Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зло — да ли се отело контроли?

Зло — да ли се отело контроли?

Зло — да ли се отело контроли?

Радознали дечак проналази предмет у пољу — копнену мину — и остаје слеп и осакаћен до краја живота. Мајка оставља новорођенче скривајући га у сметлишту поред пута. Радник који је добио отказ враћа се на своје радно место, пуца на све који су се ту затекли и на крају убија и себе. Угледни грађанин сексуално злоставља беспомоћну децу.

НАЖАЛОСТ, извештаји о злоделима постали су део наше свакидашњице. Што је још тужније, такви извештаји често изгледају безначајно у односу на извештаје о етничком чишћењу, геноциду и тероризму. „Ово је био Сатанин век у свом најгорем издању“, писало је у једном чланку који је објављен 1995. „Никада раније људи нису показивали такву спремност и жељу да убијају милионе других због расе, религије или класне припадности.“

У исто време, људи загађују ваздух, прљају планету, црпе њена природна богатства и небројене врсте животиња доводе до истребљења. Могу ли се људи изборити са свим тим лошим стварима и свет учинити бољим, сигурнијим местом за живот? Или би покушај да се уради тако нешто био попут покушаја да се ухвати ветар? Један професор који је доста писао о злу, рекао је: „Имао сам снажну потребу да променим свет, да га побољшам. Али свет се очигледно не мења набоље.“ Можда се и ви слично осећате.

Овај свет се може упоредити с бродом који плови према водама које из дана у дан постају све немирније и опасније. Иако нико не жели да иде у том правцу, сви напори да се курс промени узалудни су. Брод једноставно срља у кобну олују и нико га не може зауставити.

У извесној мери, све горе стање у свету може се приписати људској несавршености (Римљанима 3:23). Па ипак, размере, распрострањеност и интензитет зла прелазе границе које се могу приписати самој људској природи. Да ли је могуће да људима управља једна невидљива, моћна и зла сила? Ако је тако, о коме се ради и како се можемо заштитити? Наредни чланак ће одговорити на та питања.

[Извор слике на 3. страни]

© Heldur Netocny/Panos Pictures