Пређи на садржај

Пређи на садржај

Разоткривен је узрочник зла!

Разоткривен је узрочник зла!

Разоткривен је узрочник зла!

МНОГИ Јевреји који су живели у првом веку очекивали су долазак обећаног Месије (Јован 6:14). Када се Исус појавио, пружио је утеху и духовно просветљење. Лечио је болесне, хранио гладне, контролисао природне силе, чак подизао мртве у живот (Матеј 8:26; 14:14-21; 15:30, 31; Марко 5:38-43). Такође је преносио Јеховине речи и говорио о вечном животу који је Бог обећао (Јован 3:34). Својим речима и делима, Исус је доказао да је Месија, онај који ће ослободити човечанство од греха и свих његових лоших последица.

Логично, требало је да јеврејске религиозне вође прве изразе добродошлицу Исусу, да га слушају и спремно следе његове смернице. Ипак, они то нису учинили. Уместо тога, они су га мрзели, прогонили и сковали план како да га убију! (Марко 14:1; 15:1-3, 10-15).

Исус је с правом прекорио те људе који су заслужили осуду (Матеј 23:33-35). Међутим, он је знао да постоји неко други ко стоји иза њихових злих мисли и поступака. Исус им је рекао: „Ваш је отац Ђаво и желите да поступате по жељама свог оца. Он је био убица људи од када се побунио и није остао постојан у истини, јер у њему нема истине. Кад говори лаж, своје говори, јер је лажов и отац лажи“ (Јован 8:44). Иако је Исус признао да су људи у стању да чине зло, он је указао на сам узрок зла — Сатану Ђавола.

Тиме што је рекао да Сатана „није остао постојан у истини“, Исус је открио да је то духовно створење некада било веран Божји слуга, али је скренуо с правог пута. Зашто се Сатана побунио против Јехове? Зато што је осећање властите вредности гајио до те мере да је пожелео да буде обожаван, што припада само Богу a (Матеј 4:8, 9).

Сатанина побуна дошла је до изражаја у еденском врту када је навео Еву да поједе забрањени плод. Тиме што је изговорио прву лаж и оклеветао Јехову, Сатана је постао „отац лажи“. Осим тога, када је навео Адама и Еву да буду непослушни, учинио их је робовима греха, што је на крају водило до њихове смрти и смрти будућих генерација. Тако је Сатана постао „убица људи“ — и то најгори убица свих времена! (Постанак 3:1-6; Римљанима 5:12).

Сатанин зао утицај проширио се чак и у духовном подручју, где је наговорио друге анђеле да му се придруже у побуни (2. Петрова 2:4). Попут Сатане, ова зла духовна створења гајила су неисправне жеље према људима. Међутим, у њиховом случају то су биле изопачене полне жеље које су довеле до ужасних, кобних последица.

Зло испуњава земљу

Библија нам каже: „Кад су се људи намножили... и кад су им се родиле кћери, синови истинитог Бога почели су да примећују како су људске кћери лепе, па су их узимали себи за жене, све које су изабрали“ (Постанак 6:1, 2). Ко су били ти „синови истинитог Бога“? То су била духовна створења, а не људи (Јов 1:6; 2:1). Како то знамо? Између осталог, људи су склапали бракове већ око 1 500 година и није постојао разлог да се то посебно помиње. Тиме што се у извештају указује на полну заједницу између ’људских кћери‘ и ’синова истинитог Бога‘ који су се материјализовали и узимали их за жене, јасно је да се говори о нечему до тада невиђеном и неприродном.

То је било очигледно и по потомству које је настало из тих веза. Ти потомци су израсли у дивове, познате као нефилими. Такође су били злобни и насилни. Заправо, израз „нефилими“ значи „обарачи“, то јест „они који обарају друге“. Ти насилници су описани као „силни људи, људи на гласу, који су живели у старо доба“ (Постанак 6:4, фуснота).

Нефилими и њихови очеви чинили су до тада невиђено зло. „Земља се искварила у очима истинитог Бога и напунила се насиљем“, пише у Постанку 6:11. По угледу на тај нови нараштај који се појавио у њиховој средини, остали људи су почели да чине насилна и изопачена дела.

Како су нефилими и њихови очеви вршили тако снажан зао утицај на људе? Тако што су у њима будили грешне жеље и склоности. Какав је био исход? „Сав људски род [је] искварио свој пут на земљи.“ Јехова је на крају уништио тај свет у свеопштем Потопу, сачувавши на животу само праведног Ноја и његову породицу (Постанак 6:5, 12-22). Међутим, материјализовани анђели су се осрамоћени вратили у духовно подручје. Као понижени демони, они су наставили да се супротстављају Богу и праведној породици његових верних анђела. Изгледа да је тада Бог одузео могућност тим злим духовним створењима да се материјализују (Јуда 6). Па ипак, они и даље врше моћан утицај на људе.

Зли је потпуно разоткривен!

Колико је велик Сатанин зао утицај види се у 1. Јовановој 5:19, где стоји: „Цео свет је у власти Злога.“ Ђаво увлачи људе у вртлог све веће невоље. У ствари, никада раније није био толико одлучан да наноси зло. Зашто? Зато што су он и демони збачени с неба када је 1914. успостављено Божје Краљевство. У вези с тим, Библија је прорекла: „Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откривење 12:7-12). Како данас Сатана утиче на људе?

Сатана утиче пре свега тако што шири дух који управља људским начином размишљања и поступања. У складу с тим, Ђаво је у Ефешанима 2:2 назван ’владарем који влада ваздухом, духом [то јест преовладавајућим ставом] који сада делује у синовима непослушности‘. Тај демонски ’ваздух‘ не подстиче на страх пред Богом и на доброту, већ на побуну против Бога и његових мерила. На тај начин Сатана и демони подржавају и поспешују зло које чине људи.

„Чувај срце своје“

Тај демонски дух се између осталог испољава и у виду порнографске пошасти, која побуђује неисправне полне жеље и приказује настрано понашање као нешто привлачно (1. Солуњанима 4:3-5). Силовање, садизам, групно силовање, бестијалност и сексуално злостављање деце јесу неке од тема које порнографија приказује као забаву. Чак и у својим наизглед мање штетним видовима, порнографија може створити јаку зависност и погубно утицати на оне који је гледају или читају, претварајући их у редовне воајере. b То је зло које разара и међуљудске односе и нечији однос с Богом. Порнографија одражава искварен ум оних који је подупиру — ум бунтовних демона који су испољили неисправне полне жеље још у претпотопном свету Нојевих дана.

Мудри човек Соломон је с добрим разлогом саветовао: „Више од свега што се чува, чувај срце своје, јер из њега извире живот“ (Пословице 4:23). У пракси, чувати своје срце од замке порнографије може значити да променимо ТВ канал или искључимо компјутер када се појаве неморалне сцене. Важно је да реагујемо брзо и одлучно! Замислите да сте војник који настоји да избегне пројектиле који циљају у ваше срце. Сатана циља у ваше симболично срце — седиште потицаја и жеља — и настоји да га исквари.

Такође треба да заштитимо своје срце од љубави према насиљу, јер Ђаво зна да „онога ко воли насиље, силно мрзи [Јехова]“ (Псалам 11:5). Сатана не мора од нас да направи крвожедне злочинце да бисмо били Божји непријатељи. Довољно је да у нама развије љубав према насиљу. Није случајно што је насиље, које је често прожето окултним темама, преплавило данашње медије. Нефилими су одавно мртви, али њихове особине и поступци још увек и те како живе! Да ли ваш избор забаве показује да се одупирете Сатаниним сплеткама? (2. Коринћанима 2:11).

Како се одупрети Сатанином злом утицају

Зле силе могу бити опасан непријатељ. Библија каже да се они који настоје да угоде Богу ’боре против злих духовних сила‘, као и против свог несавршеног тела. Да бисмо се изборили и имали Божју наклоност, треба да искористимо помоћ коју нам Бог пружа на више начина (Ефешанима 6:12; Римљанима 7:21-25).

Између осталог, ту је Божји свети дух, најмоћнија сила у свемиру. Апостол Павле је хришћанима из првог века написао: „Нисмо примили дух света, него дух који је од Бога“ (1. Коринћанима 2:12). Они које води Божји дух развијају љубав према ономе што Бог воли и мржњу према ономе што он мрзи (Амос 5:15). Како можемо добити свети дух? Пре свега путем молитве и проучавања Библије — будући да је сама Библија надахнута светим духом — као и путем корисног дружења са онима који искрено воле Бога (Лука 11:13; 2. Тимотеју 3:16; Јеврејима 10:24, 25).

Тиме што користимо ту помоћ од Бога, ми облачимо „сву Божју ратну опрему“, једину сигурну заштиту против ’Ђаволових сплетки‘ (Ефешанима 6:11-18). Сада је више него икада раније потребно потпуно искористити ту помоћ. Зашто?

Злу се ближи крај!

„Кад зли ничу као трава и цветају сви који зло чине, то је зато да би заувек били уништени“, каже псалмиста (Псалам 92:7). Као и у Нојево време, данашње све веће зло доказ је да ускоро предстоји Божји суд, и то не само против злих људи већ и против Сатане и његових демона, који ће бити бачени у бездан неактивности пре свог коначног уништења (2. Тимотеју 3:1-5; Откривење 20:1-3, 7-10). Ко ће извршити ту пресуду? Нико други до Исус Христ, о коме читамо: „Зато је дошао Син Божји, да уништи Ђаволова дела“ (1. Јованова 3:8).

Да ли једва чекате да се оконча зло? Ако да, онда ћете пронаћи утеху у обећањима која су записана у Библији. Ниједна друга књига не разоткрива сам узрок зла, Сатану, и ниједна друга књига не говори о томе како ће он и сва његова зла дела бити уништени. Подстичемо вас да добро упознате Библију како бисте се сада заштитили од злих Сатаниних утицаја и засигурали живот у свету без зла (Псалам 37:9, 10).

[Фусноте]

a Првобитно име анђела који је постао Сатана није познато. Изрази „Сатана“ и „Ђаво“ значе „противник“ и „клеветник“. На неки начин, Сатана се може упоредити с древним краљем Тира (Језекиљ 28:12-19). И један и други су на почетку били беспрекорни у свом начину поступања, али су касније постали жртве своје охолости.

b Видети серију чланака „Порнографија — безопасна или штетна?“ у Пробудите се! од 22. јула 2003; издали Јеховини сведоци.

[Оквир/Слика на 6. страни]

Легенде с понешто истине

Приче о полубоговима, дивовима и катастрофалном потопу могу се пронаћи у древним митологијама широм света. На пример, акадски Еп о Гилгамешу спомиње потоп, брод и преживеле. Гилгамеш је описан као пожудан и насилан полубог, то јест пола бог, пола човек. Астечка митологија говори о древном свету у ком су живели дивови и о великој поплави. Нордијске легенде описују дивове и мудрог човека по имену Бергелмир који је направио велики брод у ком су се спасли он и његова жена. Оно о чему говоре све те легенде потврђује истинитост библијског извештаја да су сви људи потомци оних који су преживели потоп којим је уништен зли древни свет.

[Слика]

Плоча на којој је исписан Еп о Гилгамешу

[Извор]

The University Museum, University of Pennsylvania (neg. # 22065)

[Слика на 5. страни]

Особине нефилима могу се видети код данашњих људи

[Слика на 7. страни]

Тачно библијско знање јача нас против злих утицаја