градили на том темељу рашће њихово поштовање према њиховом Створитељу, Извору свег вредног знања. То ће им помоћи да исправно гледају на оно што уче, а не да извлаче погрешне закључке. Развиће способност да ’разликују добро од зла‘ (Јеврејима 5:14). Такав темељ ће им помоћи да остану понизни и да избегавају оно што је лоше (Пословице 8:13; 16:6).

Деца гледају на вас!

Како онда можемо помоћи деци да заволе Јехову и да га се боје? Одговор на то питање налази се у Закону који је Јехова преко пророка Мојсија дао свом народу Израелу. Родитељима у Израелу је било речено: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свом својом снагом. И нека ове речи које ти данас заповедам буду у твом срцу. Усађуј их у децу своју и говори о њима кад седиш у својој кући и кад идеш путем, кад лежеш и кад устајеш“ (Поновљени закони 6:5-7).

Ови стихови пружају родитељима неке важне поуке. Једна од њих гласи: Ви као родитељи морате пружити добар пример. Да бисте своју децу поучили да воле Јехову Бога и ви сами га морате волети и његове речи морају бити у вашем срцу. Зашто је то толико важно? Због тога што сте првенствено ви учитељи своје деце. Оно што науче из вашег примера дубоко ће утицати на њих. Ништа толико не утиче на живот детета као пример родитеља.

Ваши снови, идеали, вредности и интересовања огледају се не само у вашим речима већ и у вашим поступцима (Римљанима 2:21, 22). Још од најранијег детињства, деца уче тако што пажљиво посматрају своје родитеље. Она запажају оно што је важно њиховим родитељима и то често и њима самима постаје важно. Ако искрено волите Јехову, ваша деца ће то запазити. На пример, она ће видети да вам је читање и проучавање Библије заиста важно. Из тога ће разумети да стављате Краљевство на прво место у свом животу (Матеј 6:33). Због тога што сте редовни на хришћанским састанцима и што учествујете у служби проповедања биће им очигледно да је за вас вршење свете службе Јехови од највеће важности (Матеј 28:19, 20; Јеврејима 10:24, 25).

Не одричите се своје одговорности

Још једна поука коју родитељи могу научити из Поновљених закона 6:5-7 гласи: Одговорност за поучавање ваше деце лежи на вама. Родитељи који су били део Јеховиног древног народа поучавали су своју децу. Такође су и родитељи међу хришћанима првог века играли важну улогу у поучавању своје деце (2. Тимотеју 1:5; 3:14, 15). У једном писму сухришћанима, апостол Павле је указао да нарочито очеви треба да ’васпитавају [своју децу] на Јеховин начин и помажу им да усвоје његов начин размишљања‘ (Ефешанима 6:4).

Оптерећени захтевима данашњице, послом и другим обавезама које траже време и снагу родитељи могу бити у искушењу да препусте поучавање своје деце другима као што су наставници и васпитачи. Ипак, нико не може заменити брижног родитеља пуног љубави. Никада немојте потценити значај и утицај који можете имати у животу детета. Ако вам је потребна помоћ, мудро је изаберите, али никада немојте на другог пребацити своју свету обавезу.

Проводите време у поучавању деце

Ево још једне поуке коју родитељи извлаче из Поновљених закона 6:5-7: За поучавање деце је потребно време и труд. Израелски родитељи су морали да ’усађују‘ у своју децу истину коју су примили од Бога. Изворна хебрејска реч која је преведена са „усађивати“ значи „понављати“, „говорити увек изнова“. То је требало радити током читавог дана, заправо од јутра до вечери, „у својој кући“ и „путем“. Потребно је уложити време и труд да би се деца поучила и да би се обликовали њихови ставови и понашање тако да би угодила Богу.

Шта онда ви можете учинити да бисте им помогли да буду добро поучена? Можете учинити много тога. Поучите их да воле Јехову и да га се боје. Пружите им добар пример. Не одбацујте своју одговорност за њихово поучавање и за то издвојте довољно времена. Ви нисте савршени и вероватно ћете правити грешке док их поучавате. Али, ако искрено настојите да вршите Божју вољу, ваша деца ће вероватно бити захвална за труд који сте у то уложили и то ће им бити од користи. „Одгајај дете према путу којим треба да иде“, каже се у Пословицама 22:6, „па неће одступити од њега ни кад остари.“

Учење је путовање које траје читав живот. Уколико ви и ваша деца волите Бога, то је онда путовање на коме ћете моћи да уживате у сву вечност. То је зато што ће увек бити тога што се може научити о Јехови и о томе како можемо живети у складу с његовом вољом (Проповедник 3:10, 11).

[Слика на 15. страни]

Да ли својој деци читате Библију?

[Слика на 16. страни]

Одвојте време да бисте их поучавали о Створитељу