Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пронаћи наду у свету пуном невоље

Пронаћи наду у свету пуном невоље

Пронаћи наду у свету пуном невоље

„ОБИЧНИ људи данас имају већу моћ да чине ствари за опште добро и да реше заједничке проблеме него икада раније у људској историји.“ Ову изјаву је дао бивши председник Сједињених Држава Бил Клинтон током конференције која је одржана у марту 2006. у Отави у Канади. Он је закључио да се међународни тренд добре воље развија откад се десио цунами 2004. и с дозом оптимизма рекао да се свет данас налази у „времену јединствене међусобне зависности“.

Можемо ли очекивати да ће природне катастрофе покренути људе широм света да граде бољу будућност? Да ли је „јединствена међусобна зависност“ поуздан ослонац за наду у будућност у којој ће владати трајни мир и сигурност?

Извор праве наде

Дуга историја људских настојања током више од шест миленијума показује да су људи сваки пут изневерили очекивања. Зато нас надахнуто Свето писмо с добрим разлогом саветује: „Не уздајте се у великаше, нити у човека земаљског, од кога спасења нема“ (Псалам 146:3). Ако своје наде полажемо у светске организације, њихова материјална добра и снове, то води само до разочарања. Зашто? Зато што „свет пролази и његова жеља“ (1. Јованова 2:17).

Међутим, Бог је вековима пружао поуздану наду праведним људима. Библија га назива ’надом [древног] Израела‘ и ’надом [израелских] праочева‘ и садржи многе изразе наде, поверења и поуздања у њега (Јеремија 14:8; 17:13; 50:7). Заиста, Писмо нас подстиче да се ’уздамо у Јехову‘ (Псалам 27:14).

Пословице 3:5, 6 нас подстичу: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје.“ Имате добар разлог да полажете потпуно поверење у то обећање, јер се Јехова Бог не мења, поуздан је и веран својој речи (Малахија 3:6; Јаков 1:17). Он вам жели најбоље и ако увек слушате оно што стоји у његовој Речи, Библији, то ће вас успешно водити кроз ова страшна времена (Исаија 48:17, 18).

Особа која свим срцем следи Божје вођство може се ослонити на следеће обећање: „Не бој се, јер сам ја с тобом. Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог. Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти. Подржаћу те својом праведном десницом“ (Исаија 41:10). Усрдна молитва, као и размишљање о овом обећању права је утеха за све оне који искрено воле Јехову Бога, јер им то помаже да се изборе с тешким ситуацијама и животним бригама.

Осмотримо пример Андрее, која је Јеховин сведок и мајка двоје деце. Она каже: „Молитва и размишљање о Јеховиним обећањима дају ми снагу да не поклекнем у периодима неизвесности. Много ми је лакше да останем чврста када ми је Јехова узданица у животу.“

Учврсти своју наду у Јехову

Наглашавајући колико је важно да се уздамо у Јехову, један псалмиста је рекао: „Велик мир имају они који закон твој воле, за њих не постоји камен спотицања“ (Псалам 119:165). Искрено проучавање Божје речи може вам доста помоћи да испуните свој ум и срце корисним и позитивним духовним стварима које су ’истините, племените, праведне, чисте, допадљиве, похвалне, честите и хвале вредне‘. Ако се савесно трудите да слушате, научите, прихватите и примените те речи, „Бог мира биће с вама“ (Филипљанима 4:8, 9).

На основу дугогодишњег личног искуства, Џон каже: „Пре него што сам променио гледиште о будућности, било је потребно да схватим да морам направити корените промене у својој личности и размишљању да бих могао да изградим добар однос са савршеним, невидљивим Богом. Једини начин на који сам то могао постићи био је да постанем духовна особа. То је значило да треба да се посветим Богу и усвојим његов начин размишљања читајући његову надахнуту Реч и размишљајући о томе.“

Ако узимате освежавајуће, животодајне воде истине које се налазе у надахнутом Светом писму, то ће вам бити добра, проверена заштита од непрекидне бујице лоших ствари које се свакодневно износе у медијима. Тиме што примењујете библијске савете ојачаћете и породичне везе и смањити забринутост. Осим тога, Бог обећава да је спреман да ’покаже своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем‘ (2. Летописа 16:9). Он ће решити проблеме на такав начин да заиста нећете имати разлога да страхујете.

Финес, који је преживео рат и крвопролиће, каже: „Научио сам да свој живот поверавам у Јеховине брижне руке. Због тога што сам се држао библијских начела поштедео сам себе многих проблема.“ Ако се заиста уздате у Јехову Бога, он ће вам помоћи да савладате сваки наизглед нерешив проблем (Псалам 18:29). Дете које има близак однос с родитељима има потпуно поверење у њих и осећа се безбедно поред њих чак и када је болесно или упадне у неку невољу. И ви можете доживети исто, ако се потрудите и прихватите позив да своје наде полажете у Јехову (Псалам 37:34).

Сигуран темељ за наду

Исус Христ је рекао својим следбеницима: „Молите се... овако: ’Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи‘“ (Матеј 6:9, 10). То небеско Краљевство — у коме ће Исус Христ бити Краљ — представља израз Божјег законског права да влада над земљом (Псалам 2:7-12; Данило 7:13, 14).

Многи страхови који утичу на сваки аспект данашњег живота јасно показују да је потребна Божја интервенција. На срећу, то време је близу! Будући да га је Бог устоличио за Месијанског Краља, Исус Христ има власт да оправда Јеховино право да влада и да посвети његово име (Матеј 28:18). Ускоро ће Божје Краљевство преузети власт над земљом и уклонити све узроке страха и забринутости. Речи из Исаије 9:6 потврђују да је Исус достојан своје улоге Владара који ће нас ослободити наших страхова. На пример, за њега се каже да је „Вечни Отац“, „Дивни Саветник“ и „Кнез Мира“.

Запазите привлачан израз „Вечни Отац“. Као такав, Исус има моћ и власт — као и жељу — да послушним људима на темељу своје откупне жртве омогући вечни живот на земљи. То значи да ће на крају бити ослобођени греха и несавршености коју су наследили од првог човека Адама (Матеј 20:28; Римљанима 5:12; 6:23). Христ ће такође употребити власт коју је добио од Бога да врати у живот многе који су умрли (Јован 11:25, 26).

Док је био на земљи, Исус је показао да је „Дивни Саветник“. Захваљујући добром познавању Божје Речи и изванредном разумевању људске природе, Исус је знао како да реши проблеме свакодневног живота. И након што је устоличен на небу, Христ је наставио да буде „Дивни Саветник“ и служи као главни посредник између Јехове и људи. Исусови савети који су забележени у Библији увек су мудри и непогрешиви. Ако то знате и уверени сте у то, живећете без неизвесности и страхова који паралишу.

Исаија 9:6 такође за Исуса каже да је „Кнез Мира“. У тој улози, Христ ће ускоро искористити своју моћ да прекине политичку, социјалну и економску неравноправност. Како? Тако што ће Божје Краљевство донети мир људима на земљи (Данило 2:44).

Широм земље ће владати трајни мир. Како можемо бити сигурни у то? Одговор се налази у Исаији 11:9, где читамо: „Зло се више неће чинити нити ће се пустошити на свој светој гори мојој, јер ће земља бити пуна знања о Јехови као што је море пуно воде.“ На крају ће свако људско биће на земљи добро познавати Бога и бити му послушно. Да ли вас сазнање о таквој будућности радује? Ако да, не оклевајте да стекнете ’знање о Јехови‘.

Можете стећи животодајно знање о Богу које изграђује веру тако што ћете испитати шта Библија заиста каже о догађајима нашег времена и светлој будућности која је обећана у Библији. Зато вас подстичемо да проучавате Библију с Јеховиним сведоцима из вашег краја. То је начин на који ћете умањити страхове и пронаћи праву наду у свету пуном невоља.

[Оквир/Слике на 7. страни]

Зашто Божје Краљевство улива наду

Исусу Христу, као Краљу Божјег Краљевства, дата је власт и право да исказује моћ у целом свемиру (Матеј 28:18). Он ће обновити биљни и животињски свет на нашој планети до савршене равнотеже. Он има власт и над болестима. Моћна дела која је извршио на земљи била су само наговештај још већих благослова који ће уследити под његовом влашћу, што ће доказати да је он савршен и поуздан Краљ. Које вам се од доле наведених особина Месијанског Краља посебно допадају?

Приступачан (Марко 10:13-16)

Разборит и непристран (Марко 10:35-45)

Одговоран и несебичан (Матеј 4:5-7; Лука 6:19)

Праведан и истинит (Исаија 11:3-5; Јован 5:30; 8:16)

Брижан, обзиран и понизан (Јован 13:3-15)

[Слика на 4. страни]

Читање Библије и дубоко размишљање о томе може нам улити наду у Јехову