Пређи на садржај

Пређи на садржај

Старије особе — благослов за младе

Старије особе — благослов за младе

Старије особе — благослов за младе

„Боже, немој ме оставити ни у старости кад ми коса оседи, да бих могао и будућем нараштају причати о мишици твојој, о моћи твојој наредним поколењима“ (ПСАЛАМ 71:18)

1, 2. Чега треба да буду свесне Божје слуге које су у позним годинама и шта ћемо сада осматрати?

 ЈЕДАН старешина из западне Африке посетио је једног остарелог брата који је био помазаник и питао га: „Како си?“ „Могу да трчим, да поскакујем с ноге на ногу, да скачем и скакућем“, одговорио је брат, покушавајући да покретима покаже оно што је говорио. „Али, не могу да летим“, додао је на крају. Било је јасно шта је хтео да каже. ’Оно што могу да учиним, чиним радо, али оно што не могу, то и не чиним.‘ Старешина који је посетио тог брата сада има преко 80 година и радо се сећа његовог смисла за хумор и његове верности.

2 Кад старија особа испољава особине које сведоче о снажној духовности, то може оставити трајан утисак на друге. Наравно, мудрост и особине попут Христових не долазе саме по себи како године пролазе (Проповедник 4:13). Библија каже: „Седа је коса предивна круна кад се налази на путу праведности“ (Пословице 16:31). Ако си у поодмаклим годинама, да ли увиђаш колико твоје речи и поступци могу позитивно утицати на друге? Осмотри неке библијске примере који показују како је оно што су чиниле неке старије особе донело много добра млађима.

Вера која је оставила неизбрисив траг

3. Како је Нојева верност донела благослове свима који данас живе?

3 Нојева вера и постојаност донеле су благослове које осећамо чак и данас. У време кад је градио арку, сакупљао животиње и проповедао другим људима Ноје је имао скоро 600 година (Постанак 7:6; 2. Петрова 2:5). Захваљујући томе што је показао страх пред Богом, он и његова породица преживели су велики Потоп и постали преци свих људи који данас живе на земљи. Истина, људи су у Нојево доба живели много дуже. Ипак, он је и у веома дубокој старости остао веран, што је донело велике благослове. Како?

4. Како Нојева постојаност и данас користи Божјим слугама?

4 Ноје је имао скоро 800 година кад је Неврод почео да зида Вавилонску кулу, пркосећи Јеховиној заповести да се ’напуни земља‘ (Постанак 9:1; 11:1-9). Међутим, Ноје није учествовао у Невродовој побуни и зато његов језик вероватно није промењен када је Бог бунтовницима направио пометњу у језику. Све Божје слуге, без обзира на животно доба, треба да опонашају веру и непоколебљивост које је Ноје показивао у старости, али и током читавог живота (Јеврејима 11:7).

Утицај на чланове породице

5, 6. (а) Када је Аврахам имао 75 година, шта му је Јехова рекао да уради? (б) Како је Аврахам реаговао на Божју заповест?

5 Пример патријарха који су живели након Ноја показује како старије особе могу утицати на веру чланова своје породице. Аврахам је имао око 75 година кад му је Бог рекао: „Иди из своје земље и од свог рода и из дома свог оца у земљу коју ћу ти показати. Од тебе ћу начинити велик народ, благословићу те“ (Постанак 12:1, 2).

6 Замисли да ти неко каже да оставиш свој дом, пријатеље, своју домовину и сигурност коју пружа родбина и да идеш у непознату земљу. Аврахаму је било речено управо то. Он је „пошао као што му је Јехова рекао“ и остатак живота је провео у шаторима као странац, селећи се с једног места на друго у хананској земљи (Постанак 12:4; Јеврејима 11:8, 9). Иако му је Јехова обећао да ће од њега постати „велик народ“, Аврахамово потомство је постало бројно тек много година после његове смрти. Његова жена Сара родила му је само једног сина, Исака, и то након што је 25 година боравио у земљи која му је обећана (Постанак 21:2, 5). Па ипак, Аврахам није клонуо духом и вратио се у град из ког је дошао. Какав диван пример вере и истрајности!

7. Како је Аврахамова истрајност утицала на његовог сина Исака и шта је то донело човечанству?

7 Аврахамова истрајност је снажно утицала на његовог сина Исака који је читав живот — 180 година — провео као странац у хананској земљи. Исакова истрајност се темељила на вери у Божја обећања. Та вера коју су у њега усадили његови остарели родитељи постала је још јача након што је Јехова разговарао с њим (Постанак 26:2-5). Исакова постојаност је одиграла веома важну улогу у испуњењу Јеховиног обећања да ће „потомство“ преко кога ће се благословити сви народи доћи из Аврахамове лозе. Стотинама година касније, Исус Христ, главни део тог „потомства“, омогућио је свима који верују у њега да се помире с Богом и имају вечни живот (Галатима 3:16; Јован 3:16).

8. Како је Јаков показао да има снажну веру и до чега је то довело?

8 Исак је затим помогао свом сину Јакову да развије снажну веру која му је била ослонац до старости. Јаков је имао 97 година кад се целе ноћи рвао са анђелом да би добио благослов (Постанак 32:24-28). Пре него што је умро, у старости од 147 година, Јаков је смогао довољно снаге да благослови сваког од својих 12 синова (Постанак 47:28). Пророчанске речи које је тада изговорио, записане у Постанку 49:1-28, показале су се истинитим и још увек се испуњавају.

9. Шта се може рећи о утицају који духовно зреле старије особе имају на своју породицу?

9 Очигледно је да старије верне Божје слуге могу позитивно утицати на чланове своје породице. Библијска поука уз мудре савете и пример у истрајности може много помоћи младој особи да развије снажну веру док одраста (Пословице 22:6). Старије особе никад не треба да потцене снажан, позитиван утицај који могу имати на своју породицу.

Како утичу на сувернике

10. Шта је Јосиф ’заповедио да се учини с његовим костима‘ и како је то утицало на друге?

10 Старије особе такође могу позитивно утицати на сувернике. У својој старости, Јаковљев син Јосиф је једним једноставним чином вере дубоко утицао на милионе правих Божјих слугу који су живели након њега. Он је имао 110 година кад је „заповедио шта да учине с његовим костима“. Требало је да Израелци, кад буду напуштали Египат, понесу и његове кости (Јеврејима 11:22; Постанак 50:25). Та заповест је била додатни зрачак наде током многих година које су након Јосифове смрти Израелци провели у тешком ропству. Она их је испуњавала поуздањем у то да ће њихово ослобођење доћи.

11. Како је остарели Мојсије вероватно утицао на Исуса Навина?

11 Међу онима којима је Јосифова вера давала снагу био је и Мојсије. Он је у својој 80. години био тај који је понео са собом Јосифове кости из Египта (Излазак 13:19). Отприлике у то време, упознао је Исуса Навина који је био много млађи од њега. Наредних 40 година Исус Навин је служио као Мојсијев помоћник (Бројеви 11:28). Он је пратио Мојсија до Синајске горе и дочекао га је кад се враћао носећи плоче Сведочанства (Излазак 24:12-18; 32:15-17). Остарели Мојсије је сигурно био изузетан извор зрелих савета и мудрости за Исуса Навина!

12. Како је Исус Навин током читавог живота позитивно утицао на израелски народ?

12 С друге стране, Исус Навин је до краја живота храбрио Израелце. У Судијама 2:7 читамо: „Народ је служио Јехови док је Исус био жив и док су биле живе старешине које су надживеле Исуса и које су виделе сва велика дела која је Јехова чинио за Израел.“ Међутим, након смрти Исуса и осталих старешина отпочео је 300-годишњи период који је трајао до времена пророка Самуила, током ког се народ колебао између служења истинитом Богу и обожавања лажних богова.

Самуило је ’учинио оно што је праведно‘

13. Како је Самуило ’учинио оно што је праведно‘?

13 Библија нам не открива колико је година Самуило имао кад је умро, али догађаји описани у Првој Самуиловој обухватају период од 102 године, а он је био сведок већине тих збивања. У Јеврејима 11:32, 33 читамо да су честите судије и пророци „учинили оно што је праведно“. Захваљујући Самуиловом утицају, неки његови савременици су избегли да се уплету у неисправно поступање или су прекинули с тим (1. Самуилова 7:2-4). Шта је он чинио? Целог живота је био веран Јехови (1. Самуилова 12:2-5). Није се плашио да пружи снажан савет, чак ни краљу (1. Самуилова 15:16-29). Осим тога, ’остарели и оседели‘ Самуило био је добар пример у погледу молитве за друге. Рекао је да ’нипошто не жели да згреши Јехови и престане да се моли‘ за своје сународнике (1. Самуилова 12:2, 23).

14, 15. Како старије особе могу опонашати Самуила у погледу молитве?

14 Све ово истиче основни начин на који старије особе могу позитивно утицати на оне с којима заједно служе Јехови. Иако их здравље и друге околности могу ограничавати у неким активностима, старији се могу молити за друге. Драга старија браћо и сестре, да ли знате колико ваше молитве значе скупштини? Због тога што сте показали веру у Христову проливену крв, имате Јеховино признање, а због своје дугогодишње истрајности стекли сте ’прокушану веру‘ (Јаков 1:3; 1. Петрова 1:7). Немојте никад заборавити да „усрдна праведникова молитва има велику снагу и много добра може учинити“ (Јаков 5:16).

15 Потребно је да својим молитвама пружите подршку делу Краљевства. Нека наша браћа су у затвору због своје хришћанске неутралности. Други пате услед природних катастрофа, ратова и грађанских сукоба. У нашим скупштинама има оних који се суочавају са искушењима или противљењем (Матеј 10:35, 36). И онима који предводе у делу проповедања и надгледању скупштина потребне су ваше редовне молитве за њих (Ефешанима 6:18, 19; Колошанима 4:2, 3). Како је дивно да у својим молитвама спомињете сувернике, као што је чинио и Епафрас! (Колошанима 4:12).

Поучавање будућег нараштаја

16, 17. Шта је било проречено у Псалму 71:18 и како се то испуњава?

16 Док служе Богу заједно с вернима из ’малог стада‘ који имају небески позив, „друге овце“, то јест они који имају наду да ће заувек живети на земљи, примају веома важну поуку (Лука 12:32; Јован 10:16). То је било проречено у Псалму 71:18, где стоји: „Боже, немој ме оставити ни у старости кад ми коса оседи, да бих могао и будућем нараштају причати о мишици твојој, о моћи твојој наредним поколењима.“ Помазаници имају велику жељу да обуче своје сараднике, друге овце, за повећане одговорности пре него што их оставе да би били прослављени заједно са Исусом Христом.

17 У начелу, оно што се у Псалму 71:18 каже о поучавању ’наредних поколења‘ могло би се такође применити на друге овце које примају вођство од Божјих помазаних слугу. Јехова је поверио старијима част да говоре о њему онима који сада прихватају исправан начин обожавања Бога (Јоило 1:2, 3). Друге овце сматрају благословом то што уче од помазаника и подстакнути су да оно што су научили из Библије пренесу другима који желе да служе Јехови (Откривење 7:9, 10).

18, 19. (а) Које вредне информације можемо сазнати од многих старијих Јеховиних слугу? (б) У шта могу бити уверени старији хришћани?

18 Старије Јеховине слуге, и помазаници и друге овце, жива су веза с важним историјским догађајима. Мањи број оних који су још међу нама био је присутан кад је почело приказивање „Фото-драме стварања“. Неки од њих су лично познавали браћу која су предводила у проповедању и која су 1918. била затворена. Други су учествовали у емисијама радио-станице WBBR, коју су користили Јеховини сведоци. Многи могу причати о времену кад су се на врховним судовима водиле правне битке око религиозне слободе Јеховиних сведока. Други су чврсто заступали обожавање истинитог Бога док су живели под диктаторским режимима. Да, старији сухришћани нам могу причати о томе како је разумевање истине постепено постајало све јасније. Библија нас подстиче да учимо из њиховог богатог животног искуства (Поновљени закони 32:7).

19 Хришћани који су у позним годинама подстакнути су да буду добар пример млађима (Титу 2:2-4). Можда сада не видиш како твоја истрајност, молитве и савети утичу на остале. Ноје, Аврахам, Јосиф, Мојсије и други нису могли знати до које ће мере њихова верност утицати на будуће нараштаје. Па ипак, вера и беспрекорност које су оставили попут наслеђа имале су огроман утицај. Исто може бити и у вашем случају.

20. Који благослови очекују оне који до краја задрже чврсту наду?

20 Било да будеш сачуван у ’великој невољи‘ или се вратиш у живот путем ускрсења, биће заиста дивно добити „прави живот“! (Матеј 24:21; 1. Тимотеју 6:19). Замисли време током Христове хиљадугодишње владавине кад Јехова буде преокренуо процес старења. Наше тело неће из дана у дан постајати све слабије већ ћемо се сваког јутра будити крепкији — имаћемо више енергије, оштрији вид, бољи слух и лепше ћемо изгледати! (Јов 33:25; Исаија 35:5, 6). Они који ће бити благословљени животом у Божјем новом свету увек ће бити млади у поређењу с вечношћу која је пред њима (Исаија 65:22). Зато сви ми задржимо чврсту наду до краја и наставимо да служимо Јехови целим срцем. Можемо бити уверени да ће Јехова испунити сва своја обећања и да ће оно што буде учинио далеко надмашити наша очекивања (Псалам 37:4; 145:16).

Како би одговорио?

• Како је Нојева постојаност у старости донела благослове целом човечанству?

• Како је вера патријарха утицала на њихове потомке?

• Како су Јосиф, Мојсије, Исус Навин и Самуило у поодмаклим годинама храбрили своје сувернике?

• Какво наслеђе старији могу оставити?

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Аврахамова истрајност је снажно утицала на Исака

[Слика на 28. страни]

Мојсијеви зрели савети храбрили су Исуса Навина

[Слика на 29. страни]

Твоје молитве за друге могу донети много добра

[Слика на 30. страни]

Младима користи кад слушају верне старије особе